Două moldovence au înșelat o femeie din Kazahstan de 80 de mii de euro după ce au pus un anunţ fals de vânzare a unui apartament

Procuratura raionului Edineț, împreună cu organul de urmărire penală al Inspectoratului de Poliție Edineț au expediat în judecată o cauză penală în privința a două persoane, în care au fost deconspirată și investigată o schemă de obținere a mijloacelor financiare prin escrocherie (art.190 alin.(6) din Codul penal), informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Cauza vizată a fost investigată de subdiviziunea teritorială a procuraturii, ca rezultat al transferului de urmărire penală al dosarului penal, preluat de la autoritățile competente ale Republicii Kazahstan.

Potrivit rechizitoriului, cele două învinuite, în vârstă de 28 și 46 de ani, în comun cu un grup de persoane în curs de identificare, în luna iunie a anului 2017, aflându-se în Federația Rusă, au organizat plasarea unui anunț fals despre vânzarea unui apartament în or. Astana, Republica Kazahstan.

Apoi, la 03 iunie 2017, victima, după vizualizarea anunțului plasat a exprimat dorința de a procura apartamentul.

Aceasta a fost indusă în eroare să efectueze un transfer în sumă de 80 000 de dolari SUA, pentru a confirma capacitatea financiară de procurare a bunului imobil, cu expedierea ulterioară a pozelor documentelor de plată.

În continuare, în perioada 06-08 iunie 2017, una din învinuite, în timp ce se afla în orașul Moscova, cu utilizarea unui pașaport fals, a ridicat banii în mai multe tranșe de la diferite bănci.

Potrivit legii, faptele incriminate învinuitelor se sancționează cu închisoare de până la 15 ani, cu amendă în mărime de până la 20 000 de unități convenționale și cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 5 ani.

Liber doar pe 1 mai. Pe data de 2 mai toți ies la lucru, anunță Guvernul

Cu ocazia Zilei Internaționale a Muncii, Guvernul Republicii Moldova declară angajamentul de a susține salariații prin politici care duc la creșterea veniturilor și la protejarea drepturilor în muncă. În contextul acestei zile, autoritățile au prezentat progresele înregistrate în ultimii ani și măsurile luate pentru combaterea muncii nedeclarate și pentru crearea unui mediu de muncă sigur, transmite IPN.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, una dintre realizările importante este creșterea treptată a salariului minim, care în 2025 a ajuns la 5500 de lei. Comparativ cu anul 2021, această sumă este cu 87% mai mare. În același timp, salariul mediu prognozat pentru anul curent este de 16 100 de lei, adică de circa 800 de euro, aproape dublu față de acum patru ani.

Guvernul atrage atenția și asupra unei alte probleme majore – munca nedeclarată, care afectează aproximativ un sfert din angajații din Republica Moldova. Pentru a combate acest fenomen, Ministerul Muncii și Protecției Sociale, în colaborare cu Inspectoratul de Stat al Muncii și cu sprijinul Organizației Internaționale a Muncii, a lansat platforma lucrezlegal.md. Aceasta oferă angajaților posibilitatea de a semnala anonim și gratuit neregulile cu care se confruntă la locul de muncă. „Munca legală asigură protecția socială, dar și oferă asigurare medicală, condiții sigure de muncă și un venit constant”, a subliniat Daniel Vodă.

Autoritățile evidențiază și implicarea tot mai mare a femeilor pe piața muncii. În anul trecut, rata de ocupare în rândul femeilor a crescut la 41,7%, față de 34% în 2019. Potrivit Guvernului, acest progres aduce beneficii nu doar în plan economic, ci și social, contribuind la o societate mai echitabilă și activă.

Chiar dacă 1 Mai va fi zi liberă pentru majoritatea cetățenilor, Daniel Vodă a transmis un mesaj de recunoștință pentru cei care vor continua să muncească în această zi, – angajații din sănătate, securitate, transport, salubritate și alte domenii esențiale.

Guvernul încurajează cetățenii să profite de drepturile garantate prin muncă legală și să contribuie activ la dezvoltarea țării. De asemenea, a precizat că data de 2 mai nu va fi declarată zi liberă — bugetarii își vor relua activitatea conform programului obișnuit.

Muncă legală și condiții mai bune pentru angajați – priorități ale Guvernului

Cu ocazia Zilei Internaționale a Muncii, Guvernul Republicii Moldova declară angajamentul de a susține salariații prin politici care duc la creșterea veniturilor și la protejarea drepturilor în muncă. În contextul acestei zile, autoritățile au prezentat progresele înregistrate în ultimii ani și măsurile luate pentru combaterea muncii nedeclarate și pentru crearea unui mediu de muncă sigur, scrie IPN.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, una dintre realizările importante este creșterea treptată a salariului minim, care în 2025 a ajuns la 5.500 de lei. Comparativ cu anul 2021, această sumă este cu 87% mai mare. În același timp, salariul mediu prognozat pentru anul curent este de 16.100 de lei, adică de circa 800 de euro, aproape dublu față de acum patru ani.

Guvernul atrage atenția și asupra unei alte probleme majore – munca nedeclarată, care afectează aproximativ un sfert din angajații din Republica Moldova. Pentru a combate acest fenomen, Ministerul Muncii și Protecției Sociale, în colaborare cu Inspectoratul de Stat al Muncii și cu sprijinul Organizației Internaționale a Muncii, a lansat platforma lucrezlegal.md. Aceasta oferă angajaților posibilitatea de a semnala anonim și gratuit neregulile cu care se confruntă la locul de muncă. 

„Munca legală asigură protecția socială, dar și oferă asigurare medicală, condiții sigure de muncă și un venit constant”, a subliniat Daniel Vodă.

Autoritățile evidențiază și implicarea tot mai mare a femeilor pe piața muncii. În anul trecut, rata de ocupare în rândul femeilor a crescut la 41,7%, față de 34% în 2019. Potrivit Guvernului, acest progres aduce beneficii nu doar în plan economic, ci și social, contribuind la o societate mai echitabilă și activă.

Chiar dacă 1 Mai va fi zi liberă pentru majoritatea cetățenilor, Daniel Vodă a transmis un mesaj de recunoștință pentru cei care vor continua să muncească în această zi – angajații din sănătate, securitate, transport, salubritate și alte domenii esențiale.

Guvernul încurajează cetățenii să profite de drepturile garantate prin muncă legală și să contribuie activ la dezvoltarea țării. De asemenea, a precizat că data de 2 mai nu va fi declarată zi liberă – bugetarii își vor relua activitatea conform programului obișnuit.

O criză istorică de electricitate, deocamdată nu a fost identificată cauza. Electricitatea, restabilită în proporție de 99% în Spania și Portugalia

Autoritățile nu au identificat cauza căderii de curent de luni din Peninsula Iberică, iar cele două scenarii vehiculate – un atac cibernetic sau un fenomen meteorologic – nu sunt deocamdată susținute de dovezi, scriu Reuters și El Pais, citând surse oficiale.

Timp de cinci secunde, luni, la ora locală 12:33 p.m., 15 gigawați (GW) din producția de electricitate au dispărut brusc din sistemul spaniol.

Potrivit unor surse guvernamentale citate de Reuters, această cantitate a fost echivalentă cu 60% din energia electrică consumată în țară la acel moment. A fost nevoie doar de aceste cinci secunde pentru ca haosul să se dezlănțuie.

Sistemul a cedat, dar cauza rămâne necunoscută. Pana masivă de curent a lăsat Spania continentală și Portugalia fără energie electrică.

Oamenii au fost prinși în lifturi, blocați în trenuri, în trafic și abandonați în aeroporturi. Sute de persoane s-au chinuit să iasă din tunelurile de metrou întunecate, folosind lanternele telefoanelor lor, alții s-au chinuit să găsească produse de bază în supermarketuri care nu acceptau decât numerar.

„În cei peste 40 de ani de când sunt în acest sector, nu am mai văzut niciodată așa ceva”, a declarat Jorge Fabra, care a fost președinte al Red Eléctrica, operatorul național de elextricitate, timp de un deceniu.

Principala întrebare care rămâne este ce anume s-a întâmplat. „Nu excludem nicio ipoteză”, a declarat premierul Pedro Sánchez .

„Nu cunoaștem cauzele”, a insistat el, sporind și mai mult incertitudinea din jurul acestei pene de curent istorice în țară.

Rețeaua a fost restabilită, dar unele probleme rămân

Electricitatea a fost restabilită în proporție de 99%, în cea mai mare parte a Spaniei și Portugaliei, marți dimineață.

În Spania, școlile și birourile s-au redeschis, transportul public a repornit după lungi întârzieri, blocajele din trafic s-au atenuat și multe spitale și-au reluat alimentarea cu energie electrică de la rețea, în timp ce altele au continuat să funcționeze cu generatoare.

Red Electrica a declarat că a fost în măsură să satisfacă practic toată cererea de electricitate a țării marți dimineață, în timp ce omologul portughez, REN, a declarat că, până luni târziu, toate cele 89 de substații electrice din țară au fost repuse în funcțiune.

Transportul este cel care nu și-a revenit complet la normal, după criza de luni, când trenurile, metrourile și aeroporturile au încetat să mai funcționeze, iar călătorii au fost nevoiți să doarmă în gări și aeroporturi.

Autoritățile sunt acum presate să explice ce a cauzat una dintre cele mai mari pene de curent înregistrate vreodată în Europa.

Instabilitatea rețelei a provocat separarea interconectării electrice dintre Spania și Franța prin Munții Pirinei, ceea ce a dus la o prăbușire generală a sistemului spaniol, a declarat reporterilor, luni seara, Eduardo Prieto, șeful operațiunilor Red Electrica.

Și unele zone din Franța au suferit luni întreruperi de scurtă durată.

Identificarea cauzei ar putea dura luni de zile

Spania este unul dintre cei mai mari producători de energie regenerabilă din Europa, însă pana de luni a stârnit deja dezbateri pe aceasta temă, unii întrebând dacă nu cumva volatilitatea aprovizionării cu energie solară sau eoliană a făcut ca sistemele energetice să fie mai vulnerabile la o astfel de întrerupere, scrie Reuters.

John Kemp, analist energetic și specialist în politici publice, a declarat că găsirea unor cauze clare pentru secvența de defecțiuni care a contribuit la pana de curent ar putea lua investigatorilor câteva luni.

„Regiunea are una dintre cele mai mari penetrări din lume a generării regenerabile de energie eoliană și solară, astfel încât pana de curent va fi un studiu de caz privind impactul generatoarelor regenerabile asupra fiabilității, precum și repornirea după o defecțiune generalizată”, a spus el.

Marc Ferracci, ministrul francez al industriei, a declarat marți la postul de radio RTL că Franța este mai bine pregătită pentru a preveni pene de curent precum cea suferită de Spania și Portugalia și că impactul în Franța a fost „minim”.

Operatorul spaniol respinge ipoteza unui atac cibernetic

Pedro Sánchez a avertizat că oamenii ar trebui să fie atenți la dezinformările cu privire la întreaga criză.

Ieri, președintele regional al Andaluziei, Juanma Moreno, a sugerat că un atac cibernetic a fost cauza probabilă. Dar această ipoteză a fost respinsă rapid de alți oficiali apropiați guvernului, potrivit El Pais.

Evaluarea preliminară a operatorului spaniol de electricitate a exclus de asemenea, marți, varianta atacului cibernetic.

Agenția Meteorologică de Stat (Aemet) a precizat de asemenea că luni, în timpul penei de curent, „nu au fost detectate fenomene atmosferice sau meteorologice neobișnuite, nici variații bruște de temperatură, în rețeaua de stații meteorologice”.

Precizarea a venit după ce unele relatări au indicat că un fenomen meteorologic ar fi fost posibil declanșator al problemei din rețeaua electrică.

Ministerul Culturii suspendă autorizația de construcție pe terenul fostului cinematograf „Gaudeamus”
Articolul anterior
Trump a sugerat ca „rețeaua energetică” ucraineană să fie deținută de americani
Articolul următor