Eclipsa totală de Lună din 31 ianuarie – fenomenul care nu s-a mai petrecut de 150 de ani!

Începutul acestui an, debutează cu un eveniment astronomic destul de important şi anume o eclipsă totală de Lună. Iar cel mai interesant este faptul că ea va coincide cu fenomenul de „Lună albastră”, unul care survine atunci când poziţionarea dintre Lună şi Soare colorează satelitul natural al Pământului în albastru prin intermediul luminii refractate de pe sufrafaţa planetei noastre.

separator

„Luna Albastră” are un nume înșelător, pentru că denumirea nu se referă la culoarea obiectului ceresc, ci provine dintr-o transformare a unui cuvânt din engleza timpurie. De fapt, numele fenomenului se referă la o „anomalie celendaristică”, potrivit site-ului de specialitate Space.com. În mod normal, într-un an de zile se pot vedea 12 luni pline.Satelitul Pământului ar trebui, așadar, să fie complet luminat o dată pe lună. Din când în când, totuși, se întâmplă să apară de două ori într-o singură lună, adică de patru ori în loc de trei într-un singur anotimp. În acest cazuri, apariția suplimentară este denumită Lună Albastră.

În acest an, vor avea loc două eclipse de Lună, iar eclipsa de lună de pe 31 ianuarie va fi prima dintre cele două. Aceste două evenimente nu au mai coincis din 1866, făcându-o să fie prima eclipsă totală din ultimii 150, iar  următorul eveniment de acest fel va avea loc în anul 2028.Locuitori din Statelor Unite ale Americii, Asia Centrală și de Est, Indonezia, Noua Zeelandă și părți din Australia vor avea o imagine bună asupra evenimentului. Alaska, Hawaii și nord-vestul Canadei o vor vedea în întregime, dar mai multe părți estice ale Americii de Nord și Centrale vor avea parte de un spectacol mai scurt. În unele părți, eclipsa va începe la ora 04:48, dar, locuitorii din Est o vor vedea începând cu 06.48. Din România se va putea observa doar ieșirea Lunii din penumbra Pământului, maximul eclipsei având loc ziua la 15:31.

Sursa

VIDEO! Protest cu îmbrânceli și scandal între susținători PAS și cei ai lui ȘOR, în fața Parlamentului: ”Poliția, interveniți!”

Îmbrânceli și scandal între un grup de bărbați, susținători ai guvernării PAS și participanții la mitingul organizat de Mișcarea Pentru Popor. Deputata Marina Tauber a calificat acțiunea grupului de bărbați drept „tentativă de omor” împotriva protestatarilor, scrie unimedia.info.

În imaginile video putem vedea cum un grup de bărbați s-a îndreptat spre mulțime și a început să îi împingă cu violență pe participanții la miting, care scandau „Jos Maia Sandu”.

Drept răspuns, manifestanții au început să strige „Jos provocatorii!”.

Totodată, deputata Marina Tauber a declarat că ar fi vorba despre 20 de bărbați, care au provocat aceste violențe, acuzând poliția că nu a intervenit la timp, pentru evitarea situației date.

Mai mulți oameni au venit astăzi, în centrul Capitalei, pentru a participa la mitingul organizat de Mișcarea Pentru Popor. Mulțimea, echipată cu pancarte, se deplasează în mod organizat spre Parlament și scandează „Jos, Maia Sandu!”.

Așa ceva mai rar! Mesaje de scuze pentru incomoditățile create pe un șantier din Capitală: ”Pardon”

Așa ceva mai rar! Lucătorii unui șantier deschis recent în Capitală au decis să-și ceară scuze pentru incomoditățile create trecătorilor într-un mod inedit! E vorba de niște lucrări de construcție demarate în Centrul Chișinăului, pe strada pietonală Eugen Doga.

Mai exact, șantierul a fost înconjurat cu panouri care conțin mesaje prin intermediul cărora executorul lucrărilor își cere scuze de la trecători pentru eventualul dieranj creat pe parcursul executării acestora.

Vă prezentăm scuzele noastre de rigoare pentru eventuale incomodități. Pardon

Ne vom strădui să lucrăm ca albinuțele și să deranjăm la minim

În curând se va crea mai mult spațiu pentru emoții de neuitat.

Sunt mesajele afișate pe panourile respective.

Trecătorii sunt surprinși! Aceștia au spus pentru unica.md, că deși, de regulă, oamenii sunt nemulțumiți de zgomote și incomodități în cazul unor astfel de lucrări, cu asemenea mesaje frumoase nemulțumirea trece. Reacțiile lor au fost pozitive.

”E plăcut că își fac griji și chiar își cer scuze. Mai rar așa ceva!”, a declarat o trecătoare.

”Când vezi asemenea mesaje, nici nu te mai deranjează nimic”, susține un bărbat.

”E un gest frumos! Înseamnă că le pasă și de trecătorii care se plimbă pe pietonală.”, a spus o tânără.

Vor fi extrădați Șor, Platon și Plahotniuc? Reacția ministrului Justiției la această întrebare

Ministrul Justiției Veronica Mihailov-Moraru cunoaște doar că dosarul Șor se află în examinare la Curtea de Apel. Acesta a fost răspunsul funcționarei, fiind întrebată când vor fi extrădați Ilan Șor, Vlad Plahotniuc și Veaceslav Platon, scrie realitatea.md.

Oficiala nu a vorbit despre Plahotniuc. Ea a sugerat jurnaliștilor să se adreseze la Procuratură, a mulțumit pentru întrebări și încheiat declarațiile pentru presă.

„Mulțumesc pentru întrebare Ce ține de dosarul Șor și Platon, se examinează. În privința dosarului Șor, se află la examinare la Curtea de Apel. Din câte am înțeles, sunt la etapă avansată. Detalii pe marginea dosarului urmează să le adresați la Procuratură. Vă mulțumesc pentru întrebări”, a spus Mihailov-Moraru.

Pe numele lui Ilan Șor, Vlad Plahotniuc și Veaceslav Platon sunt deschise investigații, acești fiind acuzați de spălare de bani și implicare în frauda bancară. Cei trei au părăsit țara, iar potrivit presei, ex-liderul democrat se află în Ciprul de Nord, Șor – în Israel, iar Platon – la Londra.

A crescut numărul cazurilor de viroze înregistrate în Capitală
Articolul anterior
Fobiile sociale și timiditatea de a trăi cu frica față de ceilalți oameni
Articolul următor