După șoferi, nici bicicliștii nu vor avea să folosească telefonul în timp ce conduc

Autoritățile române înăspresc legea, iar șoferilor, dar și bicicliștilor și celor aflați pe trotinete le este interzisă utilizarea telefoanelor în timpul mersului.

separator
Ministerul Afacerilor Interne din România a luat decizia de a modifica Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice și să interzică utilizarea smartphone-urilor. Concret, cine e prins la volant cu telefonul în mână riscă să-și piardă permisul de conducere.

Conducătorii de autovehicule, tramvaie aflate în mișcare, dar și ai unor vehicule pentru care nu ai nevoie de permis de conducere (bicicletă, trotinetă etc) vor avea interzis să nu doar să utilizeze telefonul în timpul mersului, dar chiar și să-l țină în mână. „În timpul conducerii pe drumurile publice a unui vehicul aflat în mișcare, conducătorului acestuiaîi este interzisă ținerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod a telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video”, se arată în lege.

Asta include și tabletele. În trecut, legea nu interzicea concret utilizarea tabletelor în timpul condusului.

Astfel, chiar şi bicicliştii sau cei care conduc trotinete şi care sunt surprinşi de polițist cu telefonul în mâna vor fi pasibili de a fi sancţionaţi la fel ca în cazul şoferilor cu o amendă maximă de 1.200 de lei (circa 7.000 lei md). În plus, şoferii vor rămâne şi fără permis pentru o perioadă de 30 de zile.

Practic, în viitor ai voie să răspunzi la apeluri doar dacă ai un dispozitiv de tip „hands-free”, apelarea altor persoane se va face doar prin comenzi vocale, iar utilizarea GPS-ului se va face înainte de începerea cursei, scrie playtech.ro.

Ediția 15, ep. 8: După trei luni de proiect, participantele au trecut testul de sănătate
Articolul anterior
O copilă de 14 ani, plină de sânge pe stradă. Polițiștii o privesc din mașină fără să îi acorde primul ajutor
Articolul următor