Două localități italiene din mijlocul zonei roșii nu au niciun caz de Covid-19. Cum se protejează de virus

În nordul Italiei, pe harta ”înroşită” de pandemie, există unele zone “libere de coronavirus”. În comuna Ferrera Erbognone, unde nu s-a contaminat absolut niciun localnic, iar un studiu ştiinţific încearcă să dezlege misterul.

separator
Iar pe lângă aceasta mai este o comună italiană cu zero cazuri, în provincia Veneto, tot în mijlocul unei “zone” roşii. Iar în Spania, o cetate medievală reuşeşte să ţină virusul dincolo de zidurile sale, deşi în localităţile învecinate sunt numeroase cazuri de infectare şi decese din cauza Covid.

La sosirea în comuna Possagno, carabinierii sunt primii care te întâmpină carabinierii. Ei verifica documentele de identitate şi declaraţiile pe propria răspundere – ca peste tot în Italia. Însă, aici, chiar e foarte important să fie controlaţi – am putea spune “la sânge”, fără să fie o figură de stil – cei care vin din alte părţi ale Italiei.

Şi asta deşi aşezarea, cu vreo 2.200 de locuitori, este situată în mijlocul unei “zone roşii” a Italiei – provincia Veneto. Ca şi în cazul altei localităţi “liberă de coronavirus”, Ferrera Erbognone, nici pentru imunitatea colectivă a celor din Possagno nu există vreo explicaţie ştiinţifică.

Autoritățile locale au luat din timp măsuri de izolare, chiar înainte ca aceste reguli să fie decise de la nivel înalt. A fost închis, încă de la început, şi muzeul Canova, care atrăgea în fiecare an 50.000 de vizitatori. În plus, explică tânărul primar Valerio Favero, un mare număr de voluntari veghează ca localnicii să nu iasă din case fără rost. Mulţi, mai ales cei în vârstă, primesc la domiciliu şi cumpărăturile de bază.

Valerio Favero, primar Possagno: “Suntem bucuroşi că nu avem cazuri de infectare la Possagno, dar, aşa cum am spus, acest virus e atât de perfid că poate ajunge în orice moment. În rest, totul se întâmplă şi datorită unor realizări mărunte. Noi nu avem supermarket-uri, dar toţi cei care au prăvălii alimentare se zbat să poată asigura livrări la domiciliu.”

Respect faţă de reguli şi un puternic simţ al comunităţii – poate că acestea sunt singurele explicaţii pentru felul în care virusul este … ”ţinut la respect” în Possagno.

Nu există nicun caz de Covid-19 nici printre cei 1.400 de locuitori ai aşezării Zahara de la Sierra, din sudul Spaniei, deşi prin localităţile învecinate pandemia face ravagii. Comună, formată în jurul unei cetăţi medievale, s-a izolat aproape complet de restul lumii. În urmă cu trei săptămâni, primarul a decis închiderea cailor de intrare, cu o singură excepţie.

Iar la punctul de control, protejat de poliţie, fiecare maşină care intra este stropită cu o soluţie de clor şi apa. O dată la două zile sunt dezinfectate străzile, pieţele publice şi trotuarele din fata caselor. Vârstnicii primesc, în faţa uşii, hrană şi cele necesare – prin grija voluntarelor de la Asociaţia femeilor.

Periodic patrulează pe străzi şi o … “caravană” pentru distracţie. Din difuzoarele acestui vehicul răsuna muzica şi sunt proiectate jocuri de lumii. Totul pentru delectarea copiilor, pe care familiile în izolare îi scot pe balcoane sau la ferestre.

sursa: stirileprotv.ro

Doar 4 raioane care nu sunt afectate de Covid-19, au rămas în Moldova
Articolul anterior
Satul Sofia din raionul Hâncești a ieșit din carantină
Articolul următor
Alte articole interesante