După ani de blocaje și amânări, primul segment din centura Chișinăului a fost finalizat

Prima porțiune din drumul de ocolire a municipiului Chișinău a fost deschisă, astăzi, pentru circulație. Sectorul are o lungime de 6,6 km, patru benzi de circulație, două intersecții cu sens giratoriu și circa 90 de indicatoare rutiere instalate, fiind reabilitat cu suportul Băncii Europene de Investiții. Totodată, au fost restabilite cinci podețe existente și construite alte cinci podețe noi.

În cadrul ceremoniei de dare în exploatare, prim-ministra Natalia Gavrilița a menționat că în programul de acțiuni al Guvernului este prevăzută construcția și modernizarea mai multor drumuri naționale: ,,Voi menționa aici doar câteva dintre aceste proiecte importante – drumul Otaci-Soroca-Arionești, drumurile de ocolire a orașelor Cimișlia și Vulcănești. Vom continua și construcția centurii Chișinău, pe celelalte segmente ale acestui proiect vor fi construiți încă 17 kilometri de drum”. 


Viceprim-ministrul, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a mulțumit partenerilor externi cu ajutorul cărora se construiesc drumuri în Republica Moldova. ,,Chișinăul trebuie să aibă cât mai repede o centură completă, așa cum are fiecare capitală europeană. Vom depune toate eforturile astfel încât să înaintăm rapid și cu construcția celorlalte sectoare. Siguranța cetățenilor este prioritatea noastră. Oamenii trebuie să se bucure de drumuri sigure și calitative”, a mai declarat vicepremierul.


„Primul sector al drumului de centură Chișinău, pe care l-am inaugurat astăzi, va contribui la reducerea zgomotului și a poluării aerului în municipiul Chișinău, precum și la eficientizarea transportului de mărfuri. Acest drum nou a fost construit cu sprijinul financiar al Băncii Europene de Investiții, în spiritul „Echipa Europa”. Uniunea Europeană și partenerii săi au investit peste 1 miliard de euro în infrastructura de transport, pentru drumuri și căi ferate. Conexiunile bune de transport constituie fundamentul unei economii funcționale și contribuie la prosperitatea țării și la apropierea Moldovei de UE”, a spus Jānis Mažeiks,Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova.

În total, centura Chișinăului are 6 sectoare, cu o lungime de aproximativ 90 de km. Prima licitație pentru construcția centurii Chișinău a fost făcută încă anul 2014, dar procesul de realizare a fost blocat timp de mai mulți ani. Finalizarea acestui proiect va reduce fluxul de transport de mare tonaj care tranzitează orașul, astfel încât se vor diminua ambuteiajele și se va micșora gradul de poluare a aerului. 

Valoarea proiectului este de peste 9,9 milioane de euro, bani alocați de Banca Europeană de Investiții (BEI).

În perioada următoare, vor fi lansate și licitațiile pentru construcția altor două sectoare ale centurii mun. Chișinău. 

Cea mai lungă călătorie cu autobuzul din lume va fi în Europa și va dura 56 de zile. Cât va costa și ce include

O companie indiană urmează să lanseze cea mai lungă călătorie cu autobuzul din lume, în Europa, scrie CNN, citează digi24.ro. Traseul include 22 de țări și întreaga călătorie va dura 56 de zile.

Cea mai lungă călătorie cu autobuzul din lume va fi în Europa și va dura 56 de zile. Cât va costa și ce include

Cel mult 30 de pasageri pot lua parte la călătoria care va porni din Istanbul, va trece prin Balcani, Europa de Est, Scandinavia, Europa de Vest și se va încheia la Londra.

În decursul celor 56 de zile, pasagerii vor parcurge 12.000 de kilometri. Călătoria include traversarea cu feribotul a Golfului Finlandei, o vizita la Nordkapp – cel mai nordic punct al continentului european – și o croazieră prin fiordurile norvegiene.

Pachetul costă 24.300 de dolari de persoană și include micul dejun, 30 de prânzuri și cine, precum și toate căzările în cameră dublă.

Traversarea Europei cu autocarul nu pare prea atractivă la prima vedere, însă organizatorul spune că vehiculul în cauză este „un autobuz de lux modificat pentru a oferi călătorii confortabile pe distanțe lungi”.

Pasagerii își vor putea lăsa scaunul pe spate, vor avea suficient loc la picioare, porturi USB și AUX, tăvițe pe spătarul scaunelor din față și suporturi de sticle și pahare.

Fiecare pasager are voie să-și aducă două valize mari.

Accident în Capitală. Un autobuz de pe ruta 23 s-a lovit violent cu un automobil

Un autobuz de pe ruta 23 s-a lovit violent cu un automobil. Accidentul s-a produs, astăzi, în jurul orei 14:05, pe strada Sarmizegetusa din sectorul Botanica al Capitalei.

Ofițerul de presă al Poliției Capitalei, Svetlana Scripnic, a comunicat că două persoane au fost rănite, transmite publika.md.

Este vorba de pasagerii din BMW, care au fost transportați la spital.

Un pasager a deschis uşa de urgenţă şi a coborât din avion pe tobogan, chiar înainte să decoleze. Imagini video

Un pasager al companiei Delta Air Lines a fost arestat după ce a deschis una dintre uşile avionului şi a alunecat pe toboganul pentru ieşire de urgenţă în timp ce avionul se pregătea să decoleze.

Cuáles son los asientos más seguros de un avión - La Tercera

Incidentul a avut loc sâmbătă la Los Angeles, relatează CNN, potrivit stirileprotv.ro.

Avionul, un Boeing 737, aştepta să ruleze pentru decolare, când pasagerul a ieşit din aeronavă după ce a activat toboganul de la ieşirea de urgenţă.

Pasagerul a fost reţinut, iniţial, de personalul companiei, înainte de a fi arestat de forţele de ordine locale.

FAA investighează incidentul.

Interpretul rus Igor Nikolaev, internat la terapie intensivă cu simptome de infarct
Articolul anterior
Mărturia unui militar ucrainean care trăiește sub pământ de luni bune: „Vine vremea când te ia dorul de casă și vrei acasă”
Articolul următor