Editura Cartier serbează 25 de ani de activitate! Bucură-te de oferte surprinzătoare la Noaptea Cărților Deschise

Editura Cartier împlinește 25 de ani de activitate. Cu ocazia acestui eveniment, editura a lansat peste 1.900 de titluri, într-un tiraj total de peste nouă milioane de exemplare, și reduceri surprinzătoare la cărți!

separator
La aniversare, vineri, 6 martie, puteți să vă bucurați alături de oferte speciale în toate Librăriile Cartier.

Te așteaptă reduceri de 50 la sută la carte bună. Până la miezul nopții. E Noaptea Cărților Deschise.

Va fi dichis, chilipir, o seară poetică cu poeme de dragoste cu Vasile Romanciuc, Arcadie Suceveanu, Andrei Țurcanu, Marcela Benea, Emilian Galaicu-Păun, Dumitru Crudu, Eugenia Bulat, Alexandru Corduneanu, Alex Cosmescu, Eugenia Bulat, Silvia Caloianu, Rodica Gotca și Premiul Om de Cuvânt. Au fost nominalizați: Vitalie Ciobanu, scriitor; Nina Corcinschi, critic literar; Dumitru Crudu, scriitor; Victoria Cușnir, jurnalistă radio; Andrei Ţurcanu, critic literar și poet.

Anul 2019 este anul Tatianei Țîbuleac, anunță editura Cartier. Romanul Grădina de sticlă a luat Premiul pentru Literatură al Uniunii Europene. Romanul Vara în care mama a avut ochii verzi a apărut în spaniolă, unde a luat premiul librarilor spanioli pentru anul 2019, Premiul Calamo pentru cartea anului 2019, unul dintre cele mai importante premii ale pieței de carte spaniole. Premiile Naționale, oferite în perioada Guvernului Sandu, au obținut Tatiana Țîbuleac și Lică Sainciuc.

Albumul Moldova: oameni, locuri, bucătărie și vin de Angela Brașoveanu și Roman Rybaleov este câștigătorul pentru Republica Moldova al premiilor Gourmand World Cookbook Awards, categoriile B08 Design și C07 Europa de Est. Moldova: oameni, locuri, bucătărie și vin este în lista finaliștilor și intră în concursul pentru cea mai bună carte de gastronomie și vin din lume pentru anul 2020.

Moldova: oameni, locuri, bucătărie și vin a fost distins, de asemenea, cu Premiul de Excelenţă la Gala GastroArt & Vin (București). Cartea Melcușorul de Lavinia Braniște, ilustrații de Veronica Neacșu, a intrat în catalogul The White Ravens 2019 a celor mai frumoase 200 de cărți pentru copii și adolescenți din lume (Frankfurt). Romanul Sebastian, de Gelu Diaconu, a fost distins cu Premiul Cartea Discretă a Anului. Romanul lui Em.Galaicu-Păun Țesut viu. 10×10 a apărut în engleză. Romanul Lagărul 33 de Lilia Bicec-Zanardelli a apărut în italiană. Zilele Literaturii Române din mai au fost cu Adi Schiop, Dinu Guțu, Dan Alexe, Marius Chivu, Sorin Hadârcă, Valeriu Gherghel, Bogdan Crețu, Tamara Cărăuș, Alina Purcaru, Vasile Ernu, Vasile Romanciuc, Ruxandra Cesereanu, Dan Sociu, Em. Galaicu-Păun, Alexandru Bordian, Constantin Cheianu, Emanuela Iurkin.

Premiul Librăriilor Cartier Om de Cuvânt 2019: poetul Vasile Romanciuc. În Cartier de colecție au apărut antologiile de poeme cu nr. 20 – 24: Constantin Abăluță & poeme alese de Claudiu Komartin, Teodor Dună, Nora Iuga & Rita Chirian, Ioan Pintea și Un secol de poezie română scrisă de femei (vol. I), de Alina Purcaru & Paula Erizanu. A apărut Basarabia necunoscută. Ediție în trei volume, de Iurie Colesnic, un proiect ambițios de 2000 de pagini. În Cartier istoric au apărut Odessa lui Charles King, Socialiștii lui Adi Dohotaru, Însemnările unui guvernator al prințului S.Urusov și Încremeniți în istorie al lui Iulian Fruntașu. În anul 2019 a apărut Hipsteri, bobos și clase creative, de Ciprian State și Dinu Guțu, și încă 80 de titluri, dintre care 4 ebookuri. Cu un tiraj total de 135 374 de exemplare.

Află toate noutățile pe Cartier.md.

Uzina metalurgică de la Râbnița și cea de ciment își reiau activitatea

Reprezentanții regimului separatist de la Tiraspol sunt foarte mulțumiți de înțelegerea la care au ajuns cu autoritățile de la Chișinău privind livrarea în Transnistria a întregului volum de gaz primit de la „Gazprom” în decembrie – 5,7 milioane de metri cubi de gaze pe zi, scrie ziarulnational.md.

Așa-zisul ministru al economiei din Transnistria, Serghei Obolonik, susține că grație acestei decizii își vor relua activitatea la capacitate maximă uzina metalurgică de la Râbnița, dar și cea de ciment.

„Noi vom primi 5,7 milioane de metri cubi de gaz pe zi, tot volumul livrat de „Gazprom” va ajunge în Transnistria. Toate întreprinderile își vor relua activitatea, inclusiv uzina metalurgică de la Râbnița, dar și cea de ciment.

Astfel, vom relua exporturile. De asemenea, vom avea lumină stradală și pe timpul nopții. Acum se întunecă foarte repede și e necesar să avem iluminare”, a menționat Obolonik, într-o intervenție la un post de radio din Tiraspol.

Totodată, așa-zisul ministru spune că și centrala de la Cuciurgan (MGRES) va asigura venituri importante pentru plata pensiilor și salariilor, după ce Chișinăul a acceptat să cumpere energia electrică, în schimbul cedării celor 5,7 milioane de metri cubi de gaze, cu prețul de 73 de dolari (cu circa 10 dolari mai mult decât acum două luni). Totuși, MGRES va asigura între 50-70 la sută din necesarul de energie pe malul drept al Nistrului.

„MGRES va funcționa, va asigura venituri la buget pentru plata pensiilor și salariilor. Va fi asigurată și securitatea sistemului nostru energetic, nu vor fi întreruperi de curent. Tot businessul va funcționa în regim normal. Apă caldă, încălzire, troleibuze, iluminat stradal – totul este planificat să fie lansat ca de obicei”, a adăugat Obolonik.

Un graffiti făcut de Banksy în Ucraina pe o clădire bombardată a fost furat. Hoții au tăiat tencuiala

Un grup de indivizi a furat un graffiti realizat de celebrul artist Banksy în orașul ucrainean Gostomel. Hoții au reușit să taie o secțiune din tencuiala clădirii grav avariate de bombardamentele rusești, scrie BBC.

Pictura murală reprezintă imaginea unei femei cu mască de gaz și halat de baie care ține un extinctor. Hoții au fost prinși la locul faptei, iar porțiunea furată din zid a fost recuperată, potrivit guvernatorului regiunii Kiev, Oleksi Kuleba.

„Aceste imagini sunt, la urma urmei, simboluri ale luptei noastre împotriva inamicului. Vom face totul pentru a păstra aceste opere de artă stradală ca simbol al victoriei noastre”, a adăugat el.

Potrivit publicației ucrainene The Kiyv Independent, citat de digi24.ro, autorii jafului au spus că intenționau să vândă opera de artă și să transfere banii către Forțele Armate ale Ucrainei. Autoritățile locale nu s-au expus pe seama acestui fapt.

Pictura murală se numără printre cele șapte graffiti-uri, realizate de Banksy în Ucraina de la începutul războiului. Artistul neconvențional, a cărui identitate nu o cunoaște nimeni, a confirmat că lucrările îi aparțin.

Pe parcursul carierei sale, Banksy a creat noi forme de exprimare artistică și a condamnat neobosit războaiele, societățile capitaliste și regulile prin satiră.

Iranul a cerut ajutorul Rusiei ca să-i potolească pe protestatari

Regimul de la Teheran se teme de prelungirea demonstrațiilor și de greve de amploare.

18.000 de iranieni au fost arestați de la începerea demonstrațiilor contra guvernului. Documente intrate în posesia postului de televiziune Iran International arată că guvernul iranian a solicitat Kremlinului să-i antreneze oamenii și tehnologie specializată împotriva protestatarilor.

Postul susține că „există referințe în documente că Rusia ascultă comunicațiile occidentale pentru a oferi Teheranului evaluări despre puterea mișcării de protest”. Potrivit aceleiași surse, un comandant înalt al Gărzii Revoluționare a declarat că comandanții-șefi au chemat 1.000 de membri pensionari pentru a ajuta la înăbușirea revoltei populare, deoarece nu au suficiente forțe, dar doar 300 au acceptat să revină în serviciu și să restrângă protestele.

Pe acest fond, Iranul a cerut ajutorul Rusiei, temându-se că manifestațiile vor continua, pot ajunge să aibă televiziunile drept țintă și că este posibilă extinderea grevelor.  Inițiate după moartea lui Mahsa Amini, o tânără arestată și bătută de către poliția iraniană a moravurilor, pentru că nu purta vălul tradițional, protestele din Iran s-au extins rapid. În ciuda intervenției în forță a autorităților, tulburările din țara cu 85 de milioane de locuitori au continuat și au căpătat o putere tot mai mare.

sursa: www.libertatea.ro

Natalia Gordienko: ,,Să spun că sunt șocată, e puțin spus”
Articolul anterior
O femeie de 73 de ani a reușit să slăbească 23 de kg și să-și schimbe complet viața
Articolul următor