Dubai vrea să construiască o replică a Lunii pe Pământ, pentru 400 milioane de lire sterline

Un antreprenor canadian numit Michael Henderson intenționează să construiască un proiect unic în Dubai, mai exact o replică gigantă a Lunii amplasată în vârful unui zgârie-nori, scrie alephnews.ro. Resortul, numit MOON va fi amplasat pe o clădire înaltă de 30 de metri, într-un oraș cunoscut pentru structurile sale arhitecturale impresionante, precum cea mai înaltă clădire din lume, Burj Khalifa.

„Avem cel mai mare „brand” din lume. Opt miliarde de oameni cunosc brandul nostru și nici măcar nu am început încă”, a declarat Hudson.

Se estimează că acest mega-resort în formă de Lună va avea un cost de aproximativ 4,28 miliarde de lire sterline și va atrage în jur de 2,5 milioane de oaspeți pe an. În cadrul acestuia, vizitatorii se vor putea bucura de un club de noapte și un centru de wellness.

Planul propus de Henderson include construirea unei stațiuni de destinație spectaculoase în interiorul structurii sferice a replicii Lunii. Această stațiune ar găzdui un hotel cu 4.000 de camere, o arenă cu o capacitate de 10.000 de persoane și o „colonie lunară” care ar recrea experiența de a călca efectiv pe Lună.

MOON ar urma să fie amplasat pe o clădire circulară asemănătoare unui piedestal, care să suțină replica Lunii. Acesta va străluci pe timp de noapte, creând un peisaj vizual impresionant.

Numărul căsătoriilor și al divorțurilor, în scădere în țara noastră

În anul 2022 s-a înregistrat o scădere a numărului de căsătorii în Republica Moldova.

Cel puțin asta arată datele Biroului Național de Statistică, potrivit cărora anul trecut s-au încheiat 18,2 mii de căsătorii, ceea ce reprezintă o scădere de 10,4% în comparație cu anul anterior, scrie Tv8.md

Rata divorțialității a constituit 3,8 divorțuri la 1.000 de locuitori. Din totalul divorțurilor înregistrate în anul 2022, 23% s-au produs după o perioadă de căsnicie mai mică de cinci ani, 24,2% – după 5-9 ani, 17,7% – între 10-14 ani, 12,2% – după 15-19 ani, iar 22,9% – după 20 de ani sau mai mult. 

Durata medie a căsătoriei finalizate prin divorț a fost de 12 ani.

Atacatorul din Tadjikistan ar putea fi înmormântat în Republica Moldova

Atacatorul din Tadjikistan, care a murit pe patul de spital, la Chișinău, după ce a ucis doi moldoveni pe Aeroport, ar putea fi înmormântat în Republica Moldova. Contactați de NM, reprezentanții Consulatului Tadjikistanului la Kiev au declarat că, deși au informat rudele lui Rustam Așurov cu privire la decesul acestuia, până la această oră nu au primit nicio cerere de repatriere a corpului neînsuflețit.

El este atacatorul din Aeroportul Chișinău. Era căutat de Interpol - Ziarul  Ancheta Online

Informația a fost precizată, pentru NM, și de Procuratura Generală. „Până la momentul actual, o astfel de solicitare nu a parvenit. Urmărirea penală continuă, pentru elucidarea tuturor aspectelor și elementelor constitutive ale infracțiunii”, anunță PG.

Precizăm că, conform procedurii, dacă rudele din Tadjikistan ale lui Așurov nu vor cere repatrierea corpului neînsuflețit, atacatorul de la Aeroport ar urma să fie înhumat în Moldova.

Amintim că un cetățean al Tadjikistanului, cercetat penal pentru răpire în țara de baștină, a deschis focul pe Aeroportul Internațional Chișinău, în seara de 30 iunie, după ce i-a fost refuzată intrarea în Moldova. La scurt timp, agresorul, pe nume Rustam Așurov, a fost capturat de brigada de poliție cu destinație specială Fulger, acesta fiind grav rănit. În urma atacului, polițistul de frontieră Serghei Muntean și angajatul din securitatea aeroportuară, Igor Ciofu, au fost omorâți. Grav rănit în urma schimbului de focuri de la Aeroport, atacatorul acuzat de dublu omor, Rustam Așurov, s-a stins pe patul de spital pe 3 iulie.

Pe 3 iulie, Procuratura Generală a anunțat inițierea unui proces penal în scopul verificării neîndeplinirii sau îndeplinirii necorespunzătoare de către persoanele implicate în asigurarea securității persoanelor aflate la Aeroportul Internațional Chișinău. În ceea ce privește dosarul penal de bază, acesta este gestionat de Procuratura municipiului Chișinău.

Polițistul de frontieră Serghei Muntean a fost petrecut pe ultimul drum pe data de 4 iulie, în timp ce ce-a de-a doua victimă, Igor Ciofu, tatăl a trei copii, a fost înmormântat pe data de 3 iulie. Ambele victime ale atacului armat de Aeroport au fost petrecute pe ultimul drum cu onoruri militare. La ceremoniile funerare au participat, inclusiv, primele persoane în stat, între care președinta Maia Sandu și premierul Dorin Recean.

De menționat că 4 iulie a fost declarată zi de doliu național în Republica Moldova, în memoria lui Serghei Muntean și Igor Ciofu. Președinta Maia Sandu a semnat un decret prin care a conferit post-mortem Medalia „Meritul Militar” lui Igor Ciofu și lui Serghei Muntean, iar prim-ministrul Dorin Recean a anunțat că Guvernul Republicii Moldova va oferi câte un ajutor material, în valoare de 1 000 000 de lei, pentru familiile victimelor atacului de la Aeroport.

Chișinăul nu a recepționat nicio solicitare de repatriere a lui Rustam Așurov, atacatorul care a ucis doi ofițeri la Aeroport

Autoritățile de la Chișinău nu au recepționat, deocamdată, nicio solicitare de repatriere a trupului neînsuflețit al lui Rustam Așurov, individul din Tadjikistan, care în după-amiaza zilei de vineri, 30 iunie, i-a împușcat mortal pe polițistul de frontieră Serghei Muntean și agentul de securitate Igor Ciofu. Informația a fost confirmată pentru TV8.md de reprezentanții Procuraturii Generale, scrie TV8.md.

Astfel, atacatorul, care a murit luni seară, 3 iulie, după ce a fost rănit de oamenii legii în timpul operațiunii de reținere, urmează să fie înmormântat în Republica Moldova. 

Asta doar dacă, între timp, rudele sale din Tadjikistan nu vor face demersuri către autoritățile din Republica Moldova, pentru a cere repatrierea corpului. Precizarea a fost făcută de șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, pentru portalul ziua.md.

Cernăuțeanu a mai precizat că urmează să fie identificat un loc special la Cimitirul Sfântul Lazăr din Chișinău, pentru înhumarea bărbatului. Locul va rămâne, însă, unul secret, pentru ca mormântul să nu fie vandalizat. 

Amintim că un polițist de frontieră și un angajat din securitatea aeroportuară au fost uciși vineri seara la Aeroport, când un individ, cetățean din Tadjikistan, căruia s-a interzis intrarea în Republica Moldova, a luat arma de la primul și a tras mai multe gloanțe.

Agresorul a fost neutralizat și încătușat de trupele speciale. Acesta era căutat de autoritățile din țara natală pentru participarea la răpirea, în seara zilei de 23 iunie 2023, a prim-vicepreședintelui unei bănci.

Luni seara, 3 iulie, Așurov a murit pe patul de spital, după ce starea lui de sănătate s-a înrăutățit. 

Procuratura a intentat dosar penal pe cauză de omor cu circumstanțe agravante, specificând că nu este inițiat dosar pe cauza infracțiunii de terorism. Atacatorul urmează a fi judecat în R. Moldova. 

De asemenea, a fost pornit un proces penal pentru verificarea asigurării securității persoanelor aflate în acea zi pe aeroport. Mai exact, urmează să fie verificat dacă persoanele implicate în asigurarea securității pe aeroport și-au îndeplinit sarcinile în mod corespunzător sau nu. 

Bolea a revenit din Israel: ”Ne-am întâlnit cu Ilan Șor”
Articolul anterior
Avertisment ONU! Un miliard de oameni sunt expuși riscului de a avea holeră
Articolul următor