După anunțul companiei aeriene de la noi, cetățenii din Rusia ar putea călători spre Europa prin Moldova

De la 1 octombrie, Air Moldova va începe să opereze zboruri către Moscova. Într-un interviu, vicepreședintele Alianței agențiilor de turism din Rusia, Alexan Mkrtchyan, a numit acest eveniment „deschiderea unei noi ferestre spre Europa”.

Bilete ieftine de avion! Top 3 aplicatii pentru utilizatorii din Romania -  Haihui in doi | Aventura vietii noastre

Air Moldova reia zborurile Chișinău-Moscova și retur, care au fost anulate în februarie 2022 din cauza războiului pornit de Rusia în Ucraina.

Compania aeriană a menționat că zborurile sunt reluate pentru a oferi cetățenilor moldoveni oportunitatea de a se întoarce acasă sau de a se reuni cu familiile lor în Rusia.

Într-un interviu acordat pentru radio Sputnik, Alexan Mkrtchyan, a spus că reluarea acestor zboruri vor oferi turiștilor ruși posibilitatea de a pleca în Europa, transmite www.stiri.md, conform sursei citate.

„Cel mai recent, știrile despre deschiderea zborurilor către Moldova ar fi trecut neobservate, dar nu avem legături aeriene cu Europa de jumătate de an, așa că această știre este comparabilă cu deschiderea unei noi ferestre către Europa. Moldova se învecinează cu Uniunea Europeană, așa că va fi convenabil pentru mulți ruși să meargă acolo și apoi să continue să treacă granița”, spune Alexan Mkrtchyan.

Potrivit lui, până la 80 la sută dintre rușii care zboară în Moldova vor folosi țara ca hub de tranzit.

„Vedem că 80 la sută dintre rușii care zboară către Moldova vor face acest lucru doar cu scopul de a tranzita mai departe spre Europa. Doar 20 la sută dintre ruși vor rămâne acolo”, a mai spus Alexan Mkrtchyan.

Reamintim că compania aeriană Air Moldova va relua operarea zborurilor spre Moscova începând cu data de 1 octombrie, după sistarea acestora din februarie 2022. Ulterior, Autoritatea Aeronautică Civilă (AAC) anunță că s-a autosezizat.

De altă parte, șeful Legislativului cataloghează inițiativa drept o minciună, iar ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale – o manifestare crasă a iresponsabilității. Mingea este pe terenul AAC, însă o decizie de anulare va fi greu de luat, deoarece compania Air Moldova deține autorizație valabilă pentru a efectua curse în Federația Rusă, transmite anticorupție.md.

Autoritatea Aeronautică Civilă s-a autosesizat în urma anunțului companiei aeriene Air Moldova cu referire la reluarea cursei Chișinău-Moscova.

„Autoritatea Aeronautică Civilă examinează acest anunț prin prisma asigurării securității și a protecției consumatorului. Cu detalii vom reveni în curând”, se menționează în comunicatul instituției.

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, nu dă prea mari șanse reluării cursei.

„Această companie este controlată de Șor și a făcut un anunț iresponsabil. Noi credem că astfel de zboruri sunt riscante. Rog cetățenii să nu se lase amăgiți de acest anunț pentru că nu este nimic clar încă”, a declarat Spînu pentru Moldova 1.

Anunțul a fost comentat și de șeful Legislativului, Igor Grosu.

„Este o știre care nu are niciun substrat, aruncată în spațiul public pentru a crea probleme. Este o minciună creată de cei care vor să destabilizeze situația din Republica Moldova”, a spus Igor Grosu în platoul emisiunii „Punctul pe azi” de la TVR Moldova.

Franța: Un miliardar rus sancționat câștigă în instanță dreptul de a-și folosi iahtul pe Coasta de Azur. I se vor plăti și daune

Un tribunal francez a ordonat miercuri agenției vamale a țării să elibereze un iaht confiscat, deținut de un miliardar rus afectat de sancțiuni europene, din cauza unor erori de procedură comise în timpul confiscării navei, scrie Reuters.

Agenții vamali au confiscat iahtul „La Petite Ourse”, de 27 de metri, la 16 martie, după ce proprietarul său, Alexey Kuzmichev, unul dintre principalii acționari ai băncii rusești Alfa Bank, a fost sancționat de UE în martie pentru legăturile sale cu președintele Vladimir Putin.

Curtea de Apel din Paris a decis că ofițerii vamali nu au urmat procedurile corecte atunci când au abordat nava, care era ancorată în orașul Antibes de pe Coasta de Azur.

Agenții au invocat o anchetă de fraudă atunci când s-au prezentat la autoritățile de pe șantierul naval, ceea ce, conform legislației franceze, permite vămii să percheziționeze o navă.

Hotărârea subliniază provocările cu care se confruntă națiunile europene în ceea ce privește înghețarea activelor oligarhilor ruși.

Kuzmichev a dat în judecată autoritățile franceze în încercarea de a recâștiga accesul la cele două iahturi ale sale deținute în Franța, La Petite Ourse și La Petite Ourse II.

În calitate de persoană sancționată ale cărei active sunt înghețate, lui Kuzmichev îi este în continuare interzis să scoată La Petite Ourse din apele teritoriale franceze, dar acum i se permite să aibă acces la iaht și să îl folosească în apele franceze, a declarat avocatul său.

„În interiorul [Franței], i se permite să se deplaseze, fie că este pe jos, pe cal, cu mașina sau cu barca”, a declarat avocatul Philippe Blanchetier.

De asemenea, instanța a dispus ca vameșii francezi să-i plătească magnatului 10.000 de euro drept despăgubiri.

O instanță din Rouen se va pronunța la o dată ulterioară cu privire la cea de-a doua navă, La Petite Ourse II, ancorată la Cannes.

sursa

Descoperire macabră în satele eliberate din Ucraina: o cutie cu dinți de aur smulși de ruși de la prizonieri

O descoperire macabră a fost făcută într-un sat din apropiere de Izium, în regiunea Harkov, eliberat recent de sub ocupația rușilor. Trupele ucrainene au găsit într-un subsol folosit pe post de cameră de tortură dovezi ale chinurilor la care au fost supuși prizonierii rușilor, indiferent că erau civili sau soldați. Cea mai șocantă probă a atrocităților petrecute acolo este o cutie cu dinți de aur smulși de la prizonieri. „Un mini Auschwitz”, a comentat Ministerul ucrainean al Apărării.

„Vecinii auzeau în continuu urlete venite dintr-acolo. Anchetatorii au descoperit o cameră de tortură înfiorătoare în satul Piski-Radkivski”, a scris pe Facebook Serhii Bolvinov, polițist din Harkov, care a participat la misiune, notează Digi24.ro.

El spune că poliția a obținut informații de la colaboratorii rușilor și de la localnici, care, după eliberare, le-au indicat că subsolul unei case din sat a fost transformat în cameră de tortură, unde au fost torturați atât civili, cât și polițiști și soldați luați prizonieri. O metodă de tortură era îngroparea victimei în pământ, cu masca de gaz pe figură, în timp ce era acoperit cu o cârpă care ardea mocnit, potrivit polițistului, care a pozat masca de gaz folosită de torționari.

Cea mai șocantă descoperire a fost o cutie din plastic umplută cu dinți de aur smulși de la prizonieri.

„Un mini Auschwitz”, a comentat Ministerul ucrainean al Apărării imaginile, trimitere la practica naziștilor de a lua toate bijuteriile și obiectele de preț, inclusiv dinții de aur, de la evreii care sfârșeau în camerele de gazare și apoi la crematoriu.

„Câte vom mai găsi în Ucraina ocupată?”, a întrebat ministerul de la Kiev.

În filmarea polițistului Serhii Bolvinov apare, la un moment dat, și o plăcuță de identificare a unui soldat ucrainean.

Soldații ucraineni găsesc tot mai multe camere de tortură în care au fost ținuți și „interogați” prizonierii de război luați de ruși.

Unii dintre ei au povestit prin ce au trecut, însă imaginile filmate în aceste încăperi vorbesc de la sine despre condițiile pe care au trebuit să le îndure prizonierii.

Patru avioane rusești au intrat în spațiul aerian al Poloniei și Suediei

Patru avioane de luptă rusești au intrat miercuri în spațiul aerian european, ceea ce a determinat un răspuns din partea forțelor italiene, care asigură poliția aeriană din partea NATO.

Economica.net - Franţa va trimite o fregată în Marea Neagră şi are  programate zboruri cu avionul de luptă Rafale - Economica.net

Avioane Eurofighter italiene au fost mobilizate rapid pentru a intercepta aeronavele de luptă rusești care intraseră în spațiul polonez și suedez. Aparatele rusești au fost forțate să reintre în spațiul aerian rusesc, mai precis al enclavei Kaliningrad, precizează forțele aeriene italiene într-o postare pe Twitter, transmite digi24.ro.

Matthias Eichenlaub, ofițer de presă al NATO, a declarat pentru „Newsweek” că Italia asigură misiunea de poliție aeriană a Alianței în regiunea baltică. El a mai spus că avioanele NATO din această regiune „interceptează în mod regulat avioane militare rusești care nu respectă regulile internaționale de siguranță aeriană”.

Incidentul survine într-un moment de tensiuni ridicate între Rusia, pe de o parte, și Occident și Ucraina, pe de altă parte.

Charles al III-lea va fi proclamat astăzi rege în cadrul unei ceremonii istorice
Articolul anterior
Judecătorul care l-a eliberat pe finul lui Plahotniuc a demisionat
Articolul următor