Durere și extenuare. Cum arată soldații ucraineni care au fost nevoiți să se retragă din Severodonețk după săptămâni de lupte grele

Fotografie virală pe rețelele de socializare cu chipurile soldaților ucraineni care au fost nevoiți să se retragă din Severodonetk.

„Soldați ucraineni întorcându-se de pe linia frontului din Sievierodonetsk. Privirile lor sunt elocvente”, a subliniat fosta purtătoare de cuvânt a lui Vladimir Zelenski.

Trupele ucrainene se retrag din Severodonetk și astfel își recunosc de fapt epuizarea în față ofensivei trupelor ruse, dar s-ar putea că acestea din urmă să nu poată exploata momentul dificil al adversarului și să schimbe cursul războiul, scrie vineri France Presse, citând mai mulți analiști occidentali.

Aceștia avertizau de mult timp că ploaia de proiectile rusești va sfârși prin a uza moralul, unitățile și echipamentele armatei ucrainene. Căderea unui oraș, după săptămâni de lupte sângeroase, este așadar ceva logic.

”Unitățile ucrainene sunt epuizate, insangerate. Ele au înregistrat pierderi teribile, cu batalioane întregi complet neutralizate”, au existat unități compuse din 300-400 de soldați din care acum mai sunt apți de lupta doar vreo 20, constată un ofițer superior francez care a vorbit cu condiția anonimatului.

”Cei care vin că intariri știu că merg în infern. Asistăm probabil la o faza de basculare a uzurii morale”, adaugă ofițerul francez, referindu-se la euforia primelor săptămâni ale războiului când ucrainenii au blocat înaintarea rusă în nord și au forțat Rusia să-și concentreze ofensivă în estul Ucrainei.

Pierderea Severodonetkului, evoluție fundamentală din punct de vedere tactic pentru controlul regiunii Donbas, relevă deopotrivă un eșec al Kievului și un raport de forțe militare complicat.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski ”aproape că nu mai are oameni pentru a susține războiul”, spunea mai devreme săptămâna această politologul rus pro-Kremlin Serghei Markov. ”NATO poate trimite enorm de multe arme. Dar NATO se teme să trimită soldați”, a adăugat acesta, anticipând atunci o ”cădere” rapidă a armatei ucrainene la Severodonetk.

Cucerirea acestui oraș este ”o victorie pentru propagandă rusă”, spune un analist al societății britanice de securitate Janes, care temperează însă importantă strategică a înaintării rusești. ”Severodonetk nu este un pivot (…) Forțele ruse au înregistrat câștiguri și în alte locuri în ultimele patru zile”, notează sursă menționată.

Ucrainenii, care nu au renunțat și la Lisiceansk, orașul geamăn al Severodonetkului, nu au motive să anticipeze un progres semnificativ al trupelor ruse, crede Ivan Klyszcz, cercetător la universitatea estona Tartu. ”Viziunea globală – a unui război de poziții statice – nu s-a schimbat aproape deloc”, susține acesta, considerând retragerea ucraineană din Severodonetk mai degrabă o acțiune tactică.

”Rușii pot avansa atât timp cât sunt acoperiți de focul artileriei lor. Altfel, pentru ei este foarte periculos” să încerce să înainteze, consideră la rândul sau Alexander Grinberg, analist la Jerusalem Institute for Security and Strategy (JISS), amintind că armata rusă încearcă să evite contactul direct cu inamicul.

Spargerea frontului și pătrunderea rapidă ar impune o mobilizare în efective și echipamente pentru care armata rusă s-ar putea să nu fie capabilă. ”Nu se întrevede nicio soluție pentru penuria de resurse umane în tabăra rusă. Atât timp cât Moscova nu anunță o mobilizare generală, înaintarea să va continuă să fie lentă și războiul prelungit”, explică Alexander Grinberg.

Încă de la începutul agresiunii ruse, ucrainenii au ales strategia defensivă, rezistând în unele puncte strategice cheie până la ultimul om, reușind astfel să încetinească adversarul. Ucrainenii ”trebuie să se apere în profunzime, acceptând să piardă teren în față pentru a-și salva forțele, provocându-le în același timp rușilor pierderi grele în oameni și în timp pentru fiecare kilometru pătrat câștigat”, subliniază colonelul francez Michel Goya.

Prin urmare, zilele care vin ar putea semăna cu cele precedente. ”Fie trupele se îngroapă din nou (în tranșee), fie rușii își limitează acțiunile pentru a lansa ceva mai amplu în august”, crede ofițerul francez menționat anterior.

Luptele ar mai putea continuă totuși la Severodonetk, dar trupele ruse vor încerca o încercuire a orașului Lisiceansk și vor crește presiunea asupra orașelor Bahmut și Slaviansk, în direcția fluviului Nipru către vest, spune analistul societății Janes.

”Este un moment în mod special dificil pentru Ucraina”, admite Ivan Klyszcz, constatând că ambele tabere sunt obosite și au probleme logistice. ”Suntem departe de un impas, dar nu mă aștept la schimbări față de situația actuală: lupte lente și costisitoare pe toate fronturile”, concluzionează el.

Oficiali ucraineni au confirmat vineri că trupele ruse au ocupat complet și localitatea Hirske, situată la sud de Lisiceansk, în timp ce Rusia afirmă că a încercuit lângă orașele Hirske și Zolote o grupare alcătuită din circa 2.000 de soldați ucraineni.

sursa

Condiții la standarde occidentale la un spital din Capitală! Cum arată noua secție ATI inaugurată astăzi

Eveniment mult așteptat de către medici și pacienți la spitalul ,,Gheorghe Paladi” din Chișinău! Astăzi, după investiții mari și reparație capitală, a avut loc deschiderea secției noi de Anestezie și Terapie Intensivă. La eveniment, au fost prezenți președintele Parlamentului, Igor Grosu, Ministra Sănătății, Ala Nemerenco, Viceprimarul Capitalei, Angela Cutasevici, Șeful adjunct al Direcției Asistență Medicală și Socială a Primăriei Chișinău, Vladimir Bolocan, administrația instituției, cadre medicale, dar și reprezentanți ai mass-media.

Începând de astăzi, cetățenii care vor păși pragul instituției vor beneficia de îngrijiri și tratament în condiții moderne și de înaltă calitate!

Secția ATI a fost dotată cu sistem performant de ventilare, generator electric, generator de oxigen, aparat modern de ultrasonografie, paturi și monitoare de ultimă generație pentru supravegherea non-stop a parametrilor vitali ai pacienților.

Investițiile substanțiale din cadrul proiectului au creat condiții pentru dublarea capacității secției, astfel că, în prezent, unitatea medicală poate oferi servicii de îngrijire pentru 13 pacienți concomitent. Secția ATI activează non-stop și este destinată supravegherii și tratamentului postoperator și postanestezic al pacienților cu diverse probleme medicale, îngrijirea pacienților critici cu disfuncții acute sau cronice de organe care amenință viața, stabilizarea pacienților care necesită terapia durerii acute etc.

Modernizarea și dotarea secției ATI au fost posibile datorită investițiilor semnificative susținute de Banca Mondiala în cadrul proiectului gestionat de Ministerul Sănătății. Valoarea investiției se ridică la 17,5 milioane de lei, din costul total al proiectului de 187 milioane de lei alocate de Banca Mondială pentru renovarea a 11 secții de Anestezie și Terapie Intensivă din țară.

În cadrul evenimentului, Ala Nemerenco, Ministru al Sănătății, a declarat: ,,Dumneavoastră, medici, asistenți medicali și ceilalți specialiști din instituție, pentru a activa, aveți nevoie de instrumente și echipamente performante adaptate veacului 21, spitalul deținând totodată cea mai mare maternitate din țară, dar și un colectiv extraordinar și puternic din punct de vedere profesionist. Prin urmare, nu este doar o obligație, este o plăcere să investești atunci când lucrurile sunt pe mâini de nădejde. Implementarea standardelor moderne în instituțiile noastre creează condiții pentru acordarea serviciilor de calitate la cel mai înalt nivel, vă doresc o atitudine respectuoasă, caldă și profesionistă față de toți pacienții. Succese mari pe viitor, mă bucur împreună cu dumneavoastră pentru această izbândă, vom continua să investim cu multă responsabilitate în instituțiile medicale din țară”.

Angela Cutasevici, viceprimar al municipiului Chișinău: ,,Fiecare investiție în această instituție este importantă și durabilă, aici activează oameni profesioniști, în spital au loc peste 6.800 de operații pe an, prin urmare orice realizare merită efortul depus. Mulțumesc echipei medicale pentru dedicație și grija față de cetățeni”.Vasile Guzun, director interimar al IMSP ,,Gheorghe Paladi”: ,,Renovarea integrală a secției Anestezie și Terapie Intensivă este, cu adevărat, una dintre cele mai importante realizări ale noastre din ultimii ani. Stimați colegi, condițiile adecvate de activitate pentru personalul medical sunt aspirația noastră continuă. Ne dorim ca fiecare pacient să simtă alinare atât prin munca medicilor, cât și urmare a condițiilor bune în care sunt spitalizați”.

Iurie Țugui, vice-director medical al IMSP ,,Gheorghe Paladi”: ,,Noua secție ATI este dotată cu sistem performant de ventilare cu hepafiltre speciale și alte utilaje de ultimă oră. Echipamentele medicale noi vor ușura munca medicilor și asistenților medicali și vor oferi în același timp beneficii pentru pacienți, întrucât vor permite monitorizarea constantă a unui număr mare de parametri vitali la pacienți. La modul practic ,,ții întreg pulsul în mâna ta”.

Felicitări tuturor cadrelor medicale pentru acestă realizare care le va înlesni munca și va face mai ușoară recuperarea pacienților!

Nenorocirile îi unesc! Harry, gata să se împace cu William. E dispus să facă orice

Prințul Harry este gata să facă orice pentru a îl recâștiga pe William în călătoria din Marea Britanie, a spus un apropiat al celor doi frați. Ducele de Sussex este așteptat să viziteze Marea Britanie în luna mai pentru a marca cea de-a 10-a aniversare a Jocurilor Invictus. Aceasta vine după recentul anunț că tatăl său, Regele Charles, și cumnata sa, Prințesa Kate, au fost diagnosticați cu cancer, scrie evz.ro.

Prințul Harry vrea să se împace cu William

O sursă a declarat: „Prințul Harry va face tot ce poate pentru a-l „recâștiga” pe fratele său, prințul William, în călătoria sa în Anglia – dar știe că va dura ceva timp. El va face tot ce poate pentru a-l face pe fratele său să știe că este alături de el și pentru a repara acea legătură. El știe că nu va fi ușor. Nu-și dorește nimic mai mult ca ei să revină la ceea ce au fost odată. Știe că va fi nevoie de timp, iar Harry este gata să muncească, deoarece este hotărât să-și recapete familia și să-și arate sprijinul.”

Prințul Harry așteaptă scuze din partea Familiei Regale

Și autorul regal Tom Quinn consideră că Harry vrea să se împace cu William, dar că așteaptă scuze din partea acestuia: „Vrea să se împace cu fratele său, astfel încât copiii să poată avea un fel de relație, dar el și Meghan încă mai cred că trebuie să vină mai întâi niște scuze umilitoare din partea lui William și Kate. El a lăsat să se înțeleagă că, dacă primește scuze din partea familiei sale, atunci este pregătit să ierte, dar asta nu se va întâmpla”.

Prințul William și Kate au alte planuri

Alte surse au declarat că „problema lui Harry” este ultimul lucru pentru care își fac griji acum Kate Middleton și prințul William, având preocupări mult mai mari care necesită întreaga lor atenție. Prințul William și Kate au pus „problema lui Harry” pe plan secundar în urma luptei cu cancerul și „nu au planuri pentru împăcare în timpul vizitei așteptate a Ducei de Sussex în Marea Britanie în mai”.

Tabloidele din Marea Britanie scriu că Prințul Harry și Meghan Markle i-ar fi contactat pe William și Kate vineri seară, după ce Prințesa de Wales a anunțat că urmează un tratament de chimioterapie.

Creierul uman, mai mare la generațiile tinere. Ce spun specialiștii

Creierul uman este mult mai mare la generațiile tinere, arată studii recente. Conform acestor constatări, o regiune specifică a creierului, cunoscută sub numele de hipocamp, responsabilă de memorie și învățare, și-a mărit volumul cu 5,7% în ultimii ani, scrie evz.ro.

De asemenea, membrii Generației X au prezentat o creștere cu aproape 8% a volumului de substanță albă și o extindere a suprafeței substanței cenușii cu aproape 15% în comparație cu membrii Generației Silențioase, cei născuți între 1930 și 1945.

Creierul uman, mai mare la tineri

Analiza a implicat examinarea creierelor a peste 3.000 de cetățeni americani, cu vârste cuprinse între 55 și 65 de ani.

Rezultatele au arătat că persoanele născute în anii 1970 au în medie un volum total al creierului cu 6,6% mai mare decât cei născuți în anii 1930.

De altfel, noile studii arată că creierul uman ar putea crește treptat în timp, iar acest lucru ar putea reduce riscul de demență în rândul generațiilor mai tinere.

„Deceniul în care cineva se naște pare să influențeze dimensiunea creierului și, potențial, sănătatea creierului pe termen lung”, explică neurologul Charles DeCarli de la Universitatea California Davis.

Acesta e cel care a condus cercetarea: „Genetica joacă un rol major în determinarea dimensiunii creierului, dar descoperirile noastre indică faptul că influențele externe – cum ar fi factorii de sănătate, sociali, culturali și educaționali – pot juca, de asemenea, un rol”, a mai spus el.

Demența afectează milioane de oameni la nivel global

În prezent, demența afectează un număr semnificativ de persoane la nivel global.

Odată cu îmbătrânirea populației mondiale, se estimează că numărul diagnosticărilor pentru această afecțiune va crește de trei ori în următoarele trei decenii.

Cu toate acestea, riscul de demență pare să fie în scădere pentru generațiile mai tinere, care au și creierul mai mare, posibil din cauza adoptării unui stil de viață mai sănătos și a unei educații îmbunătățite.

Demența se caracterizează prin subțierea materiei cenușii a creierului, cunoscută sub numele de cortex, care este implicată în procesele cognitive precum memoria, învățarea și raționamentul.

Este adevărat că studiile au relevat că creierul pacienților cu Alzheimer prezintă o performanță cognitivă mai bună, sprijinind astfel ipoteza cunoscută sub numele de „rezerva cerebrală”.

Creierul a crescut de la o generație la alta

Pentru a investiga dacă dimensiunea creierului poate explica incidența redusă a demenței în rândul generațiilor mai tinere, DeCarli și echipa sa au analizat datele colectate în cadrul Studiului Framingham Heart, care a monitorizat starea de sănătate a americanilor născuți între 1930 și 1980.

În perioada cuprinsă între 1999 și 2019, când participanții aveau între 55 și 65 de ani, li s-au efectuat imagini prin rezonanță magnetică a creierelor. Cu toate acestea, datele rezultate din aceste imagini au devenit disponibile abia în octombrie 2023.

Analizând aceste rezultate, DeCarli și colegii săi au constatat că generațiile mai tinere prezintă volume cerebrale mai mari.

Echipa nu s-a limitat la a compara creierul celor născuți în anii 1930 și cu cei născuți în anii 1970. Ei au extins analiza și către cei 1.145 de adulți de vârstă similară care s-au născut în anii 1940 și 1950.

Rezultatele lor au confirmat din nou o creștere constantă și uniformă a volumului cerebral pe parcursul deceniilor – o constatare pe care cercetătorii o consideră a fi de impact mic la nivel individual, dar „probabil semnificativă la nivelul populației”.

În Chișinău ar putea fi asamblate autobuze electrice
Articolul anterior
Actorul rus Oleg Basilashvili: „Nu mai credeți mass-media noastră, nu avem libertate de exprimare”
Articolul următor