Două femei din stânga Nistrului și-au deschis afaceri cu granturi europene de 10 mii de euro

Pentru a sprijini businessul din stânga Nistrului, afectat și el de pandemie, PNUD Moldova, cu sprijinul Marii Britanii și al Suediei, a oferit granturi a câte zece mii de euro pentru zece antreprenoare din regiunea transnistreană a țării.

Două femei câștigătoare de granturi și-au dezvoltat câte o afacereLa Târgul producătorilor locali Cămara Fest, iunie 2021

Dar despre ce afaceri este vorba?

Pe lista celor zece învingătoare în concursul de granturi este și Irina Noskova, mama a trei copii, transmite europalibera.org.

Până nu demult casnică, astăzi Irina dezvoltă o mică întreprindere de congelare și ambalare a fructelor și legumelor.

Ea spune că s-a inspirat de la modelul occidental de business.

Pe lângă faptul că a creat trei noi locuri de muncă, Irina a însăilat o rețea de furnizori locali din stânga Nistrului, lărgind mereu aria afacerii sale:Publicitate

Fructele şi legumele congelate vor fi mereu la mare căutare

„Congelarea profundă a produselor este o tehnologie inovatoare, în urma căreia legumele şi fructele îşi păstrează prospețimea şi proprietăţile nutritive pentru o perioadă îndelungată.

În această stare ele sunt mai uşor de depozitat şi de transportat. Voi achiziționa materia primă de la furnizori locali, iar acest tip de afacere ne va permite să activăm pe tot parcursul anului.

În condiţiile climatice din regiunea noastră, există o nevoie constantă de vitamine, astfel încât fructele şi legumele congelate vor fi mereu la mare căutare.”

Înghețată artizanală, un studio pentru organizarea evenimentelor online sau dezvoltarea unei stupine, ceaiuri din plante eco sunt doar câteva dintre afacerile dezvoltate în stânga Nistrului.

Pe lângă ajutorul financiar nerambursabil, antreprenorii selectaţi vor beneficia, pe parcursul următorilor doi ani, şi de mentorat în afaceri, inclusiv pentru cei orientați spre export.

Maria Mileva-Dmitrișina, producătoare de cașcavaluri moi, nu exclude ca în următorii ani să încerce să ajungă pe piața franceză:

„Avem caşcaval cu mucegai alb şi fără mucegai. Cele mai solicitate sunt Camembert şi Camembert cu trufe negre. Produsele sunt făcute din materie primă de calitate. Vrem să ieşim pe piaţa internaţională. În următorii 5 ani, planificăm să colaborăm cu antreprenori francezi”.

De ce femeile au fost sprijinite de PNUD Moldova? Pentru că au fost cele mai afectate de pandemia de COVID-19, explică ambasadorul Marii Britanii în Republica Moldova, Steven Mark Fisher. Or, studiile recente demonstrează că circa 60% din persoanele care şi-au pierdut locurile de muncă din cauza COVID-19 sunt femei:

„Egalitatea de oportunităţi în viaţa economică a ţării nu este doar un drept universal al omului, dar şi un bun raţionament pentru dezvoltarea economică. Pentru a-şi maximiza potenţialul, economiile trebuie să valorifice abilităţile, creativitatea şi munca asiduă a tuturor cetăţenilor – indiferent de sex, etnie, credinţă sau orice altă caracteristică.”

Un recent studiu realizat în cadrul proiectului „Dezvoltarea capacităților de export pe malurile Nistrului” (AdTrade) arată că Ucraina, România, Italia, Germania și Federația Rusă sunt principalele destinații în care ajung mărfurile din regiunea transnistreană a Republicii Moldova.

Potrivit experților, după semnarea Acordului de liber schimb cu UE, exporturile de produse agricole din regiunea transnistreană au crescut esențial.

Bunăoară, livrările de semințe, fructe, băuturi alcoolice și nealcoolice s-au dublat. La fel și exportul legumelor pe piața Uniunii Europene – de la cinci milioane de dolari în 2016 la nouă milioane în 2019.

Tatiana Țîbuleac, Valentina Naforniță și alte personalități, decorate cu ,,Ordinul Republicii” de către Maia Sandu
Articolul anterior
Compania aeriană Ryanair își îndeamnă călătorii să nu bată din palme la aterizare
Articolul următor
Alte articole interesante