O Moldovă mai împădurită înseamnă o țară mai sănătoasă! Acesta este mesajul transmis de inspectorii de mediu, care încurajează cetățenii să se implice activ în procesul de împădurire și protecție a mediului, transmite MOLDPRES.
Inspectorii de mediu din mai multe localităţi ale ţării desfăşoară acţiuni de informare şi sensibilizare, motivând comunitățile să se implice în campania de plantare de primăvară.
În cadrul acțiunilor, cetățenii sunt informați şi despre demararea campaniei de salubrizare de primăvară, fiind îndemnați să participe activ la curățarea localităților lor.
„Protecția mediului este o responsabilitate comună, iar fiecare arbore plantat contribuie la un viitor mai verde și mai sănătos pentru Moldova”, afirmă ecologiştii.
Inspectoratul pentru Protecția Mediului (IPM) face apel către toți locuitorii să se alăture inițiativei de împădurire și să adopte practici ecologice, evitând distrugerea naturii prin incendierea vegetației uscate.
„Împreună, putem transforma Moldova într-o țară mai verde!”, este îndemnul IPM
Negociatorii din Rusia și Ucraina se află, azi, în Arabia Saudită, pentru discuții de încetare a focului
Negociatorii din Rusia și Ucraina se află, luni, în Arabia Saudită, pentru discuții de încetare a focului, dar nu se vor întâlni față în față, ilustrând prăpastia care separă părțile în conflict, în ciuda asigurărilor Casei Albe că „nu au fost niciodată mai aproape” de pace, potrivit Washington Post, citat de digi24.ro.
Discuțiile mediate de SUA se vor concentra pe o propunere de încetare a focului maritim în Marea Neagră, potrivit lui Iuri Ușakov, un consilier de top în politica externă al președintelui rus Vladimir Putin. Negociatorii vor fi în camere separate, bazându-se pe intermediari pentru a face schimb de mesaje. „Vor fi discuții de proximitate… un fel de diplomația navetei într-un hotel”, a declarat trimisul special al președintelui Donald Trump pentru Ucraina și Rusia, Keith Kellogg, într-un interviu pentru ABC News. În timp ce Ucraina a spus că sprijină o încetare a focului cuprinzătoare, fără condiții prealabile, Putin a fost de acord până acum doar cu o propunere mai restrânsă care cere ambelor părți să oprească atacurile asupra infrastructurii energetice. Concesia pare să favorizeze Rusia, care a vizat în mod repetat rețeaua electrică a Ucrainei în lunile de iarnă, dar era oricum de așteptat să se îndepărteze de strategie odată cu apropierea primăverii. Ucraina a folosit drone cu rază lungă de acțiune pentru a lovi instalațiile rusești de depozitare a petrolului și a întrerupt aprovizionarea cu combustibil intern a țării. Într-o postare pe rețelele sociale în care a anunțat că Putin a fost de acord cu încetarea focului energetic, Trump a spus că există o „înțelegere că vom lucra rapid pentru a avea o încetare completă a focului”. Dar nu există niciun indiciu că Moscova s-a clintit în ceea ce privește obiectivele sale maximaliste – inclusiv încetarea ajutorului militar și informațional occidental către Kiev și renunțarea Ucrainei la ambițiile sale NATO. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, joi, că Putin „trebuie să înceteze să mai facă cereri inutile care nu fac decât să prelungească războiul”.
De asemenea, nu este clar modul în care ar putea fi aplicat un potențial armistițiu mai larg, Rusia refuzând orice rol pentru o forță de menținere a păcii susținută de NATO. „Aceasta este o perioadă într-o încetare a focului în care lucrurile sunt cele mai sensibile și mai predispuse la deraiere”, a declarat Samuel Charap, analist rus la grupul de reflecție Rand. „Ar trebui să ne așteptăm la zig-zaguri”, a adăugat el, „un tip de situație cu un pas înainte, doi pași înapoi”. Vineri, ambele părți s-au acuzat reciproc că au subminat încetarea parțială a focului. Moscova a spus că Kievul a aruncat în aer un depozit de combustibil în Sudja, un oraș din vestul Rusiei capturat de Ucraina într-o incursiune surpriză, anul trecut. „Toată lumea poate vedea cât de multă încredere putem avea în cuvântul lui Zelenski”, a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Cu câteva ore mai devreme, dronele rusești au atacat orașul-port ucrainean Odesa, distrugând un bloc de apartamente înalt și un centru comercial și declanșând mai multe incendii mari. „Rusia atacă din nou infrastructura civilă”, a postat consilierul prezidențial ucrainean Andrii Iermak pe Telegram. În noaptea de sâmbătă spre duminică, Rusia a atacat capitala Kiev cu drone și mai mulți localnici au fost răniți, pe lângă incendiile provocate de explozii, au declarat oficialii ucraineni.
Un preot din Soroca a fost fraierit de peste jumătate de milion de lei de escroci, după ce a investit în criptovalută
Un preot s-a plâns la poliție pe faptul că a nimerit în plasa escrocilor cu criptovalută. Plângerea acestuia a fost înregistrată în după-amiaza zilei de ieri, 21 martie, la Inspectoratul de Poliței Soroca, susțin sursele PulsMedia.MD din teritoriu, scrie pulsmedia.md.
Potrivit surselor, este vorba despre un preot în vârstă de 69 de ani, din orașul Soroca. Acesta s-a plâns oamenilor legii că în perioada 13 ianuarie – 25 februarie curent, prin intermediul unei platforme de investiții online în criptovalută ar fi transferat unor indivizi necunoscuți bani în sumă de 575 049 lei, care l-ar fi dus de nas și l-ar fi lăsat fără bani.
Oamenii legii au pornit o anchetă în acest caz pentru a stabili toate circumstanțele.
Avertizare importantă privind ameninţările infracţionale generate de inteligenţa artificială
Grupările de crimă organizată utilizează tot mai mult inteligenţa artificială pentru a desfăşura escrocherii şi a facilita plăţile ilegale, permiţându-le să îşi extindă rapid operaţiunile la scară globală, cu costuri reduse şi o detectare mai dificilă, scrie stirileprotv.ro.
Această tehnologie le permite infractorilor să creeze mesaje în mai multe limbi şi să realizeze falsuri extrem de realiste pentru a imita persoane şi a şantaja victimele în cadrul operaţiunilor globale de fraudă cibernetică, potrivit raportului European Serious Organised Crime Threat Assessment al agenţiei europene de aplicare a legii.
Europol a mai precizat că infractorii folosesc inteligenţa artificială generativă şi pentru a produce materiale de abuz sexual asupra minorilor.
”ADN-ul crimei organizate se schimbă radical. Reţelele infracţionale s-au transformat în adevărate afaceri criminale globale, bazate pe tehnologie, care exploatează platformele digitale, fluxurile financiare ilicite şi instabilitatea geopolitică pentru a-şi extinde influenţa”, a declarat Catherine De Bolle, directorul executiv al Europol.
Agenţia a subliniat că fiecare etapă a procesului infracţional devine din ce în ce mai digitalizată, de la recrutare şi comunicare până la sistemele de plată.
”Aceleaşi caracteristici care fac AI-ul revoluţionar – accesibilitatea, adaptabilitatea şi complexitatea sa – îl transformă într-un instrument puternic pentru reţelele de crimă organizată. Aceste tehnologii automatizează şi extind operaţiunile criminale, făcându-le mai scalabile şi mai greu de detectat”, a transmis Europol.
Inteligenţa artificială ar putea permite apariţia reţelelor criminale autonome
Raportul avertizează că dezvoltarea unei inteligenţe artificiale complet autonome, capabilă să planifice şi să execute sarcini fără intervenţie umană, ”ar putea deschide calea pentru reţele infracţionale controlate exclusiv de AI, marcând începutul unei noi ere a crimei organizate”.
În februarie, Europol a anunţat arestarea a douăzeci şi patru de persoane implicate în distribuirea de imagini generate de AI cu abuzuri asupra copiilor. Aceasta a fost una dintre primele operaţiuni împotriva unor astfel de materiale, iar Europol a subliniat atunci lipsa unor legislaţii naţionale clare privind utilizarea inteligenţei artificiale în acest scop.
În decembrie 2023, agenţia europeană a demontat MATRIX, un serviciu de mesagerie criptată utilizat pentru traficul internaţional de droguri şi arme.
Principalele ameninţări infracţionale în creştere în Europa
Europol a identificat marţi mai multe tipuri de infracţiuni în expansiune rapidă pe continent, printre care atacurile cibernetice, traficul de migranţi, traficul de droguri şi arme de foc, infracţiunile legate de gestionarea ilegală a deşeurilor.
Agenţia europeană subliniază că evoluţia tehnologică şi utilizarea inteligenţei artificiale de către grupările de crimă organizată ridică provocări majore pentru autorităţile de aplicare a legii, care trebuie să îşi adapteze rapid strategiile pentru a face faţă noilor ameninţări.