Două voluntare de la Moldexpo, hărțuite de un angajat al preturii Botanica. A fost pornită o cauză penală

Cazul voluntarelor minore care ar fi fost hărțuite la Moldexpo de un angajat al preturii Botanica va fi examinat de oamenii legii.

MeToo Despre hartuire sexuala la locul de munca CareerCenter by eJobs

La solicitare Unimedia Inspectoratul General de Poliție precizează că „a fost pornită cauza penală conform art. 173 Cod Penal al RM pentru hărțuirea sexuală”.

„Vă informăm că Inspectoratul de poliție Botanica a fost sesizat despre acest fapt.

În scopul stabilirii tuturor circumstanțelor cazului, de către organul de urmărire penală a Inspectoratului de poliție Botanica, a fost pornită cauza penală conform art. 173 Cod Penal al RM „Hărțuirea sexuală”. 

Angajații poliției în continuare desfășoară acțiuni procesual penale în stabilirea tuturor circumstanțelor”, se arată în răspunsul oferit de ofițera de presă, Diana Fetco-Cupeț, pentru UNIMEDIA.

Cazul a ajuns în vizorul public în lunii aprilie.

Istoria celor trei adolescente a fost relatată de moldova.org. De menționat că numele persoanelor implicate a fost înlocuit cu altele.

Era ora 10 seara, 7 martie 2022, când o prietenă a telefonat-o pe *Irina – „Hai la centru, că este nevoie urgent de ajutorul nostru.”

A acceptat instant. S-a îmbrăcat bine. Era o noapte friguroasă, iar termometrul indica –6 grade. Și-a pus laptopul în geantă și a plecat. La centru urma să vină un autocar cu peste o sută de refugiați. S-a așezat în fața calculatorului. Era pregătită să primească nou-veniții. Sarcina ei era clară – să ajute la înregistrarea și cazarea oamenilor.

În acea noapte, responsabil de cazarea refugiaților pe timpul nopții era, un angajat al Preturii Sectorului Botanica. În afară de Irina și prietena ei, au venit să ajute și alți doi voluntari. Cu toții așteptau autocarul, care tot nu mai venea. În centru intrau doar câte doi-trei refugiați, care erau cazați rapid și lăsați să se odihnească.

În noaptea dinspre 7 spre 8 martie aceasta a relatat că angajatul preturii s-a apropiat de grupul de voluntari. Acesta discuta cu ei, i-ar într-un moment Irina a simțit cum domnul H. îi pune mâna pe o coapsă, apoi o apucă de fese. Adolescenta i-a reproșat să-și țină mâinile acasă și s-a întors grăbită în încăpere. „Eram într-un cerc, afară. Domnul H. s-a pus lângă ea, a atins-o și, după, și-a aprins o țigară. Erau vreo trei refugiați și noi, voluntarii”, confirmă Bogdan Ivlev, unul dintre voluntarii prezenți în acea seară.

Irina a rugat-o pe prietenă să stea alături de ea, să se simtă în siguranță.

Când voluntarii s-au dus să aranjeze lenjeria de pat, iar prietena era la toaletă, domnul H. s-a așezat lângă ea și a îmbrățișat-o pe la spate, coborându-și mâna spre posteriorul ei, povestește minora. Erau doar ei doi, iar Irina a înțepenit. „Nu țin minte cum am ajuns în următoarea situație… De la atâția nervi, eu pur și simplu nu mi-am dat seama cum a fost. El a băgat mâna pe sub hanoracele mele și sub scurtă. Mi-a băgat mâna în sutien… A atins pielea, sânul, l-a pipăit de vreo câteva ori…”, povestește tânăra.

Hărțuirile ar fi continuat când acesta a venit beat cu un cogniac alături de un coleg de la pretură.

După ce a primit refuzul Irinei, angatajul preturii Botanica ar fi hărțuit alte voluntare.

Denisa stătea la masa de înregistrare a refugiaților alături de un coleg. Lângă ea se așează și domnul H., despre care știa deja că ar fi hărțuit-o pe Irina. Bărbatul și-a dus mâna la spatele fetei, a îmbrățișat-o de mijloc și apoi a coborât mâna mai jos. „«Fără atingeri, vă rog frumos. Eu nu mă simt confortabil», i-am spus atunci. «Eu nu te ating. Eu am găsit unde să-mi încălzesc mâinile», mi-a spus el”, povestește tânăra. L-a amenințat că ea „o să-și încălzească mâinile” când o să-l sune pe polițist, numărul căruia era scris pe o foaie lipită pe perete.

„Noi l-am pus la punct și s-a dus”, povestește *Daniel, voluntarul care stătea în stânga Denisei. Totuși, în următoarele ore, bărbatul ar fi continuat „să nu dea pace la fete” – „se apropia, le apuca de fund, încerca să le cuprindă, se băga în suflet”.

La una dintre următoarele sesiuni de fumat, Denisa i-a spus furioasă bărbatului: „Băi, dă-ți seama ce faci. Dacă tot afirmi că ai femeie și copii acasă, apoi te duci la femeie și copii acasă, dar nu atingi copiii altora, sunt minori. Nu răspunzi tu de psihica lor mai departe”, i-ar fi reproșat tânăra. Replica lui a fost încă o dovadă pentru voluntari că bărbatul era în stare de ebrietate – „Ce-i cu tine? Ești cu picioarele pe pământ?!”.

În timpul nopții, domnul H. a comandat pizza și cinci litri de bere, pe care le-a împărțit și cu voluntarii, care s-au plâns că le e foame. Până să vină mâncarea, cei din centru erau disperați. Domnul H. și colegul de la pretură stăteau de vorbă, când voluntara *Diana a trecut pe alături. „Așa aș mai f…”, l-au auzit spunând pe domnul H. atât Irina, cât și Daniel.

Peste câteva zeci de minute, Diana a intrat cu cutiile de pizza în brațe, pe care le-a lăsat în grabă la supra etaj. Când a ajuns și Denisa sus, Diana s-a ascuns în spatele ei. „Diana, ce-i cu tine, ce s-a întâmplat?”, a întrebat-o. „Când am luat comanda, m-a atins la fund”, i-a răspuns Diana. Colegii ei au văzut că fata era „într-o stare proastă, era stresată și speriată”. Diana a plecat în scurt timp acasă.

Spre dimineață, voluntarii s-au întins pe saltele. Irina și-a așezat capul pe pieptul lui Ion. După câteva minute, cei doi au simțit că cineva s-a trântit pe saltea în spatele fetei. Ion a apucat-o imediat pe fată și a tras-o pe partea lui opusă, își amintesc tinerii. Domnul H., fiind „amețit”, l-a mângâiat pe Ion pe mână. Băiatul s-a înfuriat – „Hai să ne dăm seama că o să fie rău”, i-a spus. După mai multe scene în care l-a văzut băgând mâna în părul fetelor, având o tentă sexuală, apucându-le de gât sau de fund, s-a răstit la acesta și i-a indicat repetat să-i lase în pace.

Irina era îngrozită. „El mergea la pasul acesta, eu sunt sigură că el mergea la pasul acesta, dacă acolo nu mai era nimeni. Chiar dacă acolo erau refugiați și chiar dacă el a venit la lucru… Eu așa m-am simțit în a doua seară. Aveam frica asta…”, mărturisește Irina.

Dimineața, somnoroasă, Irina și-a pus lucrurile în geantă, a luat laptopul și a plecat acasă. S-a culcat imediat. În acea zi, nu s-a dus la școală. Era istovită și fizic, și moral.

Irina a vrut să strige, dar nu a putut. În scurt timp, au răsunat vocile voluntarilor care se apropiau, iar domnul H. s-a grăbit să plece. „M-am abținut să plâng. Eram în isterie… Am spus că mă duc acasă. M-am simțit… Nu pot să redau…”

Și totuși, Irina a rămas, a decis să pună mai presus responsabilitatea pe care și-a asumat-o, decât faptul că tocmai devenise victimă a hărțuirii. 

Chiar și așa, acea noapte nu mai era despre refugiați, ci despre umilință și despre atingerile pe care nu și le dorea. Bogdan Ivlev este singurul voluntar care vorbit despre cele întâmplate în seara dintre 7 și 8 martie la centru, confirmă spusele Irinei pentru sursa citată. 

Pe parcursul nopții, el a observat că angajatul preturii a avut mai multe tentative de a interacționa cu Irina și nu într-un mod obișnuit. „Cu pretext sexual. A început să o cuprindă, a încercat să-i pună mâna la fund chiar și în prezența mea”, își amintește Bogdan.

Ulterior, Avocatul Poporului pentru drepturile copilului Maia Bănărescu s-a autosesizat referitor la cazul minorelor.

„Niciun copil nu poate fi supus hărțuirii sau abuzului sexual. Este una dintre cele mai grave crime. Autoritățile trebuie să depună toată diligența pentru a atrage la răspundere abuzatorii, iar victimele să primească tot suportul necesar”, a declarat Bănărescu.

Cazul voluntarelor minore care ar fi fost hărțuite la Moldexpo de un angajat al preturii Botanica va fi examinat de oamenii legii. La solicitare UNIMEDIA, Inspectoratul General de Poliție precizează că „a fost pornită cauza penală conform art. 173 Cod Penal al RM „Hărțuirea sexuală”.

O mamă și fiica ei au fost diagnosticate cu același tip de cancer, la o distanță de doar zece zile

O mamă din Anglia a trecut prin momente delicate după ce a fost diagnosticată cu cancer, dar coșmarul a venit abia zece zile mai târziu, când fiica ei a primit același diagnostic. Doi ani mai târziu, acestea au decis să-și spună povestea, atrăgând atenția asupra importanței cercetării din domeniu, scrie peroz.ro.

În 2022, Catherine Tudor a fost diagnosticată cu cancer de colon în stadiu al treilea. Zece zile mai târziu, fiica ei, Rihannon, a aflat că suferă de aceeași boală, dar într-un stadiu mai avansat.

„Când mama mi-a mărturisit că a fost diagnsoticată cu cancer am fost tristă. Îmi amintesc că mi-am spus că „probabil a avut ghinion, dar eu voi fi bine!”, a povestit ea potrivit People, adăugând: „Care ar fi fost șansele ca amândouă să fim diagnosticate cu aceeași boală la un interval de o săptămână?”

Rihannon, care locuiește în Cheltenham, Anglia, însă, nu doar că a primit același diagnostic, dar boala era într-un stadiu mai avansat. Mai exact, medicii i-au descoperit peste 20 de tumori în ficat și în plămâni, fapt pentru care a fost nevoită să înceapă imediat ședințele de chimioterapie și alte tratamente, în încercarea de a opri extinderea cancerului. 

Doi ani mai târziu, Rihannon continuă tratamentul împotriva cancerului, iar mama ei a fost declarată vindecată: „Am trăit un amalgam de emoții, dar sunt foarte puternică și pozitivă”, a mai declarat tânăra, într-un interviu la BBC, mărturisind că această gândire pozitivă a ajutat-o să depășească această perioadă.

„Când te gândești că poți să lupți cu boala, că poți să treci prin ea, corpul răspunde în aceeași manieră. Iar corpul meu, slavă Domnului, are un răspuns pozitiv de mai bine de doi ani, am avut numeroase tumori care au scăzut în dimensiune”, a povestit femeia.

Chiar dacă este foarte optimistă, ea a descris chimioterapia, radiațiile și operația ca fiind brutale. Tocmai de aceea, speră ca oamenii de știință să descopere alte tratamente, unele mai blânde.

„Cercetarea mă ajută să sper, să merg mai departe. Îmi doresc ca specialiștii să descopere alte terapii care să vină în sprijinul bolnavilor de cancer. Este vital”, a mai spus ea, potrivit sursei citate.

Taxă de intrare în Veneția, din 25 aprilie. Zilele în care poate fi vizitată gratis

Veneția a introdus o taxă de intrare, începând din 25 aprilie. Dar taxa se aplică doar în anumite zile, iar anumite categorii de turiști pot fi exceptați de la plata sa, scrie evz.ro.

Reprezentanții unui foarte celebru oraş – Veneția – s-au gândit să mai domolească din fluxul de vizitatori prin introducerea unei taxe de intrare.

Valoarea acesteia va fi de 5 euro pentru turiști și se va aplica în weekenduri, începând cu 25 aprilie.

Măsura își propune să mai reducă aglomerația în oraș și va fi aplicată până la jumătatea lunii iulie.

Mai exact, taxa se aplică în 29 de zile specifice, între 25 aprilie și 14 iulie, respectiv 25-30 aprilie, 1-5, 11, 12, 18, 19, 25 și 26 mai, 8, 9, 15, 16, 22, 23, 29, 30 iunie și 6, 7, 13 și 14 iulie. Astfel, că în cazul în care veți evita aceste zile veți putea să faceți o mică economie.

Dar, evitarea zilelor cu taxă nu este singura posibilitate aflată la dispoziția vizitatorilor de a nu o plăti. Cum taxa este obligatorie pentru toți turiștii care intră în acest oraş între orele 8:30 și 16:00, cu orice fel de mijloc de transport (tren, feribot etc.), în zilele arătate, planificarea sosirii în Veneția în alt interval orar decât cel menționat este o a doua modalitate de a vă aduce o mică economiei în bugetul de vacanță.

De asemenea, taxa de intrare nu se va plăti de către turiștii care înnoptează în hoteluri din Veneția.

Practic, oficialii orașului Veneția și-au propus să descurajeze un pic turismul de tip „hit and run” în anumite zile, când numărul de vizitatori este foarte mare.

Cei care nu respectă regulile riscă amenzi cuprinse între 50 și 300 de euro, potrivit Mediafax.

Descoperire macabră în România! Schelete umane, inclusiv unul de copil, găsite în curtea unui spital din Vaslui

O descoperire macabră a fost făcută în curtea Spitalului nr. 2 din Vaslui, acolo unde 13 schelete au fost găsite ca urmare a unor săpături de excavare, scrie evz.ro.

Anchetatorii consideră inițial că spitalul ar fi fost edificat peste un cimitir vechi și există indicii concludente că nu este vorba despre o groapă comună.

Schelete umane găsite în curtea Spitalului nr. 2 din Vaslui

Conform autorităților de la Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” din Vaslui, au fost identificate 13 schelete, dintre care 12 aparțin adulților și unuia unui copil.

În acest moment, săpătura de supraveghere s-a transformat într-o săpătură preventivă, pe cale de consecinţă, ne vom organiza în aşa fel încât să facem această lucrare pentru a putea descărca arheologic zona.

Se pare că sunt două nivele de înhumare, unul contemporan şi unul de tip medieval, însă toate aceste lucruri se pot spune doar după ce se vor face analizele specifice, ca să ne putem da seama exact din ce perioadă sunt”, a transmis directorul Muzeului Judeţean „Ştefan cel Mare” Vaslui, Ramona Mocanu.

El subliniază că nu există niciun indiciu că ar fi vorba despre o groapă comună. Scheletele sunt aranjate într-un mod specific, existând urme ale unor sicrie.

Procesul de construcție a fost suspendat pe termen nelimitat pentru a permite desfășurarea activităților de descărcare arheologică. Pentru a asigura o cercetare precisă, specialiștii intenționează să folosească scanările magnetometrice.

Conform reprezentanților Inspectoratului de Poliție Județean Vaslui, într-o primă etapă, constructorul care efectua lucrările de excavare în zonă a raportat descoperirea unui schelet uman, iar ulterior au fost găsite și alte schelete.

În urma acestor evenimente, poliția a inițiat o anchetă, iar un dosar penal pentru ucidere din culpă a fost deschis, potrivit Agerpres.

Lucrările de la Spitalul nr. 2 Vaslui urmează să se construiască două corpuri noi de clădiri, pentru secțiile Psihiatrie și Boli Infecțioase.

Comandantul Regimentului Azov: ,,Lupta pentru apărarea Mariupolului se încheie”
Articolul anterior
Rusia taie livările de gaz către Finlanda
Articolul următor