Cauza cetățenilor turci rămâne sub supravegherea avansată a Consiliului Europei. În perioada 30 noiembrie – 1 decembrie 2021, Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei a verificat măsurile pe care le-a întreprins Republica Moldova în vederea executării cauzei Ozdil și alții. În această cauză, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a constatat că reținerea și „îndepărtarea” cetățenilor turci de pe teritoriul Moldovei a fost contrară art. 5 și art. 8 din Convenția Europeană a Drepturile Omului. Moldova a încălcat toate garanțiile legale oferite de dreptul internațional și național când a „îndepărtat” reclamanții, arată comunicatul emis de Promo-LEX.
Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM) și Asociația Promo-LEX au tansmis, la data de 12 octombrie, a treia lor comunicare către Comitetul de Miniștri privind impactul măsurilor întreprinse de către autorități în vederea executării cauzei date. Majoritatea recomandărilor organizațiilor au fost enunțate de către Comitetul de Miniștri.
Prin decizia sa, Comitetul de Miniștri a solicitat Guvernului Republicii Moldova următoarele:
- să explice care au fost raționamentele instanțelor de judecată la respingerea apelurile formulate de reclamanți și rudele reclamanților împotriva deciziei Biroului Migrație și Azil de a nu admite cererile lor de azil;
- să informeze dacă reclamanților li s-a adus la cunoștință motivele sumare pentru care au fost declarate persoane indezirabile, în conformitate cu regulile stabilite prin hotărârea Curții Constituționale din 13 noiembrie 2020;
- să obțină informații detaliate de la autoritățile turce despre situația actuală a reclamanților în Turcia, inclusiv cu privire la rezultatul procedurilor judiciare, vizitele familiilor lor și posibilitatea transferului lor în Republica Moldova (în baza Convenției Consiliului Europei privind transferul persoanelor condamnate);
- să depună eforturi serioase pentru investiga pe deplin și transparent, implicarea posibilă a oricărui actor public de nivel înalt la „îndepărtarea” reclamanților, dar și să explice dacă amenda aplicată ca sancțiune fostului șef al Serviciul de Informații și Securitate (SIS) are un caracter adecvat, precum și cu privire la rezultatul procedurii de apel contra acestuia;
- să fie executată hotărârea Curții Constituționale din 13 noiembrie 2020 prin care au fost declarate neconstituționale mai multe dispoziții legate de expulzarea străinilor din motive de securitate națională;
- să clarifice mecanismul parlamentar existent de supraveghere a acțiunilor și competențelor SIS;
Următoarea sesiune de verificare a executării cauzei Ozdil și alții este preconizată în iunie 2022.
3 ani de la acțiunile de reținere și expulzare ilegală a 7 profesori turci s-au împlinit în luna septembrie a acestui an. Profesorii turci au fost expulzați din Republica Moldova în septembrie 2018 și ulterior condamnați în Turcia între șapte și 12 ani de închisoare. Cauzele lor se află în procedură de apel în instanțele turcești.
Toată operațiunea de expulzare a celor 7 profesori turci a fost executată direct de către fostul director adjunct al SIS, Alexandru Baltaga, la indicația și sub coordonarea fostului șef al serviciului, Vasile Botnari. Este una din concluziile anchetei din acest caz prezentate în 2019 de către șeful Comisiei Securitate Naționale a Parlamentului, Chiril Moțpan.
Cei șapte profesori turci expulzați la data de 6 septembrie de SIS în colaborare cu omologii lor turci au fost acuzați de finanțare a terorismului și legături cu mișcarea condusă de clericul turc exilat Fethullah Gulen, considerată de autoritățile de la Ankara drept un grup terorist.
Unul dintre cei șapte profesori turci expulzați de SIS în colaborare cu omologii lor turci la 6 septembrie 2018, a fost condamnat, la șapte ani și jumătate de închisoare.
În Turcia profesorii au fost acuzați de finanțare a terorismului și legături cu mișcarea condusă de clericul turc exilat Fethullah Gulen, considerată de autoritățile de la Ankara grup terorist și responsabilă pentru lovitura de stat din Turcia din 2016.
Alți doi dintre profesorii turci expulzați în luna septembrie 2018 din Moldova au fost condamnați la închisoare în Turcia. Profesorul de limbă turcă de la Liceul „Orizont” din sectorul Ciocana, Hüseyin Bayraktar, a fost condamnat la șase ani și șase luni de închisoare, iar celălalt profesor a fost condamnat la nouă ani de închisoare. Deciziile sunt definitive.
La 11 iunie 2019 Curtea Europeană a Drepturilor Omului a constatat violarea articolelor 5.1 și 8, din Convenția pentru Drepturile Omului și a condamnat Republica Moldova pentru încălcarea drepturilor cetățenilor străini.
Astfel, CtEDO a decis că Guvernul R. Moldova va trebui să achite câte 25 de mii de euro pentru fiecare dintre cetățenii turci, ale căror drepturi au fost încălcate.
sursa: www.unimedia.info