Doi tineri au renunțat la avocatură și s-au apucat să crească fructe goji

Acum patru ani, Eduard Ciubotaru, 28 de ani, şi Iulia Catargi, 29 de ani, au decis să-şi schimbe viaţa. Și au făcut-o, lăsând o carieră promițătoare și stabilă în avocatură pentru o afacere cu fructe goji.

separator

,,Am făcut amândoi Dreptul şi masterul, începusem practica la o mare firmă de avocatură. Dar mi-am dat repede seama că nu asta e meseria pe care visam să o am”, spune Eduard, pentru libertatea.ro. Râde amar, explicând că spera să fie un avocat cum văzuse în filmele americane. Ce i-a determinat pe doi tineri să renunțe la avocatură și să se apuce de cultivat goji?

“Ar fi trebuit să mă mut la Bucureşti, cu munca. Iar pe Iulia să o las la Braşov, să stăm despărţiţi. Iar asta a pus capac”, completează Eduard. Ascultându-i pledoaria, îţi dai seama că avea un viitor strălucit la bară, în orice tribunal din lume.

Eduard spune că se simte împlinit văzând cum cresc plantele sădite de el Iulia şi Eduard au căutat şi s-au gândit şi iar au căutat o idee pentru o afacere de familie: “Tot auzeam de străini care cumpără terenuri la noi. Şi mi-am zis: bine, bine, vin italienii, nemţii şi fac proiecte frumoase în agricultură. Dar românii de ce nu fac?”.

Aşa au ajuns cei doi tineri la plantaţia de goji bio din comuna braşoveană Augustin, întemeiată de Adrian Nicolae. “Am mers acolo, ne-am murdărit puţin mâinile, am gustat goji, ne-a plăcut, ne-a prins joaca”, povesteşte Eduard. Aventura certificatelor bio Goji Bio Braşov e un brand înfiinţat acum opt ani. A început prin aclimatizarea la noi în ţară a arbustului de goji, originar din Himalaya. După încercări şi cercetări, a apărut soiul românesc de goji, Kronstadt.

Goji rezistă la temperaturi foarte scăzute, de -25 de grade Celsius, şi poate fi cultivat pe majoritatea solurilor de la noi. Rodeşte din iulie până în octombrie. Fructele lui roşii sunt recunoscute pentru conţinutul bogat în vitamine, iar frunzele sunt bune pentru ceaiuri împotriva îmbătrânirii. Nu e o plantă pretenţioasă, dar, precizează Eduard, “dacă nu e cultivată curat, bio, îşi pierde mult din calităţi”.

Arbustul de goji nu face flori spectaculoase, dar e foarte rezistent la frig. Eduard şi Iulia au decis să investească în Goji Bio Braşov, Eduard devenind şi director comercial. Cei doi au cumpărat trei hectare de teren lângă Codlea şi au început lucrul la plantaţie.

Întâi, pentru că terenul fusese cultivat cu cereale, au presărat zeolit, o rocă măcinată, pentru a purifica solul. Apoi au plantat puieţii de goji Kronstadt. “Am făcut un sistem de spalieri, cu sârme, pentru când vor creşte, şi cu ţeavă de irigaţii cu picătura”.

Am scris în acte că puieţii sunt plantaţi la 80 cm distanţă. Când au venit cei de la minister, pentru certificare bio, au măsurat cu ruleta, să vadă dacă sunt exact 80 cm.

,,Certificarea bio presupune reguli foarte stricte. Nici măcar câinii, vreo cinci maidanezi scămoşi, nu au voie să se plimbe pe plantaţie. Stau în ţarcuri făcute special pentru ei. Între câmpul de goji şi lanurile de grâu din vecinătate a fost lăsată o fâşie de vegetaţie spontană, să nu cumva să sară vreun strop de îngrăşăminte chimice în grădina Iuliei şi a lui Eduard.

,,Sigur că plantele au nevoie de îngrăşăminte, dar noi punem doar îngrăşăminte bio. Care nu sunt ieftine sau uşor de găsit. Nu orice gunoi de grajd e bun, depinde ce a mâncat vaca, dacă furajele au fost bio”, explică fostul avocat. “Rivalul” goji-ului românesc este goji-ul chinezesc, care ajunge în supermarketurile noastre sub formă de fructe uscate. Iuliei şi lui Eduard nu le inspiră nici o încredere.

“Nici nu se compară cu fructele proaspete. Şi am mari îndoieli cu privire la metodele chinezilor de a spori productivitatea”, argumentează Eduard. Între 15.000 şi 20.000 de euro trebuie investiţi într-un hectar de plantaţie de goji bio. Dar e o investiţie pe viaţă şi foarte profitabilă, cred Eduard şi Iulia.

O plantă produce, în medie, anual, cam 2 kilograme de fructe. Iar un kilogram de goji proaspăt costă în jur de 60 de lei. Materialul săditor este esenţial pentru a obţine certificatul bio. “Dacă te apuci să cumperi lăstari de pe orice site, te poţi trezi că fructele îţi sunt refuzate la colectare”, spune Eduard.

Conceptul nostru este de afacere integrată. Adică oferim celor care vor să-şi întemeieze plantaţii totul, de la puieţi până la colectare şi procesare a fructelor. Deocamdată, afacerea braşoveană a ajutat la dezvoltarea a peste 500 de plantaţii în toată ţara. Iar Eduard şi Iulia sunt fericiţi că au găsit şi apără o cauză în care cred.

“Prietenii noştri ne şi vedeau cu sapa în spate, cu coase şi toate alea, cum n-o să ştim să ne descurcăm…”, se amuză Eduard. Plantaţia de la Codlea e, însă, în tendinţele agriculturii contemporane. Se află “la un buton distanţă” de a avea irigaţie automatizată. Are panouri solare, pentru alimentarea cu energie electrică, pompă, un tanc cu apă şi, în caz de sfârşitul lumii, grădina bunicului lui Eduard, plină cu legume de tot felul. Vă daţi seama unde ne-am petrecut starea de urgenţă. Stăteam aici, distanţare socială câtă vrei.

Iar prietenii noştri stăteau între patru pereţi de apartament, cu nervii la pământ.  “Sunt convins că, în cinci-şase ani, fructele de goji vor ajunge la fel de consumate ca bananele şi cireşele, de exemplu. Vom merge la piaţă să cumpărăm goji. Sunt sănătoase, sunt foarte bune la gust şi poţi face diverse produse interesante cu ele”, afirmă tânărul braşovean.

Pentru cununia lor civilă, Iulia şi Eduard au rugat un prieten barman să compună cocktailuri pe bază de goji. Iar în vara asta, la Braşov, în laboratorul unui cunoscut de-al lor, se află în teste îngheţata goji bio.  

KALEIDOSCOP 2025: Descoperă artiștii anunțați și grăbește-te să prinzi biletele Early Bird!

KALEIDOSCOP, cel mai mare festival muzical din Republica Moldova, se pregătește pentru o ediție de neuitat! Programat să aibă loc pe 21-22 iunie la Grădina Botanică din Chișinău, festivalul promite două zile pline de energie, emoție și artiști de top.

Artiștii anunțați până acum la KALEIDOSCOP 2025

Line-up-ul festivalului este deja impresionant, iar organizatorii continuă să surprindă:

  • ATB – Legenda muzicii trance, cunoscut pentru hituri precum 9 PM (Till I Come), Ecstasy și Let U Go.
  • INNA – Diva globală a hiturilor dance, care a cucerit topurile internaționale.
  • Antonia – Una dintre cele mai iubite artiste din România, cu o prezență scenică electrizantă.
  • Vera Brezhneva – Carismatica artistă ucraineană, adorată pentru energia sa vibrantă.
  • Sevak – Recunoscut ca reprezentant al Armeniei la Eurovision 2018, și câștigator X Factor Ukraina, apreciat pentru vocea sa captivantă.
  • Alina Eremia și Mira – Două voci extraordinare care completează perfect atmosfera festivalului.
  • Mark Stam și Cristian Porcari – completează line-up-ul cu vocile lor remarcabile și  conexiunea specială cu publicul.

Alte surprize urmează să fie dezvăluite!

Acesta este doar începutul! Organizatorii KALEIDOSCOP promit să adauge și mai mulți artiști de renume în line-up, garantând un spectacol memorabil. Vezi cum a fost ediția anterioară 

KALEIDOSCOP | 22-23 iunie 2024 (Aftermovie) 

Prinde biletele Early Bird la KALEIDOSCOP 2025

Pentru a te bucura de această experiență unică, grăbește-te să achiziționezi biletele Early Bird, disponibile până pe 14 aprilie 2025.

Abonament Individual – 799 lei
Acces pentru o persoană la toate scenele și activitățile festivalului pe 21-22 iunie.

Abonament Family  (2 adulți + 3 copii) – 1599 lei
Acces pentru două persoane adulte și până la trei copii (sub 12 ani), cu zone dedicate familiilor.

Cumpără acum bilete pe KALEIDOSCOP.MD și asigură-ți locul la cel mai așteptat eveniment al anului!

De ce să participi la KALEIDOSCOP?

KALEIDOSCOP este mai mult decât un festival – este o experiență care te conectează cu muzica, natura și energia comunității. Într-o locație de vis, vei trăi momente de neuitat alături de artiști care au scris istorie în muzica internațională.

Un șofer vinovat de moartea unui băiat de 15 ani a scăpat fără pedeapsă

Procuratura municipiului Chișinău anunță despre pronunțarea recentă a unei sentințe, în privința unui bărbat de 34 de ani acuzat de încălcarea regulilor de securitate a circulaţiei sau de exploatare a mijloacelor de transport de către persoana care conduce mijlocul de transport, încălcare ce a cauzat din imprudenţă decesul unei persoane (art.264 alin.(3) lit. b) din Codul penal), informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Astfel, potrivit sentinței Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, procesul penal a fost încetat, din motiv că fapta ar constitui o contravenție (art.236 din Codul contravențional – depășirea vitezei). Inculpatul a fost recunoscut vinovat pentru comiterea contravenției, fiind încetat și procesul contravențional în privința acestuia, din motivul expirării termenului de prescripție de tragere la răspundere contravențională.

Procurorii nu sunt de acord cu soluția instanței și o vor contesta cu apel. 
             
Conform rechizitoriului, la 26 august 2018, inculpatul, conducând automobilul de model „BMW 320”, se deplasa pe bd. Dacia, mun. Chișinău.

În timpul deplasării cu o viteză excesivă, apropiindu-se de intersecția cu str. Băcioii Noi, mun. Chișinău s-a ciocnit în automobilul de model „Mazda 6”, care efectua manevra de virare la stânga de pe bd. Dacia spre str. Băcioii Noi, în urma cărui fapt, pasagerul automobilului de model „Mazda 6”, în vârstă de 15 ani a decedat, iar șoferului i s-au cauzat vătămări corporale medii.

Inculpatul nu și-a recunoscut vina în comiterea faptelor imputate.

Gazprom nu va livra gaze în regiunea transnistreană, în luna februarie

Gazprom nu a făcut luni rezervări de capacitate pe luna februarie pe gazoductul transbalcanic pentru a transporta gaze în regiunea transnistreană.  Conform calendarului ENTSO-G, licitațiile pentru rezervarea capacităţilor lunare pentru luna următoare se desfăşoară în fiecare a treia zi de luni a lunii curente, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

La 20 ianuarie, au fost făcute următoarele rezervări:

-frontiera Turcia – Bulgaria, cca 3.1 mln m3/zi din cca 6.1 mln m3/zi ofertaţi

-frontiera Bulgaria – România, cca 0,7 mln m3/zi din cca 9,7 mln m3/zi ofertaţi 

-la frontiera România- Ucraina (Isaccea – Orlovca) a fost ofertată o capacitate de cca 11,5 mln m3/zi, dar nu au fost făcute rezervări 

-frontiera România- Moldova (gazoductul Iaşi – Chișinău) au fost rezervate cca 5 mln m3/zi din cei cca 6,1 mln m3/zi scoşi la licitaţie.

Potrivit autorităților din ţările traversate de Coridorul vertical, aceste rezervări au fost făcute de traderi internaționali. Rezervări de capacitate mai pot fi făcute și zilnic, însă acestea vor presupune costuri mai mari.

Amintim că Ministerul Energiei a propus administrației din regiunea transnistreană suport în achiziționarea gazelor naturale de pe bursele europene sau Bursa română de Mărfuri din Chișinău încă în decembrie 2024, anticipând criza umanitară generată în regiunea transnistreană de sistarea unilaterală, contrar prevederilor contractuale, a livrărilor de gaze naturale de către Gazprom.

Case inundate, păsări înecate și drumuri distruse în Moldova
Articolul anterior
Primii tripleți născuți infectați cu Covid-19. Care este starea bebelușilor
Articolul următor