„Dragă Vladimir Vladimirovici, vă cerem să rezolvați această situație”. Cum a ajuns Putin să fie implorat de soldații săi

Recruții ruși de pe frontul războiului din Ucraina îl imploră pe președintele Vladimir Putin să le acorde mai mult sprijin, ajutor și răgaz pe fondul valului de atacuri din partea trupelor Kievului în estul țării.

soldati rusia, mobilizare

În ultimele luni, un număr tot mai mare de soldați și unități militare rusești au filmat videoclipuri în care îi cer lui Putin să le suplimenteze proviziile sau să îi recheme de la posturile lor, în timp ce se luptă cu o pregătire, armament și muniție inadecvate.

Washington Post a relatat duminică despre această tendință în creștere, citând publicația rusă Vyorstka, care a relatat că, în doar o lună, recruți din cel puțin 16 regiuni din Rusia au făcut clipuri video în care au cerut ajutorul lui Putin, potrivit protv.ro și Business Insider.

Într-o înregistrare video de la începutul acestei luni, un soldat rus a evidențiat „incompetența superiorilor noștri”, spunând că unitatea sa a fost reaprovizionată cu soldați nou-mobilizați de șase ori deja.

„Vă rog să ne ajutați. Nu mai avem unde să ne întoarcem”, a spus soldatul, potrivit unei traduceri realizate de CNN. Recruții din videoclipuri critică în mod direct efortul de război, subliniind totodată angajamentul lor continuu în luptă, chiar dacă cerșesc răgaz. Cei mai mulți își acoperă fețele sau își modifică vocea, indicând o teamă continuă în rândul soldaților de represalii din partea Kremlinului. Anul trecut, la scurt timp după începerea războiului, Putin a semnat o nouă lege care pedepsește cu până la 15 ani de închisoare pe cei care se opun în mod deschis războiului.

De ce sunt trimiși în luptă soldați ruși slab pregătiți

Multitudinea de înregistrări video recente par să susțină rapoartele care sugerează că Rusia trimite zeci de așa-numite „trupe de șoc”, pentru a absorbi soldații mai bine pregătiți și mai valoroși ai Ucrainei în est.

Serviciile de informații americane de la începutul acestui an indicau că Rusia se ține de strategia sa de a arunca soldați slab pregătiți pe linia frontului pentru a-și reface rapid efectivele în urma unor mari pierderi.

Într-un videoclip de apel mai recent, soldați care au declarat că sunt membri ai Diviziei 580 de artilerie obuzieră separată din Serpukhov, Rusia, i-au citit cu voce tare o scrisoare lui Putin în care îi cereau să fie rechemați din luptă din cauza lipsei de pregătire și experiență necesare, potrivit unei traduceri din The Post.

„Cerem ca băieții noștri să fie rechemați de la acest asalt, deoarece nu posedă pregătirea sau experiența necesară”, a implorat bărbatul, cu vocea deformată artificial pentru a-i proteja identitatea. „Dragă Vladimir Vladimirovici, vă cerem să rezolvați această situație”, spunea cititorul, invocând numele mijlociu al liderului, rar folosit.

Acest apel, care a apărut luna aceasta pe canalele rusești de pe Telegram, a fost doar unul dintre numeroasele noi videoclipuri apărute de la jumătatea lunii februarie, în care recruți ruși se plâng de modul în care sunt trimiși să lupte și să moară pe frontul din Ucraina, folosind expresii precum „ordine criminale” și „atacuri fără sens”.

Tactica atrage critici chiar și din partea bloggerilor de război pro-ruși, care pun la îndoială eficiența acesteia și pierderea inutilă de vieți omenești în ceea ce ei numesc „tocătorul de carne”. Recruții s-au plâns de faptul că li s-au înmânat arme și li s-a spus să alerge spre pozițiile inamice și să tragă. Într-un videoclip, înregistrat pe 7 martie, recruții dintr-o unitate din Irkutsk, un oraș din Siberia, se plâng că sunt „trimiși la măcel”. Videoclipul a fost al treilea apel public al acestora către Putin.

Putin nu a răspuns încă public la avalanșa de videoclipuri, dar a precizat nu cu mult timp în urmă că „Nu ar trebui să avem încredere totală în internet, deoarece este plin de diverse povești false, înșelăciuni și minciuni. Internetul este plin de atacuri informaționale, deoarece informația este doar o altă armă ofensivă în lumea modernă, iar atacurile informaționale sunt doar un alt tip eficient de luptă”.

CNA vine cu detalii despre reținerea lui Boris Gîlcă. Ce au găsit la domiciliul acestuia

Centrul Național Anticorupție a venit cu noi detalii despre reținerea șefului Direcției generale asistență medicală și socială din cadrul primăriei Chișinău, Boris Gîlcă, dar și a directorului de la un centru de plasament pentru refugiați, scrie realitatea.md.

Potrivit directorului CNA, Iulian Rusu, urmărirea penală a începută în februarie 2023, în baza unei sesizări.

Dosarul a fost pornit pentru abuzul de putere și delapidări ai fondurilor străine de la centrul de plasament de pe strada Studenților din Chișinău.

”Daunele sunt considerabile, dar proporțiile prejudiciilor urmează să fie stabilite după inventarierea bunurilor ridicate”, a declarat Iulian Rusu.

Directorul CNA a enumerat unele bunuri depistate în casa lui Boris Gîlcă:”Sunt mai multe produse care nemijlocit au fost depistate la domiciliul dlui. Un aspirator, 2 cuptoare cu microunde, 2 calorifere, 4 saci de dormit, mai multe seturi de produse alimentare”, a declarat Iulian Rusu.

În dosar sunt vizate 11 persoane, dintre care două cu funcții de conducere.

Joi, 4 mai, CNA a efectuat 24 de percheziții, în uram cărora a fost reținut Boris Gîlcă și directorului centrului de plasament pentru refugiați, de pe str. Studenților din Chișinău.

Un bărbat a ajuns la spital după ce a sărit din mers de la volanul unui autocamion. Vehiculul a rămas fără frână

Un bărbat în vârstă de 48 ani a fost transportat la spital, după ce autovehiculul pe care îl conducea a rămas fără frână. Accident s-a produs joi, 4 mai, pe drumul dintre satele Plot și Sovetscoie din stânga Nistrului, scrie unimedia.info.

Potrivit informațiilor, șoferul conducea camionul SAZ-3507. La o vale, șoferul a încercat să încetinească, dar frâna nu a funcționat.

Bărbatul a decis să sară din cabină în mișcare, căzând la pământ. Mașina a ieșit de pe șosea, a demolat gardul unei case private și s-a izbit de un copac.

Un martor ocular al accidentului a chemat o ambulanță și poliția rutieră. Victima a fost dusă la Spitalul Raional Central Râbnița. Șoferul a fost internat la spital cu răni la cap, brațe și picioare.

Berlinul a interzis afișarea steagurilor ucrainene, pe 8 și 9 mai. Simbolurile rusești au intrat și ele sub interdicție

Pe 8 și 9 mai, Berlinul a interzis afișarea steagurilor rusești și ucrainene lângă monumentele memoriale din Treptow, Tiergarten și Schoenholzer Heide. Potrivit Bild, este interzisă purtarea de uniforme militare, medalii, simboluri V și Z, panglici de Sf. Gheorghe și o ținută care glorifica războiul de agresivitate împotriva Ucrainei.

THE RUSSIA-UKRAINE WAR « Area Studies# « Cambridge Core Blog

De asemenea, poliția a interzis interpretarea și cântatul de muzică de marșuri în rusă/ucraineană, în special melodia „Священная война”.

„Dar mai presus de toate, steaguri cu referințe rusești sau ucrainene, din Belarus, Cecenia, precum și fotografii ale șefilor de stat respectivi, adică „Putin și Co”, scrie ziarul. Excepție fac steagurile de pe coroane și buchete, care vor fi așezate la memoriale. De asemenea, interdicțiile nu se aplică delegațiilor diplomatice și veteranilor celui de-al Doilea Război Mondial.

Marea Neagră, pe primul loc în topul celor mai poluate mări europene. Ce arată un studiu recent
Articolul anterior
Starul pop din Rusia, Dima Nova, care l-a criticat constant pe Vladimir Putin a murit în condiții suspecte
Articolul următor