După Brexit, absolvenții de liceu nu mai aleg Anglia. Acum preferă universități din Olanda și Germania

Ultimul an a schimbat harta învățământului în străinătate, iar studenții români ajung mai greu la universitățile din vestul Europei.

În plus, ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană a făcut ca numărul de elevi care merg să învețe acolo să scadă considerabil.

Regatul Unit nu mai acordă cu aceeași ușurință împrumuturile de studiu, așa că absolvenții de liceu din România aleg acum Olanda sau Germania.

În 2020, în Marea Britanie învățau aproape 11.000 de români. De altfel, ai noștri erau într-un top 5 al europenilor înmatriculați la universitățile din Anglia. Tinerii puteau accesa cu ușurință împrumuturi guvernamentale, pe care le restituiau după finalizarea studiilor.

De la 1 ianuarie, însă, guvernul britanic acordă acest ajutor doar celor care au reședință în Regatul Unit. Cristian a fost admis la patru universități din Marea Britanie, dar până la urmă a decis să studieze în Germania.

Cristian Stratulat, elev: “UK-ul se cam izolează, înainte aveam un împrumut pe care îl plăteam ca parte din salariu după ce terminam. Acum acest împrumut nu se mai acordă și atunci părinții noștri ar trebui să suporte o sumă mult mai mare”.

Daria Perneș, elevă: “Din păcate nu m-am mai putut duce, taxele erau foarte mari”.

Raul va studia totuși în Regat, din septembrie, pentru că a aplicat încă de anul trecut pentru un permis de ședere acolo. Și l-a obținut, astfel că dacă va lua peste 9,50 la examenul de Bacalaureat va merge la universitatea din Manchester, fiind eligibil pentru împrumutul guvernamental.

Raul Bandu, elev: “De exemplu, la Manchester ar fi 25.000 pentru cei care vin din afara Marii Britanii, dar eu cum am aplicat acum să îmi schimb taxa, ar trebui să beneficiez tot de cea de 9.250 de lire, adică o treime din ea”.

Peste 50.000 de studenți români învață în străinătate

De la Liceul “Grigore Moisil” din Timișoara, în fiecare an plecau aproape 30 de elevi să studieze în străinătate. Acum numai 16 și-au depus dosarele.

Cerasela Bociu, director Liceul “Grigore Moisil” Timișoara: “Se îndreptau spre SUA și mai mulți spre Marea Britanie, anul acesta au trecut spre Olanda care le oferă posibilități de plată avantajoase”.

Majoritatea universităților din Olanda au taxe de 2.000 de euro pe an și nu fac diferență între cetățenii olandezi și cei din alte țări ale Uniunii Europene. Alexia va studia psihologia la universitatea din Amsterdam.

Alexia Vîrgă, elevă: ”Înainte să fie Brexit mă gândeam și la Anglia, dar a trecut această opțiune și am rămas pe Olanda”.

Adina Cristescu, consilier educațional: “Principala destinație anul acesta a fost Olanda, un program de licență va costa 500 de euro, mai puțin ca la noi, sunt mulți care vin la noi și ne spun că vreau în Maria Britanie dar când le spunem de costuri se reorientează, unii zic dacă nu găsesc în Marea Britanie, rămân în România”.

Sorin Ionescu, director Colegiul Național Bănățean: “Din discuțiile cu copiii apare și o nouă direcție, aceea de a face ciclul 1, ciclul Bologna în România, și apoi în program Erasmus sau bursă pentru master”.

Ultimele date arată că peste 50.000 de studenți români învață în afara granițelor țării, adică sub 10% din totalul studenților din România.

Kremlinul a împins Ucraina în NATO. Potrivit unui nou sondaj, 83% din ucraineni vor ca țara lor sa adere la NATO

Aderarea Ucrainei la NATO este susținută de un procentaj record de 83% din cetățeni, arată un sondaj de opinie preluat luni de Reuters și citat de Agerpres.

Videografik: Die Nato - Berliner Morgenpost

Potrivit institutului Rating Group din Kiev, sondajul a fost realizat în 1 și 2 octombrie pe un eșantion de 2.000 de persoane, după ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski a semnat vineri cererea oficială de aderare a țării sale la Alianța Nord-Atlantică.

Conform Rating Group, procentajul este cel mai ridicat înregistrat vreodată la un sondaj pe această tema în Ucraina; doar 4% din cei care au răspuns s-au declarat împotriva, iar 9% au spus că nu ar vota la un referendum pe această tema.

În noiembrie anul trecut, doar 55% din ucraineni erau favorabili intrării în NATO, iar în iunie anul acesta, procentajul era cu 7% mai mic decât în prezent.

Reuters apreciază că este evidență schimbarea opiniei publice după ce Rusia a invadat Ucraina în februarie. Agenția reamintește că Moscova s-a opus vehement de multă vreme aderării la NATO fostei republici sovietice ucrainene, considerând că extinderea alianței constituie o amenințare de securitate pentru Rusia.

Zbor întors din drum din cauza unui pasager care a fumat țigară electronică în avion

Un zbor al companiei aeriene WizzAir, pe direcția Iași – Tel Aviv, a fost anulat după ce o pasageră a fumat țigară electronică în avion. Pilotul a decis să întoarcă aeronava din drum.

aeroport iasi

Incidentul a avut loc duminică. Pasagera care a fumat țigară electronică în avion are 17 ani și este cetățean israelian. Aceasta a ignorat indicațiile membrilor de echipaj privind interzicerea fumatului la bordul aeronavei, motiv pentru care pilotul a decis să revină la sol.

Alți doi tineri, rude cu tânăra de 17 ani, au devenit recalcitranți în urma acestui incident. Un cetățean israelian în vârstă de 20 de ani a înjurat și amenințat membrii echipajului, iar un tânăr de 17 ani, cetățean american, a manifestat un comportament recalcitrant la adresa autorităţilor.

Poliția de Frontieră, Jandarmeira Iași și Brigada Antitero SRI Iași au intervenit pentru calmarea situaţiei si debarcarea pasagerilor din aeronavă în ordine .

Cetăţeanul israelian în vârstă de 20 de ani, care a adresat injurii şi ameninţări membrilor echipajului, a fost amendat cu suma de 4.000 lei.

Celelalte două persoane, care au manifestat comportament neadecvat, au fost sancţionate contravenţional pentru încălcarea prevederilor legale privind fumatul în spaţii publice, în cazul tinerei care a fumat la bordul aeronavei, precum şi pentru încălcarea ordinii şi liniştii publice pentru cetăţeanul american.

Wizz Air a confirmat acest incident, precizând că „echipajul de cabină a gestionat situația așa cum este instruit și, odată ce aeronava a ajuns în poziția de parcare, a încercat să debarce pasagerul”.

„Pasagerii indisciplinați au fost predați Poliției. Ca urmare a acestor evenimente, zborul a fost anulat din rațiuni operaționale”, precizează Wizz Air.

Pasagerilor afectați li s-a oferit un zbor alternativ, în funcție de disponibilitate, rambursarea completă sau 120% din tariful achitat, sub formă de credit de companie. Pasagerii care au solicitate au primit și cazare, mai precizează compania aeriană.

sursa

Imagini video șocante. O nouă cameră de tortură a rușilor a fost găsită într-un sat din Harkov

În regiunea Harkov, în satul Pesky-Radkovsky, în pivniță a fost găsită o altă cameră de tortură, conform Poliției Naționale a Ucrainei pe Telegram .

O nouă cameră de tortură în Harkov. Foto/Captură video

După cum s-a menționat, după deocupare, poliția ucraineană documentează aici crimele de război ale armatei „eliberatorilor”.

„Când militarii ruși au intrat în sat, i-au alungat pe localnici din casele lor și s-au stabilit acolo”, a spus poliția.

Polițiștii au găsit și o altă cameră de tortură în pivniță, unde localnicii erau ținuți în condiții inumane – oamenii erau intimidați, bătuți și batjocoriți.

Poliția notează că invadatorii ruși au lăsat case jefuite, murdărie și canalizare – marca comercială a „lumii rusești”. În plus, ocupanții au lăsat în casele în care locuiau „vergeturi” pe uși.

După cum știți, satul Peski-Radkovsky este situat în districtul Izyum din regiunea Harkov, cu o populație de peste 2.500 de oameni. Se află la granița cu districtul Limansky din regiunea Donețk.

În regiunea Harkov, în satul Pesky-Radkovsky, în pivniță a fost găsită o altă cameră de tortură .

Acest lucru a fost raportat de Poliția Națională a Ucrainei pe Telegram .

După cum s-a menționat, după deocupare, poliția ucraineană documentează aici crimele de război ale armatei „eliberatorilor”.

„Când militarii ruși au intrat în sat, i-au alungat pe localnici din casele lor și s-au stabilit acolo”, a spus poliția.

Polițiștii au găsit și o altă cameră de tortură în pivniță, unde localnicii erau ținuți în condiții inumane – oamenii erau intimidați, bătuți și batjocoriți.

Poliția notează că invadatorii ruși au lăsat case jefuite, murdărie și canalizare – marca comercială a „lumii rusești”. În plus, ocupanții au lăsat în casele în care locuiau „vergeturi” pe uși.

După cum știți, satul Peski-Radkovsky este situat în districtul Izyum din regiunea Harkov, cu o populație de peste 2.500 de oameni. Se află la granița cu districtul Limansky din regiunea Donețk.

Temnițele ocupanților din regiunea Harkov

Pe 14 septembrie, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că regiunea Harkov a fost aproape complet eliberată de invadatorii ruși.

Aproximativ 150.000 de ucraineni au trăit în ocupație timp de mai bine de cinci luni. În regiunea Harkov, au fost găsite peste 10 unități de tortură, inclusiv 2 unități de tortură în Balakliya și 6 în Izyum, în Kazachya Lopan, Kupyansk și în satul Liptsy.

Mai târziu, au apărut informații despre descoperirea temnițelor în  Kazachya Lopan ,  Kupyanskaya  și în satul  Liptsy . Tot în Volchansk, oamenii legii au găsit o altă temniță a invadatorilor .

sursa

De Ziua Faptelor Bune, mai mulți voluntari au oferit genți ecologice pentru angajații medicali din sistemul prespitalicesc
Articolul anterior
Platforma TikTok, dată în judecată în Olanda de peste 64.000 de părinți. La cât se ridică valoarea despăgubirilor
Articolul următor