Drama dresoarei americane ucise de delfin, au lucrat împreună la nenumărate spectacole

În urmă cu exact 14 ani, pe 24 februarie 2010, îndrăgita antrenoarea Dawn Brancheau de la la SeaWorld Orlando – Florida (SUA) a fost târâtă în apă și ucisă de Tilikum, un exemplar de orcă de 12.500 de kilograme, potrivit The Sun.

Tilikum ucisese deja alte două persoane în incidente separate înainte să o atace pe Dawn.

În ziua fatidică, 24 februarie 2010, balena ucigașă (cum sunt supranumite orcile –  cele mai mari membre din familia delfinilor) a apucat-o pe Dawn, în vârstă de 40 de ani, de coada în care își ținea prins părul și a târât-o în apă – iar ceea ce a urmat a fost un atac care a durat 45 de minute, lăsând-o pe dresoare cu măduva spinării secționată și scalpată.

Brațul i-a a fost smuls, maxilarul, rupt, coastele afectate, iar părul și scalpul au fost găsite pe fundul bazinului.

Medicii au stabilit că a murit înecată și în urma unui traumatism cu un obiect contondent.

Moartea lui Dawn a șocat întreaga lume

Dawn avea o legătură puternică cu Tilikum, lucrând împreună la nenumărate spectacole.

Exemplarul de orcă petrecuse mai mult de 30 de ani în captivitate și era unul dintre cele mai mari care trăiau la SeaWorld.

Niciun dresor de la SeaWorld – nici măcar Dawn – nu înotase însă vreodată în apă cu Tilikum dintr-un motiv întemeiat: orca ucisese de două ori înainte.

Tilikum mai omorâse doi dresori

Prima victimă a lui Tilikum a fost, în 1991, dresorul Keltie Byrne, care s-a înecat după ce a căzut în piscină cu Tilikum și alte două orci, la SeaLand of the Pacific din British Columbia, Canada.

SeaLand a fost închis, iar Tilikum a fost scos la vânzare la scurt timp după moartea ei.

A doua victimă a fost Daniel Dukes, găsit mort în piscina lui Tilikum din parcul din Orlando în 1999. Circumstanțele morții sale rămân neclare, dar se crede că a mers în parc după orele de program și a intrat în bazin.

Pe 24 februarie 2010, populara antrenoare Dawn Brancheau se afla cu Tilikum pe marginea piscinei, în timpul unui exercițiu.

Antrenoarea stătea cu fața pe margine, adresându-se orcii, care o tratase întotdeauna ca pe o prietenă de încredere.

Tilikum a prins-o de părul legat în coadă și tras-o apoi brusc în apă, în fața zecilor de spectatori.

„Era înfricoșător. Era foarte sălbatic, cu dresoarea încă în gura balenei (…). Ghidul turistic ne-a scos afară și a fost o alarmă totală. Apoi i-am văzut cum au aruncat o plasă în apă”, a spus un martor.

Dawn a lucrat la SeaWorld timp de 15 ani. Cu patru ani înainte de tragica sa moarte, ea a vorbit despre pericolele înotului cu orcile.

Cu privire la moartea sa, unii experți au speculat că animalul extrem de inteligent ar fi înnebunit în captivitate, iar tragedia a pus un nou accent pe bunăstarea animalelor în parc.

Alții au sugerat însă că orca a fost atrasă de părul în coadă al lui Dawn și că a fost doar „curioasă”.

Au fost și speculații potrivit cărora Tilikum ar fi devenit frustrat pentru că nu era recompensat pentru trucurile pe care le făcea corect.

După moartea lui Dawn, Tilikum și-a petrecut restul zilelor într-o piscină și rar a fost văzută de public până la moartea sa, în 2017, potrivit Adevarul. Video:

Un autocar cu 35 de cetăţeni ucraineni a luat foc pe podul peste Dunăre de lângă Brăila, România

Un autocar în care se aflau 35 de cetăţeni ucraineni a luat foc luni, pe podul peste Dunăre de la Brăila. Șoferul şi pasagerii au reușit să se autoevacueze la timp, transmite News.ro. 

Autocarul se deplasa din direcţia Tulcea spre Brăila când a fost cuprins de flăcări. În câteva minute autovehicolul a ars ca o torță. 

„La faţa locului intervin o autospecială cu apă şi spumă şi o ambulanţă SMURD de la ISU Brăila şi o ASAS de la ISU Tulcea – subunitatea din Măcin”, a transmis ISU Brăila. 

În urma incendiului, nu s-au înregistrat victime, şoferul şi cei 35 de pasageri, cetăţeni ucraineni, reuşind să iasă la timp din autovehicul.

Traficul pe pod este blocat în totalitate. Pasagerii vor fi preluaţi de un alt autocar, însă între timp sunt transportaţi cu microbuze ale ISU la Sala Polivalentă din Brăila.

Femeile din mediul rural cer autorităților să creeze ”celule de criză” la sate pentru a fi ajutate mai rapid și eficient în cazurile de violență domestică

Un eveniment mai puțin obișnuit pentru satele din Republica Moldova a avut loc în localitatea Marcăuți din raionul Dubăsari, aflat în zona de securitate. Femeile din regiune s-au reunit pentru a face totalurile unui proiect care s-a derulat timp de câteva luni în zonă, sub egida Oficiului ONU pentru drepturile omului (OHCHR), PNUD și UN Women Moldova cu genericul ”Pace și Securitate pentru Egalitate și Echitate”, informează unica.md.

Proiectul a fost implementat de un grup de inițiativă locală al Centrului de Justiție Socială ”Echitate”, condus de Maria Zugravu, și a reușit să identifice o problemă majoră, care le preocupă pe femeile din regiune, și anume violența domestică. Potrivit președintei acestui centru, circa 80 la sută din femeile din zonă se confruntă cu acest fenomen grav, și toate au nevoie de ajutor.

Noi încercăm să le ajutăm cum putem. În 2022 am identificat un grup de femei lider care au dorit să se implice în ajutorarea reprezentantelor din mediul rural. Surprinzător, cele mai multe femei au solicitat ghidare în cazurile de violență domestică. Astfel, în urma implementării acestei inițiative ne-am gândit să realizăm diverse proiecte pentru a le ajuta. Deși aparent avem toate mecanismele necesare, la nivel local, asta nu funcționează. Pacea în comunitate vine din familie, de aceea am purces la acțiuni concrete. În localitățile rurale 80 la sută din femei trec prin diverse forme de violență. Am avut situații dificile, iar femeilor nu le-a fost ușor să prindă la curaj. Ideile care ne-au venit pe parcurs ni le-am asumat și acum trebuie să le realizăm.”, a comunicat pentru unica.md Maria Zugravu.

Femeile au venit cu o soluție reală, o premieră pentru țara noastră, dar care ar ajuta mai rapid și eficient în combaterea violenței domestice și ar oferi suport prompt și imediat victimelor acestui fenomen. Astfel, femeile de la țară au atras atenția asupra necesității creării unor celule de criză în localitățile rurale și a unor centre de reziliență pentru sprijinirea familiilor în situații excepționale, ca un instrument real în combaterea și conștietizarea acestui fenomen. Mai mult, acestea au venit cu un plan de implementare și acțiuni concrete de intervenție.

Ideea a fost salutată de deputata Angela Muntean-Pojoga, secretar al comisiei parlamentare pentru drepturile omului și relații interetnice și autoarea mai mult proiecte în susținerea drepturilor copiilor și a femeilor, care a fost prezentă la eveniment:

Asemenea proiecte sunt importante în întreaga țară. Trebuie să recunoaștem că violența domestică persistă în societate. De aceea, crearea acestor celule de criză ar fi o soluție reală în mediul rural pentru a combate acest fenomen. La nivel național există deja un centru național care oferă tot spectrul de servicii acestor victime, însă, la nivel local, ar fi și mai eficiente. Salut și inițiativa primarului de Marcăuți care a decis să ofere spațiul școlii din localitate pentru crearea unei locuințe sociale victimelor violenței, mai ales din zona de securitate. Încurajez femeile să fie deschise și mă bucur că ele conștientizează că trebuie să vorbească despre acest fenomen în toate formei sale, fie că e vorba de violență fizică, psihologică sau economică. Nu mi se pare o rușine aceste cazuri, din contra, trebuie să fie o durere a noastră, pentru că aceste cazuri afectează generațiile în creștere, iar copiii sunt oglinda noastră. Femeile nu trebuie să tolereze astfel de comportamente.”, a menționat pentru unica.md deputata Angela Muntean-Pojoga.

Potrivit ei, R. Moldova a făcut pași importanți la capitolul egalității de gen, ajungând pe locul 13 din 184 de state. Totuși, discriminarea femeilor încă există, de aceea a îndemnat femeile din mediul rural să fie mai implicate și solidare în problemele cu care se confruntă.

Lilia Scorici, executor judecătoresc implicat activ în susținerea drepturilor femeilor și Ambasadoarea păcii și echității sociale s-a referit la unele aspecte stringente cu care se confruntă în prezent colegii săi când vine vorba de încasarea pensiei alimentare în folosul femeilor în grija cărora au rămas copiii după divorț. Lilia Scorici susține că executorii judecătorești sunt puși în situație dificilă la încasarea acestei pensii de la bărbații care, în mare parte, muncesc la negru, tocmai pentru a se eschiva de a achita în folosul mamelor aceaste sume stabilite de instanțele judecătorești și cere autorităților să se implice în acest segment cu acțiuni concrete, întrucât, după divorț, majoritatea femeilor rămân cu toată povara pe umerii lor. Totodată, Lilia Scorici a atras atenția și asupra importanței ghidării victimelor violenței domestice, aspect cu care s-a ciocnit în practică, și a sugerat autorităților să se implice mai mult în acest sens.

Prezentă la eveniment, Kristin Jenssen, consilieră pentru pace și dezvoltare din cadrul oficiului Coordonatorului Rezident ONU în Moldova a salutat inițiativele femeilor din mediul rural:

Este foarte importantă crearea unor astfel de centre de suport nu doar pentru acordarea de ajutor victimelor violenței, ci și pentru transformare, schimbare de mentalitate, conștientizare la nivel comunitar, pentru a contribui astfel la prevenția fenomenului. Femeile trebuie nu doar să se elibereze de violența domestică, ci să înțeleagă că pot aduce schimbarea: nu ne putem aștepta de la ele să fie pacificatoare până când nu eliminăm orice formă de violență”, a menționat expertul.

Caz șocant! Soția a luat o copilă sub tutelă, iar soțul a abuzat-o sexual

Datorită diligenței procurorilor, la 10 iulie 2024, a fost pronunțată o sentință, prin care un bărbat în vârstă de 57 de ani, a fost recunoscut vinovat pentru acțiuni cu caracter sexual neconsimțite și violență în familie, stabilindu-i-se pedeapsa sub formă de închisoare pe un termen de 11 ani, cu executare în penitenciar de tip semiînchis, informează unica.md cu referire la un comunicat al Procuraturii Generale.

Potrivit acuzării înaintate de procurori, inculpatul, în perioada anilor 2021 -2023, locuind în comun cu soția sa și o minoră, născută în 2007,  asupra căreia era instituită tutela, fiind desemnată în calitate de tutore soția inculpatului, totodată bărbatului revenindu-i obligațiuni de grijă, ocrotire, protecție și educare a minorei, în calitate de membru de familie, pe parcursul perioadei de timp indicate, acționând cu intenția unică de a determina copila de a întreține cu el periodic acte sexuale, manifestând un comportament fizic și verbal necuvenit și ilegal, a abuzat sexual copila.

Potrivit raportului de evaluare psihologică a minorei, a fost stabilit a un comportament caracterizat prin existența unor semne specifice copiilor victime ale abuzului sexual, expunere la abuz fizic și emoțional, stres posttraumatic, anxietate generalizată, gânduri distorsionate persistente cu privire la consecințele evenimentului traumatizant.

Același inculpat, după ce a aflat că victima împreună cu soția sa au depus plângere la poliție, le-a cerut să-și retragă plângerea și le-a amenințat cu moartea, menționând că le va „tăia pe bucăți” în caz de nesupunere și eventual condamnare a sa pe baza acuzațiilor legate de acțiunile cu caracter sexual neconsimțite întreprinse asupra minorei.

Inculpatul a pledat nevinovat. Acesta se află în arest preventiv.

A fost cutremur în Vrancea. În ce orașe s-a resimțit seismul
Articolul anterior
Piscicultorii din ţară pot accesa fonduri pentru renovarea şi modernizarea afacerilor
Articolul următor