Două alei au fost amenajate înt-o zonă din sectorul Botanica al Capitalei cu implicarea locuitorilor din preajmă

Pe teritoriul adiacent lacului Victoria din sectorul Botanica al capitalei au fost amenajate două alei, ce vor facilita accesul pietonal în parc. Despre aceasta a scris edilul capitalei Ion Ceban pe pagina sa de pe o rețea de socializare.

“Proiectul a fost realizat cu implicarea locuitorilor din preajmă, aceștia au venit cu inițiativa fiind transformată în proiect, finanțată și implementată de Primăria Chișinău prin intermediul Programul Buget Civil Chișinău, scrie a-tv.md.

Proiectul a presupus amenajare a două alei cu acces către blocul de locuit din preajmă și cea de-a doua alee cu acces către terenul de joacă.

A fost aplicat pavajul pietonal și montate bordurile.

”Prin acest proiect, municipalitatea își propune revitalizarea acestei zone mai puțin accesibilă pentru locuitorii capitalei”, a scris Ion Ceban.

”Vedem că și locuitorii capitalei sunt deschiși să contribuie la dezvoltarea orașului. Ne propunem să progresăm și mai mult în această direcție, pentru ca să creştem gradul de asumare şi implicare a cetățenilor în procesul de dezvoltare a orașului, îmbunătățirea transparenței, iniţierea și stimularea democrației participative!”, a scris edilul.

Noi reguli anunțate în UE: Tinerii își vor putea lua permisul auto la 17 ani

Tinerii din UE vor putea să susțină examenul pentru obținerea permisului la vârstă 17 ani, anunță comisarul european pentru Transporturi, Adina Vălean. Însă există câteva condiții.

Potrivit unei directive europene, tinerii vor putea susține examenul pentru obținerea permisului la 17 ani, dar nu vor avea voie să conducă singuri până la vârstă majoratului.

Nouă directiva va introduce și o perioada de proba pentru șoferii tineri, de cel puțin 2 ani de la luarea examenului.

Oficialii europeni vor să introducă și unele măsuri prin care să crească gradul de conștientizare a riscurilor de către șoferi.

Sunt schimbări și în ceea ce privește permisele de conducere. Ar putea fi digitale, iar perioada de valabilitate va crește la 15 ani, în loc de 10, așa cum este acum. Iar aceste documente noi emise într-un stat membru vor fi recunoscute în întreagă Uniune. Acum sunt recunoscute doar permisele auto în format fizic.

Aceste prevederi ar putea intră în vigoare la trei ani de la adoptarea directivei, a precizat Adina Vălean.

Apar regului noi și pentru șoferii de peste 70 de ani. Aceștia ar putea fi nevoiți să își reînnoiască permisele la fiecare 5 ani. În acest fel, vor fi evaluați medical mai des, pentru a vedea dacă au probleme de sănătate și dacă sunt apți să conducă. Ad

Iar pentru șoferii cu permise anulate în țară lor, Comisia Europeană propune interzicerea dreptului de a sofa în toate statele membre ale Uniunii Europene.

sursa

„Îmbrățișează-mă dacă ești contra războiului”. Pentru acest mesaj scris pe un afiș, un tânăr din Ijevsk este cercetat pentru discreditarea armatei ruse

Nikita, 20 de ani, un activist din Ijevsk, vestul Rusiei, a fost reținut de poliție, duminică, 19 martie, în Parcul Kirov, și acuzat de „acțiuni publice care vizează discreditarea utilizării forțelor armate ale Federației Ruse”, relatează Libertatea.ro, conform IdelReal.

„Îmbrățișează-mă dacă ești contra războiului”. Pentru acest mesaj scris pe un afiș, un tânăr din Ijevsk este cercetat pentru discreditarea armatei ruse

Sâmbătă, în parcul Kirov din orașul din Republica Udmurtia, angajații de stat au fost aduși la un „festival” dedicat aniversării anexării Crimeei și sprijinului pentru războiul din Ucraina.

A doua zi, Nikita a mers în același loc cu un afiș în mâini, pe care scris: „Îmbrățișează-mă dacă ești împotriva războiului”. Și chiar a avut succes, mai mulți tineri dialogând cu el. Acțiunea nu a fost pe placul poliției, care l-a săltat și l-a dus la secție, fără nicio explicație. A

fost acuzat de încălcarea articolului 20.3.3 din Codul Contravențiilor Administrative, „acțiuni publice care vizează discreditarea utilizării forțelor armate ale Federației Ruse”. A fost eliberat. Încă nu a fost programată o ședință de judecată.

Videoclipul acțiunii sale s-a răspândit în toată țara. A fost publicat de jurnalista Katerina Gordeeva, de cântăreața Monetocika și de mii de ruși care, probabil, și-ar fi dorit să-l îmbrățișeze pe Nikita.

Planeta este la un pas să se sufoce. Raport dramatic al ONU: ce ar însemna o creștere a temperaturii cu 1.5 grade Celsius

Planeta noastră este la un pas să se sufoce. Organizaţia Naţiunilor Unite a lansat un raport dramatic. Experţii spun că avem şanse mici să împiedicăm creşterea temperaturii cu mai mult de un grad şi jumătate Celsius – limita care o dată trecută poate duce omenirea spre autodistrugere. Planeta s-a încălzit deja cu 1,1 °C. Experții se tem că peste şapte ani vom depăşi limita, în ciuda tuturor discursurilor politice, transmite Observator

STUDIU. INCALZIRE GLOBALA | Moldova Suverană

Declaraţiile politicienilor nu au oprit încălzirea globală. 2011 – 2020 a fost cel mai cald deceniu din istoria omenirii. Iar planeta se încinge tot mai mult. 

Cel mai geros loc de pe Pământ a bătut recordul pentru cea mai mare temperatură – termometrele au arătat în Antarctica cu 40 de grade Celsius peste medie. Cu o creștere a temperaturilor globale între două şi trei grade Celsius, Groenlanda și Antarctica de Vest își vor pierde aproape complet și ireversibil imensele calote de gheață. În cel mai negru scenariu, asta ar însemna creşterea nivelului mării cu cel puţin trei centimetri.

La cealaltă extremă, încălzirea globală ne lasă fără terenuri fertile pe care să cultivăm hrană. Schimbările climatice antropice au dus peste cinci milioane de kilometri pătraţi de zone uscate spre deșertificare.

Aceiaşi experţi care ne sperie ne dau şi soluţii ca să nu ajungem la dezastru

Reducerea surselor de poluare şi eliminarea totală a emisiilor de carbon care au ajuns la 36,8 gigatone pe an. O soluţie ar fi înlocuirea combustibililor fosili cu surse alternative de energie: solară, eoliană şi hidro.

Plus trecerea la diete pe bază de plante, reducerea călătoriilor cu avionul şi construirea mai multor orașe prietenoase cu mediul, în care transportul în comun să fie înlocuit cu mersul pe jos sau pe bicicletă. 

Situație alarmantă în Franța, unde au fost raportate peste o jumătate de milion de cazuri de Covid într-o singură zi
Articolul anterior
Vești bune pentru moldovenii care dețin buletine românești. Actele nu vor fi anulate, iar proiectul de lege va fi revizuit
Articolul următor