image-220

Șoferul care a lăsat-o pe Marcela Paladi fără picioare riscă să rămână fără avere
Gheorghe Begu, șoferul BMW-ului, care a lăsat-o pe Marcela Paladi fără picioare, și-a recunoscut vina, scrie realitatea.md.

Miercuri, 29 martie, a avut loc prima ședință de judecată, iar astăzi, judecătorii au aprobat cererea avocatului Marcelei de a-i sechestra șoferului vinovat averea, care se ridică la circa 1,2 milioane de lei.
La ședințele de judecată s-a prezentat și Marcela Paladi, victima accidentului de pe Viaduct.
Impactul s-a produs în noaptea aproape fatală din 5 spre 6 februarie, Marcela Paladi încerca să scoată triunghiul de semnalizare din portbagaj, când a fost strivită de o mașină de marca BMW. În urma impactului, tânăra și-a pierdut ambele picioare.
Urmare a accidentului rutier, a fost lovită încă o persoană, care a căzut jos pe carosabil și s-a ales cu vătămări corporale neînsemnate.
Învinuitul a refuzat să facă declarații pe caz și riscă o pedeapsă maximă de până la 7 ani de închisoare, cu anularea dreptului de a conduce mijloacele de transport.
Cazul Marcelei a făcut înconjurul întregii țări. S-a implicat Primăria Chișinău, care promisese o donație de bani, iar vicariatul de Soroca a oferit o modestă contribuție financiară în valoare de 30 000 lei. Pe lângă asta, accidentul a fost discutat și la nivel de Parlament.

Armata Chineză, pregătită să coopereze cu Kremlinul
Armata chineză este pregătită să colaboreze cu militarii ruşi. Declarația, citată de RIA, aparține Ministerului Apărării de la Beijing, scrie realitatea.md.

Purtătorul de cuvânt al Apărării chineze, Tan Kefei, consideră că asemenea acţiuni sunt necesare pentru a consolida „coordonarea și comunicarea strategică”. Conform lui, ambele părți urmează să depună efort, pentru a atinge obiectivul.
„Relațiile ruso-chineze nu sunt o alianță militaro-politică, care a existat în timpul războiului rece. Ele sunt superioare unui astfel de model de relații”, consideră oficialul.
Kefei a mai precizat că au cooperare caracterizată prin nealiniere la blocuri, evitarea țintirii terților și confruntărilor. În același timp, Beijingul afirmă că este pregătit să apere, alături de Moscova, justiția internațională.

Maia Sandu: ”Rusia duce un război hibrid și vrea să instaleze la Chișinău o guvernare prorusă obedientă”
Rusia nu renunţă la ideea preluării puterii în Republica Moldova şi acţionează prin diferite mijloace ale războiului hibrid pentru a-şi instala la Chişinău o guvernare prorusă obedientă, a declarat preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, în cadrul emisiunii „Puncte de Reflecţie” de la Vocea Basarabiei, informează IPN şi Deschide.md citate de digi24.ro.

Potrivit Maiei Sandu, datorită eroismului armatei ucrainene linia frontului este acum departe de frontiera moldo-ucraineană, iar pericolul implicării Republicii Moldova în război este minim. Însă, în lipsa unui pericol militar iminent, Republica Moldova se confruntă cu elementele unui război hibrid. „Sunt încercări din partea Federaţiei Ruse de a submina guvernarea, de a răsturna guvernarea şi avem mai multe probe în acest sens. Rusia încearcă să-şi pună la Chişinău o guvernare prorusă, astfel încât să poată să folosească Republica Moldova inclusiv împotriva Ucrainei, aşa cum face în cazul Belarusului. Am auzit declaraţiile de la Kremlin precum că vor amplasa arme nucleare pe teritoriul Belarus. Exact asta îşi doreşte Rusia şi în cazul Republicii Moldova, doar că astăzi Republica Moldova are o guvernare independentă care lucrează pentru binele cetăţenilor şi de aceea nu poate fi folosită, aşa cum ar fi fost folosită o guvernare prorusă”, a declarat preşedinta Republicii Moldova, citată de Agerpres. Potrivit Maiei Sandu, Rusia nu renunţă la ideea reîntoarcerii Republicii Moldova în sfera sa de influenţă şi acţionează, prin intermediul politicienilor proruşi de la Chişinău, pentru a destabiliza situaţia din republică.
Maia Sandu a dat asigurări că persoanele care servesc intereselor Rusiei vor fi identificate, iar pentru a realiza acest lucru este necesară consolidarea capacităţilor Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS).
„Aceste încercări de destabilizare pun presiune pe instituţiile noastre, creează disconfort, dar noi am demonstrat că putem face faţă acestor presiuni. Cetăţenii şi-au ales această guvernare şi doar cetăţenii, la alegeri, pot schimba lucrurile dacă vor. Nu este treaba Federaţiei Ruse şi nu vom permite Kremlinului să se amestece în treburile noastre interne. E clar că acei care lucrează pentru Moscova o fac pe bani şi asta este alegerea lor.
Odată ce au luat bani de la Kremlin, nu este atât de uşor să-şi recâştige libertatea. Avem instituţii care documentează aceste cazuri, încercăm să consolidăm pârghiile acestor instituţii, inclusiv prin modificarea cadrului legal pentru SIS. Dar ca să vedem finalitate trebuie să funcţioneze toate instituţiile. Unele instituţii se reformează, altele opun rezistenţă, şi mă refer la sistemul judecătoresc”, a mai spus preşedinta Republicii Moldova. Pe ordinea de zi a şedinţei de joi a Parlamentului de la Chişinău se regăsesc proiectele de lege privind reformarea Serviciului de Informaţii şi Securitate. Dacă proiectele vor fi aprobate şi vor intra în vigoare, SIS va obţine prerogativa de a intercepta, fila, instala dispozitive de supraveghere a persoanei în lipsa unui mandat din partea judecătorului.