Dondușeni: Un minor a urcat la volanul unei mașini și a omorât un bărbat de 42 de ani

Un bărbat a fost lovit mortal de un automobil condus de un minor. Cazul tragic a avut loc în seara zilei de 18 noiembrie, în jurul orei 23:00, în localitatea Tîrnova din raionul Dondușeni.

Dondușeni: Un bărbat, lovit mortal de un automobil condus de un minor

Svetlana Talpă, ofițer de presă al IP Dondușeni, a comunicat pentru www.stiri.md că, ajunși la fața locului, preliminar polițiștii au stabilit că, un adolescent de 17 ani conducând un automobil de marca Audi, pe o stradă din satul Tîrnova, având ca pasageri doi tineri, ambii de 19 ani, în circumstanțe necunoscute, ar fi tamponat un bărbat de 42 de ani.

Urmare a traumatismelor primite, bărbatul a decedat pe loc.

Conducătorul automobilului a fost supus testării alcoolscopice și s-a stabilit că nu era în stare de ebrietate.

Pe cazul dat a fost inițiată o cauză penală pentru stabilirea tuturor circumstanțelor producerii accidentului rutier și luării unei decizii legale în conformitate cu prevederile legislației în vigoare.

Chișinău: Taxa pentru posesorii de câini, aplicată odată cu lansarea bazei de date

Deși aleșii locali din Chișinău aprobă anual o taxă pentru posesorii de câini, nimeni nu o plătește.

Top 15 rase de câini de talie medie – Vanelli VET

Contactat de IPN, Karl Luganov, șeful Secției control și protecția animalelor din cadrul Direcției generale locativ-comunală și amenajare, a precizat că taxa nu poate fi aplicată întrucât nu este funcțional Registrul animalelor de companie din municipiul Chișinău.

În acest an a fost votată lansarea bazei de date și în acest moment se fac pregătirile tehnice. Atunci când registrul va fi lansat, oamenii vor putea înregistra animale și va fi definitivată procedura de achitare a taxei. 

„Încă nu sunt aplicate taxele. Ele în fiecare an se prevăd conform Codului Fiscal. Această taxă există în Codul Fiscal de 15 ani”, a spus Karl Luganov.

Mărimea taxei este de 120 de lei pe an, ceea ce înseamnă 10 lei pe lună. Sunt prevăzute și scutiri. Luganov spune că scopul introducerii acestei  taxe nu este ca posesorii de câini să fie impuși să plătească niște bani, ci ca animalele să fie înregistrate, iar oamenii să devină mai responsabili.

Conform documentului de decizie aprobat de Consiliul municipal Chișinău, de taxa sunt scutite persoanele nevăzătoare, pensionarii, deținătorii animalelor care au obținut succese în competiții, curatorii și voluntarii care au semnat un acord privind deținerea responsabilă cu Secția control și protecția animalelor. Nu se va plăti taxă nici pentru animalele adoptate de la aziluri.

Jennifer Lopez, ținută spectaculoasă în spiritul sărbătorilor. Cum s-a pozat diva latino

“Ești întruchiparea spiritului de Crăciun”, așa au reacționat fanii după ce au văzut cele mai noi imagini cu Jennifer Lopez de pe Instagram.

Jennifer Lopez a intrat în spiritul sărbătorilor de iarnă și a pregătit o ședință foto cu o ținută pe măsură. Artista și-a impresionat fanii cu look-ul ei festiv. Diva latino s-a fotografiat lângă brad într-o ținută roșie, din cap până-n picioare. Ochelarii cool și poșeta personalizată au atras atenția fanilor. Geanta Valentino, concepută special pentru ea, valorează 3000 de dolari.

Acesta va fi primul Crăciun pentru J Lo în calitate de “doamna Affleck”, așa că momentul este unul cu adevărat special. Vor avea și copiii cu ei, așa că va fi un eveniment important: după cum se știe Lopez are gemeni cu Marc Anthony, iar Ben Affleck are 3 copii cu Jennifer Garner.

Diva latino spune că a preluat numele soțului și că este mândră de asta. “Lumea tot o să-mi spună Jennifer Lopez. Dar numele meu legal este doamna Affleck pentru că suntem uniți. Suntem soț și soție. Sunt mândra de asta (…) Mi se pare romantic”, spunea J Lo de curând în Vogue.

Jennifer Lopez și Ben Affleck au format pentru prima oară un cuplu la începutul anilor 2000. „Eram atât de tineri și atât de îndrăgostiți în acel moment, într-adevăr foarte lipsiți de griji, fără copii, fără atașamente. Și doar ne trăiam viața, eram fericiți și trăiam clipa. Nu simțeam că trebuie să ne ascundem de nimeni sau că trebuie să fim cu adevărat discreți (…) Oamenii nu doreau să fim împreună, credeau că nu sunt persoana potrivită pentru el”.

Artista a dezvăluit că a avut dubii în momentul în care a reluat legătura cu Affleck și nu era sigură că relația lor vă dura. 

“Evident că nu ne-am propus să ieșim în public cu relația noastră. Dar am simțit întotdeauna că există o dragoste adevărată acolo. Oamenii din viața mea știu că a fost o persoană foarte, foarte specială pentru mine. Când ne-am reconectat, acele sentimente pentru mine erau încă foarte reale… Nu știu dacă recomand asta tuturor. Noi doi, ne-am pierdut și ne-am găsit”, a povestit Jennifer Lopez în Vogue.

sursa

Cinci femei din Găgăuzia dezvoltă afaceri cu ajutorul României

Un program de abilitare economică a femeilor susține lansarea și dezvoltarea a cinci afaceri în UTA Găgăuzia.

Cinci femei din Găgăuzia dezvoltă afaceri cu ajutorul RomânieiFoto: PNUD

Acestea sunt administrate în exclusivitate de către femei, iar printre angajații lor se numără și persoane din grupurile vulnerabile.

Inițiativa este implementată de PNUD, cu sprijinul RoAid – Agenția de Cooperare Internațională pentru Dezvoltare a României și se înscrie în proiectul „Combaterea violenței împotriva femeilor în Găgăuzia, Republica Moldova”.

Câștigătoarele au fost alese în urma unei competiții a planurilor de afaceri, desfășurată la finele programului de abilitare economică.

Participantele la instruire au învățat a elabora un plan de afaceri, a evalua și evita riscurile, dar și a promova afacerile, astfel ca acestea să devină cât mai profitabile și durabile.

Programul de abilitare economică a fost implementat în colaborare cu Asociația Obștească „Biaz Gul” din Comrat.

 Una dintre beneficiarele programului, Maria Rotari, a obținut echipament în valoare de circa 39 de mii de lei pentru patiseria pe care a lansat-o recent în Comrat.

Femeia speră că printre clienții noii afaceri se vor număra nu doar oamenii din oraș, dar și cei din satele din împrejurimi.

„Acest echipament pe care l-am obținut este exact ceea ce îmi lipsea ca să pot crește volumul producției. Mă bucur că am câștigat într-o competiție deschisă și onestă și, totodată, am învățat atât în teorie, cât și în practică, să pun pe roate o afacere”, spune ea.

O altă beneficiară, Victoria Cucer, a obținut echipamente pentru salonul său de frumusețe. „În afară de serviciile tradiționale pe care le oferă astfel de saloane, mă specializez și pe organizarea de cursuri în domeniu. Asta înseamnă că îi ajut pe oameni să însușească o profesie foarte bună, aproape de locul lor de trai”, afirmă femeia.

„Sperăm că, odată cu îmbunătățirea capacității economice a femeilor, le fortificăm totodată reziliența și independența, precum și asigurăm reducerea incidenței violenței în bază de gen. 

Acest suport completează serviciile pentru supraviețuitoarele violenței și beneficiarele primului centru de suport din Găgăuzia pentru victimele violenței.

Ne propunem să prevenim violența și să luptăm împotriva stereotipurilor de gen, să investim în capacitatea economică a femeilor, educația populației, promovând totodată o cultură a non-toleranței față de violență, asigurând egalitatea de șanse dintre bărbați și femei și prevenind violența față de femei”, a afirmat Dima Al-Khatib, Reprezentantă rezidentă PNUD în Republica Moldova.

 „Atunci când Guvernul României, prin intermediul Agenției de Cooperare Internațională pentru Dezvoltare – RoAid, decide să acorde un sprijin financiar, se orientează către acele proiecte care sunt în beneficiul direct al cetățenilor Republicii Moldova, indiferent de regiunea în care trăiesc, de limba vorbită, de religie sau de gen.

Or, proiectul implementat de PNUD întrunește, în mod sinergic, toate atributele necesare unui proiect de succes: se adresează femeilor dintr-o regiune a Republicii Moldova cu o anumită specificitate, provenite din categoriile vulnerabile de populație, care își propune să adreseze una dintre cele mai acute probleme sociale – violența în familie – utilizând instrumente pro-active cum este dezvoltarea și încurajarea spiritului antreprenorial al acestora”, a declarat Cristian-Leon Țurcanu, Ambasadorul României în Republica Moldova.

 Un studiu efectuat în 2021 de PNUD în UTA Găgăuzia a arătat că femeile care trăiesc în sărăcie, cele care nu sunt angajate în câmpul muncii și depind de prestațiile sociale sunt cele mai vulnerabile la violența în bază de gen.

Astfel, abilitarea economică a femeilor este una dintre cele mai bune soluții pentru prevenirea și combaterea violenței.

Studiul a constatat că în cazul femeilor cu vârsta cuprinsă între 35 și 54 de ani din UTA Găgăuzia, nivelul șomajului o depășește pe cea a bărbaților din aceeași categorie de vârstă. 

Totodată, tot mai mulți tineri cu vârsta între 15 și 29 de ani nu sunt angajați în câmpul muncii, nu participă la cursuri sau alte forme de instruiri/formare.

Dintre aceștia, numărul femeilor este mai mare decât cel al bărbaților.

Proiectul „Combaterea violenței împotriva femeilor în Găgăuzia, Republica Moldova” este implementat de PNUD cu sprijinul Guvernului României.

România a oferit 75.000 euro, prin intermediul unei contribuții acordate de către RoAid – Agenția de Cooperare Internațională pentru Dezvoltare a României.

„Această contribuție a României pe linia de asistență în UTA Găgăuzia nu este una singulară, ci face parte dintr-o serie de acțiuni congruente și aici aș menționa doar renovarea unor grădinițe, construcția noului corp de clădire a Liceului ‘Mihai Eminescu’, cu predare în limba română, din Comrat, menite să operaționalizeze în toate regiunile țării Parteneriatul strategic dintre România și Republica Moldova privind susținerea parcursului european al Republicii Moldova, inclusiv în domenii precum promovarea și respectarea drepturilor omului, atât ca valoare europeană, cât și ca o condiționalitate tehnică de îndeplinire a criteriilor de la Copenhaga, de aderare la Uniunea Europeană”, a precizat Cristian-Leon Țurcanu, Ambasadorul României în Republica Moldova.

Protestatar: ,,Mă duc la protest și îmi dă 400 lei. Ce să fac? Am credit”
Articolul anterior
Ploi abundente în Marea Britanie: Inundații și întreruperi de curent
Articolul următor