Două dintre cele șase posturi de televiziune cu licența suspendată din Republica Moldova îşi continuă nestingherit activitatea

Două dintre cele șase posturi de televiziune cu licența suspendată din Republica Moldova îşi continuă nestingherit activitatea. Acestea au mutat conţinutul editorial pe alte canale. NTV Moldova retransmite pe Exclusiv TV, iar RTR Moldova a migrat pe Cinema1. Autorităţile ştiu ce se întâmplă şi susțin că monitorizează posturile tv implicate, iar dacă vor încălca legea, se vor alege și ele cu licenţa suspendată.

CSE a aprobat o nouă decizie prin care suspendă licența de emisie a șase  canale de televiziune din Republica Moldova - #diez

Buletinul de ştiri de la NTV Moldova este acum difuzat pe canalul Exclusiv TV. Sunt aceiași prezentatori, în același studio,  doar că sub altă denumire şi logo. Aceeaşi situaţie şi în cazul postului de televiune Cinema 1 care retransmite ştirile dar şi emisiune anterior produse şi difuzate la RTR Moldova. Astăzi, Consiliul Audiovizualului a aprobat solicitarea canalului Cinema 1 de a deveni, din unul tematic, unul generalist, transmite wwwtvrmoldova.md.

LILIANA VIŢU preşedintele Consiliului Audiovizualului. „Pe RTR şi Cinema, CA a dispus un control şi acum suntem în proces de examinare a concepțiunilor, structurilor pe grilă şi nu pot da detalii pentru că asta ar însemna că m-am antepronunțat public înainte de examinarea controlului. Dintr-o primă observație este că nu s-a trecut cu logoul şi atunci deja urmează să vedem, să examinăm rezultate la o ședință, probabil la începutul lunii deja.  Pe NTV ar urma să discutăm cu membrii şi vedem dacă este cazul să ne sesizăm, dar posturile au o flexibilitate pe partea editorială pe felul in care îşi construiesc grila, atât timp cât grila este construită în cadrul concepției şi a structurii aprobată de CA”.

Situaţia este cunoscută şi de premierul Natalia Gavriliţa, președintele Comisiei pentru Situații Excepţionale, instituție care a luat decizia de închidere temporară a şase posturi tv.

NATALIA GAVRILIŢA prim-ministrul Republicii Moldova. „Da, cunoaștem despre aceste acțiuni, despre propagarea unor anumite canale pe internet, pe reţelele de socializare. Vom continua să facem tot ce ne stă în puteri. Urmărirea acestor evoluții de organele statului, CA, în acest caz şi acționarea atunci când vedem că sunt comise încălcări”.

Unii experţii media susţin că cei din Consiliul Audiovizualului trebuie acum să monitorizeze foarte atent conţinutul editorial difuzat la Exclusiv TV şi RTR Moldova.

PETRU MACOVEI expert media, director executiv API. „În opinia mea încă o dovadă a faptul că legislația noastre în domeniul audiovizualului care anumite breşe, breşe de care s-au folosit proprietarii acestor posturi pentru a-şi migra conținutul pe alte posturi pe care le deţin legal. Suntem martori a unei campanii foarte agresive a posturilor de televiziune care aparțin lui Şor în reţelele sociale, ceea ce înseamnă că această politică editorială în încercarea de a destabiliza situația în Republica Moldova prin intermediul acestor televiziuni va continua, ceea ce însemna că statul Republica Moldova în continuare are o problemă de asigurare a securității informaționale”.

Reamintim că pe 16 decembrie 2022, Comisia pentru Situatii Exceptionale a decis suspendarea licenţelor de emisie ale canalelor Primul în Moldova, RTR Moldova, Accent TV, NTV Moldova, TV6 și Orhei TV, pentru lipsa unei informări corecte în reflectarea evenimentelor naționale, dar și a războiului din Ucraina. În cadrul şedinţei de astăzi a Consiliului Audiovizualului, postul Exclusiv TV a fost amendat cu 27 de mii de lei pentru că nu a respectat cotele impuse privind difuzarea de produs media autohton. 

În 2022, Consiliul Audiovizualului a dat amenzi în valoare totală de 600 de mii de lei pentru televiziunile care nu au respectat această normă.

Papa Francisc a spălat picioarele a 12 femei deținute într-o închisoare din Roma

Papa Francisc a spălat joi picioarele a 12 femei deţinute într-o închisoare din Roma, un ritual care marchează Joia Mare ce precede Paştele catolic, informează AFP citat de digi24.ro.

Suveranul pontif s-a deplasat joi după-amiază la închisoarea pentru femei din Rebibbia, o periferie din nord-estul capitalei italiene. El a oficiat acolo acelaşi ritual şi în 2015, dar acum a fost pentru prima dată când l-a consacrat exclusiv femeilor. Aşezat într-un scaun cu rotile, papa Francisc a spălat picioarele fiecăreia dintre cele 12 deţinute selecţionate, unele dintre ele fiind înlăcrimate, înainte să le şteargă cu un prosop şi să le sărute, scrie Agerpres.

În vârstă de 87 de ani, liderul de la Vatican a părut într-o formă bună în contextul în care starea lui de sănătate a stârnit îngrijorări în ultimele zile din cauza infecţiilor repetate care l-au împiedicat să îşi citească de mai multe ori discursurile.

„Cu toţii avem eşecuri mici şi mari”, a declarat papa într-o omilie improvizată în timpul slujbei oficiate în curtea acestui centru de detenţie, unde sunt încarcerate aproximativ 370 de femei. Spălarea picioarelor este „un gest care ne îndeamnă să îi slujim pe ceilalţi”, a adăugat el.

Câteva minute mai devreme, papa Francisc – care vizita persoane încarcerate şi în perioada în care era episcop de Buenos Aires – a participat, zâmbitor, la o baie de mulţime în timp ce strângea mâinile deţinutelor. În tradiţia creştină, Joia Mare comemorează ziua în care Hristos a spălat picioarele apostolilor la ultima sa cină. Ritualul s-a perpetuat în creştinism, cu excepţia unor ramuri ale protestantismului. Acesta este unul dintre cele mai importante momente ale Săptămânii Mari, care comemorează ultimele zile din viaţa lui Hristos înainte de învierea sa de Paşte. După alegerea sa în 2013, liderul Bisericii Catolice a vizitat în mai multe rânduri închisori şi centre de refugiaţi, spălând picioarele unor foşti mafioţi, ale unor bolnavi şi ale unor persoane provenite din categorii marginalizate. Vineri seară, el urmează să prezideze procesiunea „Calea Crucii” de lângă Colosseum, la care nu a putut participa în 2023 din motive de sănătate.

Republica Moldova anulează regimul liberalizat de vize cu o țară

Regimul liberalizat de vize cu Republica Ecuador va fi anulat. 57 de deputați au votat, în prima lectură, pentru denunțarea Acordului dintre Guvernul Republicii Moldova și Republica Ecuador, scrie noi.md.

Inițiativa de denunțare a acestui ACORD aparține Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova, în contextul unor recomandări ale Comisiei Europene. Instituția a constatat, în mai multe rapoarte, că politica statului nostru în domeniul vizelor nu este pe deplin raliată la lista țărilor terțe, ai căror resortisanți trebuie să dețină viză pentru șederea pe termen scurt în UE. În context, Comisia Europeană a recomandat Republicii Moldova să ajusteze politicile în acest domeniu, în special cele care vizează țările care prezintă riscuri de migrațiune ilegală sau de securitate pentru Uniunea Europeană. De menționat că cetățenii Republicii Ecuador au nevoie de vize pentru a călători în țările membre UE. Autoritățile menționează că denunțarea Acordului nu va avea consecințe negative, întrucît cifra schimburilor comerciale dintre Republica Moldova și Republica Ecuador este de 300 de mii de dolari. Acordul dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Republicii Ecuador privind călătoriile fără vize ale cetățenilor a fost semnat în anul 2012 și a intrat în vigoare trei ani mai tîrziu.

În ce țară trăiesc cei mai mulți miliardari. Orașul care se află în fruntea listei globale a bogaților

Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite CNBC citat de nexta.ro.

Este pentru prima dată când cel mai populat oraş din India ocupă primul loc în Asia.

În fruntea listei globale a bogaţilor pe oraşe din 2024 se află New York (119), urmat de Londra (97).

În Asia, Mumbai – capitala financiară a Indiei – a avansat cu 92 de miliardari, potrivit Hurun. Urmează aproape Beijing (91) şi Shanghai (87).

În prezent, există 3.279 de miliardari la nivel global, o creştere cu 5% faţă de 2023, arată raportul.

Potrivit clasamentului ţărilor, China încă se află în fruntea listei cu 814 miliardari, chiar dacă ţara a pierdut 155 miliardari faţă de acum un an.

SUA s-au clasat pe locul al doilea, cu 800 de miliardari, în timp ce India s-a clasat pe locul trei, cu 271.

„China a avut un an prost. Crearea de bogăţie în China a trecut prin schimbări profunde în ultimii câţiva ani, cu bogăţia miliardarilor din proprietăţi imobiliare şi din surse regenerabile în scădere”, a remarcat firma de cercetare.

Zhong Shanshan din China, fondatorul şi preşedintele gigantului de apă îmbuteliată Nongfu Spring, şi-a menţinut locul de cea mai bogată persoană din China.

Colin Huang, fondatorul companiei de comerţ electronic Pinduoduo, a trecut în faţa CEO-ului Tencent, Ma Huateng, şi a luat locul al doilea în acest an.

SUA – care au adăugat 109 miliardari în 2023 – au doar cu 14 miliardari mai puţini decât China, potrivit Hurun.

Inteligenţa artificială a fost un factor important pentru creşterea numărului de oameni ultrabogaţi în SUA, arată raportul.

„În timp ce [CEO-ul Nvidia] Jensen Huang a ocupat multe titluri de ştiri în timp ce Nvidia a depăşit pragul unei capitalizări de 2.000 de miliarde de de dolari, catapultându-l în Top 30 al Hurun, miliardarii din spatele Microsoft, Google, Amazon, Oracle şi Meta au înregistrat creşteri semnificative ale averilor lor, în timp ce investitorii pariază pe valoarea generată de AI”, se arată în raport.

Indicele Bloomberg al miliardarilor a arătat că fondatorul Amazon, Jeff Bezos, şi CEO-ul Tesla, Elon Musk, sunt primii doi miliardari din SUA, cu o avere netă de 201 miliarde de dolari, respectiv 190 de miliarde de dolari.

Taylor Swift s-a alăturat listei miliardarilor Hurun Research, cu o avere netă de 1,2 miliarde de dolari, după ce şi-a început turneul Eras în martie şi a cântat până acum în SUA, America de Sud, Australia, Singapore şi Tokyo.

„Peste jumătate din averea ei provine din redevenţe şi turnee, inclusiv 190 de milioane de dolari din prima etapă a turneului Eras şi 35 de milioane de dolari din filmul său concert. Restul este susţinută de valoarea catalogului său muzical, în special după ce primele şase albume ale sale au fost vândute către Shamrock Capital pentru 300 de milioane de dolari în 2020”, se arată în raport.

După SUA, India a avut al doilea cel mai mare număr de noi adăugări de miliardari, cu 84 de membri noi pe lista sa a ultra-bogaţilor.

Naţiunea din Asia de Sud este acum economia cu cea mai rapidă creştere din lume, după ce PIB-ul a crescut cu 8,4% în perioada octombrie-decembrie.

În decembrie, bursa din India a depăşit-o pe cea din Hong Kong, devenind a şaptea ca mărime din lume, iar acum este evaluată la peste 4.000 de miliarde de dolari, au arătat datele Refinitiv.

Preşedintele Reliance Industries din India, Mukesh Ambani, continuă să fie cea mai bogată persoană din Asia şi a unsprezecea cea mai bogată persoană din lume, cu o avere totală netă de 110 miliarde de dolari, potrivit indicelui Bloomberg.

În ianuarie, Gautam Adani, fondatorul şi preşedintele Grupului Adani, l-a depăşit pentru scurt timp pe Ambani, dar acum este cu trei locuri în urmă, cu o avere netă de 97,9 miliarde de dolari, au arătat datele Bloomberg.

Un elev a fost bătut de învățător pentru că nu știa tabla înmulțirii
Articolul anterior
Trei camioane cu donații din Moldova, distribuite în Donețk. Oamenilor li s-a dat vestea că vin moldovenii cu ajutoare
Articolul următor