Două surori au rămas pe drumuri după ce casa le-a fost mistuită de flăcări

Două surori din satul Stârcea, Glodeni au rămas fără casa părintească. Focul a distrus totul, mobilier, lucruri personale, acte, jucării și cărți, scrie tvn.md.

Cu doar aproximativ un an în urmă, această casă a fost renovată cosmetic. Acum, însă, din camera fetelor nu a mai rămas decât scrum. Iar peretele pe care sora mai mare își expunea diplomele și medaliile a fost mistuit de flăcări. Distruse au fost și actele personale precum buletinele de identitate, adeverințele de naștere și pașapoartele familiei.”

Incendiul a izbucnit în zorii zilei de 9 septembrie. Surorile nu erau în casă, cât timp părinții sunt la muncă peste hotare, fetele locuiesc la bunica.

REGHINA CUȘNIR, elevă: „Asta s-a întâmplat dimineața, eu ca de obicei m-am trezit la 5 dimineața și am început să mă pregătesc pentru școală. Bunica s-a trezit, Zlata s-a trezit, ne pregăteam, când la noi a venit fugind vecina și striga că arde casa noastră. Bunica a fugit să vadă ce e afară, iar sora a venit la mine și mi-a spus că arde casa. Eu de urgență am sunat la pompieri. Aici deja totul ardea, focul mistuia acoperișul, ieșea din toate ferestrele, peste tot era foc. Până au venit pompierii, totul a ars de finitiv.”

Împreună cu toate bunurile din casă, au ars și diplomele, medaliile și cupele surorii mai mari, pentru care a muncit ani la rând.

REGHINA CUȘNIR, elevă: „Pompierii mi-au salvat câinele, care se afla aici pe teritoriu. Iara casa…din ea au rămas doar pereții. Eu aveam cupe, era erau de asupra patului în dormitorul părinților, pe o poliță erau cupele mele. Medalii, unele erau atârnate pe perete, deasupra patului meu, iar pe altele le păstram într-o mapă, unde erau și toate diplomele de la concursuri, diplome de la școală, pentru finalizarea anilor școlari, eu învăț încă și în cadrul comunității poloneze, fac dansuri, erau diplome, pentru primele locuri și totul a ars.”

Atât timp cât casa nu va fi renovată, surorile vor locui la bunica.

NINA CUȘNIR, bunica: „Vor locui la mine, pentru că au unde locui. Casa este mare, cred că toți au loc. Avem strictul necesar și cred că ne vom descurca…Totul s-a întâmplat dimineața, iar noaptea foarte tare lătrau câinii. La mine era un câine și aici tot  erau câini, eu cred că cineva a dat foc, cu toate că a fost făcută expertiza și au constatat că e de la electricitate, dar nu este așa. Nu este așa pentru că a ars mai mult mijlocul case, dar nu în colț la bucătărie, dar a ars mijlocul, vedeți cum. Eu nu mai știu, oricum nu vom demonstra nimic.”

Doi elevi din Moldova au obținut locul I la un concurs global de AI

Nikita Moglan și Daniela Malancea, de la Liceul Teoretic “Iulia Hasdeu” din municipiul Chișinău au obținut locul 1 la concursul global de Inteligență Artificială organizat de compania americană Intel. Inclusiv, Oleg Rata și Anastasia Batrincea de la Liceul Teoretic „Nicolae Milescu Spătaru” din mun. Chișinău au câștigat competiția INTEL , la categoria 13-17 ani. Pentru prima dată, Republica Moldova câștigă la nivel global asemenea concurs, Competiției INTEL AI Global Impact Festival 2024.

Nikita Moglan și Daniela Malancea au concurat alături de 105 echipe, au dezvoltat un proiect de inteligență artificială care are ca scop îmbunătățirea accesului echitabil la sănătate. Proiectul lor oferă diagnostice rapide pentru comunitățile dezavantajate, permițând atât pacienților din zone izolate, cât și furnizorilor de servicii medicale să obțină rapid informații esențiale.

Oleg Rata și Anastasia Batrincea au dezvoltat proiectul ,,Road Condition Recognition”, un exemplu de cum inteligența artificială poate transforma problemele cu care ne confruntăm în soluții inovatoare. Identificarea și evaluarea calității drumurilor din Chișinău nu doar că îmbunătățește siguranța rutieră, ci și condițiile de trai pentru toți cetățenii.

Patru persoane, încătușate în urma perchezițiilor de la Primăria Orhei

Patru persoane au fost reținute și urmează a fi plasate în izolator, în urma descinderilor efectuate vineri, 11 octombrie, la Primăria municipiului Orhei într-un dosar de corupție. Potrivit CNA, pe parcursul zilei, 18 funcționari publici printre care primarul și viceprimarul orașului Orhei, arhitectul-șef, agenți constatatori și mai mulți consilieri raionali au fost percheziționați.

Toate cele 18 persoane vizate urmează a fi recunoscute în calitate de bănuit.

„Potrivit faptelor investigate, mai multe persoane cu funcție de demnitate publică, funcționari publici și consilieri raionali, în vederea executării obligațiunilor care le reveneau în calitate de funcționari publici din cadrul Primăriei municipiului Orhei, ar fi acceptat și primit sistematic mijloace bănești ce nu li se cuvin de la diferite persoane printre care persoane publice, persoane cu funcție de demnitate publică, precum și de la membrii unui grup criminal organizat care acționau în interesele unei formațiuni politice.

Totodată, aceștia ar fi acceptat și primit remunerații ilicite în vederea susținerii unor formațiuni și persoane politice, participarea în calitate de organizatori și coordonatori la diverse acțiuni politice, acțiunile fiind executate în detrimentul principiilor de bună funcționare a autorității publice locale”, se arată în comunicatul emis de CNA.

Reprezentanții CNA precizează că despre rezultatele perchezițiilor, dar și sumele de bani depistate, vor reveni cu detalii suplimentare.

Notă: Orice persoană se prezumă a fi nevinovată până la pronunțarea unei decizii definitive și irevocabile de judecată.

Un tânăr a rămas blocat sub un strat de pământ. Incident pe un șantier de construcții din țară

O persoană a fost salvată de angajații IGSU, după ce a rămas blocată sub un strat de pământ. Cazul a fost înregistrat în după amiaza zilei de vineri, 11 octombrie, pe o stradă din Chișinău, informează unica.md, cu referire la un comunicat al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență

„Incidentul a avut loc pe teritoriul unui șantier de pe strada Stroescu 24 din municipiul Chișinău. Aici, un bărbat a rămas blocat sub un strat de pământ care s-a surpat în timpul lucrărilor de construcție.

La fața locului au ajuns trei echipe de salvatori, care au stabilit că, în timpul efectuării lucrărilor de izolare a fundației, pământul lutos s-a surpat, iar, în consecință, bărbatul s-a prăbușit într-o groapă sub peretele unei case cu două nivele”, comunică Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.

Ulterior, tânărul de 24 de ani a fost predat medicilor de pe ambulanță pentru îngrijiri. Cauza și circumstanțele incidentului urmează a fi investigate de autoritățile competente.

Doi soldați în termen au fugit dintr-o unitate militară din Capitală
Articolul anterior
Pregătiți-vă umbrelele! Se așteaptă ploi
Articolul următor