Două femei din stânga Nistrului și-au deschis afaceri cu granturi europene de 10 mii de euro

Pentru a sprijini businessul din stânga Nistrului, afectat și el de pandemie, PNUD Moldova, cu sprijinul Marii Britanii și al Suediei, a oferit granturi a câte zece mii de euro pentru zece antreprenoare din regiunea transnistreană a țării.

Două femei câștigătoare de granturi și-au dezvoltat câte o afacereLa Târgul producătorilor locali Cămara Fest, iunie 2021

Dar despre ce afaceri este vorba?

Pe lista celor zece învingătoare în concursul de granturi este și Irina Noskova, mama a trei copii, transmite europalibera.org.

Până nu demult casnică, astăzi Irina dezvoltă o mică întreprindere de congelare și ambalare a fructelor și legumelor.

Ea spune că s-a inspirat de la modelul occidental de business.

Pe lângă faptul că a creat trei noi locuri de muncă, Irina a însăilat o rețea de furnizori locali din stânga Nistrului, lărgind mereu aria afacerii sale:Publicitate

Fructele şi legumele congelate vor fi mereu la mare căutare

„Congelarea profundă a produselor este o tehnologie inovatoare, în urma căreia legumele şi fructele îşi păstrează prospețimea şi proprietăţile nutritive pentru o perioadă îndelungată.

În această stare ele sunt mai uşor de depozitat şi de transportat. Voi achiziționa materia primă de la furnizori locali, iar acest tip de afacere ne va permite să activăm pe tot parcursul anului.

În condiţiile climatice din regiunea noastră, există o nevoie constantă de vitamine, astfel încât fructele şi legumele congelate vor fi mereu la mare căutare.”

Înghețată artizanală, un studio pentru organizarea evenimentelor online sau dezvoltarea unei stupine, ceaiuri din plante eco sunt doar câteva dintre afacerile dezvoltate în stânga Nistrului.

Pe lângă ajutorul financiar nerambursabil, antreprenorii selectaţi vor beneficia, pe parcursul următorilor doi ani, şi de mentorat în afaceri, inclusiv pentru cei orientați spre export.

Maria Mileva-Dmitrișina, producătoare de cașcavaluri moi, nu exclude ca în următorii ani să încerce să ajungă pe piața franceză:

„Avem caşcaval cu mucegai alb şi fără mucegai. Cele mai solicitate sunt Camembert şi Camembert cu trufe negre. Produsele sunt făcute din materie primă de calitate. Vrem să ieşim pe piaţa internaţională. În următorii 5 ani, planificăm să colaborăm cu antreprenori francezi”.

De ce femeile au fost sprijinite de PNUD Moldova? Pentru că au fost cele mai afectate de pandemia de COVID-19, explică ambasadorul Marii Britanii în Republica Moldova, Steven Mark Fisher. Or, studiile recente demonstrează că circa 60% din persoanele care şi-au pierdut locurile de muncă din cauza COVID-19 sunt femei:

„Egalitatea de oportunităţi în viaţa economică a ţării nu este doar un drept universal al omului, dar şi un bun raţionament pentru dezvoltarea economică. Pentru a-şi maximiza potenţialul, economiile trebuie să valorifice abilităţile, creativitatea şi munca asiduă a tuturor cetăţenilor – indiferent de sex, etnie, credinţă sau orice altă caracteristică.”

Un recent studiu realizat în cadrul proiectului „Dezvoltarea capacităților de export pe malurile Nistrului” (AdTrade) arată că Ucraina, România, Italia, Germania și Federația Rusă sunt principalele destinații în care ajung mărfurile din regiunea transnistreană a Republicii Moldova.

Potrivit experților, după semnarea Acordului de liber schimb cu UE, exporturile de produse agricole din regiunea transnistreană au crescut esențial.

Bunăoară, livrările de semințe, fructe, băuturi alcoolice și nealcoolice s-au dublat. La fel și exportul legumelor pe piața Uniunii Europene – de la cinci milioane de dolari în 2016 la nouă milioane în 2019.

Lacrimi și durere la Susleni! Ana-Maria, tânăra răpită și ucisă cu cruzime a fost condusă pe ultimul drum

Lacrimi și durere la Susleni. Zeci de oameni s-au adunat astăzi să o petreacă pe ultimul drum pe Ana-Maria. Tânăra de 19 ani, însărcinată în 6 luni, a fost găsită fără suflare la opt zile după ce a urcat într-o mașină de ocazie în Orhei. Principalul suspect a fost plasat în arest pentru 30 de zile și pledează nevinovat, scrie tv8.md.

Între timp, aseară, un grup de localnici din Chițcanii Vechi, satul în care locuiește principalul suspect, au aprins mai multe lumânări în fața porții acestuia. Oamenii s-au adunat la poarta suspectului, unde au scris numele fetei din zeci de lumânări aprinse. Au făcut din lumânări și numele băiețelului nenăscut – Ion. 

Reamintim că corpul neînsuflețit al tinerei de 19 ani, dispărută la Orhei, a fost găsit de un grup de polițiști de la Chișinău, pe 20 aprilie, în apropiere de Chițcanii Vechi, localitatea de unde este originar principalul suspect. Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, a declarat pentru jurnaliști că trupul a fost găsit cu greu, lângă un pârâu, fiind aruncat într-o groapă, acoperită apoi cu crengi. 

Fata însărcinată fusese văzută ultima dată în seara de 12 aprilie. Aceasta se întorcea la căminul din Orhei după o oră de meditații. Din imaginile de pe camerele de supraveghere, obținute de TV8, se vede cum tânăra ajunge în stația cu pricina, iar la câteva minute de ea se apropie un automobil în care și urcă. Bărbatul le-ar fi spus oamenilor legii că imediat ce a urcat în mașină și și-a dat seama că nu era cea pe care o aștepta, tânăra i-ar fi cerut să oprească, pentru a ieși. El spune că a lăsat-o pe marginea drumului, la o distanță de 300 de metri de stația pentru transportul public, de unde a luat-o, după care el și-a continuat drumul. Ulterior, a refuzat să conlucreze cu ancheta. 

Bănuitul a fost plasat în arest pentru 30 de zile. Avocatul acestuia a refuzat să ofere declarații pentru presă, însă procurorii susțin că bărbatul pledează nevinovat. După aproape o săptămână de căutări la Orhei, oamenii legii au căutările și la Telenești, de unde este șoferul.

Vineri, 19 aprilie, polițiștii au anunțat că în urma perchezițiilor acasă și în mașina suspectului, au descoperit mai multe lucruri pentru femei.  În context, oamenii legii au făcut un apel către cetățeni, pe care îi îndeamnă să îi sesizeze în cazul în care au avut „tangențe dubioase” sau „cu tentă infracțională” cu acest bărbat.  Într-un comunicat al poliției, se subliniază faptul că bărbatul, în mașina căruia a urcat tânăra de 19 ani, s-a schimbat fizic foarte mult de-a lungul timpului, dar și a condus mai multe mărci și modele de mașini.

imagini: tv8.md

Campanie socială de Paște de la Prima Finanțare – “Împarte Bunătate”

CASA+FAMILIA=ACASĂ. Pentru majoritatea, aceasta este formula fericirii! Iar în perioada sărbătorilor pascale, cuvântul ACASĂ capătă un sens cu totul special. 

În lumina sărbătorilor de Paște, Prima Finanțare dorește să aducă bucurie și speranță în casele celor care cu adevărat au nevoie de sprijin și empatie. 

Prima Finanțare lansează o campania socială de Paște “Împarte bunătate”, dedicată sprijinirii a aproximativ 100 de familii nevoiașe și bătrâni din comunitate, oferindu-le coșuri cu produse alimentare.

În perioada 18 aprilie – 18 mai 2024, compania va redirecționa 1% din suma creditelor acordate Prima Soluție (destinația pentru Casă și Familie) pentru a procura și a oferi coșuri cu produse alimentare familiilor social-dezavantajate din țară.

Astfel, fiecare credit acordat va deveni o rază de lumină, ce va încălzi și hrăni sufletele și trupurile celor care au nevoie de sprijinul nostru.

Cum pot contribui clienții? 

Beneficiind de un credit de consum – Prima Soluție, care este destinat pentru realizarea planurilor și nevoilor, clienții nemijlocit ajută o familie să se bucure de o masă de Paște, cu cozonaci, ouă roșii și mult mai mult.

Prima Finanțare crede că aceasta campanie va avea un impact social profund, atât în rândul clienților fideli ai companiei, cât și al celor noi.

Vă îndemnăm să vă alăturați la Prima Finanțare în această misiune a generozității și compasiunii. 

Împreună putem face din gesturi mici, lucruri frumoase! 

Haideți să facem Paștele cu adevărat special pentru toți!

Cererile pot fi depuse atât online, cât și în cadrul sucursalelor Prima Finanțare.

Mai multe detalii despre finanțarea nevoilor personale, proiectelor în afaceri și agricultură puteți afla pe primafinantare.md sau la Call Center 022 20 20 20.

Prima Finanțate – prima alegere în finanțarea Start-Up-urilor și Antreprenorilor!

Despre Prima Finanțare

Prima Finanțare este un brand internațional, care oferă o experiență unică în finanțarea afacerilor, inclusiv în agricultură, cât și oferă finanțare pentru Casă și Familie.

Compania susține deopotrivă spiritul antreprenorial și persoanele social/financiar dezavantajate prin credite accesibile și consultanță privind investițiile în afaceri, inclusiv agricultură, comerț și produse ce economisesc energia. 

Prin istoria de circa 14 ani Prima Finanțare a contribuit la dezvoltarea a peste 24 000 de afaceri locale cu un portofoliu de peste 714 mln lei. În prezent compania înregistrează un număr de 3 216 clienți cu un portofoliu de peste 140 ml lei, dintre care 63 mln au fost destinate femeilor de afaceri.

Detalii despre incendiul de la liceul ”Liviu Deleanu” din Capitală. Ce a făcut un elev

Primăria Municipiului Chișinău informează cu referire la incidentul de astăzi, 23 aprilie, de la Liceul Teoretic „Liviu Deleanu” din sectorul Buiucani, unde un elev a dat foc unui caiet.

”Astăzi, la pauză, după lecția a 3-a, aproximativ la ora 11:28, un elev a dat foc la un caiet cu învelitoare, pe holul etajului 3.

Arderea a fost localizată de un profesor, care a intervenit prompt pentru stingerea focului și s-a apelat imediat la 112.

Între timp profesorii au evacuat elevii, conform procedurii.

Pompierii au ajuns rapid la fața locului, iar la venirea acestora focul era deja stins.

Conform recomandărilor pompierilor, peste 30 de minute, elevii și personalul didactic au revenit la ore.

Actualmente lecțiile se desfășoară conform orarului.

Menționăm că în urma incidentului nimeni nu a avut de suferit.”, anunță municipalitatea.

Incendiul a izbucnit pe data de 5 aprilie. Flăcările au cuprins demisolul instituției de învățământ. Zece echipe de intervenție au participat la stingerea focului. Din clădire au fost evacuați circa 1.900 de elevi. Victime nu au fost raportate.

Tatiana Țîbuleac, Valentina Naforniță și alte personalități, decorate cu ,,Ordinul Republicii” de către Maia Sandu
Articolul anterior
Compania aeriană Ryanair își îndeamnă călătorii să nu bată din palme la aterizare
Articolul următor