Doliu în presă. O cunoscută jurnalistă a murit în urma unei cumplite suferințe

Jurnalista româncă Miriam Eugenia Soare s-a stins din viață la 54 de ani. Femeia se lupta de mai mulți ani cu o boală cumplită. În 2018, jurnalista a emoționat întreaga țară după ce a postat o scrisoare publică, în care îi cerea ajutorul ministrului sănătății.

separator
Jurnalista Miriam Eugenia Soare s-a stins din viață după patru ani în care a luptat cu o boală cumplită. Aceasta a fost diagnosticată în 2015 cu cancer la sân. Cu toate că a suferit o dublă mastectomie și a luptat din răsputeri să se facă bine, boala cruntă s-a extins la plămâni. De-a lungul anilor, jurnalista a făcut mai multe apeluri disperate către Ministerul Sănătății să o ajute. La începutul lui 2018, Mirian a emoționat întreaga țară după ce a postat o scrisoare publică, prin care îi cerea ajutorul ministrului sănătății.

„Sunt Eugenia Soare, cetățean român și vă cer ajutorul, doamnă ministru. Am 54 de ani și statul român, prin legile lui absurde și abuzive, mă condamnă la moarte, când pentru suma de doar nouă mii de euro, bani cu care ministerul condus de dumneavoastră cumpără doar pixuri, eu sunt lăsată să mor. (…) Singura soluție este radioterapia stereotactică și după ce am corespondat cu două clinici din Istanbul, care m-au refuzat, am gasit o clinică din Hamburg care își asumă tratarea mea. (…) Vă rog, vă implor, vă cer să îmi prelungiți viața”, a scris jurnalista în ianuarie anul trecut, scrie romaniatv.net.

După ce printr-o minune a făcut rost de bani și a ajuns la clinica din Hamburg, jurnalista a fost umilită de medicii de acolo. Miriam a făcut febră mare, organismul fiindu-i slăbit din cauza chimioterapiei. Preţ de aproape 7 ore a zăcut cu o perfuzie în mână pe holul spitalului, rugându-se de medici să îi dea un medicament care să-i scadă febra, a mărturisit la acel moment jurnalista.

„Sper ca până la moarte să nu mai ajung vreodată în Germania. Nu mai vreau nici limba să o aud, nici calmul lor să-l mai văd, vreau să uit că am trecut vreodată pe aici. Am stat de la ora 15:48 până la 23:10, cu febră 39, la camera de gardă, la urgența unuia dintre cele mai mari spitale din Hamburg, rugându-mă de ei să-mi facă un antitermic intravenos. Și asta în condițiile în care am cancer pulmonar. Am zăcut că un câine cu perfuzia în venă pe holul spitalului.”, a scris Miriam Eugenia Soare.

Veste bună! În țară vor fi construite 450 de locuințe sociale. Mai multe cămine studențești și aziluri de bătrâni vor fi restaurate

În Republica Moldova vor fi construite 450 de locuințe sociale pentru 1600 de beneficiari care vor putea închiria spațiile locative la un preț accesibil.

Totodată, vor fi reconstruite cămine studențești și aziluri de bătrâni pentru alți 1460 de beneficiari. Guvernul a aprobat, în acest sens, ratificarea Acordului-cadru de împrumut și a Acordului de grant dintre Republica Moldova și Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (CEB) pentru proiectul „Locuințe publice III”. 

Proiectul va contribui la creșterea capacității fondului public de locuințe, destinate persoanelor social-vulnerabile care nu dispun de condiții satisfăcătoare de trai, precum și pentru angajații din sectorul public care prestează servicii sociale și administrative. De asemenea, urmează a fi modernizate spațiile de cazare ale instituțiilor de învățământ și vor fi la reabilitate sau extinse spațiile de cazare ale instituțiilor de plasament pentru persoanele vârstnice.

Astfel, pentru implementarea Proiectului „Locuințe Publice III”, CEB va acorda un împrumut de 20 de milioane de euro. Totodată, un grant în valoare de un milion de euro va fi oferit din Fondul de Investiții Verzi și Sociale pentru implementarea măsurilor de eficiență energetică, contribuția financiară urmând să fie suplimentată cu încă un grant de 6 milioane de euro din fondul E5P. Contribuția financiară a Republicii Moldova va constitui 1,1 milioane de euro.

Complexul Memorial „Eternitate” va trece în gestiunea Primăriei Chișinău

Complexul Memorial „Eternitate” va trece în gestiunea municipalității, anunță primarul de Chișinău, Ion Ceban, care precizează că, despre acest fapt, a discutat ieri cu ministrul Apărării, scrie n4.md.

Am acceptat ca acest parc simbolic pentru cetățeni să fie la balanța Primăriei Chișinău. Am propus includerea subiectului pe agenda CMC și urmează astăzi să fie votată transmiterea obiectivului la balanța Primăriei, anterior, acesta fiind în gestiunea Ministerului Apărării”, a mai spus Ceban.

Cea mai spectaculoasă seră de plante exotice din România va avea palmieri de 20 de metri

Grădina Botanică din cadrul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi va avea o seră pentru plante exotice, cea mai spectaculoasă din țară. Vizitatorii vor putea admira palmieri de aproximativ 20 de metri înălțime, precum și sute de plante exotice, scrie adevarul.ro.

După o perioadă în care lucrările au fost blocate din cauza constructorului, autoritățile din Galați au anunțat luni, 15 aprilie 2024, că au fost reluate lucrările la Sera de plante exotice. 

„Din cauza unui constructor neserios, care nu şi-a făcut treaba şi nu a respectat termenele de finalizare, a trebuit să reziliem contractul și să reluăm procedurile de licitație, după ce am făcut și o expertiză tehnică în prealabil. În plus, suntem în proces cu vechiul constructor. Noul constructor, o firmă din Galați, a început deja să lucreze la sera de plante. Și este multă muncă de făcut, de la finalizarea închiderilor la realizarea tuturor amenajărilor interioare – instalații electrice, termice, sanitare, de climatizare, irigație și aspersie”, a anunțat Costel Fotea, președintele Consiliului Județean Galați.

În noua seră, vor putea fi admirați palmieri de aproximativ 20 de metri înălțime, precum și sute de plante exotice. De asemenea, va exista și un spațiu pentru expoziții temporare, unde elevii vor putea desfășura diverse activități didactice.

Sera va avea specii de cactuşi din Mexic, Brazilia, Peru, Venezuela, Argentina şi specii de aloe din Africa şi America de Sud. În corpul vertical al serei vor fi specii de curmali, cocotieri, Papaya si palmieri din Asia (China, Japonia, Laos, Indonezia), America de Nord (Florida si Colorado), din America de Sud (Mexic, Brazilia, Argentina, Guatemala), Madagascar, Malta şi Insulele Canare.

Sera de plante exotice va avea o suprafață de aproximativ 2500 metri pătrați, din care 1000 de mp pentru activităţi didactice. În noua seră vor fi transferate și cele aproximativ 300 de specii (2500 de plante) din sera existentă.

Obiectivul va fi unul de interes pentru comunitate, dar şi pentru judeţele învecinate precum Brăila, Tulcea, Vrancea, Vaslui şi Buzău.. Noua seră va atrage circa 300.000 de vizitatori anual. 

Jucători de tenis din 24 de țări vor lupta la Chișinău pentru trofeul Biotehnos Cup 2019!
Articolul anterior
O minoră de 14 ani s-a aruncat în gol în sectorul Buiucani
Articolul următor