Drum lin spre ceruri, Igor Burciu. Cunoscutul jurnalist s-a stins subit din viață la 48 de ani

Veste tragică în jurnalismul moldovenesc. Cunoscutul editorialist și jurnalist Igor Burciu s-a stins subit din viața la vârsta de 48 de ani.

Colegii de breaslă au umplut internetul cu mesaje de condoleanțe familiei jurnalistului.

”A plecat la Domnul fostul nostru coleg și prieten, jurnalistul Igor Burciu. Subit și prematur. Și iarăși Moartea ne surprinde, și iarăși ne prinde nepregătiți. Păcat, a fost unul dintre condeierii noștri cu peniță ascuțită, un om din generația presei de calitate. Dumnezeu să-l ierte și să-l așeze în loc luminat, în loc cu verdeață, unde toți drepții se odihnesc!”, scrie în memoria lui Igor Burciu jurnalistul Nicolae Federiuc.

Și fostul deputat Ștefan Secăreanu se întreabă de ce a plecat prea devreme de printre noi cel care a fost cândva redactor-șef al faimosului ziar ”FLUX”, Igor Burciu.

”Încerc să aflu acum un singur lucru: ce s-a întâmplat? de ce a plecat atât de tânăr – cu câteva zile în urmă împlinise 48 de ani (!)?

Și tot câteva zile în urmă, la 1 septembrie, Igor ne spunea bucuros, ca orice tată grijuliu, pe Fb:

„Fiica-mea, Paula Ruxandra Burciu, a fost înscrisă la prestigioasa Universitate din Groningen (Olanda). Să fie într-un ceas bun, fata tatii!”.

De atunci, nu am mai dat de nicio reacție a lui pe Fb, nu a mai răspuns nici la multele felicitări care i-au fost adresate la 10 septembrie, de ziua lui de naștere…

Până vom afla câte ceva despre cauza morții lui Igor Burciu (Poate vom reuși s-o contactăm pe soția lui, Liliana, sau pe sora ei, Tania Istrate, ambele reprezentante marcante ale organizației noastre frontiste de tineret Noua Generație din timpul istoricelor proteste anti-comuniste din 2002. Tot de pe Fb, am înțeles că de vreun an de zile Igor s-ar fi aflat stabilit peste Prut), mă cuprinde părerea de rău, chiar neliniștea, legată de pierderea, pe zi ce trece, din cauza vicisitudinilor prin care trecem, a comuniunii dintre cei care am constituit odată echipa vibrantă a deșteptării naționale și a luptei noastre pentru cauza românească în stânga Prutului, Igor Burciu, fiind unul dintre membrii valoroși ai acestei echipe, după ce urmase studiile la una dintre universitățile românești.

Până atunci, dar și întotdeauna, ne vom aminti, cu mare durere în suflet, de chipul lui solar și rebel, dar și de potrivirea, tot atât de solară, rebelă și precisă, a cuvintelor și a frazelor din textele sale pline de zbucium și de sens din ȚARA sau din FLUX, sau de după imaginile de pe ecran…

El s-a aflat mai tot timpul după ecran…”, scrie Ștefan Secăreanu.

Igor Burciu: Jurnalist, master în Istorie, Universitatea „Al. I. Cuza”, Iași, și licențiat în științe politice, studii academice postuniversitare la București, director Departament Știri și Dezbateri TVM și realizator la mai multe televiziuni din Basarabia, fost redactor șef al publicației Flux pe vremea când era o tribună vie a românismului.

Focul care arde neîncetat de 4.000 de ani. Nu se stinge nici când plouă sau ninge

„Muntele care arde”, aflat în peninsula Absheron din Azerbaidjan, a primit acest nume din cauza unui foc care arde neîncetat, relatează CNN.

Burning mountain in Yanar Dag, near Baku. Azerbaijan.

„Acest foc arde de 4.000 de ani și nu s-a stins niciodată. Nici chiar ploaia, zăpada, vântul nu îl sting”, spune spune Alieva Rahila, ghid turistic la versantul Yanar Dag.

Efect secundar al rezervelor abundente de gaze naturale ale țării, care uneori se ajung la suprafață, Yanar Dag este unul dintre numeroasele focuri alimentate din subteran și care i-au fascinat și înspăimântat pe oameni de-a lungul mileniilor.

Exploratorul venețian Marco Polo a scris despre fenomenul misterios când a trecut prin Azerbaidjan în secolul al XIII-lea. Alți comercianți de pe Drumul Mătăsii au adus veștile despre flăcări în călătoriile lor prin alte țări.

Acesta este motivul pentru care țara și-a câștigat supranumele de „țara focului”.

Astfel de focuri au fost numeroase în Azerbaidjan, dar pentru că au dus la o reducere a presiunii gazului în subteran, interferând cu extracția comercială a gazelor, majoritatea au fost stinse.

Yanar Dag este unul dintre puținele exemple rămase și poate cel mai impresionant.

La un moment dat, a jucat un rol cheie în vechea religie zoroastriană, care a fost fondată în Iran și a înflorit în Azerbaidjan în mileniul 1 î.Hr.

Pentru zoroastrieni, focul era o legătură între oameni și lumea supranaturală și un mediu prin care se pot dobândi înțelegerea și înțelepciunea spirituală. Este purificator și susține viața și este o parte importantă a ritualului religios.

Astăzi, cei mai mulți turiști care ajung la Yanar Dag vin mai degrabă pentru spectacol decât pentru împlinire religioasă.

Experiența este cea mai impresionantă noaptea sau iarna. Când ninge, fulgii se dizolvă în aer fără să atingă pământul, spune Rahila.

Yanar Dag, the burning mountain, in Baku Azerbaijan, a continuing natural gas fire showing the deposits below ground
Yanar Dag
Burning mountain, Yanar Dag, Azerbaijan
Yanar Dag, the burning mountain, in Baku Azerbaijan, a continuing natural gas fire showing the deposits below ground, cold tourists getting close
Yanar Dag

Incident în vamă: O femeie din Ucraina a intrat cu mașina în ghereta de control a polițiștilor

Incident la granița României cu Ucraina, în punctul de trecere al frontierei din Vicovu de Sus. O femeie din Ucraina a intrat cu mașina în ghereta de control a polițiștilor de frontieră.

pompieri langa o masina implicata in accident

Aceasta a vrut să ajungă în România, dar polițiștii au observat că mașina nu era în regulă din punct de vedere tehnic pentru a circula în siguranță. I s-a permis accesul, dar fără autoturism, așa că a hotărât să întoarcă mașina și să revină în Ucraina, conform Digi24.ro.

A fost momentul în care sa lovit ghereta cu mașina. Din fericire, nimeni nu a fost rănit. Polițiștii au deschis dosar penal pentru distrugere.

SMS-ul a împlinit 30 de ani. Primul mesaj a fost citit de pe un telefon care cântărea peste două kilograme

S-au împlinit 30 de ani de când a fost trimis primul SMS, un mesaj test care conţinea urarea: „Crăciun fericit!” şi care a fost recepţionat pe un telefon mobil care cântărea două kilograme şi 100 de grame, scrie BBC.

Primul SMS

SMS-ul a fost trimis de pe un computer de angajatul britanic al unei firme de telefonie către şeful său, posesorul unui dispozitiv mobil de tip Orbitel 901, care se afla la o petrecere de Crăciun şi care nu a răspuns.

Mesajul, însă, devenit faimos între timp, a fost vândut, anul trecut, la licitaţie, sub forma unui token nefungibil (NFT) cu suma de 132.680 de euro.

SMS

Tehnologia SMS a început să fie dezvoltată încă din anii ’80, însă primul mesaj a fost trimis pe 3 decembrie 1992.

Obiceiul de a trimite mesaje scrise, de pe telefon, în locul apelurilor vocale, a prins, îşi aminteşte Nigel Linge, profesor de telecomunicaţii la Universitatea din Salford, chiar dacă tastaturile de tip „qwerty”, pe telefoane, erau rare.

„Telefoanele mobile erau proiectate pentru apeluri vocale şi pentru primirea mesajelor, nu pentru scrierea lor”, spune acesta.

Oamenii s-au obişnuit însă repede cu sistemul de scriere de pe o tastatură numerică, care presupunea apăsarea în mod repetat a unei taste pentru a ajunge la o literă anume.

„Obiceiul s-a răspândit iute ca focul şi în scurt timp oamenii scriau pe tastatura numerică la fel de repede ca pe o o tastatură clasică”, îşi aminteşte Ben Wood, analist şef la o firmă de consultanţă în tehnologie.

„În prezent, oamenii petrec mai mult timp uitându-se la telefon decât vorbind la ele. SMS-ul a dus la această tranziţie”, a adăugat acesta.

sursa

Cuptorul incorporabil cu funcție de gătire la abur – noul ajutor în bucătărie pentru a găti bucate mai gustoase și crocante!
Articolul anterior
Ucraina a eliminat cu o rachetă 20 de instructori iranieni aflați în Herson. Aceștia îi învățau pe ruși cum să opereze dronele Shaheed-136
Articolul următor