După majorare, salariul unui ministru va fi de 50.000 de lei. ,,Este necesar pentru a menține oamenii profesioniști în funcții publice”

Rectificarea bugetului de stat pentru anul 2023 vine cu majorări considerabile de lefuri pentru reprezentanții administrației publice centrale. După majorare, salariul unui ministru va fi de 50.000 de lei.

Premierul Dorin Recean a prezentat noii miniștri echipelor de la ministere  - Știri din regiunea Ungheni

O spune ministra Finanțelor, Veronica Sirețeanu, potrivit căreia majorarea este necesară pentru a menține oamenii profesioniști în funcții publice. Mai mult, șefa de la Finanțe spune că majorarea lefurilor pentru celelalte categorii de bugetari va avea loc doar dacă va exista creștere economică, transmite IPN.

Potrivit proiectului rectificării bugetului de stat, de la 1 iunie 2023, valoarea de referință la calcularea salariului vicepremierilor, miniștrilor, secretarului general al Guvernului, agentului guvernamental este de 3.600. Ceea ce înseamnă că, în cazul miniștrilor, lefurile vor atinge suma de 50.000 de lei. Ministra Finanțelor spune că astfel se încearcă menținerea oamenilor profesioniști în sistem, care din cauza salariilor mici aleg să muncească în mediul privat.

„Dacă vorbim de banii statului, care sunt colectați din impozite și taxe, gestionarii acestor milioane trebuie să fie oameni motivați să-și facă lucrul și să nu renunțe la ceea ce fac. Un medic sau un profesor nu gestionează așa resurse și nu este expus acelorași riscuri, nu se confruntă cu expunerea publică cu care se confruntă un secretar de stat sau un ministru. Majorarea de la începutul anului a vizat, într-adevăr, salariile miniștrilor. Acum nu vorbim doar de salariile miniștrilor. Ele au făcut parte dintr-un complex mai larg. De fapt, noi vrem să formăm la nivel de ministere echipe concurențiale. E vorba de tot aparatul ministerului, de la specialiști până la ministru. Acum noi fortificăm partea de politici”, a spus Veronica Sirețeanu în cadrul emisiunii „Rezoomat cu Ileana Pîrgaru” de la RliveTV.

Potrivit ministrei Finanțelor, pentru majorarea lefurilor a 1.300 de reprezentanți ai administrației publice centrale, din bugetul de stat sunt alocați, la prima etapă, 100 de milioane de lei. Mai mult, șefa de la Finanțe spune că Guvernul planifică majorări de lefuri și pentru alte categorii de bugetari, însă doar dacă va exista creștere economică.

„Dacă economia se dezvoltă și generează mai multe resurse în sensul impozitelor și taxelor achitate de mediul de afaceri, sigur că acești bani vor fi repartizați cât mai devreme la cât mai multă lume. Dar vom vedea cum evoluează lucrurile. Dacă economia intră în faza de stagnare, așa cum se întâmplă la nivel global, sau dacă nu va avea loc generarea plusvalorii în economie, noi nu vom împrumuta bani pentru a da salarii. Mecanismul de a împrumuta bani pentru a da salarii nu funcționează”, a mai spus ministra Finanțelor.

Aceasta este a doua majorare a salariilor miniștrilor din acest an. De la 1 ianuarie 2023, lefurile membrilor Cabinetului de miniștri au crescut cu 8.000 de lei.

Colecţia de artă a actorului Alain Delon s-a vândut cu peste opt milioane de euro

Colecţia de artă a actorului francez Alain Delon s-a vândut la licitaţie cu peste opt milioane de euro (8,75 milioane de dolari), informează DPA, citată de Agerpres.

Alain Delon : "C'est ma vie, je ne la regrette pas, j'en suis fier. Ceux à  qui ça ne plait pas, je les emm..."

„Nu-i plac licitaţiile după moarte”, a declarat actriţa Anouchka Delon, fiica actorului în vârstă de 87 de ani, pentru săptămânalul Le Journal du Dimanche.

Peste 80 de opere din colecţia sa de artă au fost scoase la licitaţie joi, printre care şi ‘La baie de Sainte-Adresse’, de Raoul Dufy, care a fost adjudecată cu peste 1 milion de euro.

Se pare că vânzarea de joi a fost cea de-a şasea licitaţie de opere din colecţia actorului. Anterior, el s-a despărţit, printre altele, de ceasuri şi sculpturi din bronz.

Alain Delon Will Not Be Cesar Awards President in “Solidarity” With Roman  Polanski – The Hollywood Reporter

Individul bănuit că ar fi violat o fetiţă din Ceadîr-Lunga a fost găsit și reţinut

Bărbatul bănuit că ar fi violat o fetiţă de 10 ani din Ceadîr-Lunga a fost reţinut. Potrivit poliţiei, acesta a fost recunoscut de către minoră.

Politia din Ceadir-Lunga este in cautarea unui barbat care ar fi violat o  fetita de 10 ani. Imagini cu suspectul

Oamenii legii au stabilit că individul a fost condamnat anterior în Rusia pentru infracţiuni similare. 

Deocamdată, nu au fost oferite detalii despre circumstanţele în care a fost săvârşită infracţiunea.

sursa: www.publika.md

Radu Marian: ,,Situația din Rusia arată că trebuie să stăm cât mai departe de anarhia lui Putin şi să ne apropiem de UE”

Deputatul PAS Radu Marian a venit cu o reacție cu privire la evenimentele care s-au desfășurat ieri, 24 iunie, în Federația Rusă, după „atacul mercenarilor Wagner”. „Ultimele câteva ore au demonstrat, a câta oară că, Rusia lui Putin astăzi este o lume a anarhiei, războiului, revoltelor militare și a corupției”, a scris pe rețele Marian.

Radu Marian, despre prețul la ulei: După calculele noastre, nu ar trebui să  fie mai mare

„Trebuie să fim cu Rusia lui Putin pentru că acolo e stabilitate”. Acesta era cel mai important argument folosit de politicienii și grupările criminale pro-ruse de la noi, când promovează relații apropiate cu regimul de la Kremlin. Ultimele câteva ore au demonstrat a câta oară că asta este un mare mit. Rusia lui Putin nu are nimic cu stabilitatea și prosperitatea.

Pentru Republica Moldova, lucrurile au devenit și mai clare. Trebuie să stăm cât mai departe de anarhia lui Putin, și să ne apropiem cât mai rapid de Uniunea Europeană – de lumea civilizației, păcii, democrației, prosperității și stabilității”, a notat deputatul PAS.

Urmărire ca în filme la Ialoveni. Trei șoferi beți, opriți de poliție
Articolul anterior
Urmează o ieftinire a gazelor? ANRE va putea revizui tarifele în procedură accelerată. Decizia luată de CSE
Articolul următor