Echipa maib – al treilea an în cursa „Foc la ghete pe biciclete”, pentru susținerea „Casa Angelus”

70 de cicliști, inclusiv patru membri ai echipei maib, au pedalat 102 km pe traseul Chișinău-Isacova-Chișinău pentru a susține copiii și adulții care suferă de boli incurabile, în stadiu progresiv sau avansat şi cu un prognostic limitat de viaţă. Cursa caritabilă „Foc la ghete pe biciclete” se află la a treia ediție și a fost organizată de Fundația Hospice Angelus Moldova, fiind colectați 70 de mii de lei din taxa de înscriere și din donațiile partenerilor, sponsorilor și a persoanelor fizice.

Alături de alți amatori ai ciclismului și sportivi de performanță, Alexandrina Dobrovolschi, Mihai Iordăchescu, Maxim Chirița și Stanislav Climovici de la maib au fost sensibilizați de scopul competiției, și-au dorit să participe pentru a ajuta beneficiarii serviciilor „Casa Angelus” și pentru a sensibiliza opinia publică cu privire la importanţa îngrijirilor paliative.
Alexandrina, Mihai, Stanislav și Maxim s-au înscris în cursă pentru al doilea an consecutiv și spun că au savurat la maxim fiecare kilometru parcurs. Așa cum fac parte din comunitatea de alergători maib „Activ la Superlativ”, cursa „Foc la ghete pe biciclete” a fost un bun antrenament de rezistență, dar și o plăcere aparte oferită de locurile pitorești ale țării. Chiar dacă au existat și momente mai puțin plăcute, asta nu i-a oprit din a continua cursa și a ajunge la finiș.


Alexandrina Dobrovolschi, Specialist superior instituții financiare și relații externe:

„Participarea în turul „Foc la Ghete pe Biciclete” a fost o provocare pentru mine, așa cum distanță de 102 km nu este una atât de mică. Pentru al doilea an consecutiv am avut onoarea să reprezint maib la această competiție și mă bucur că fac parte dintr-o echipă atât de sensibilă la importanță îngrijirilor paliative. Cursa nu a fost deloc una ușoară, cu mici accidente din cauza neprofesionalismului, dar am finalizat-o cu brio și sunt extrem de mândră de mine, pentru că am reușit să-mi depășesc propriile recorduri. În timpul cursei, la fel ca în viață, am căzut, m-am ridicat, am fost pansată și am mers mai departe, până la final”.

Mihai Iordăchescu, Manager plăți POS:

„Cu o deosebită plăcere m-am alăturat repetat acestei inițiative și mă bucur nespus că sportivii mențin atenția față de acest unic Centru de îngrijiri paliative din Moldova. Cursa „Foc la ghete pe biciclete” a fost una foarte faină, cu oameni pozitivi, energici și ambițioși. Timpul a ținut cu noi și am ciclat mai mult în umbră, ceea ce ne-a oferit posibilitatea să ajungem la „Casa Angelus” din Orhei cu forțe și cu zâmbete, care sunt extrem de necesare copiilor de acolo, zâmbete care îi încurajează și îi detașează de la suferință. Bravo tuturor participanților! Bravo, colegi! Bravo, maib!”.


Stanislav Climovici, Inginer date senior:

„Nu am putut să rămân indiferent de cazul copilașilor de la „Casa Angelus”. Particip pentru al doilea an și pe viitor intenționez să fiu în continuare alături de susținătorii și participanții acestei curse. Este unul din proiectele care trebuie să continue, pentru că promovează modul activ de viață și contribuie la susținerea unei cauze nobile”.

Maxim Chirița, Senior data modeler:

„Participând și anul trecut, de această dată am fost mai bine pregătit, pentru că deja știam ce eforturi va fi necesar să depun. Am decis să mă alătur competiției pentru că consider important să facem cunoscut întregii societăți că există copii cu boli incurabile care au nevoie de îngrijire specială, mai ales în contextul în care fonduri pentru astfel de centre de îngrijire paliativă se colectează în mare parte doar din campanii caritabile. Mă bucur că prin participarea mea am reușit să ajut cât de puțin și cu siguranță voi încerca să particip mai des la astfel de evenimente”.


Pe toată durata cursei, participanții au fost însoțiți de un echipaj medical, o mașină a poliției, au primit apă și gustări, iar la final s-au bucurat de picnic în aer liber, tombolă cu premii, excursie pe teritoriul Centrului de Îngrijiri Paliative Pediatrice „Casa Angelus”, au descoperit afacerea socială „Angelus Agro”, s-au învrednicit de cupe și certificate de participare.

Centrul de Îngrijiri Paliative Pediatrice „Casa Angelus” a fost fondat în 2017, în satul Isacova, raionul Orhei, și în prezent găzduieşte mai mulți copii cu probleme grave de sănătate, unii dintre ei cu cancer în faze terminale. Fundația Hospice Angelus Moldova este principalul furnizor de îngrijiri paliative pentru pacienții adulți și copiii care suferă de boli incurabile, progresive, aflate în stadiu terminal. Sursele necesare pentru oferirea gratuită a serviciilor și activitatea „Casei Angelus” sunt acumulate în mare parte din evenimentele de caritate.

Faptele bune ne definesc. Împreună suntem mai buni!

Despre maib

Maib este partener al Fundației Hospice Angelus Moldova de peste 10 ani, prin politica sa de responsabilitate socială corporativă investind în proiecte sociale şi în susţinerea comunităţii. Pe parcursul ultimilor ani, banca a oferit sprijin în realizarea mai multor iniţiative ale organizaţiei, având certitudinea că „Implicarea face diferenţa”. Prin prisma comunităţilor interne formate din angajaţi ai băncii (de fotbal, tenis, volei, alergători), maib îşi propune să inspire societatea să adopte un mod sănătos de viaţă şi activ la superlativ. 

Polițiștii, în comun cu voluntari, vânători și localnici continuă căutările fetei de 19 ani din Orhei, care de o săptămână este de negăsit

Polițiștii în comun cu colegii altor subdiviziuni specializate, voluntari, vânători și localnici continuă căutările fetei de 19 ani, care de o săptămână este de negăsit, după ce a urcat într-o mașină de ocazie pe o stradă din Orhei.

Au apărut noi circumstanțe care au determinat poliția să extindă căutările și în raionul Telenești.

Oamenii legii continuă investigarea cazului, iar șoferul mașinii în care a urcat fata este în custodia poliției și refuză în continuare să colaboreze cu ancheta.

Apă otrăvită pentru un sat din țară, unde autorităţile au dat în exploatare un apeduct, pe teritoriul unei foste ferme de vaci

Apă cu amoniac în loc de apă potabilă. Peste patru mii de locuitori dintr-un sat din Republica Moldova au fost puşi în situaţia de a consuma apă cu amoniac şi alte substanţe nocive, care le poate afecta la greu sănătatea. Este vorba de satul Logăneşti din raionul Hânceşti, unde autorităţile au dat în exploatare un apeduct cu apă „potabilă”, pentru care s-au cheltuit aproape 10 milioane de lei (peste 528.000 euro), scrie evz.ro.

Mai multe analize au arătat că apa nu este bună pentru consum, însă autorităţile locale merg la orice pentru a convinge locuitorii din Logăneşti că au cea mai bună apă. În ciuda eforturilor Primăriei Logăneşti, la mai puţin de trei luni după ce a fost dat apeductul în exploatare, Agenţia Naţională pentru Suguranţă Alimentară (ANSA), a interzis consumul apei din apeductt şi obligat administraţia locală să asigure şcoala şi grădiniţa cu apă îmbuteliată.

Proiectul din Logăneşti a fot finanțat de către Fondul naţional pentru dezvoltare regională.

Cuantumul Fondului este de 1% din veniturile bugetului de stat, aprobat prin Legea bugetului de stat pentru anul respectiv. În Fond se regăsesc şi alte mijloace financiare din sectorul public şi din cel privat la nivel local, regional, naţional şi internaţional. Precum şi mijloacele oferite prin programele de asistenţă ale Uniunii Europene.

Apă de pe locul unde a fost o fermă de vaci

Primăria din Logăneşti a ales pentru sondele de apă teritoriul unei foste ferme de vite. Oamenii din sat spun că pe acest loc, timp de cel puţin 30 de ani, a fost un depozit de furaje. Şi că în perioada sovietică acestea erau tratate cu amoniac pentru a evita rozătoarele.

Mai mult, în imediata apropiere, se regăseşte şi în prezent o fermă de vite şi nu este exclus ca deşeurile de acolo să contamineze izvoarele subterane.

Întreprinderea Vipart Plus SRL, care a câştigat, în octombrie 2022, licitaţia pentru construcţia apeductului, a trimis probele de apă din viitoarele sonde la un laborator privat, înainte să înceapă lucrările. Rezultatele au arătat că apa conţine un nivel ridicat de amoniac şi nu poate fi folosită ca potabilă sau în alimentaţie.

Totuşi, cu acordul Primăriei Logăneşti, sondele au fost săpate anume în acel loc.

Consilierii locali au declarat, sub protecţia anonimatului, că primarul Valentin Danu ar fi insistat pentru acel loc din considerente economice. În apropiere se află liniile de înaltă tensiune şi nu trebuie mijloace suplimentare pentru conectarea la energia electrică. Totodată, izvoarele cu apă se află la o adâncime de până la o sută de metri.

Dar cel mai mult, edilul a economisit din timp, deoarece în mai puţin de un an urma să aibă loc alegeri locale. Şi trebuia să convingă oamenii din sat că trebui să fie reales pentru încă patru ani.

Nu se ştie a cui a fost iniţiativa, a agentului econinterzise pentru apa potabilă. În schimb, sunt mult mai ieftine.

Ţeavă folosită la apeductul din Logăneşti/ Sursa foto: EvZ

Locuitorii din Logăneşti au comunicat pentru EvZ că au consultat ingineri în domeniu şi au fost informaţi că astfel de ţevi sunt folosite la petrol. Iar materialul din care sunt confecţionate conţine compuşi cancerogeni.

Acest adevăr a fost recunoscut de Primăria Logăneşti, care a decis la scurt timp după ce a fost dat apeductul în exploatare să schimbe ţevile.

„Primarul nu ne-a spus nimic. Este curios şi pentru noi de ce au schimbat ţevile şi din ce bani au făcut-o. Noi nu am aprobat nimic în acest sens. Un lucru este clar. Primarul a dat-o în bară cu apa potabilă. Sătenii sunt foarte nemulţumiţi”, ne-a spus Tudor Rotaru, consilier din Logăneşti.

Consumatorii, îngrijoraţi de calitatea apei

Locuitorii din Logăneşti, care achită 26.7 (1.42 euro) pentru un metru cub de apă pretins potabilă, au fost alertaţi de calitatea ei.

„Doar am gustat. Parcă aveam fier în gură. Nu o folosesc în alimentaţie. Pentru băut, o cumpăr din magazin”, ne-a declarat o locuitoare din Logăneşti.

Sătenii, chiar dacă au apeduct în gospodărie, merg după apă la cele două izvoare din localitate. Iar unii şi-au făcut puţuri în gospodăriile lor.

Câţiva consumatori au dus probe de apă la două laboratoare din Chişinău – la Regia Apă-Canal şi Institutul de biochimie al Academiei de Ştiinţe. Şi în ambele cazuri s-a constatat că apa din apeductul de la Logăneşti nu este potabilă. Pentru că conţine amoniu în exces, dar şi alţi componenţi nocivi.

Citiți continuarea AICI.

Emilian Crețu, moment emoționant dedicat mamei sale în cadrul emisiunii lui Fuego

Îndrăgitul actor moldovean Emilian Crețu a sensibilizat din nou opinia publică cu un moment emoționant în cadrul emisiunii lui Fuego ”Drag de România mea” de la TVR. Acesta a venit cu un mesaj profund pentru cea care i-a dat viață, mama sa, și i-a dedicat acesteia, dar și tuturor mamemor, un moment poetic și muzical împreună cu artistul român Paul Surugiu-Fuego.

”Tot ceea ce fac în viața asta, chiar dacă, deseori, plângi, o fac în primul rând pentru ca tu să fii fericită”, a spus, cu un nod în gât, Emilian în emisiune.

Fuego a postat momentul pe pagina sa de Facebook:

”Un moment emoționant dedicat tuturor mamelor alături de actorul basarabean Emilian Crețu!”, scrie în postarea sa Fuego.

Puteți vedea AICI.

De 8 Martie, Emilian Crețu și-a felicitat mama prin intermediul unui video emoționant pe care l-a publicat pe pagina sa de facebook. Actorul i-a dedicat mamei sale cele mai dulci și prețioase gânduri pe care orice mamă și-ar dori să le audă de la fiul său.

Emilian Crețu a devenit un promotor și un exemplu frumos de grijă, susținere și dragoste pentru familia sa.

Ne așteaptă un nou val de coronavirus la toamnă, în lunile octombrie-noiembrie, estimează specialiștii
Articolul anterior
Cod Galben de caniculă, emis în Moldova
Articolul următor