Dumitru Matcovschi a plecat dintre noi!

556103_427086683989935_744680766_n (1)Nu i-a fost frică de moarte, iar moartea l-a luat dintre noi, fără să anunțe pe nimeni. Aseară, în jurul orelor 23.00, scriitorul și academicianul Dumitru Matcovschi a plecat în lumea celor drepți. Avea 73 de ani și încă multe de spus. O intervenție chirurgicală dificilă de extirpare a tumorii la creier, însă, suportată pe 14 iunie, l-a epuizat de puteri. În urma acesteia, poetul a rămas conectat la aparate, până în ultimul moment.

separator

Și-ar fi dorit să mai îndrume și să mai scrie pentru acest popor pe care l-a iubit enorm, dar zecile de operații l-au secat treptat de puteri, ca într-un final să se lase bătut.

În anul 1989, Dumitru Matcovschi a fost lovit grav de un autobuz. În urma accidentului, marele poet scapă cu viaţă după șase luni de comă, urmate de 20 de intervenții chirurgicale.

Născut la 20 octombrie 1939 în satul Vadul-Raşcov din judeţul Soroca, Dumitru Matcovschi este considerat unul dintre cei mai mari poeţi din arealul românesc, recunoscut pe plan internaţional, şi un simbol al mişcării de renaştere naţională din Basarabia. Versurile lui Dumitru Matcovschi au fost cântate și continuă să fie cântate de generații. Prin versuri a iubit patria și tot prin versuri ne-a îndrăgostit de tot ce e frumos.

În anul 2011, scriitorul Dumitru Matcovschi a fost decorat de către președintele României, Traian Băsescu, cu Ordinul „Meritul Cultural”. Ordinul i-a fost oferit în semn de înaltă apreciere pentru promovarea valorilor naţionale şi culturale ale României şi pentru respectarea drepturilor comunităţilor româneşti din afara hotarelor ţării.

Condoleanțe familiei și Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Nicoleta Luciu a ajuns la spital!
Articolul anterior
Crema de zi vs crema de noapte! Beneficiile fiecăreia
Articolul următor