Dorin Recean: Rusia speră să instaleze la Chișinău un Guvern favorabil și să mobilizeze 10.000 de soldați în Transnistria

Rusia intenționează să instaleze la Chișinău un guvern care să-i fie favorabil și care să-i permită să aducă 10.000 de soldați în regiunea transnistreană, la frontiera cu Ucraina, a declarat miercuri premierul Dorin Recean pentru Financial Times, potrivit portalului Deschide.md.

Moscova are în prezent un număr redus de militari în Transnistria și nici nu are în acest moment posibilitatea de a trimite noi trupe pe teritoriul separatist, blocat între Ucraina și Republica Moldova.

Dar Rusia speră într-o schimbare a situației după alegerile parlamentare din septembrie din Republica Moldova, în care va încerca să se amestece, în ideea că viitorul guvern îi va fi mai favorabil și i-ar putea permite să-și extindă prezența militară în regiunea transnistreană, susține premierul moldovean.

“Este un efort uriaș de subminare a democrației moldovene“, afirmă Recean, insistând: “Ei (rușii) vor să-și consolideze prezența militară în regiunea transnistreană!“.

În afară de contracararea imixtiunii ruse în viitorul proces electoral, guvernul se concentrează pe obiectivul strategic de aderare la Uniunea Europeană, a spus el.

Eforturile Rusiei de a influența situația politică din Republica Moldova se axează pe propaganda online și transferuri ilegale de bani către partidele proruse și alegătorii moldoveni. Potrivit lui Recean, în 2024, Rusia a cheltuit echivalentul a 1% din PIB-ul R. Moldova pentru campanii de influență.

“Vă puteți imagina ce pârghie și presiune ar însemna 10.000 de soldați la frontiera de sud-vest a Ucrainei, dar și aproape de România, care este stat membru NATO?”, a întrebat retoric premierul moldovean.

Kremlinul nu a răspuns deocamdată la o solicitare din partea Financial Times.

După conflictul din 1992, Rusia a staționat un număr mare de soldați în Transnistria, în sprijinul regiunii care își proclamase independența față de R. Moldova. De atunci, prezența militară rusă s-a redus considerabil. În prezent, se estimează că ar exista circa 1.500 de militari, majoritatea fiind însă localnici, doar câțiva provenind efectiv din Federația Rusă, conform datelor.

“În prezent, forțele lor din regiune sunt aproape irelevante. Dar cu o prezență militară sporită, permisă de un guvern moldovean prorus, ei și-ar putea consolida controlul în zonă”, a spus Recean, precizând că cifra de 10.000 de soldați provine din evaluări ale serviciilor de informații.

Cea mai mare parte a contingentului rus din Transnistria are ca obiectiv paza depozitului de armament sovietic din regiune (Cobasna). Chișinăul a cerut în repetate rânduri retragerea acestor trupe, considerând staționarea lor o încălcare a suveranității naționale.

“Suntem foarte precauți, pentru că propaganda lor, mecanismele lor de comunicare sunt extrem de puternice. Iar banii pe care îi cheltuie sunt mulți“, a spus Premierul.

Potrivit acestuia, polițiști de frontieră moldoveni au reținut cetățeni care se întorceau din Rusia cu sume de până la 1,2 milioane de dolari în numerar, iar în alegerile prezidențiale de anul trecut circa 130.000 de alegători au fost identificați ca beneficiari ai unor finanțări din surse rusești.

“În consecință, trebuie să ne întărim apărarea. Dar trebuie, în același timp, să livrăm rezultate în direcția agendei noastre europene“, a concluzionat Dorin Recean.

Maia Sandu, mesaj emoționant de Ziua Internațională a Copiilor Victime ale Agresiunii
Articolul anterior
Corpul neînsuflețit al maestrului Doga este depus la Biserica Sfânta Teodora de la Sihla
Articolul următor