Doi ucraineni au luat un taxi din Republica Moldova pentru a ajunge în UE

Doi ucraineni care au ajuns ilegal în R. Moldova au luat un taxi cu care intenționau să ajungă în UE.

Cazul a avut loc azi, 1 februarie, în apropierea localității Clocușna, raionul Ocnița.

Polițiștii de frontieră au oprit în trafic pentru verificări un taxi.

Astfel, în autoturism au fost depistați doi bărbați cu vârste de 24 și 28 de ani, care au prezentat pașapoarte ucrainene. La verificarea actelor, polițiștii de frontieră au constatat că persoanele nu au ștampile aplicate privind legalitatea intrării în Republica Moldova.

În baza celor depistate, bărbații au recunoscut că au traversat ilegal hotarul moldo-ucrainean și intenționau să ajungă într-un stat din spațiul Schengen.

În cadrul procedurii de documentare, persoanele au solicitat azil pe teritoriul Republicii Moldova.

Cercetările continuă în vederea elucidării tuturor circumstanțelor.

Șoc în SUA. Cel puțin 6 morți, copii și profesori în atacul armat asupra unei școli. Cine a deschis focul

Șoc în Statele Unite. A fost deschis focul asupra copiilor dintr-o școală din Nashville, statul Tennesee. Au fost anunțate multiple victime – cel puțin trei copii și trei profesori au fost uciși în atacul armat de luni, alături de atacatoarea, care a fost ucisă de polițiști, potrivit unui bilanț provizoriu.

Imagine

Bilanţul preliminar al incidentului armat este de cel puțin șapte morţi şi numeroşi răniţi, printre elevii și profesorii școlii. Printre cei morți este și atacatorul. Potrivit celor mai recente informații, persoana care a deschis focul nu este o adolescentă, cum au anunțat inițial autoritățile. Persoana care a început să tragă era o femeie de 28 de ani. Poliția nu a dezvăluit numele, ci doar că a fost ucisă în schimbul de focuri. Femeia era înarmată cu două puști de asalt și un pistol. 

Atacul armat a durat 15 minute, potrivit ultimelor anunțuri ale Poliției.

Cel puțin trei copii și trei profesori au murit luni în urma focului deschis de un bărbat într-o şcoală generală din oraşul Nashville, Tennessee, potrivit Daily Mail, preluată de realitatea.net. Din primele informații, atacatorul a fost ucis de polițiștii care au intervenit în incident.

Autoritățile nu au anunțat dacă printre cei răniți sunt profesori sau elevi de la școală.

Imagine

Incidentul armat a avut loc luni, într-o şcoală generală – Școala Covenant de la marginea orașului Nashville. Incidentul a avut loc la scurt timp după ora 10 dimineața, scrie Sky News. Aici învață aproximativ 200 de copii, de la grădiniță până la clasa a șasea.

Departamentul de Poliție Metro Nashville a făcut anunțul pe Twitter: „Un incident armat a avut loc la Covenant School. Atacatorul a fost doborât și este mort”.

Poliția a anunțat că pentru siguranță elevii și profesorii să meargă la o biserică din apropiere pentu a se întâlni cu părinții lor.

Autorităţile au instituit un perimetru de securitate în jurul şcolii iar anchetatorii au deschis o anchetă și încearcă să afle motivul atacului.

Italia va interzice folosirea făinii de greieri în pizza. Care este motivul?

Italia va interzice utilizarea făinii fabricate din greieri, lăcuste și larve de insecte în pizza și va cere comercianților ca aceste produse să fie delimitate clar pe rafturile magazinelor.

Făina de greieri a ajuns în România. Cât costă un kilogram

Îngrijorați că insectele ar putea fi asociate cu bucătăria italiană, trei miniștri ai guvernului de la Roma au convocat o conferință de presă la Roma pentru a anunța patru decrete care vizează o represiune a făinii obținută din greieri, transmite protv.ro.

„Este fundamental ca această făină să nu fie confundată cu alimente produse în Italia”, a declarat Francesco Lollobrigida, ministrul Agriculturii.

Plină de vitamine, proteine și minerale, făina obținută din greieri este considerată din ce în ce mai mult o modalitate ecologică de obținere a nutrienților, iar piața este prognozată să ajungă la 3,5 miliarde de dolari până în 2029.

Comisia Europeană a autorizat, în 2022, comercializarea greierilor de casă – Acheta domesticus – ca aliment nou în Uniunea Europeană, acesta devenind astfel a treia insectă care primeşte aprobare de consum şi care vine după autorizaţiile precedente pentru larva de Tenebrio molitor şi pentru Locusta migratoria.

Greierele de casă va fi disponibil integral, sub formă congelată, uscată sau de pudră.

În ultimii ani, Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură a ajuns la concluzia că insectele reprezintă o sursă de alimentaţie hrănitoare şi sănătoasă, având un conţinut ridicat de grăsime, proteine, vitamine, fibre şi minerale.

În plus, insectele reprezintă o parte consistentă a alimentaţiei zilnice a sute de milioane de oameni la nivel mondial.

Atac armat la cel mai mare post de televiziune din Albania. O persoană decedată

Un agent de securitate a fost ucis în noaptea de duminică spre luni într-un atac cu armă automată asupra celui mai mare post de televiziune privat din Albania, Top Channel, care a denunţat un „act terorist”, a anunţat poliţia.

Atac armat la cel mai mare post de televiziune din Albania: O persoană, decedată

Au fost trase focuri de armă cu un kalaşnikov dintr-o maşină de teren care a trecut prin faţa imobilului televiziunii la Tirana, omorându-l pe acest bărbat de 60 de ani, care se afla într-o cabină din curtea imobilului, transmite protv.ro.

„Persoane care nu au fost încă identificate au tras rafale cu arme automate în direcţia imobilului Top Channel”, a precizat poliţia într-un comunicat.

O maşină care a fost probabil folosită de atacatori a fost găsită calcinată la circa 40 de kilometri vest de Tirana. A fost de asemenea găsit un kalaşnikov, conform unei surse poliţieneşti.

De asemenea, anchetatorii au descoperit la faţa locului cel puţin 25 de carcase de calibrul 7,62 mm, a precizat sursa citată.

Poliţia nu s-a exprimat în legătură cu posibilul mobil al atacatorilor.

Postul a denunţat un „act terorist fără precedent (…) comis cu singurul scop de a distruge şi de a ataca misiunea unor media libere şi libertatea de expresie”.

„Crima (…) cere un răspuns imediat, responsabil şi sever din partea poliţiei şi a instituţiilor judiciare”, conform unui comunicat al Top Channel.

Premierul Edi Rama a denunţat o „agresiune criminală” şi şi-a exprimat „solidaritatea” cu echipele postului. Atacul a fost condamnat de toate partidele politice.

Atacuri de acest gen asupra media şi jurnaliştilor sunt foarte rare în această ţară din Balcani.

Centrul European pentru Libertatea Presei şi a Media (ECPMF) le-a cerut autorităţilor să desfăşoară o „anchetă independentă şi profesionistă”.

Ambasada SUA din Albania le-a cerut forţelor de ordine să desfăşoare o anchetă minuţioasă care să permită aducerea în justiţie a autorilor.

Chișinău: O rută de autobuz gratuită va circula spre Expoziția Fabricat în Moldova
Articolul anterior
Cel puţin 220 de sportivi şi antrenori ucraineni au murit în război
Articolul următor