Donație importantă din partea Japoniei pentru Institutul Oncologic

Cel de-al doilea lot de echipamente medicale și medicamente în cadrul asistenței umanitare de urgență acordate de Guvernul Japoniei în Ucraina și țările vecine a fost transmis Institutului Oncologic din Chișinău. Directorul Ruslan Baltaga a comunicat că această asistență umanitară va contribui la eforturile Republicii Moldova în planul urgent de pregătire și răspuns la criza refugiaților. Echipamentele și medicamentele donate „vor crește capacitățile de diagnostic și tratament atât a refugiaților din Ucraina, cât și a pacienților din Moldova care au nevoie de aceste tratamente”, transmite IPN.

„Republica Moldova nu are posibilități maxime de a asigura toți refugiații ucraineni cu servicii medicale. Din acest considerent, apelăm la suportul organizațiilor și a guvernelor statelor pentru a facilita cumva procesul. Și donația de astăzi este unul din aceste etape. Unul din cele mai costisitoare tratamente medicale este cel oncologic și presupune inclusiv perioade lungi de timp”, a afirmat Ion Prisăcaru, secretar de stat la Ministerul Sănătății.

Ambasadorul Japoniei în Republica Moldova, Yoshihiro Katayama, a precizat că asistența oferită este de peste opt milioane de dolari în total. Printre beneficiari  se numără și Institutul Oncologic. „Noi dorim sincer ca aceste echipamente medicale, medicamente și echipamente medicale pe care le oferim astăzi, să fie utilizate cu o maximă eficiență pentru poporul moldovean și pentru acei ucraineni care și-au găsit adăpost în Republica Moldova”, a spus ambasadorul.

Lars Johan Lönnback, șeful misiunii Organizației Internaționale pentru Migrație în Republica Moldova, a remarcat că în contextul fluxului de refugiați ucraineni, furnizarea de servicii medicale specializate, inclusiv tratamentul cancerului, a pus o presiune majoră asupra bugetului național de sănătate cauzată de costul înalt al acestor tratamente și lipsa medicamentelor necesare. OIM vor continua să susțină Republica Moldova și va contribui la asigurarea continuității tratamentului împotriva cancerului pentru pacienții care au nevoie de el.

Au început îmbrâncelile la protest. O femeie a fost escortată de poliție, după ce protestatarii Șor au vrut s-o atace

Simpatizanții partidului Șor organizează și astăzi, 2 octombrie, un protest în centrul capitalei. Manifestația nu este lipsită de violențe.

Au început îmbrâncelile la protestul din fața Președinției. O femeie care a venit să protesteze împotriva partidului Șor, a fost luată cu asalt de către protestatarii, adunați pentru a da jos actuala guvernare. Pentru a nu duce situația la un conflict direct, polițiștii au fost nevoiți să o conducă pe femeie, într-un loc mai sigur, transmite www.tv8.md.

Din imaginile surprinse de echipa TV8, se vede cum femeie stă lipită de gard, în spatele polițiștilor strigând „Șor la pușcărie”, iar în față, protestatarii încercau să ajungă la ea și să-i răspundă agresiv. Polițiștii au reușit să le țină rezistență, dar, într-un final, ca să nu se ajungă la mai rău, femeia a fost evacuată de acolo.

13 copii au fost uciși în convoiul civil atacat de ruși la Harkov

Ucraina acuză forțele ruse că au ucis 24 de civili, dintre care 13 copii, în atacul asupra convoiului de mașini care încercau să părăsească zona de luptă din Kupiank, în regiunea Harkiv. Serviciul ucrainean de securitate SBU a publicat imagini cutremurătoare cu trupuri de civili împușcați pe marginea drumului sau carbonizați în mașini, scrie Digi24.

Bilanțul inițial, anunțat sâmbătă, era de 20 de morți. Convoiul de mașini a fost atacat la ieșirea din orașul Kupiansk. Mașinile sunt ciuruite de gloanțe, iar o parte din ele au fost incendiate. Ocupanții lor au fost împușcați, unii dintre ei în mașină, alții pe marginea drumului. Câțiva oameni au fost carbonizați odată cu mașinile în care se aflau.

Un oficial ucrainean a declarat duminică, potrivit The Guardian, că un alt atac care a avut loc vineri asupra unui convoi civil, în apropiere de orașul Zaporojie, s-a soldat cu moartea a 30 de civili și a unui polițist.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus în mesajul său de sâmbătă noapte că Rusia pierde lupta, iar lumea nu va permite o întoarcere la vremurile de cuceriri coloniale. Liderul de la Kiev a anunțat că în cursul acestei săptămâni au recucerite mai multe orașe ocupate de ruși în Donbas şi vor fi şi mai multe.

Moldova a obținut aurul la un turneu internațional de gimnastică ritmică

Sportivele Școlii Sportive a Rezervelor Olimpice au urcat pe podium la un turneu internațional care a avut loc în Spania.

Fetele au devenit învingătoare, deși nu au o sală personală unde să se antreneze, ele fiind nevoite să se pregătească de competiții în sala luptelor greco-romane. 

Pe piesa „Trenulețul” a formației Zdob și Zdub și frații Advahov, tinerele noastre gimnaste cu vârste cuprinse între 8 și 10 ani au evoluat în premieră la un turneu internațional în Spania în această lună în orașul Figueres. 

În proba de ansamblu, talentatele sportive de la Școala Sportivă a Rezervelor Olimpice au reușit să încânte asistența și au urcat pe prima treaptă a podiumului după ce sau impus în fața unor țări ca Franța, Ucraina, Spania sau Italia. Foarte modeste din fire, gimnastele au declarat că nu s-au așteptat la un asemenea rezultat, însă sunt fericite că au dat lovitura. 

Majoritatea fetelor au revenit cu medalii. Sunt gimnaste care s-au remarcat, iar altele au cucerit aurul.

Tinerele gimnaste se antrenează zilnic în locul unde, de regulă, se pregătesc luptătorii de stil greco-roman. 

Sportivele, dar și antrenorii se plâng că nu dețin cele mai bune condiții de antrenament, iar cea mai mare problemă este că nu au o sală proprie. 

Chiar dacă nu dețin o sală personală de antrenament, gimnastele noastre revin de fiecare dată cu numeroase medalii de la turneele internaționale. 

Începând cu grupele preventive de pregătire până la avansați, Școala Sportivă a Rezervelor Olimpice deține aproximativ 150 de gimnaste. 

sursa: www.tv8.md

Șor neagă că ar fi politician pro-rus: ”Sunt pro-Moldova și vreau ca moldovenii să trăiască bine”
Articolul anterior
Vremea se răcește simțitor! Alertă Cod galben de îngheț în toată țara
Articolul următor