După ce a fugit din Rusia, o agentă FSB începe să vorbească: ”Mulți din FSB cred că războiul este pierdut. Ceea ce a început Putin duce la abis”

Deutsche Welle a reusit sa vorbeasca cu o fosta agenta a FSB care a cerut azil politic in Franta. Aceasta spune ca aparatul de putere al Kremlinului se clatina si „multi din FSB cred ca razboiul este pierdut”.

Marija Dmitrieva a reusit sa iasa din Rusia – via Africa de Nord – si sa ajunga in zona de tranzit de pe aeroportul din Paris, unde a cerut azil politic. Ea nu mai suporta ceea ce se intampla in tara sa natala, spune ea: „Vreau ca moartea sa nu mai apara. Nu mai vreau ca oamenii sa moara in Ucraina, nu mai vreau ca rusii sa moara”.

Femeia de 31 de ani este medic si spune ca a lucrat pentru trei agentii de securitate rusesti din 2016 – cel mai recent pentru serviciul secret intern FSB. Dar razboiul din Ucraina a facut-o sa se rupa de tara.

Dmitrieva nu este nici membra a opozitiei, nici liberala. Pana de curand, ea insasi facea parte din sistemul lui Putin, lucrand pentru Ministerul de Interne, Ministerul Apararii si serviciul secret FSB.

Multi din FSB cred acum ca razboiul este pierdut, spune ea. In calitate de medic, ea a tratat in repetate randuri angajati nemultumiti care doreau sa paraseasca serviciul: „Spuneau ca sunt obositi. Nu parasesti FSB-ul asa, pur si simplu. Este un loc de munca foarte respectabil, care se obtine foarte greu. Si daca apoi trei angajati tineri demisioneaza intr-o luna, asta sugereaza ca nu sunt de acord cu sistemul”. Dmitrieva crede ca oficialii serviciilor secrete se tem ca intr-o zi vor fi trasi la raspundere pentru crimele comise in razboiul din Ucraina.

Politolog si expert in Rusia, Gerhard Mangott de la Universitatea din Innsbruck considera ca evaluarea lui Dmitrieva este fundamental plauzibila: „Am aflat din sursele mele ca exista intrebari in cadrul personalului de conducere al FSB cu privire la cat de mult sunt dispusi sa plateasca pentru o victorie in din Ucraina. Si ca numarul celor care se tem ca Rusia ar putea pierde si acest razboi este in crestere”.

Vladimir Osechkin traseaza o imagine similara. Activist rus pentru drepturile omului si fondator al gulagu.net, un ONG care denunta abuzurile din inchisorile rusesti, el are contacte bune cu agenti ai serviciilor secrete. Sub deviza „vantul schimbarii”, el a publicat pe internet numeroase rapoarte ale unui agent al serviciilor secrete rusesti de la inceputul razboiului din Ucraina.

Osetschkin vede o regandire a serviciilor secrete rusesti in raport cu Putin.

„Judecand dupa sursele din sistem, multi cred ca ceea ce a inceput Putin la 24 februarie duce la abis, la catastrofa, ca este cea mai mare greseala a lui Putin ca politician si sef de stat”, spune Osetchkin, care traieste si in Franta.

„Multi din sistem considera chiar ca este vorba de o tradare. Pentru ca, pe parcursul a 20 de ani, intregul sistem al agentiilor de securitate l-a ajutat pe Putin sa ramana la putere”. Acum, ei se tem ca Putin le va pune in pericol prosperitatea si securitatea.

Autoritatile franceze sunt ingrijorate de siguranta lui Osechkin – el este supravegheat 24 de ore din 24. Intr-un interviu, el spune ca a existat o tentativa de atac asupra sa cu doar cateva saptamani in urma. Recent, s-a aflat ca in Rusia au fost lansate investigatii impotriva sa pentru ca ar fi raspandit informatii false despre armata rusa.

Osechkin spune ca resentimentele tot mai mari sunt motivul pentru care Putin l-a promovat pe liderul cecen Ramzan Kadirov la gradul de general-colonel. „Cainele sangeros al lui Putin” este considerat deosebit de loial si brutal. Se spune ca seful armatei de mercenari privati a lui Wagner, oligarhul Evgheni Prigojin, ar fi castigat, de asemenea, influenta. El dezvaluie una dintre tacticile lui Putin, potrivit lui Osetschkin, cu care acesta vrea sa se protejeze impotriva tentativelor de lovitura de stat: „Putin este ingrozit de aceasta, motiv pentru care creeaza un numar mare de departamente si unitati diferite care se pot intoarce unele impotriva altora”.

O strategie pe care o recunoaste si Mangott: „Putin este o persoana careia ii place sa aiba in jurul sau o multime de actori care sunt in conflict intre ei si care concureaza intre ei”, spune politologul. „Asta ii permite sa ia o decizie la momentul potrivit, un verdict de judecator, sa fie ultimul mediator si decident, ca sa spunem asa”.

Dar acest lucru provoaca din ce in ce mai multe tensiuni in aparatul de putere, spune Dmitrieva: „Angajatii din agentiile de securitate se tem ca in viitor vor veni la putere forte si mai radicale, cu alte cuvinte banditi precum Kadirov, carora vor trebui apoi sa se supuna”. Oamenii lui Kadirov au deja salarii mai bune si echipamente mai moderne decat trupele regulate.

Dmitrieva crede ca razboiul va continua sa se intensifice. Doua surse FSB i-au spus despre reuniunea Consiliului de Securitate al Rusiei din 10 octombrie. „Ei au discutat despre modul in care situatia din Ucraina ar putea fi adusa sub control. Nu a contat ce mijloace au fost folosite pentru a atinge acest obiectiv si cati civili au murit in acest proces”. Bombardarea sistematica a tintelor civile din Ucraina a inceput in aceeasi zi.

sursa: www.aktual24.ro

Tragedie pe o autostradă din Franța: Un moldovean, găsit mort lângă un camion, fără pantaloni pe el

Un șofer moldovean de TIR a fost găsit mort lângă un camion. Tragedia s-a produs duminică, 24 noiembrie, pe o autostradă din Franța, scrie realitatea.md.

Potrivit presei franceze, corpul neînsuflețit al bărbatului a fost găsit de un alt șofer de camion. Victima de 40 de ani nu avea pantofi în picioare, iar lângă el au fost găsite mai multe sticle goale de whisky.

Sursa citată precizează că Parchetul Montbéliard a deschis pe acest caz o anchetă penală pentru omor din culpă pentru a „a avea toate mijloacele posibile de anchetă” și de a face lumină asupra împrejurărilor acestei morți suspecte.

Victima și-ar fi petrecut seara cu un alt șofer moldovean de 37 de ani, care la sosirea poliției se afla în camion. Presa franceză transmite că ambii munceau pentru aceeași companie de transport.

În cadrul audierilor, șoferul a declarat că nimic nu a auzit sau a observat ceva suspect. De asemenea, el a adăugat că nu are explicații ce i se putea întâmpla colegului său.

Autopsia a arătat că leziunile care erau pe corpul moldoveanului erau din cauza căderii și anume a cea din camion. Polițiștii francezi au stabilit că cei doi șoferi au cumpărat mai multe sticle cu băuturi alcoolice pentru a le bea împreună în cabina celui de-al doilea șofer. Ambele camioane au fost blocate pe o autostradă din Franța din cauza condițiilor meteo grele.

Trei bărbați au fost arestați pentru escrocherie în proporție de aproape un milion de lei. Ce schemă au pus la cale

Trei bărbați de 25, 27 și 30 de ani, originari din Chișinău, Bălți și Căușeni au fost arestați, fiind învinuiți de escrocherie în valoare de aproape un milion de lei, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.  

Ofițerii de investigație ai Direcției de Poliție Chișinău, sub conducerea procurorilor Procuraturii mun. Chișinău- Oficiul Principal, au documentat timp de două luni activitatea infracțională  a bărbaților. Aceștia au creat o societate comercială prin intermediul căreia au convins un reprezentant al unei companii despre existența unui lot de grâu de 350.000 de kg, destinat realizării,  eliberând fraudulos acte administrative.  Ca urmare, persoana juridică a efectuat o tranșă pe contul persoanelor vizate, în sumă de 900.000 de lei.

În cadrul cauzei penale au fost efectuate mai multe măsuri speciale de investigaţie şi acţiuni de urmărire penală, fiind efectuate  percheziții autorizate, de unde au fost ridicate mai multe carduri bancare, stick-uri, ștampile, purtători de informație, dar și alte acte false.

Ca rezultat al acţiunilor procesuale efectuate, bărbații au fost reţinuţi, iar ulterior, la demersul procurorilor, au fost arestați preventiv pe un termen de 30 de zile.

Conform legislației în vigoare persoana culpabilă de asemenea infracțiune riscă  închisoare de  la 8 la 15 ani.

Acțiunile de reținere s-au desfășurat cu suportul mascaților din cadrul  BPDS „Fulger”.

Cetățenii vor putea contracta servicii de asistență juridică la distanță

Forma electronică a mandatului avocatului și a avocatului stagiar va fi reglementată în legislație, iar cetățenii vor putea contracta servicii de asistență juridică de la distanță. Raportul pentru un proiect de lege care prevede acest lucru a fost aprobat la ședința de astăzi, 26 noiembrie, a Comisiei juridice, numiri și imunități, scrie stiri.md.

Proiectul de lege a fost elaborat de Ministerul Justiției, la propunerea Uniunii Avocaților din Republica Moldova. Modificările legislative sunt necesare întrucât, în prezent, Legea cu privire la avocatură nu reglementează forma electronică a mandatului, iar formularul mandatului avocatului și al avocatului stagiar trebuie să fie imprimat pe suport de hârtie, cu aplicarea ștampilei.

Astfel, autorii propun modificări la Legea privind avocatura, precum și actualizarea Codului de procedură penală, a Codului de procedură civilă, a Codului de executare, a Codului administrativ și a Codului fiscal, pentru a integra complet utilizarea formei electronice a mandatului avocatului. 

Astfel, se va oferi posibilitatea de a certifica împuternicirile avocatului prin mandat în formă electronică și copia certificată a acestuia pe suport de hârtie. Mandatul avocatului va trebui semnat cu semnătură electronică calificată. 

Acest lucru va permite avocaților să încheie contracte de asistență juridică la distanță, iar de acest lucru vor beneficia inclusiv cetățenii din diasporă, care au nevoie de asistență juridică pentru soluționarea litigiilor care apar pe teritoriul Republicii Moldova.

De menționat că reglementarea formei electronice a mandatului avocatului va asigura și implementarea soluției E-dosar judiciar din cadrul Sistemului informațional judiciar, care presupune automatizarea procesului de depunere a cererii în instanța de judecată în format electronic și distribuirea materialelor din dosar în formă electronică. Respectiv, avocații și avocații stagiari vor putea depune cererile în instanța de judecată prin intermediul Sistemului Informațional Judiciar.

Proiectul de lege privind forma electronică a mandatului avocatului va fi propus spre examinare în prima lectură în plenul Parlamentului.

Busculada de la petrecerea de Halloween din Seul! Sunt raportați zeci de morți și aproape 150 de răniți. Bilanțul este în creștere
Articolul anterior
O bunicuță a emoționat tot internetul! A mers pentru prima dată cu avionul, în vizită la fiica ei în Germania. Și-a făcut de 10 ori semnul crucii
Articolul următor