Editurile și librarii din Rusia se tem de revenirea cenzurii din epoca sovietică

Editurile și librarii din Rusia se tem de revenirea cenzurii din epoca sovietică, în contextul înăspririi puterii care însoțește ofensiva militară din Ucraina. De la începutul conflictului, autoritățile ruse și-au înăsprit controlul asupra informațiilor care circulă în mass-media, pe rețelele de socializare, dar și în operele artistice. Săptămâna trecută, deputații au adoptat amendamente care interzic „promovarea relațiilor sexuale netradiționale” în mass-media, pe internet, în cărți și în filme.

Confruntați cu interdicții și restricții tot mai numeroase, editurile și librarii din Rusia se tem de revenirea cenzurii din epoca sovietică, în contextul înăspririi puterii care însoțește ofensiva militară din Ucraina, scrie presa franceză.

De la începutul conflictului, autoritățile ruse și-au înăsprit controlul asupra informațiilor care circulă în mass-media, social media, dar și în operele artistice.

Săptămâna trecută, deputații au adoptat amendamente care interzic „promovarea relațiilor sexuale netradiționale” în mass-media, pe internet, în cărți și în filme.

Autoritățile prezintă această măsură, care mai trebuie să fie semnată de Vladimir Putin pentru a intra în vigoare, drept un bastion împotriva a ceea ce ele descriu drept propagandă LGBT+ din țările occidentale.

De asemenea, autoritățile vor să interzică vânzarea către minori a cărților scrise de „agenți ai străinilor” , o etichetă folosită de opozanți, activiști, dar și de artiști, cum ar fi scriitorul de science-fiction Dmitri Gloukhovski.

La târgul de carte „Non/Fiction” , un eveniment cultural major care a început la Moscova, mulți editori, librari și cititori păreau nedumeriți.

Evgheni Kopiov, de la editura Eksmo, este îngrijorat de faptul că „interpretarea larg” permisă de legea privind „propaganda” LGBT+ ar putea afecta o mulțime de cărți, inclusiv clasice.

Totul va depinde de discuțiile noastre cu autoritățile de reglementare” , a declarat el.

Ca și el, mulți editori și librari așteaptă clarificări din partea autorităților cu privire la ceea ce consideră a fi sau nu propagandă LGBT+.

Fără să mai aștepte, la Sankt Petersburg, librăriile au lansat deja o mare vânzare de lichidare, oferind reduceri de până la 50%, potrivit presei locale.

La târgul de carte „Non/Fiction” , Marina Kadétova, de la editura Kompas-Guide, se teme că toate aceste restricții vor alimenta „autocenzura”. „Când oamenii încep să se autocenzureze, atunci încep problemele” , spune ea.

Operațiunea VITEZA, mii de încălcări comise de șoferi

Timp de o săptămână, polițiștii INSP au fixat peste 5 mii de încălcări rutiere comise de șoferi, anunță Poliția.

Operațiunea (acțiune sub egida #ROADPOL) are scopul diminuării numărului de accidente rutiere, dar şi sporirea nivelului de disciplină al participanților la trafic.

În premieră, Poliția Națională a fost dotatăcu cinci bărci de patrulare de către Autoritatea Polițienească Suedeză

În premieră, Poliția Națională a fost dotată de către Autoritatea Polițienească Suedeză cu cinci bărci de patrulare.

Timp de trei zile, 9 angajați ai subdiviziunilor Poliției Naționale, precum și reprezentanți ai altor entități ale MAI, au fost instruiți în utilizarea bărcilor cu motor.

Ulterior, aceștia vor putea interveni în cadrul activităților de supraveghere și intervenție în zonele acvatice.

Instruirile au avut loc sub îndrumarea specialiștilor suedezi, care au furnizat cunoștințele și abilitățile necesare pentru operarea eficientă a acestor mijloace de transport pe apă.

Astfel, vom extinde capacitatea operațională a angajaților poliției, facilitând intervenția rapidă și eficientă în situații de urgență.

Gest emoționant și salvare dramatică al unui ucrainean. A îngenuncheat și a sărutat pământul românesc

Doi cetățeni ucraineni, de 30 și 31 de ani, au fost salvați după patru zile pe care le-au petrecut în munții din Maramureș. Cei doi făceau parte dintr-un grup mai mare, care a pornit spre România, pentru a nu ajunge pe front, scrie adevarul.ro.

Alarma s-a dat pe 18 aprilie, la ora 5.00 dimineața, anunțând că un grup de trei ucraineni s-a rătăcit în munți după ce aceștia au trecut granița ilegal și au nevoie de ajutor. O echipă de salvamontiști și polițiști de frontieră au pornit imediat în căutarea lor. Unul a fost găsit, însă ceilalți doi, nici urmă de ei. Căutările au încetat seara, dar între timp mai era căutat un grup de patru ucraineni care, la fel, au trecut granița ilegal în România.

Despre acest grup, echipa de slvatori a aflat după ce, pe traseu, au întâlnit unul dintre ei care era echipat și nu avea nevoie de ajutor.

Astfel, salvamontiștii și polițiștii de frontieră au început să-i caute și pe ceilalți. Doi dintre ei au fost găsiți astăzi, după ce au petrecut patru zile în munți, unde a nins, iar temperaturile au fost negative, ei nefiind echipați de munte.

Găsiți cu ajutorul elicopterului

Pentru că noi nu spunem niciodată „nu”, astăzi după câteva ore de căutări în care am folosit elicopterul SMURD am reușit să găsim doi ucrainieni din grupul celor patru (zona Repedea – Poienile de sub Munte). Cei doi au 30 și 31 ani și sunt plecați din Ucraina din dată de 16 Aprilie. Ambii au fost predați echipajelor Ambulanței și respectiv SMURD veniți în sprijin”, a precizat Dan Benga, șeful Serviciului Județean Salvamont Maramureș.

Când a fost coborât din elicopter băiatul de 31 ani care de-abia se mai deplasa, a îngenuncheat plângând și a sărutat pământul, ulterior strângându-ne în brațe pe fiecare și mulțumindu-ne că l-am salvat”, a mai relatat Benga.

Din păcate, despre primii doi căutați nu există informații. Se presupune că ar fi în viață și ar fi fost preluați de grănicerii ucraineni, dar informațiile sunt incerte.

Maia Sandu invită afaceriștii japonezi să investească în câteva domenii din Moldova
Articolul anterior
Contact Center maib: mai centrat pe client și pe fiecare angajat
Articolul următor