După 15 mai, universităţile vor decide de sine stătător cum vor finaliza anul de studii

La sfârşitul stării de urgenţă, fiecare instituţie de învăţământ superior îşi va face o evaluare a situaţiei de învăţare a studenţilor, după care va decide asupra extinderii sau modificării calendarului academic.

separator
Acest lucru l-a anunţat luni, în cadrul unui briefing, ministrul Educaţiei, Culturii şi Cercetării, Igor Şarov, comunică Moldpres.

Potrivit oficialului, instituţiile de învăţământ superior dispun de autonomie universitară, ce ţin de domeniile conducerii, structurării, activităţii didactice şi ştiinţifice, administrării şi finanţării, stabilirea specialităţilor, elaborarea planurilor de studii şi analitice, în conformitate cu standardele de stat. „De la declararea stării de urgenţă, ministerul a emis recomandări-cadru privind organizarea activităţilor didactice în sistem online. Prin intermediul acestora a fost acordată o atenţie deosebită absolvenţilor din acest an, pe dimensiunea pregătirii tezelor de licenţă şi master, a stagiilor de specialitate, evaluărilor intermediare şi finale”, a explicat ministrul.

Astfel, senatele universitare urmează să hotărască şi asupra modalităţilor de finalizare a studiilor superioare de licenţă, care au incluse şi unele examene la anumite discipline, în afară de tezele de licenţă. „La rândul său, MECC propune ca pentru anul universitar 2019-2020, pe perioada stării de urgenţă, cu respectarea calităţii procesului educaţional, susţinerea proiectului tezei de licenţă să se poată desfăşura şi online, în baza unei metodologii aprobate de senatul universitar, cu condiţia că universitatea dispune de o platformă electronică adecvată”, a relevat Igor Şarov.

Susţinerea în varianta online trebuie să fie înregistrată integral, pentru fiecare absolvent în parte, şi arhivată la nivelul facultăţii. Totodată, senatul universitar va decide dacă păstrează sau nu examenul la programele de studii superioare de licenţă, unde este stabilit acesta, în afară de susţinerea tezei de licenţă.

„Pentru toţi studenţii, la încheierea anului şcolar 2019-2020, în funcţie de profil, program de studii şi posibilităţile instituţiei de învăţământ superior, senatul universitar poate decide asupra formelor de evaluare semestrială, organizându-le în format online, înlocuind examenele tradiţionale cu forme alternative de evaluare cum ar fi eseuri, portofolii, proiecte, studii de caz, evaluările curente, periodice, lucrul individual, activitatea ştiinţifică ş.a.”, a punctat Şarov.

Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării a anunţat astăzi că anul de studii 2019-2020 va continua la distanţă şi va finaliza pe 29 mai.

Halucinant! O femeie a plătit o sumă colosală unui fals atronaut rus care i-a cerut bani de rachetă să se întoarcă pe Pământ şi să se căsătorească cu ea

O femeie din Japonia, înşelată de un fals astronaut rus care a cerut bani să se întoarcă pe Pământ şi să se căsătorească cu ea.

O femeie japoneză în vârstă de 65 de ani a fost victima unei escrocherii romantice internaționale puse la cale de o persoană care pretindea că este un astronaut rus care are nevoie de fonduri pentru a se întoarce pe Pământ, a anunțat poliția locală.

Poliția prefecturii japoneze Shiga a afirmat că victima din orașul Higashiomi i-a trimis escrocului aproximativ 4,4 milioane de yeni (aproximativ 41.340 de dolari) pe parcursul a mai multor luni, potrivit Global News.

Cei doi s-au cunoscut pe Instagram în iunie, când falsul astronaut i-a trimis femeii un mesaj și a pretins că lucrează la Stația Spațială Internațională, susține poliția.

Rețeaua de televiziune japoneză TV Asahi a afirmat că profilul escrocului includea mai multe fotografii făcute din spațiu.

Kyodo News, o agenție de știri cu sediul la Tokyo, a relatat că cei doi au comunicat și prin intermediul unei aplicații de mesagerie numită Line. Acolo, escrocul a pretins că este îndrăgostit de victimă și că vrea să se întoarcă pe Pământ pentru a se căsători cu ea.

Dar exista o capcană: escrocul pretindea că trebuie să plătească din buzunar pentru mai multe elemente ale călătoriei de întoarcere, inclusiv o rachetă și „taxele de aterizare” ale acesteia, a relatat Kyodo News.

Bani de rachetă pentru a se întoarce pe Pământ

Escrocul i-a spus femeii că o iubește și că vrea să înceapă o nouă viață cu ea în Japonia, dar că acest lucru se poate întâmpla doar după ce cumpără racheta pentru a zbura în țară, a susținut el. Femeia s-a conformat și i-a trimis „astronautului” tranzacții monetare repetate într-un cont bancar specificat.

Când escrocul a continuat să insiste ca ea să trimită mai mulți bani, victima a devenit suspicioasă și a alertat poliția.

Escrocheriile romantice online – deși rareori prezintă astronauți – au crescut în popularitate în ultimii ani.

Poliția regală canadiană încurajează utilizatorii rețelelor de socializare să rămână sceptici cu privire la mesajele venite de la persoane necunoscute. Organizația recomandă efectuarea unei căutări amănunțite pe internet cu privire la identitatea unei persoane. De asemenea, aceștia susțin că, dacă o persoană s-a „îndrăgostit repede” sau cere bani, ar trebui să fie privit ca un semnal de alarmă.

sursa

Mod sănătos de viață după gratii: Cursuri gratuite de fitness pentru deținutele de la Rusca

Pentru prima oară în istoria penitenciarului de femei din Rusca sunt organizate și desfășurate cursuri de instruire fitness. O antrenoare celebră în lumea sportului din Republica Moldova, Natalia Șveț s-a oferit să instruiască, gratis, timp de 6 săptămâni, femeile aflate în detenție, scrie unimedia.info.

„În scop de solidaritate, dar și de promovare a unui mod sănătos de viață după gratii, la prima ședință de sport, alături de femeile din detenție s-au antrenat și doamnele din cadrul Administrației Naționale a Penitenciarelor, în frunte cu directoarea adjunctă Liuba Jignea-Suveica. 

Înainte de a purcede la antrenamentul propriu-zis, directoarea adjunctă a ANP și-a exprimat mulțumirea pentru un astfel de eveniment, menționând că cea mai bună pastilă antistres este efortul fizic, îndemnând persoanele din custodia penitenciarului gazdă să practice sportul, indiferent de starea  de spirit. 

Pe lângă antrenamentele performante, trainer-ul Natalia Șveț, a venit cu un șir de recomandări în fața celor prezenți ce ține de o poziționare corectă, respirație corespunzătoare, stare de sănătate pozitivă și altele. Totodată, antrenoarea a dat promisiuni că timp de 6 săptămâni va depune toată străduința ca să transmită femeilor din detenție o parte din dragostea sa față de sport, dar și experiența acumulată, astfel încât, pe viitor, aceste antrenamente să aibă continuitate în cadrul penitenciarului. 

„Rănile câștigătorilor se vindecă mai repede, este un fenomen stabilit științific. La fel ca și faptul că frica și stresul slăbesc imunitatea. Trăim un stres continuu și acest lucru este cu certitudine dăunător pentru sănătate. A venit timpul să schimbăm lucrurile!„ a menționat înainte de a purcede la „treabă„ Natalia. 

Administrația Națională a Penitenciarelor aduce sincere mulțumiri antrenoarei Natalia Șveț pentru efortul și contribuția sa la reintegrarea persoanelor din detenție”, menționează ANP.

Dacă vrei și TU să abordezi un stil de viață sănătos, solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să faci corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Onlin de Nutriție și Sport al Galinei Tomaș, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare corectă!

Condiții moderne la Hubul educațional de la Colegiul „Iulia Hasdeu” din Cahul, renovat și dotat cu mobilier. Ce alte instituții urmează

Hubul educațional de la Colegiul „Iulia Hasdeu” din Cahul a fost renovat și dotat cu mobilier modern pentru elevi și profesori. Încăperea are o suprafață de 500 de metri pătrați și cuprinde mai multe laboratoare și săli de clasă, un spațiu de consiliere psihologică, un laborator de creație video și o sală multifuncțională.

Modernizările au fost făcute din cadrul proiectului „Învățământul Superior din Moldova”, implementat de Ministerul Educației și Cercetării și finanțat de Banca Mondială. Suma investițiilor alocate colegiului din Cahul se ridică la 339 175 euro.

În total, în cadrul Proiectului „Învățământul Superior din Moldova” sunt prevăzute aproape 25 mln euro pentru modernizarea a 7 universități și 6 colegii pedagogice din țară.

Ploaia torențială a distrus totul în cale la Puhăceni, Bulboaca și alte localități din raionul Anenii Noi
Articolul anterior
Uniunea Europeană contribuie cu 1 miliard euro pentru găsirea unui vaccin împotriva Covid-19
Articolul următor