Donald Trump nu mai prezintă niciun simptom de Covid. Metoda prin care a fost tratat

Preşedintele SUA, Donald Trump, nu mai prezintă simptome ale bolii COVID -19 la o zi de la revenirea sa la Casa Albă, după trei zile de spitalizare, a anunţat marţi medicul său.

„A avut o primă noapte odihnitoare acasă, iar astăzi nu prezintă niciun simptom”, a declarat dr. Sean Conley, potrivit unui comunicat. „Starea lui generală este foarte bună”, a adăugat sursa citată, potrivit AFP, transmite spotmedia.ro.

Donald Trump a fost externat luni seară, după ce a stat trei nopţi în Centrul medical Walter Reed, situat la periferia oraşului Washington, urmând să continue la Casa Albă tratamentul anti-COVID.

La plecare, preşedintele SUA a salutat simpatizanţii şi jurnaliştii adunaţi în faţa spitalului.

Cu puţin timp înainte de a ieşi din spital, Donald Trump a transmis prin Twitter: ”Revenim rapid la campania electorală. Presa de ştiri false difuzează doar sondaje false”.

Președintele Donald Trump a primit un „cocktail” de anticorpi monoclonali cu dublu rol – de reducere a intensității simptomelor și de micșorare a încărcăturii virale a pacientului.

Medicamentul primit de Trump nu este încă disponibil publicului larg, însă utilizarea lui ar putea fi esențială în tratarea cazurilor grave de COVID-19.

„Este o combinație de doi anticorpi monoclonali care țintesc, practic, proteina de suprafață a virusului, acea proteină prin care virusul se atașează de celula țintă și prin intermediul căreia intră în interiorul celulei. Acești doi anticorpi monoclonali sunt selectați din serurile pacientului, din sângele pacienților care au avut această infecție și, ulterior, replicați, recombinați pe șoareci care au același tip de răspuns imun ca omul.

Practic, acești anticorpi monoclonali au un rol atât pentru prevenție, cât și pentru terapie. Beneficiile din studiile de fază 1 și 2 sunt legate de scăderea încărcăturii virale a pacientului, deci, practic, reduce cantitatea de virus din organism, lucru care este direct dependent de pronostic. S-a observat că un pacient care are o încărcătură virală mare are un risc mai mare de a dezvolta o formă severă, ori aici e un beneficiu important. Al doilea lucru ar fi legat de reducerea intensității simptomatologiei.

Acești anticorpi din studiile făcute pe cei 275 de pacienți au un profil de siguranță foarte bun și, probabil că vor reprezenta, în momentul de față, o soluție de viitor pentru tratamentul acestei infecții. Compania farmaceutică este Regeneron, este recunoscută această companie pentru inovație și cercetare în terapia cu anticorpi monoclonali, ei au dezvoltat anticorpi monoclonali inclusiv pentru Ebola”, a spus dr. Valeriu Gheorghiță, medic infecționist la Spitalul Militar Central din București, potrivit Digi24.ro.

Întrebat dacă Donald Trump ar fi putut să fie „cobai” pentru noul medicament, medicul spune că este puțin probabil acest lucru:

„Nu cred, cred că experții din Statele Unite, cum îi știm cu toții de la conferințele internaționale sunt extrem de riguroși, iar pentru ei medicina bazată pe dovezi există, se fac lucrurile cu foarte mare responsabilitate și eu cred că sunt date de siguranță și de eficiență pe care noi încă nu le avem și pe baza cărora ei au luat aceste decizii. Nu cred că se jucau cu aceste lucruri, mai ales când era vorba de președintele Statelor Unite”.

Informațiile vin în contextul în care acest tratament ar putea fi cel mai eficient în lupta cu coronavirusul, iar celelalte medicamente pe care le folosesc medicii, precum Remdesivirul, sunt deja pe terminate în spitale, fiind posibilă chiar o insuficiență de Remdesivir, după ce compania americană care îl produce a anunțat că va renunța la comercializarea lui prin intermediul administrației americane și îl va vinde direct spitalelor din SUA.

„Acest cocktail, aceşti doi anticorpi monoclonali reprezintă chiar un tratament etiologic, care rezolvă cauza. Foarte important, celelalte terapii ajută prin diferite mecanisme pentru fiecare în parte, dar aici e etiologic. E adevărat că este foarte scump, dar în situaţia în care am reuşi să-l avem aprobat, probabil mai ales în formele medii şi severe ar putea să fie un remediu mai mult decât eficient”, a adăugat medicul Adrian Marinescu.

Un moldovean a decedat într-un grav accident rutier în Italia
Articolul anterior
Un medic din Bălți a pierdut lupta cu virusul Covid-19
Articolul următor
Alte articole interesante