Dumitru Matcovschi a plecat dintre noi!

556103_427086683989935_744680766_n (1)Nu i-a fost frică de moarte, iar moartea l-a luat dintre noi, fără să anunțe pe nimeni. Aseară, în jurul orelor 23.00, scriitorul și academicianul Dumitru Matcovschi a plecat în lumea celor drepți. Avea 73 de ani și încă multe de spus. O intervenție chirurgicală dificilă de extirpare a tumorii la creier, însă, suportată pe 14 iunie, l-a epuizat de puteri. În urma acesteia, poetul a rămas conectat la aparate, până în ultimul moment.

separator

Și-ar fi dorit să mai îndrume și să mai scrie pentru acest popor pe care l-a iubit enorm, dar zecile de operații l-au secat treptat de puteri, ca într-un final să se lase bătut.

În anul 1989, Dumitru Matcovschi a fost lovit grav de un autobuz. În urma accidentului, marele poet scapă cu viaţă după șase luni de comă, urmate de 20 de intervenții chirurgicale.

Născut la 20 octombrie 1939 în satul Vadul-Raşcov din judeţul Soroca, Dumitru Matcovschi este considerat unul dintre cei mai mari poeţi din arealul românesc, recunoscut pe plan internaţional, şi un simbol al mişcării de renaştere naţională din Basarabia. Versurile lui Dumitru Matcovschi au fost cântate și continuă să fie cântate de generații. Prin versuri a iubit patria și tot prin versuri ne-a îndrăgostit de tot ce e frumos.

În anul 2011, scriitorul Dumitru Matcovschi a fost decorat de către președintele României, Traian Băsescu, cu Ordinul „Meritul Cultural”. Ordinul i-a fost oferit în semn de înaltă apreciere pentru promovarea valorilor naţionale şi culturale ale României şi pentru respectarea drepturilor comunităţilor româneşti din afara hotarelor ţării.

Condoleanțe familiei și Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Tragedie pe un drum din nord-vestul Turciei. Un autocar cu turişti s-a răsturnat

Șase oameni, inclusiv un copil, au murit și 25 au fost răniţi, după ce un autocar cu turişti s-a răsturnat pe marginea unui drum din nord-vestul Turciei. Autobuzul se deplasa dinspre orașul Edirne spre staţiunea Bodrum.

Preliminar s-a anunţat că şoferul a pierdut controlul volanului.

Totuşi, poliţia a deschis o anchetă, pentru a stabili cauza accidentului. Deocamdată nu se cunoaşte nici identitatea victimelor.

Acesta este al treilea accident tragic din ultimele trei zile în Turcia.

Duminică și luni, în alte două cazuri, cel puţin 10 oameni au decedat.

sursa

Încă 20.000 de abonamente de călătorie cu transportul public pentru 6 luni sunt disponibile de astăzi

Încă 20.000 de abonamente de călătorie de tip G-6, pentru călătorii generali, cu perioada de valabilitate de șase luni, vor fi disponibile începând cu ziua de mâine, 6 iulie. Despre aceasta a anunțat primarul general, Ion Ceban, pe pagina sa de Facebook, transmite IPN.

A fost lansată linia de troleibuz nr. 38, care va face legătura dintre  sectoarele Buiucani și Botanica (VIDEO) - NewsMaker

Abonamentele pot fi procurate în rețeaua „Moldpresa” și parcurile de autobuze și troleibuze. Un abonament pentru jumătate de an costă 972 de lei.

De asemenea, până la sfârșitul săptămânii curente, 35.000 de abonamente pentru elevii claselor 1-4 vor fi repartizate la toate instituțiile de învățământ, iar elevii vor intra în posesia acestora începând cu săptămâna viitoare.

Lista punctelor de vânzare, dar și prețul abonamentelor pentru fiecare categorie de călători pot fi găsite pe pagina oficială a Direcției generale transport public și căi de comunicație.

Catastrofă în Mariupol: nu mai există medici, doar 3% dintre locuitori au acces la apă

Petro Andryushchenko, un consilier al primarului din Mariupol, a declarat că cel mult 3% din locuitorii oraşului au acces la apă.

People in the besieged city of Mariupol must urgently be protected from  harm - View

Mulţi oameni sunt forţaţi să meargă pe jos kilometri întregi pentru a sta la coadă la punctele de colectare a apei, care includ fântâni, a spus Andryushchenko.

Avertizând asupra unei „crize”, el a spus că „apa de o calitate acceptabilă nu este disponibilă în oraş”.

Totodată, consilierul a arătat că nu mai există medici în Mariupol după ce lucrătorii ruşi din domeniul sănătăţii au plecat.

sursa

Nicoleta Luciu a ajuns la spital!
Articolul anterior
Crema de zi vs crema de noapte! Beneficiile fiecăreia
Articolul următor