Două companii germane deschid unități de producere în Republica Moldova

Despre proiectele investiționale inițiate de corporațiile „Heinzig Metalltechnik” și „Hennemann Umweltservice Elektronik” în țara noastră s-a discutat, în cadrul unei întrevederi dintre reprezentanții acestora cu ministrul Economiei și Infrastructurii, Sergiu Railean, și administratorul Zonei Economice Libere (ZEL) Bălți, Marin Ciobanu.

separator

În cadrul discuției, investitorii și-au prezentat proiectele demarate, dar și dificultățile cu care se confruntă. Potrivit reprezentantului Heinzig, Mario Heinzig, compania este specializată în prestarea serviciilor de inginerie mecanică și producere de articole metalice pentru diverse industrii. În cel mai scurt timp, după finalizarea procedurilor de înregistrare, compania va activa în subzona Strășeni al ZEL Bălți.

Reprezentantul corporației germane „Hennemann Umweltservice Elektronik”, Eugen Wiebe, a afirmat că în 2019, corporația a deschis o companie fiică în Republica Moldova – „Electronic Recycling Group” SRL, care, la moment, are 60 de angajați. Conform planului de afaceri, entitatea efectuează operațiuni de colectare, sortare, dezasamblare și prelucrare a deșeurilor de echipamente electronice și electrice. O companie cu capital austriac va mări investițiile în Moldova până la 50 mil. USD.

În context, Eugen Wiebe a solicitat suportul Ministerului Economiei și Infrastructurii în vederea promovării modificărilor legislative ce ar permite funcționarea întreprinderii la capacitate maximă. Actualmente, conform Legii nr. 209 din 29.07.2016 privind deșeurile, se interzice introducerea pe teritoriul ZEL-urilor a mai multor categorii de metale, inclusiv a celor ce urmează a fi supuse dezasamblării și prelucrării.

Investitorul a mai precizat că metalele, care urmează a fi obținute din deșeurile electronice nu sunt nocive, iar modificarea cadrului legal ar permite creșterea volumului de producere a companiei „Electronic Recycling Group” SRL. Totodată, ar fi posibilă și reciclarea deșeurilor locale, care la moment, în volum de cca 1000 tone de cupru anual, sînt exportate în Uniunea Europeană.

Sergiu Railean a salutat decizia corporațiilor germane de a se extinde în Republica Moldova, menționând că autoritățile implementează politici de facilitare a activității mediului de afaceri, așa încît țara noastră să devină un furnizor regional de servicii și produse industriale atît pentru piața internă, cît și cea externă. „Deși trecem printr-o perioadă mai dificilă, țara noastră are potențial investițional. De aceea, vom acorda tot suportul necesar pentru ca investitorii să se simtă ca acasă, să dezvolte noi proiecte, să deschidă locuri de muncă”, a spus Sergiu Railean. Menționăm că ambele companii planifică în perspectiva a 3-5 ani deschiderea a 1200 locuri de muncă.

Doi bărbați, din Belgia și Olanda, s-au reinfectat cu Covid-19 la patru luni după tratare
Articolul anterior
Medic radiolog: De ce nu e bine ca pacientul infectat cu Covid-19 să fie tratat acasă
Articolul următor
Alte articole interesante