Durere fără margini. Tânăra de 27 de ani din Șoldănești, care a murit de Covid-19, era mamă a doi copii

Tragedie fără margini în localitatea Găuzeni, raionul Şoldăneşti. Tânăra de 27 de ani, despre care Ministerul Sănătăţii a anunţat marţi că a murit după ce s-a infectat cu noul coronavirus, a fost condusă pe ultimul drum.

separator

Vineri, tânăra a adus pe lume un băieţel şi mai are acasă o fetiţă de şase ani. Sonia Garaz era şi directoare la grădiniţa din localitate, transmite publika.md.

„Avem emoţii pentru că cu câteva clipe în urmă s-a petrecut înmormântarea şi suntem distruşi pur şi simplu toată familia. A lăsat în urmă doi copii. Băiatul este încă la spital, urmează să vedem ce facem cu el, soţul este distrus, familia…..clar că e greu”, a declarat Oleg Sclifos, cumnatul victimei.

Cumnatul tinerei spune că ea a fost internată în data de 28 august la Institutul Mamei şi Copilului, unde a adus pe lume un băieţel perfect sănătos.

Ulterior, ea s-a simţit rău şi ar fi avut probleme de respiraţie. Radiografia a arătat că are pneumonie bilaterală, iar testul la COVID-19 a ieşit pozitiv.

Familia nu crede că tânăra s-a infectat cu noul coronavirus, ci mai degrabă a decedat din cauza complicaţiilor care au survenit după naştere.

„Noi sincer toată familia suntem sceptici în privinţa testului COVID pentru că ea înainte de a fi internată, înainte de a naşte, de fapt, nu avea niciun simptom, nu a pierdut mirosul, nu a pierdut gustul, plus perioada care a fost gravidă nu a a intrat în contact cu persoane venite din străinătate”, a explicat cumnatul victimei.

Pentru că starea pacientei s-a înrăutăţit, tânăra a fost transferată a doua zi la Spitalul Republican în secţie de Reanimare şi Terapie Intensivă, unde a fost intubată. Familia spune că peste o zi, tânăra a fost deconectată de la aparate.

Cumnatul victimei nu acuză pe nimeni de nimic, dar crede că tânăra putea fi salvată.

„Nouă ne pune multe semne de întrebare pentru că oamenii intubaţi cu probleme de genul COVID sunt intubaţi câte trei, două săptămâni. Ea a fost intubată doar o zi, după care a fost extubată, seara i s-a făcut rău şi a făcut stop cardiac. Eu cred că nu-i normal lucrul acesta. ”

Familia spune că Sonia Garaz era sănătoasă şi nu ar fi suferit de alte boli cronice.

„Era o fată extraordinară, era o fată sănătoasă, ea era şi directoare de grădiniţă din sat, era o fată energică, pozitivă. A vrut foarte mult să mai aibă un copil”, a precizat cumnatul victimei.

Contactaţi de publika.md, responsabilii de la Spitalul Republican nu au răspuns, deocamdată, la telefon pentru o reacţie la declaraţiile cumnatului tinerei decedate.

Primul rus proaspăt mobilizat care se predă ucrainenilor: „Nu ascultați de propagandiștii lui Putin”

Un soldat rus s-a predat forțelor ucrainene la doar câteva zile după ce a fost trimis pentru a lupta în cadrul mobilizării parțiale la nivel național a președintelui Vladimir Putin, anunță Newsweek UȘA.

Anton Gerascenko, consilier al ministrului ucrainean de interne, a postat marți pe canalul sau Telegram o înregistrare video în care apare un soldat rus care a fost mobilizat în urmă cu cinci zile din regiunea vestică Rostov, care se învecinează cu Ucraina.

El a spus că este primul caz de predare a unui soldat mobilizat în Ucraina de la decretul lui Putin din 21 septembrie.

„Soldații brigăzii 92 au capturat un ‘soldat mobilizat’ speriat și înghețat în pădurea de lângă Kupiansk [în estul Ucrainei]. El a dezertat din unitatea sa militară și a încercat să se întoarcă în Rusia, dar s-a rătăcit”, a scris Gerascenko.

În clip, bărbatul a spus că a fost recrutat în rândurile forțelor armate ruse în baza unui contract. De asemenea, el și-a îndemnat compatrioții ruși să nu asculte propagandistii și să nu participe la războiul lui Putin împotriva Ucrainei, subliniind numărul mare de victime de partea rusă.

Rusul a spus că a fost capturat de forțele ucrainene în a treia zi de serviciu și că l-a văzut doar o singură dată pe comandantul unității sale.

Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei a anunțat pe pagină să de Facebook că rușii sunt trimiși pe front fără o pregătire corespunzătoare.

Pervy Otdel, un grup juridic recent înființat de avocatul exilat pentru drepturile omului Ivan Pavlov, a informat, de asemenea, că trupele rusești mobilizate sunt trimise pe linia frontului fără a fi instruite sau fără a fi supuse unor controale de sănătate.

Grupul a publicat marți o înregistrare video cu un soldat mobilizat care spune că unitatea să a fost informată că va fi trimisă pe linia frontului fără pregătire.

„Bună ziua tuturor, va vorbește Regimentul 1 Blindat. Plecăm la Herson pe 29 septembrie. Așa că… Gândiți pentru voi înșivă. Faceți din asta ceea ce doriți. Fără antrenament la țintă, fără teorie – nimic”, a spus el.

Cu o zi mai devreme, postul de știri independent de limba rusă Mediazona a vorbit cu soția unui rezident mobilizat din Lipetsk, în vestul Rusiei, care a declarat că regimentul soțului ei a fost trimis „pe linia frontului” în Donbas după o zi de instrucție.

sursa

Explozie puternică în Rusia. Cel puţin 14 persoane au fost rănite

Cel puţin 14 persoane au fost rănite, miercuri, în urma unei explozii de muniţii în regiunea rusă Belgorod, situată în apropiere de frontiera cu Ucraina, a anunţat guvernatorul regiunii.

Foto cu caracter ilustrativ / Pixabay

„Din cauza unei erori umane, s-a produs o detonare de muniţii în districtul urban Valuiki. Sunt victime: 14 persoane cu răni de gravitate diferită”, a indicat Viaceslav Gladkov pe contul său de Telegram, relatează France Presse.

În prezent, la locul exploziei acţionează servicii operative, care investighează împrejurările producerii incidentului, a mai indicat el în aceeaşi postare.

Distanţa de la Valuiki până la graniţa cu Ucraina este de 15 km.

Rușii care așteaptă zile întregi la frontiera kazahă dorm în colibe din crengi și celofan

Bărbații fug cu zecile de mii din Rusia, de teama mobilizării lui Putin. Aceștia fac cozi kilometrice la vamele cu Finlanda, Kazahstan sau Georgia, unde așteaptă zile în șir să treacă frontiera, trăind asemeni refugiaților care în anii trecuți dădeau năvală în Europa. La punctul de trecere ”Teploe” de la granița ruso-kazahă, rușii și-au făcut colibe din celofan și crengi și se încălzesc și gătesc la focuri de tabără.

Presa internațională descrie scenele de la fața locului drept o catastrofă umanitară, iar pe rușii care fug de mobilizarea lui Putin – refugiați. În timp ce unii și-au făcut colibe, alții dorm sub cer deschis. Ei gătesc și se încălzesc la foc de tabără și sunt nevoiți să-și facă nevoile prin tufișurile din apropiere. 

Potrivit unor date preliminare, în ultima săptămână, din Rusia au fugit peste 200 de mii de oameni, dintre care majoritatea sunt bărbați care pot fi mobilizați și trimiși să moară în Ucraina. 

Săptămâna trecută, Putin a anunțat că a semnat un decret privind mobilizarea a 300 de mii de bărbați pentru a-i trimite să lupte în Ucraina. Presa însă scrie că ar fi vorba despre 1 milion de oameni prost echipați, nemotivați și nepregătiți. 

sursa: www.deschide.md

Prima imagine cu Doina, fetița lui Cristi Aldea-Teodorovici
Articolul anterior
Sărăcia uneori ne poate curma vise: 4 copii cu diplome de merit au nevoie de ajutor!
Articolul următor