Doi ucraineni, ghidați de un cetățean moldovean, prinși în timp ce încercau să treacă ilicit hotarele țării

La data de 14 februarie 2025, patrula mobilă a Sectorului Poliției de Frontieră Troițcoe a reținut trei persoane implicate într-o trecere ilegală a frontierei de stat. Incidentul a avut loc la aproximativ 4000 de metri de linia frontierei, unde au fost depistați doi cetățeni ucraineni, în vârstă de 25 și 54 de ani, ghidați de un cetățean al Republicii Moldova, în vârstă de 32 de ani, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În cadrul cercetărilor, cetățenii ucraineni au declarat că, din cauza conflictului armat, au decis să părăsească ilegal teritoriul Ucrainei. Aceștia au stabilit în prealabil, contra sumei de 2000 de dolari, ca persoana din Republica Moldova să îi ajute să traverseze frontiera în mod fraudulos.

Ca urmare a intervenției operative a Poliției de Frontieră:

 Persoanele au fost reținute și conduse la sediul SPF Troițcoe pentru documentare. Pe faptul dat fiind pornită o cauză penală potrivit indicilor calificativi a infracțiunii de organizare a migrației ilegale;

 În urma măsurilor întreprinse de către angajații Poliției de Frontieră sub conducerea Procuraturii raionului Căușeni, a fost acumulat probatoriul necesar, cetățeanul moldovean fiind plasat în arest preventiv pentru 30 de zile.

Cercetările continuă, timp în care persoanele beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii.

Moscova acuză România de „acțiuni ostile”

Moscova acuză România de amestec în treburile interne ale Rusiei. Comisia Dumei de Stat pentru investigarea faptelor de amestec extern în treburile interne ale Rusiei a transmis Procuraturii Generale și Ministerului rus al Afacerilor Externe materiale privind acțiunile ostile ale autorităților din România față de Federația Rusă, a anunţat șeful comisiei, președintele Comitetului Dumei de Stat pentru securitate și combaterea corupției, Vasili Piskarev, relatează agenția de presă de stat Tass. Ministrul de Interne al României a negat orice afirmație de acest gen, potrivit Digi 24.

„Comisia a studiat materialele forumului „Marea Neagră: frontiera viitorului pentru o Europă sigură și stabilă” desfășurat recent în Parlamentul României cu participarea reprezentanților unei organizații teroriste interzise în Rusia. <…> Materialele colectate au fost transmise Procuraturii Generale a Federației Ruse pentru evaluarea juridică și luarea deciziilor în conformitate cu legislația noastră, precum și Ministerului rus de Externe pentru un răspuns politic și diplomatic la acțiunile ostile ale autorităților române, care au oferit teroriștilor o platformă parlamentară pentru a desfășura provocări împotriva țării noastre”, a notat Piskarev, ale cărui afirmații sunt citate pe canalul Telegram al comisiei. Potrivit datelor deputaților, în cadrul evenimentului din Parlamentul României, „s-au făcut apeluri repetate către țările occidentale, inclusiv din partea agenților străini, pentru a obţine înfrângerea militară a Rusiei și a o dezmembra în mai multe state independente”. În plus, a adăugat Piskarev, au fost făcute propuneri de „scoatere a Rusiei din Marea Neagră”, care conțin elemente exprimate în apeluri publice la acțiuni îndreptate spre încălcarea integrității teritoriale a Rusiei și în îndemnuri publice pentru declanșarea unui război agresiv. Întrebat ce poate spune despre aceste acuzații, ministrul român al Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a negat categoric astfel de afirmații.

Avertismentul experților. Sute de aplicații din Google Play pot fura date personale, ocolind măsurile de securitate

Infractorii cibernetici au reușit să introducă cel puțin 331 de aplicații periculoase în magazinul oficial Google Play, descărcate de peste 60 de milioane de ori, precizează Bitdefender, scrie adevărul.ro

Cercetătorii de securitate Bitdefender au identificat o campanie de fraudă publicitară la scară largă care a implementat sute de aplicații rău intenționate în Magazinul Google Play, rezultând în total peste 60 de milioane de descărcări. Aplicațiile afișează reclame în afara contextului și chiar încearcă să convingă victimele să ofere acreditări și informații despre cardul de credit în atacurile de phishing. Aceste aplicații aparent banale, cum ar fi scanere pentru coduri QR, aplicații de monitorizare a cheltuielilor, aplicații pentru sănătate sau pentru fundaluri de ecran, afișează agresiv reclame în mod nedorit și chiar încearcă să convingă utilizatorii să își divulge datele personale, inclusiv credențiale de acces și informații bancare, prin atacuri de tip phishing.

Infractorii au folosit metode sofisticate pentru a păcăli măsurile de securitate ale Google, printre care și ascunderea pictogramelor aplicațiilor imediat după instalare – comportament restricționat în versiunile mai recente de Android. Astfel, victimele nu le pot identifica sau elimina ușor din telefon. În unele cazuri, numele aplicațiilor se schimba în „Google Voice” pentru a le face să pară complet normale.

Aplicațiile periculoase identificate de cercetătorii Bitdefender aveau, în majoritatea cazurilor, anumite funcționalități legitime pentru a induce în eroare utilizatorii, dar puteau și să ruleze reclame chiar și fără permisiunile obișnuite sau interacțiunea directă a utilizatorului. În plus, puteau lansa automat pagini false, care solicită date sensibile, precum parole pentru Facebook sau YouTube și chiar informații despre carduri bancare.

Un alt risc identificat este capacitatea acestor aplicații de a porni fără interacțiunea utilizatorului, deși acest lucru nu ar trebui să fie posibil tehnic în Android 13.

Campania pornită anul trecut este încă activă

Analiza specialiștilor Bitdefender arată că primele aplicații ale acestui val au devenit active pe Google Play în toamna lui 2024. Unele dintre aceste aplicații au fost inițial legitime, însă au devenit periculoase după actualizări ulterioare. Campania pornită anul trecut este încă activă, iar cele mai recente aplicații infectate au fost încărcate în Google Play în prima săptămână din martie 2025.

Cercetătorii avertizează că, deși Google elimină periodic astfel de aplicații periculoase, infractorii cibernetici găsesc întotdeauna noi metode de a exploata sistemele de protecție existente și folosesc adesea instrumente speciale achiziționate pe piața neagră, cum ar fi instrumente de împachetare cu ajutorul cărora ascund adevărata natură a codului periculos și îl fac să pară autentic. Tocmai de aceea, specialiștii recomandă utilizatorilor să nu se bazeze exclusiv pe protecția implicită oferită de Android sau de Google Play, ci să folosească soluții dedicate de securitate.

Cum se pot proteja utilizatorii

Specialiștii Bitdefender recomandă utilizatorilor să fie precauți și să verifice întotdeauna sursa aplicațiilor înainte de descărcare, să citească atent recenziile și să acorde o atenție specială permisiunilor solicitate. De asemenea, ei atrag atenția că este mult mai dificil să detectezi și să elimini amenințările pe telefon decât pe desktop, deoarece aplicațiile periculoase pot să nu afișeze pictogramele și activitatea derulată. Tehnologia Bitdefender Mobile Security, denumită „App Anomaly Detection”, monitorizează comportamentul aplicațiilor imediat după instalare și detectează astfel rapid orice schimbare suspectă care transformă aplicațiile legitime în unele periculoase.

Alegerile parlamentare din R. Moldova vor avea loc în toamnă, anunță Igor Grosu

În cadrul unei conferințe de presă, susținută astăzi, 25 martie, președintele Parlamentului Igor Grosu a declarat că alegerile parlamentare din Republica Moldova vor avea loc în această toamnă, 2025. Potrivit speakerului Igor Grosu, în cadrul unei întrevederi oficiale, el a discutat cu Președintele interimar al Senatului României, Mircea Abrudean, despre pregătirile pentru alegerile din acest an, transmite Știri.md

„Și pentru România, și pentru Republica Moldova, anul 2025 este unul electoral. În România vor avea loc alegerile prezidențiale. Aici, bineînțeles, avem de învățat și unii și alții. Și noi, în toamnă, o să avem alegerile parlamentare. 

Pornind de la experiența anului trecut, de la experiența campaniilor electorale din 2024, mă refer aici la interferența din afară a Federației Ruse și a grupărilor criminale organizate în procesele electorale ale țărilor noastre, tentative de corupere a alegătorilor, campanie de dezinformare, acțiuni de sabotare, noi trebuie să fim foarte pregătiți, interconectați. Ați observat și dumneavoastră că acești indivizi încearcă să se mobilizeze pe ambele maluri ale Prutului. 

Deci, instituțiile noastre au obligația să fie într-un contact permanent, pentru a-i identifica și, bineînțeles, a-i descuraja în aceste acțiuni”, a declarat Igor Grosu. 

Guvernul susține majorarea pensiilor pentru cei cu stagiu minim de cotizare de 40 de ani
Articolul anterior
Consulul R.Moldova la Odessa, condamnat definitiv și irevocabil pentru corupere pasivă
Articolul următor