După Brexit, absolvenții de liceu nu mai aleg Anglia. Acum preferă universități din Olanda și Germania

Ultimul an a schimbat harta învățământului în străinătate, iar studenții români ajung mai greu la universitățile din vestul Europei.

În plus, ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană a făcut ca numărul de elevi care merg să învețe acolo să scadă considerabil.

Regatul Unit nu mai acordă cu aceeași ușurință împrumuturile de studiu, așa că absolvenții de liceu din România aleg acum Olanda sau Germania.

În 2020, în Marea Britanie învățau aproape 11.000 de români. De altfel, ai noștri erau într-un top 5 al europenilor înmatriculați la universitățile din Anglia. Tinerii puteau accesa cu ușurință împrumuturi guvernamentale, pe care le restituiau după finalizarea studiilor.

De la 1 ianuarie, însă, guvernul britanic acordă acest ajutor doar celor care au reședință în Regatul Unit. Cristian a fost admis la patru universități din Marea Britanie, dar până la urmă a decis să studieze în Germania.

Cristian Stratulat, elev: “UK-ul se cam izolează, înainte aveam un împrumut pe care îl plăteam ca parte din salariu după ce terminam. Acum acest împrumut nu se mai acordă și atunci părinții noștri ar trebui să suporte o sumă mult mai mare”.

Daria Perneș, elevă: “Din păcate nu m-am mai putut duce, taxele erau foarte mari”.

Raul va studia totuși în Regat, din septembrie, pentru că a aplicat încă de anul trecut pentru un permis de ședere acolo. Și l-a obținut, astfel că dacă va lua peste 9,50 la examenul de Bacalaureat va merge la universitatea din Manchester, fiind eligibil pentru împrumutul guvernamental.

Raul Bandu, elev: “De exemplu, la Manchester ar fi 25.000 pentru cei care vin din afara Marii Britanii, dar eu cum am aplicat acum să îmi schimb taxa, ar trebui să beneficiez tot de cea de 9.250 de lire, adică o treime din ea”.

Peste 50.000 de studenți români învață în străinătate

De la Liceul “Grigore Moisil” din Timișoara, în fiecare an plecau aproape 30 de elevi să studieze în străinătate. Acum numai 16 și-au depus dosarele.

Cerasela Bociu, director Liceul “Grigore Moisil” Timișoara: “Se îndreptau spre SUA și mai mulți spre Marea Britanie, anul acesta au trecut spre Olanda care le oferă posibilități de plată avantajoase”.

Majoritatea universităților din Olanda au taxe de 2.000 de euro pe an și nu fac diferență între cetățenii olandezi și cei din alte țări ale Uniunii Europene. Alexia va studia psihologia la universitatea din Amsterdam.

Alexia Vîrgă, elevă: ”Înainte să fie Brexit mă gândeam și la Anglia, dar a trecut această opțiune și am rămas pe Olanda”.

Adina Cristescu, consilier educațional: “Principala destinație anul acesta a fost Olanda, un program de licență va costa 500 de euro, mai puțin ca la noi, sunt mulți care vin la noi și ne spun că vreau în Maria Britanie dar când le spunem de costuri se reorientează, unii zic dacă nu găsesc în Marea Britanie, rămân în România”.

Sorin Ionescu, director Colegiul Național Bănățean: “Din discuțiile cu copiii apare și o nouă direcție, aceea de a face ciclul 1, ciclul Bologna în România, și apoi în program Erasmus sau bursă pentru master”.

Ultimele date arată că peste 50.000 de studenți români învață în afara granițelor țării, adică sub 10% din totalul studenților din România.

De Ziua Faptelor Bune, mai mulți voluntari au oferit genți ecologice pentru angajații medicali din sistemul prespitalicesc
Articolul anterior
Platforma TikTok, dată în judecată în Olanda de peste 64.000 de părinți. La cât se ridică valoarea despăgubirilor
Articolul următor
Alte articole interesante