Drama unei minore însărcinate din Soroca. Tatăl copilului a murit subit la doar 25 de ani

O tânără în vârstă de 17 ani, din satul Vădeni, raionul Soroca, însărcinată cu primul ei copil, a rămas de una singură după ce iubitul ei de 25 de ani a decedat subit la un meci de fotbal.

separator

Tragedia a sensibilizat întregul sat. Oamenii au început să adune bani pentru a procura o casă viitoarei mămici, transmite nordnews.md.

„Vroiam să cumpărăm o casă, a noastră, să creștem copilașul.

Până nu demult, Irina își imagina că va avea o nuntă de vis. Trebuia doar să atingă majoratul pentru a putea deveni soția lui Dumitru. „Nu puteam să ne căsătorim pentru că nu am 18 ani, trebuia să ating majoratul și apoi…”, a menționat Irina Felea.

Pentru a fi împreună cu Dumitru, Irina s-a certat cu părinții. Acum, unicul sprijin al minorei este familia iubitului ei. „M-am certat cu părinții pentru că vroiau ca eu să locuiesc cu soțul. De când am început să trăiesc împreună cu soțul, nu am mai vorbit cu mama”, s-a plâns minora.

Irina va aduce pe lume o fetiță care va purta numele tatălui. „Am vrut să o numim Sveta, dar după ce a decedat am decis să-i pun numele Dumitrița, în cinstea lui Dumitru”, – a spus viitoare mămică.

Mama tânărului decedat spune că va avea grijă de minoră și nepoțica care urmează să vină pe lume. Totuși, tânăra familia are nevoie de „cuibul” lor, susține femeia.

„S-a dus la fotbal, au spus că i-a crăpat inima, a murit pe loc. Am luat-o la mine, cum să o las singură? Ea este în locul lui Dima, deja ea este copilul meu și nepoțica, nepoțelul, ce va fi. Tare s-a bucurat când a aflat că va fi tată. A fost bine la ei în familie, dar mai departe nu a mers”, a povestit mama tânărului Svetlana Coțaga.

Unchiul băiatului, care de curând a devenit tutorele minorei este deja în căutarea unei case. „Căutăm case care să coste atât cât avem și cât au adunat oamenii. Această casă este una din două care ne convin, în această parte a satului”, a spus Mihail Coțaga, unchiul tânărului.

Oamenii au rămas șocați de drama minorei. Unii deja au făcut mai multe donații de jucării, produse igienice, haine și mobilă. Iar sătenii s-au mobilizat pentru a o ajuta pe Irina să-și procure o casă. Până acum, a fost adunată doar o parte din suma necesară.

„Ei îi trebuie un ajutor să-și poată cumpăra un ungheraș al ei. E un copil de 17 ani, e tânără, ce să facă ea? Tata și mama ei…” „Eu i-am promis pentru că acum nu am bani, dar dacă o să primesc pensia în luna iulie o să-i dau 500 de lei. Noi vrem să o susținem, să o ajutăm cu ce putem”.

Cei care doresc să o ajute pe Irina și copilul ei, pot face o donație. Pentru detalii, sunați la numărul de telefon: 0 683 67 969.

Șoferii care rămân fără combustibil pe autostrăzile din Germania vor primi amenzi de până la 70 de euro

Este ilegal să rămâi fără carburant pe autostradă, în conformitate cu StVO (Straßenverkehrsordnung), regulamentul german privind circulația rutieră din Germania. Amenda poate fi de la 30 de euro până la 70 de euro, în funcție de caz.

Presa din Germania a descoperit ca un Mercedes diesel este mult mai  eficient decat unul electric sau PHEV! C300e vs C300d vs EQE350+ 2022 -  AUTOLATEST

Motivul pentru care poți fi amendat, de fapt, este că oprirea pe autostradă din această cauză poate fi evitată și reprezintă o eroare umană și, prin urmare, este pedepsită, transmite Adevărul.ro

În mod normal, oprirea pe autostradă în caz de defecțiune nu este taxată, dar pentru că acest lucru poate fi evitat și pentru că șoferul trebuie să se asigure că nu se va întâmpla, se plătește.

Ce prevede legea germană:

  • 118178 / Oprire (< 3 minute) pe autostradă / 30 €.
  • 118704 / Staționare (> 3 minute) pe autostradă / €70
  • 118705 / Staționare (> 3 minute) pe autostradă și punerea în pericol a altora / 85 €
  • 118706 / Staționare (> 3 minute) pe autostradă cu producerea unui accident ulterior / €105

De asemenea, nu există nicio diferență între turiști sau localnici în acest caz, ceea ce înseamnă că oricare dintre ei va fi sancționat.

Durere fără margini la Bender! Doi muncitori au murit înecați, în timp ce efectuau lucrări tehnice la o groapă de canalizare

Doi muncitori au murit după ce au căzut într-o canalizare în orașul Bender. Totul s-a întâmplat pe data de 21 iunie, în timp ce aceștia efectuau lucrări tehnice.

gallery images

Bărbații au coborât în groapa de canalizare, iar un moment dat, unul dintre ei a fost tras în țeavă de un debit puternic de apă de canalizare, transmite www.stiri.md, conform presei din regiune.

Colegul său a încercat să-l salveze, dar a fost și el aspirat.  

La locul accidentului au acționat toate serviciile de urgență ale orașului Bender și au fost implicate echipamente speciale.

Operațiunile de căutare și salvare au durat cinci ore și jumătate. Corpul decedatului a fost găsit într-o conductă de canalizare, la 40 de metri de locul faptei.

Cel de-al doilea angajat al companiei de apă a fost transportat la spital. Bărbatul în vârstă de 35 de ani a murit ieri, 22 iunie, la terapie intensivă, fără a-și recăpăta cunoștința.

gallery images
gallery images
gallery images

Un teren de joacă și agrement pentru copii, inaugurat la Căușeni, în prezența ambasadorului Italiei și reprezentanților UNHCR

Ambasadorul Italiei în RM Lorenzo Tommasoni s-a aflat miercuri, 21 iunie, în raionul Căușeni. Acesta a participat la deschiderea oficială a terenului de agrement al Centrului de creație a copiilor și adolescenților din Căușeni.

Bucurie pentru copiii din Căușeni: A fost inaugurată o zonă de agrementFoto: studio-l.online

Însoțit de oficiali ai raionului Căuișeni și reprezentanții mai multor organizații neguvernamentale, oficialul a vorbit despre importanța creării condițiilor de agrement pentru copii băștinași și cei fugiți din calea războiului, transmite studio-l.online.

Așa a avut loc deschiderea oficială a terenului de agrement din cadrul Centrului de creație al copiilor și adolescenților din raionul Căușeni. Cu multe zâmbete de copii edificiul care reunește anual peste 1400 de copii din tot orașul Căușeni în activități extrașcolare a devenim de acum în colo mai atractiv oferind oportunități de distracție de diferit tip. 

Fondat în anul 1946 Centrul de creație a copiilor și adolescenților din Căușeni a devenit de-a lungul deceniilor unicul loc de întrunire a copiilor talentați din raion care au învățat în afara orelor de curs, să cânte, danseze, picteze, croșeteze, să facă actorie, să studieze tot felul de instrumente muzicale și să își dezvolte toate talentele pe care le au.

Încă de la fondare instituția extrașcolară de învățământ care are drept scop dezvoltarea multilaterală a copiilor avea nevoie de o scenă în aer liber, un teren de sport, unul de joacă și un atelier de creație pentru instrumentiști. În lipsă de fonduri toate aceste condiții nu au putut fi însă îndeplinite. 

Abia în 2023 cu suportul UNHCR instituția a primit un proiect de modernizare, iar acest vis a devenit realitate. La evenimentul de deschidere au participat majoritatea organizațiilor neguvernamentale din regiune care mai bine de un an lucrează cu refugiații din Ucraina.

Evenimentul a adunat în noua curte a Centrului de creație multă lume care a contribuit la elucidarea crizei refugiaților. Copii din Căușeni care zilnic vin la Centrul de Creație spun că de acum în colo vor avea mai mult confort și că vor beneficia de condiții mai bune de dezvoltare a talentelor. 

Pe lângă copii entuziasmați au fost și părinții care laudă administrația Centrului de Creație pentru punerea pe roate a unui astfel de proiect.

Datorită UNHCR, astăzi Centrul de creație a copiilor și adolescenților din Căușeni beneficiază de teren de sport, scenă, zone pentru agrement, alei pavate, copaci decorativi, bănci, urne, bloc sanitar adaptat pentru persoanele cu necesități speciale, limitatoare de viteză  și o  zonă pentru activități didactice. Proiectul în valoare de 52.000 de dolari SUA care își propune să dezvolte activitățile extrașcolare a fost început în luna ianuarie și a fost implementat timp de șase luni.

Soția președintelui Ucrainei a fost internată în spital, cu Covid-19
Articolul anterior
Mai mulți preoți din Bălți, care au participat la o slujbă în spațiu închis, s-au infectat cu Covid-19
Articolul următor