Două dintre cele șase posturi de televiziune cu licența suspendată din Republica Moldova îşi continuă nestingherit activitatea

Două dintre cele șase posturi de televiziune cu licența suspendată din Republica Moldova îşi continuă nestingherit activitatea. Acestea au mutat conţinutul editorial pe alte canale. NTV Moldova retransmite pe Exclusiv TV, iar RTR Moldova a migrat pe Cinema1. Autorităţile ştiu ce se întâmplă şi susțin că monitorizează posturile tv implicate, iar dacă vor încălca legea, se vor alege și ele cu licenţa suspendată.

CSE a aprobat o nouă decizie prin care suspendă licența de emisie a șase  canale de televiziune din Republica Moldova - #diez

Buletinul de ştiri de la NTV Moldova este acum difuzat pe canalul Exclusiv TV. Sunt aceiași prezentatori, în același studio,  doar că sub altă denumire şi logo. Aceeaşi situaţie şi în cazul postului de televiune Cinema 1 care retransmite ştirile dar şi emisiune anterior produse şi difuzate la RTR Moldova. Astăzi, Consiliul Audiovizualului a aprobat solicitarea canalului Cinema 1 de a deveni, din unul tematic, unul generalist, transmite wwwtvrmoldova.md.

LILIANA VIŢU preşedintele Consiliului Audiovizualului. „Pe RTR şi Cinema, CA a dispus un control şi acum suntem în proces de examinare a concepțiunilor, structurilor pe grilă şi nu pot da detalii pentru că asta ar însemna că m-am antepronunțat public înainte de examinarea controlului. Dintr-o primă observație este că nu s-a trecut cu logoul şi atunci deja urmează să vedem, să examinăm rezultate la o ședință, probabil la începutul lunii deja.  Pe NTV ar urma să discutăm cu membrii şi vedem dacă este cazul să ne sesizăm, dar posturile au o flexibilitate pe partea editorială pe felul in care îşi construiesc grila, atât timp cât grila este construită în cadrul concepției şi a structurii aprobată de CA”.

Situaţia este cunoscută şi de premierul Natalia Gavriliţa, președintele Comisiei pentru Situații Excepţionale, instituție care a luat decizia de închidere temporară a şase posturi tv.

NATALIA GAVRILIŢA prim-ministrul Republicii Moldova. „Da, cunoaștem despre aceste acțiuni, despre propagarea unor anumite canale pe internet, pe reţelele de socializare. Vom continua să facem tot ce ne stă în puteri. Urmărirea acestor evoluții de organele statului, CA, în acest caz şi acționarea atunci când vedem că sunt comise încălcări”.

Unii experţii media susţin că cei din Consiliul Audiovizualului trebuie acum să monitorizeze foarte atent conţinutul editorial difuzat la Exclusiv TV şi RTR Moldova.

PETRU MACOVEI expert media, director executiv API. „În opinia mea încă o dovadă a faptul că legislația noastre în domeniul audiovizualului care anumite breşe, breşe de care s-au folosit proprietarii acestor posturi pentru a-şi migra conținutul pe alte posturi pe care le deţin legal. Suntem martori a unei campanii foarte agresive a posturilor de televiziune care aparțin lui Şor în reţelele sociale, ceea ce înseamnă că această politică editorială în încercarea de a destabiliza situația în Republica Moldova prin intermediul acestor televiziuni va continua, ceea ce însemna că statul Republica Moldova în continuare are o problemă de asigurare a securității informaționale”.

Reamintim că pe 16 decembrie 2022, Comisia pentru Situatii Exceptionale a decis suspendarea licenţelor de emisie ale canalelor Primul în Moldova, RTR Moldova, Accent TV, NTV Moldova, TV6 și Orhei TV, pentru lipsa unei informări corecte în reflectarea evenimentelor naționale, dar și a războiului din Ucraina. În cadrul şedinţei de astăzi a Consiliului Audiovizualului, postul Exclusiv TV a fost amendat cu 27 de mii de lei pentru că nu a respectat cotele impuse privind difuzarea de produs media autohton. 

În 2022, Consiliul Audiovizualului a dat amenzi în valoare totală de 600 de mii de lei pentru televiziunile care nu au respectat această normă.

Colete din Republica Moldova, trimise către conaționalii de peste hotare, reținute de polițiștii de frontieră

Colete din Republica Moldova, cu bunuri în valoare de peste 25.000 lei românești, echivalentul a peste 100.000 de lei moldovenești, care urmau să ajungă la moldovenii de peste hotare, au fost reținute pe 25 ianuarie de către poliţiştii de frontieră din cadrul Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi.

Potrivit Poliției de Frontieră din România au fost supuse controlului patru autoutilitare încărcate cu bagaje şi colete. Astfel, au fost depistate 1248 litri de vin, 230 litri cu alcool şi 218 kilograme de produse alimentare de origine animală (carne, lapte, ouă, brânză), de provenienţă Republica Moldova, pentru care persoanele nu deţineau documente legale.

Alcoolul a fost confiscat, iar bunurile de origine animală au fost predate autorităţii sanitar veterinare pentru a fi distruse.

Persoanele care transportau coletele au fost sancţionate cu amenzi în valoare de 30.000 lei românești, echivalentul a peste 125.000 de lei moldovenești.

Camioane cu lemne din România, în drum spre Chișinău

Primele cinci camioane cu lemne de foc din România urmează sa ajungă astăzi în Republica Moldova. E o primă tranșă din cei 130 mii de metri cubi de lemn cumpărați din România cu sprijinul Înaltului Comisariat a Organizației Națiunilor Unite pentru Refugiați.

Doar 24 de camioane cu 307 metri cubi de lemn confiscate în 2021 în urma  apelurilor privind transporturi suspecte de lemn

Reprezentanţii Ministerului Mediului de la Chișinău au declarat că lemnele vor fi distribuite solicitanților din raioanele Glodeni și Cantemir, deoarece în aceste regiuni este mai puţin teren împădurit. Lemnele vor ajunge la primării și apoi vor fi distribuite pensionarilor, veteranilor de război şi persoanelor vulnerabile.

Lemnul de foc a fost cumpărat din România la un preţ preferenţial. Deşi iarna şi-a intrat de mult în drepturi, mulţi dintre cetăţenii care au vrut să cumpere lemne de la stat și sunt inscriși pe listele de aşteptare, nu au primit nimic.

Moscova recunoaște că a trimis din greșeală la moarte mii de ruși. Bilanțul procurorului general privind ”mobilizările ilegale” pentru Ucraina

Procurorul general al Rusiei, Igor Krasnov, a anunțat marți, 31 ianuarie, că peste 9.000 de cetăţeni ruşi care au fost ”mobilizaţi ilegal” pentru a fi trimişi să lupte în Ucraina au revenit la casele lor, relatează EFE.

Anunțul a fost făcut în timpul unei întâlniri cu preşedintele rus Vladimir Putin.

Krasnov a precizat că unii dintre aceștia, ”din motive de sănătate, nu ar fi trebuit să fie mobilizaţi în niciun caz.”

Pentru susţinerea trupelor ruse angajate în campania militară declanşată împotriva Ucrainei anul trecut în februarie, Putin a ordonat în septembrie mobilizarea a circa 300.000 de rezervişti. Au fost mobilizaţi în total circa 318.000 de soldaţi, dintre care aproximativ 150.000 s-au alăturat contingentului desfăşurat în Ucraina, ceilalţi fiind în instrucţie.

Anunţul mobilizării a generat plecări masive ale bărbaţilor ruşi cu vârsta de încorporare către ţări precum Kazahstan, Georgia, Mongolia, Finlanda sau Armenia. Au survenit, de asemenea, protestele, mai ales în regiunile îndepărtate de Moscova şi Sankt Petersburg, după ce au fost mobilizaţi rezervişti cu probleme de sănătate sau taţi cu familii numeroase.

Mai mult, unii dintre cei mobilizaţi sau familiilor lor s-au plâns de insuficienţa echipamentelor şi de condiţiile precare din cazărmi, neajunsuri recunoscute în cele din urmă de oficialii ruşi, care au promis măsuri de îndreptare a lor.

”Mobilizarea s-a desfăşurat într-o perioadă scurtă de timp şi a relevat numeroase probleme importante, care au devenit o lecţie pentru mulţi”, a semnalat procurorul general. Acesta a subliniat necesitatea reorganizării evidenţelor militare şi crearea unor baze de date adecvate.

sursa

Un elev a fost bătut de învățător pentru că nu știa tabla înmulțirii
Articolul anterior
Trei camioane cu donații din Moldova, distribuite în Donețk. Oamenilor li s-a dat vestea că vin moldovenii cu ajutoare
Articolul următor