Dorin Chirtoacă va renunța la Ordinul „Steaua României” în semn de protest, după ce Marian Lupu s-a ales cu aceeași decorație

Fostul primar al municipiului Chișinău, Dorin Chirtoacă, va renunța la Ordinul „Steaua României” în semn de protest după ce președintele Curții de Conturi, Marian Lupu s-a ales cu aceeași distincție.

„În semn de protest față de decorarea de către președintele României, Klaus Iohannis, a lui Marian Lupu, renunț la aceeași decorație, ordinul „Steaua României”, pe care am primit-o în anul 2014”, a anunțat Dorin Chirtoacă, pe Facebook, conform www. tv8.md.

Acesta spune că va publica o scrisoare prin care va explica motivele acestui gest și o va depune în următoarele zile, împreună cu decorația, la Ambasada României din Chișinău.

„Doar un agent al Rusiei sau al unei alte puteri ostile, un ignorant care nu iubește România și nu înțelege cu ce respiră și la ce vibrează poporul său, poate face un asemenea deserviciu țării sale. Klaus Iohannis, ați călcat în picioare lupta pentru românism și jertfa a generații de patrioți ai neamului românesc. I-ați insultat pe toți cei care simt românește în Republica Moldova, inclusiv în regiunea transnistreana”, a afirmat Dorin Chirtoacă.

Ex-primarul Capitalei cere ca lui Marian Lupu să-i fie retrasă decorația.

„Prin renunțare, în semn de protest, la decorația mea, cer retragerea decorației acordate lui Marian Lupu. Dacă nu o va retrage Iohannis, atunci o va face un viitor președinte, patriot al României.

Când va veni ziua retragerii decorației lui Lupu, sper că îmi voi putea recupera decorația, daca există o procedură în acest sens”, a subliniat Chirtoacă.

El a ținut să precizeze că această acțiune nu are legătură cu Ordinul „Coroana României”, acordat de Regele Mihai. 

„Această decorație rămâne, o păstrez și este prima pe care am primit-o, încă în anul 2013”, a conchis fostul primar.

Președintele Curții de Conturi, Marian Lupu, a fost decorat de către președintele României cu Ordinul „Steaua României”. Un decret în acest sens a fost semnat de către Klaus Iohannis pe data de 8 septembrie curent.

Potrivit unui comunicat remis de către Președinția României, ordinul a fost oferit „în semn de înaltă apreciere pentru contribuția excepțională adusă la dezvoltarea auditului public în context european”.

Decizia liderului de la Cotroceni a fost criticată și de europarlamentarul Eugen Tomac care a spus că nu va înțelege niciodată de ce Lupu a primit această distincție.

„Nu știu cine și de ce a făcut această mizerie, dar când credeam că mai mult de atât nu se poate, o vedem și pe asta. Marian Lupu, fost președinte al Parlamentului R. Moldova, cel care striga în gura mare că el vorbește limba moldovenească este decorat cu „Steaua României” la București.

Așa ceva nu pot înțelege niciodată. Sunt sute de profesori peste Prut care luptă de-o viață pentru identitatea românească, sunt scriitori, jurnaliști, dar statul român alege să decoreze exact pe cine nu merită!”, a scris deputatul european, pe Facebook.

Franța: Un miliardar rus sancționat câștigă în instanță dreptul de a-și folosi iahtul pe Coasta de Azur. I se vor plăti și daune

Un tribunal francez a ordonat miercuri agenției vamale a țării să elibereze un iaht confiscat, deținut de un miliardar rus afectat de sancțiuni europene, din cauza unor erori de procedură comise în timpul confiscării navei, scrie Reuters.

Agenții vamali au confiscat iahtul „La Petite Ourse”, de 27 de metri, la 16 martie, după ce proprietarul său, Alexey Kuzmichev, unul dintre principalii acționari ai băncii rusești Alfa Bank, a fost sancționat de UE în martie pentru legăturile sale cu președintele Vladimir Putin.

Curtea de Apel din Paris a decis că ofițerii vamali nu au urmat procedurile corecte atunci când au abordat nava, care era ancorată în orașul Antibes de pe Coasta de Azur.

Agenții au invocat o anchetă de fraudă atunci când s-au prezentat la autoritățile de pe șantierul naval, ceea ce, conform legislației franceze, permite vămii să percheziționeze o navă.

Hotărârea subliniază provocările cu care se confruntă națiunile europene în ceea ce privește înghețarea activelor oligarhilor ruși.

Kuzmichev a dat în judecată autoritățile franceze în încercarea de a recâștiga accesul la cele două iahturi ale sale deținute în Franța, La Petite Ourse și La Petite Ourse II.

În calitate de persoană sancționată ale cărei active sunt înghețate, lui Kuzmichev îi este în continuare interzis să scoată La Petite Ourse din apele teritoriale franceze, dar acum i se permite să aibă acces la iaht și să îl folosească în apele franceze, a declarat avocatul său.

„În interiorul [Franței], i se permite să se deplaseze, fie că este pe jos, pe cal, cu mașina sau cu barca”, a declarat avocatul Philippe Blanchetier.

De asemenea, instanța a dispus ca vameșii francezi să-i plătească magnatului 10.000 de euro drept despăgubiri.

O instanță din Rouen se va pronunța la o dată ulterioară cu privire la cea de-a doua navă, La Petite Ourse II, ancorată la Cannes.

sursa

Descoperire macabră în satele eliberate din Ucraina: o cutie cu dinți de aur smulși de ruși de la prizonieri

O descoperire macabră a fost făcută într-un sat din apropiere de Izium, în regiunea Harkov, eliberat recent de sub ocupația rușilor. Trupele ucrainene au găsit într-un subsol folosit pe post de cameră de tortură dovezi ale chinurilor la care au fost supuși prizonierii rușilor, indiferent că erau civili sau soldați. Cea mai șocantă probă a atrocităților petrecute acolo este o cutie cu dinți de aur smulși de la prizonieri. „Un mini Auschwitz”, a comentat Ministerul ucrainean al Apărării.

„Vecinii auzeau în continuu urlete venite dintr-acolo. Anchetatorii au descoperit o cameră de tortură înfiorătoare în satul Piski-Radkivski”, a scris pe Facebook Serhii Bolvinov, polițist din Harkov, care a participat la misiune, notează Digi24.ro.

El spune că poliția a obținut informații de la colaboratorii rușilor și de la localnici, care, după eliberare, le-au indicat că subsolul unei case din sat a fost transformat în cameră de tortură, unde au fost torturați atât civili, cât și polițiști și soldați luați prizonieri. O metodă de tortură era îngroparea victimei în pământ, cu masca de gaz pe figură, în timp ce era acoperit cu o cârpă care ardea mocnit, potrivit polițistului, care a pozat masca de gaz folosită de torționari.

Cea mai șocantă descoperire a fost o cutie din plastic umplută cu dinți de aur smulși de la prizonieri.

„Un mini Auschwitz”, a comentat Ministerul ucrainean al Apărării imaginile, trimitere la practica naziștilor de a lua toate bijuteriile și obiectele de preț, inclusiv dinții de aur, de la evreii care sfârșeau în camerele de gazare și apoi la crematoriu.

„Câte vom mai găsi în Ucraina ocupată?”, a întrebat ministerul de la Kiev.

În filmarea polițistului Serhii Bolvinov apare, la un moment dat, și o plăcuță de identificare a unui soldat ucrainean.

Soldații ucraineni găsesc tot mai multe camere de tortură în care au fost ținuți și „interogați” prizonierii de război luați de ruși.

Unii dintre ei au povestit prin ce au trecut, însă imaginile filmate în aceste încăperi vorbesc de la sine despre condițiile pe care au trebuit să le îndure prizonierii.

Patru avioane rusești au intrat în spațiul aerian al Poloniei și Suediei

Patru avioane de luptă rusești au intrat miercuri în spațiul aerian european, ceea ce a determinat un răspuns din partea forțelor italiene, care asigură poliția aeriană din partea NATO.

Economica.net - Franţa va trimite o fregată în Marea Neagră şi are  programate zboruri cu avionul de luptă Rafale - Economica.net

Avioane Eurofighter italiene au fost mobilizate rapid pentru a intercepta aeronavele de luptă rusești care intraseră în spațiul polonez și suedez. Aparatele rusești au fost forțate să reintre în spațiul aerian rusesc, mai precis al enclavei Kaliningrad, precizează forțele aeriene italiene într-o postare pe Twitter, transmite digi24.ro.

Matthias Eichenlaub, ofițer de presă al NATO, a declarat pentru „Newsweek” că Italia asigură misiunea de poliție aeriană a Alianței în regiunea baltică. El a mai spus că avioanele NATO din această regiune „interceptează în mod regulat avioane militare rusești care nu respectă regulile internaționale de siguranță aeriană”.

Incidentul survine într-un moment de tensiuni ridicate între Rusia, pe de o parte, și Occident și Ucraina, pe de altă parte.

Moldoveni care au avut onoarea să se vadă cu Regina Elisabeta a II-a
Articolul anterior
Salariile personalului din instituțiile medico-sanitare vor fi majorate din 1 octombrie
Articolul următor