Două specii de insecte minuscule au invadat masiv Moldova! Pot provoca alergii, iar în timp pot duce la uscarea arborilor

În ultimele zile, tot mai mulți oameni sesizează despre faptul că în spațiile verzi din Republica Moldova, dar și în locuințe a apărut un număr mare de insecte minuscule. Unele persoane sunt deranjate de faptul că sunt înțepate de aceste insecte, dar și îngrijorate că acestea ar putea să le transmită mai multe boli, scrie ecopresa.md.

Contactată de Ecopresa.md, Galina Bușmachiu, șefa Laboratorului entomologie din cadrul Institutului de Zoologie de la Chișinău, doctor habilitat în biologie, a detaliat că e vorba de două specii de insecte – tigrul platanului și ploșnița dantelată a stejarului, de dimensiunea a câțiva milimetri, de culoare alb-negriu, gri, care seamănă mult între ele – una își găsește adăpost pe arborele platan, iar alta – pe stejar.

„Sunt insecte invazive, care au apărut recent în Republica Moldova, împreună cu transportul, cu migrația. Probabil au fost aduse cu mașinile astea mari, cu camioanele, care transportă marfă, au venit de la sud. De la începutul invaziei, aceste insecte au fost destul de mici, dar cu timpul acestea s-au aclimatizat și reprezintă populații foarte mari. Eu și colegii mei am observat aceste insecte pentru prima dată acum câțiva ani, pe platanii din orașul Chișinău, iar ulterior și pe stejarii din pădure. Zilele acestea am fost la Băcioi, unde de sub un nuc curgeau, cădeau una câte una aceste insecte pe mâinile mele. Am fost recent și în Parcul Dendrarium din Chișinău și acolo la fel aceste insecte curgeau de pe toți arborii”, a menționat Galina Bușmachiu.

Șefa Laboratorului entomologie a precizat că, per general, aceste insecte nu sunt dăunătoare pentru oameni, dar la unele persoane acestea pot provoca alergii, în special la copii. Totodată, aceste insecte sunt dăunătoare pentru arbori.

„Ele se hrănesc cu seva plantelor, sunt în număr foarte mare, iar în timp aceasta poate conduce la uscarea arborilor și arbuștilor. Planta adultă, în perioada de secetă, și așa are puțină sevă. Dacă mai este slăbită și atacată de insecte, de-a lungul a câtorva ani, poate să se usuce. Mai ales aceste insecte sunt periculoase pentru arborii tineri, care de abia s-au pornit în creștere. Singura soluție este ca reprezentanții Asociației de Gospodărire a Spațiilor Verzi să prelucreze spațiile verzi cu insecticide”, a atenționat doctorul habilitat în biologie.

Galina Bușmachiu a mai spus că, în mod normal, tigrul platanului și ploșnița dantelată a stejarului nu rezistă la friguri mari, dar, pentru că în ultimii ani în Republica Moldova iernile sunt calde, aceste insecte vor supraviețui.

Schimbările climatice pot să ne aducă surprize în legătură cu aceste insecte

Aurel Lozandoctor în științe biologicea precizat pentru Ecopresa.md că ploșnița dantelată a stejarului este o specie invazivă de insecte, care chiar zilele acestea se manifestă foarte neplăcut în preajma noastră. Ploșnița dantelată a stejarului (Corythucha arcuata) este o mică ploșniță de origine din America de Nord, mai exact din estul SUA și sudul Canadei. De vreo două decenii este prezentă în Europa și nu numai. Deși se menționează ca specie gazdă pe arbori de stejar, ea este semnalată pe diverse specii de arbori și arbuști, precum platanul, teiul, ulmul, mărul, părul, păducelul, murul”, a specificat cercetătorul.

Aurel Lozan a subliniat că ploșnița dantelată a stejarului nu omoară arborii și arbuștii în mod direct, dar afectează starea fiziologică a plantelor și reduce din intensitatea proceselor de fotosinteză, prin atacurile asupra aparatului foliar  –  distruge epiderma în straturile superioarePlus la aceasta, deschide perspective pentru alți agenți patogeni, în special bolile de plante, care atacă arborii și arbuștii slăbiți. Ploșnița dantelată a stejarului înțeapă oamenii în mod automat, pentru că ar crede că pielea oamenilor ar fi o frunză. „Deci asupra omului nu are impact direct, dar deranjează, mai ales în cazul înmulțirilor în masă a acestor insecte. Pot pătrunde sub haine, pot nimeri în păr sau în cavitatea bucală”, a spus doctorul în științe biologice.

Expertul a adăugat că schimbările climatice pot modifica mult specia, așa că ne putem aștepta la surprize. „Ploșnița dantelată a stejarului se pregătește de iernat, s-au făcut cercetări care au arătat că sunt 10 insecte de acest fel la un metru pătrat. În unele zone ale Chișinăului, avem milioane de insecte mici. Schimbările climatice pot să ne aducă surprize – ploșnița dantelată a stejarului, dar și alte specii de insecte se pot înmulți în masă. Atunci vor fi daune esențiale atât pentru arborii și arbuștii din jur, dar și pentru oameni”, a atenționat Aurel Lozan.

Doctorul în biologie este de părere că sunt necesare cercetări cât mai urgente, pentru a înțelege cum se comportă specia în Republica Moldova, care este pragul de dăunare, care este toleranța arborilor și arboretelor față de aceste insecte, care sunt metodele de combatere a lor.

3,5 milioane de euro vor fi investite la Universitatea de Stat din Moldova

3,5 milioane de euro vor fi investite la Universitatea de Stat din Moldova pentru modernizarea procesului didactic şi îmbunătăţirea abilităţilor practice ale studenţilor. Astăzi au fost lansate cele şase subproiecte, finanţate cu aceşti bani, care fac parte din Proiectul „Învățământul Superior din Moldova”, implementat de Ministerul Educaţiei şi Cercetării din Republica Moldova și finanțat de Banca Mondială, scrie tvrmoldova.md.

ANGELA LIS, manager proiect: Deci, titlul acestui subproiect este: Crearea unui Cluster educaţional-ştiinţific pentru suportul biotehnologiilor moderne în economia naţională. Bugetul pentru acest proiect este 249 mii de euro şi vizează domeniul ingineriei şi activităţi inginereşti.

VITALIE SOCHIRCĂ, manager proiect: Modernizarea procesului didactic în domeniul ştiinţelor biologice, fizice şi ale mediului în contextul rigorilor pieţei muncii. De ce? Deoarece conexiunea cu piaţa muncii este încă insuficientă. Din resursele financiare alocate acestor proiecte se vor cumpăra echipamente de laborator, echipamente tehnice, mobilier şi servicii.

IGOR ŞAROV, rector, Universitatea de Stat din Moldova: Ritmul cu care se implementează activităţile din runda a doua ne permite să afirmăm cu certitudine că cele 6 sub proiecte vor fi implementate în termeni stabiliţi, până la data de 15 septembrie, anul 2025. Unele dintre aceste proiecte vor fi finalizate înainte de termen.

DAN PERCIUN, ministrul Educaţiei şi Cercetării din Moldova: Alături de colegii de la Banca Mondială noi mizăm pe faptul că o să reuşim să extindem proiectul existent cu încă 30 de milioane de euro, bani care ar trebui să fie disponibili în anul 2025, o parte care la fel vor merge în instituţiile de învăţământ superior şi inclusiv spre USM. Învăţământul superior din RM merită investiţiile acestea şi este nevoie de suport adiţional.

ION GONŢA, reprezentant, Oficiul Băncii Mondiale în Republica Moldova: Banca Mondială va continua să sprijine sectorul învăţământului superior din Moldova şi este important ca prin acest tip de investiţii şi intervenţii să contribuim la creşterea calităţii capitalului uman în ţară, dar şi creşterea economică.

Universitatea de Stat din Moldova este una din cele cinci instituții care au primit granturi în cadrul proiectului „Învățământul Superior din Moldova”. Valoarea totală a investițiilor va depăşi 10 milioane de euro.

O bombă a fost depistată în localitatea Tomai, raionul Leova

Geniștii din Batalionul de Geniu „Codru” au neutralizat o bombă de aruncător, calibru 81 mm, depistată în localitatea Tomai, raionul Leova, scrie tvrmoldova.md.

Potrivit Ministerului Apărării, în urma cercetărilor, echipa de deminare a constatat că obiectul exploziv era din perioada celui de-al Doilea Război Mondial, acesta fiind descoperit de localnici în timpul lucrărilor agricole.

Bomba a fost distrusă în condiții de maximă siguranță, potrivit informațiilor oferite de Batalionul de Geniu „Codru”.

Certificatul de naștere pe suport de hârtie își va pierde statutul

Certificatul medical constatator al nașterii urmează să fie eliminat în varianta pe suport de hârtie. Potrivit unui proiect de lege, prezentat pentru consultări publice, certificatul medical constatator al nașterii se va întocmi doar în format electronic, cu posibilitatea imprimării acestuia pe suport de hârtie, fără semne de protecție, în caz de necesitate sau la solicitare, scrie bizlaw.md.

Actul de naștere pe suport de hârtie își va pierde statutul de document primar.

Cu toate acestea, modelul nou de prestare a serviciului de înregistrare a nașterii, oferă opțional posibilitatea imprimării pe suport de hârtie a înregistrărilor electronice a nașterii la nivel central, cu titlu de arhivare pentru recuperare în cazul unei eventuale distrugeri, unde mai multe înregistrări vor fi imprimate pe hârtie A4, în formă tabelară, citibilă de mașini (machine-readable), cu sau fără participarea factorului uman.

De asemenea, se propune excluderea necesității prezentării documentelor necesare pentru înregistrarea nașterii, care pot fi identificate/verificate în sistemele informaționale de domeniu (documente de stare civilă eliberate în baza actelor de stare civilă înregistrate și aflate la păstrare în Departamentul stare civilă, acte de identitate din sistemul de documentare a cetățenilor Republicii Moldova).

Unul din elementele de bază ale re-ingineriei acestui serviciu îl constituie excluderea aplicării principiului teritorialității la prestarea serviciului de înregistrare a nașterii. Astfel, înregistrarea naşterii se va face de autoritatea abilitată să înregistreze faptul de stare civilă, indiferent de locul unde s-a produs naşterea sau îşi au domiciliul părinţii copilului.

Înregistrarea electronică a faptului nașterii va avea loc în baza Declarației de naștere, care va putea fi depusă fizic sau online, în temeiul: certificatului electronic medical constatator al nașterii, înregistrat de unitatea medico-sanitară publică sau privată în care a avut loc naşterea; certificatului medical constatator al nașterii pe suport de hârtie emis de autoritățile competente din alte state; procesului-verbal şi certificatul electronic medical constatator al nașterii prin care se constată sexul şi vârsta copilului – în cazul înregistrării naşterii unui copil găsit sau hotărârii instanței de judecată cu privire la constatarea faptului nașterii de către o anumită femeie.

În același timp, se propune reducerea termenului de declarare a nașterii copilului de la trei luni la o lună din ziua nașterii copilului.

Imagini ale dubelor cu deținuți ruși ”recrutați” pentru a lupta în Ucraina. Li se promite libertatea după 6 luni pe front
Articolul anterior
Bebeluș găsit mort în pat, între părinți. ”Când am sunat la doctor a zis să-i suflăm în gură”
Articolul următor