Efes Moldova în parteneriat cu ANTRIM lansează programul de susținere a turismului local

“Prietenește pentru turism” – un mesaj de încurajare pentru afacerile rurale din turism cu potențial și dorință de a valorifica aportul pe care acestea îl pot aduce dezvoltării turismului local. Gospodăriile din sate, casele rurale, pensiunile din țară, reprezintă locurile unde tradițiile și istoria sunt prezente, iar oamenii care stau în spatele acestor locuri, reinventează noțiunea de turism rural pentru a oferi vizitatorilor săi posibilitatea de a trăi specificul locațiilor tradiționale.

separator

EFES VITANTA MOLDOVA BREWERY SA în parteneriat cu Asociația  Națională pentru Turism Receptor și Domestic din Moldova (ANTRIM) lansează inițiativa comună ce vizează încurajarea procesului de diversificare și dezvoltare a serviciilor turistice oferite de către pensiunile din țară, ce se va reflecta în procesul de poziționare a Republicii Moldova drept o destinație turistică bazată pe durabilitate, autenticitatea tradițiilor și dezvoltare accelerată, dar responsabilă. Programul de dezvoltare susține activitățile direcționate către reabilitarea caselor tradiționale, organizarea activităților pentru odihnă activă sustenabilă și pentru protecția mediului înconjurător. Prin intermediul oportunității date, drept scop este oferirea unei valori adăugate experiențelor deja existente și imbunătățirea acestora pentru a învăța și ghida vizitatorii cum să își creeze o nouă viziune asupra turismului local și cum să-l valorifice întru deplina satisfacere a cererii, ce atestă o creștere continuă pe piața locală.

 

Parteneriatul Efes Vitanta Moldova Brewery și Asociația Națională pentru Turism Receptor și Domestic din Moldova reprezintă un program de granturi, lansat în contextul implementării programului de susținere al turismului rural denumit „PRIETENEȘTE PENTRU TURISM”, adresat caselor rurale și pensiunilor agro-turistice. Acest grant poate fi valorificat pentru îmbunătățirea unor facilități deja existente, sau pentru a diversifica acitivățile propuse turiștilor. Mai multă informație poate fi accesată aici.

Ludmila Andronic, Director Afaceri Corporative Efes Moldova:

„Din câte cunosc, este pentru prima dată când în Republica Moldova o companie privată se angajează să finanțeze, prin intermediul unei asociații obștești, afaceri mici și micro. În acest sens ne-am inspirat și din experiența companiei noastră-mamă, Anadolu Efes, care implementează de ani buni un proiect similar de dezvoltare a turismului rural în Turcia.  Noi am lansat acest program de granturi acasă, pentru că suntem siguri de potențialul turistic al țării noastre și vrem din tot sufletul să încurajăm proiectele inovatoare și inspiraționale de dezvoltare a experiențelor și produselor turistice și diversitatea ofertei de turism domestic și receptor în Moldova.  Vrem ca suportul nostru prietenesc să reunească oamenii buni, să  creeze oportunități de venituri și de dezvoltare personală a beneficiarilor.”

Victoria Bucătaru, Director Executiv ANTRIM relatează că:

“În lumina desemnării anului 2020 drept Anul Turismului și Dezvoltării Rurale de către Organizația Mondială a Turismului, avem oportunitatea irepetabilă de a promova specificul local al vieții în mediul rural și al patrimoniul intangibil cultural, precum tradițiile din sate. Spre fericire, semnarea acestui acord se aliniază titlului acordat de către OMT, iar echipele noastre urmăresc dezvoltarea “spiritului” comunităților zonelor rurale prin îmbunătățirea produseleor turistice din mediul rural și agro-turistic.”

Diana Lazăr, vicedirectorul Proiectului de Competitivitate din Moldova, finanțat de USAID, Guvernul Suediei și Guvernul Marii Britanii, afirmă că:

„Peste 30 de pensiuni agroturistice și 25 mici producători de vinuri și-au ameliorat semnificativ facilitățile de primire a turiștilor dar și portofoliul de experiențe oferite, ceea ce a condus la creșterea cu peste 50% a veniturilor lor, servind drept model de dezvoltare pentru alte zeci de mici afaceri rurale în turism. Aceste practici trebuie continuate și susținute plenar. Prin asemenea parteneriate între mediul corporativ cu mediul asociativ de afaceri din turism se va amplifica creșterea durabilă, eficientă și valorizantă a întreprinderilor mici de turism din regiunile rurale, prin transferul de expertiză, bune practici dar și susținerea financiară, orientată spre obiective strategice comune ale industriei turismului a Republicii Moldova.”

Pentru a participa în cadrul concursului de granturi, urmează a fi prezentate Comisiei de Evaluare documentele necesare împreună cu cererea de finanțare. Solicitanții vor propune strategii de implementare a proiectului descris mai sus, prezentând inovațiile ce constituie punctele forte ale organizației. În contextul pandemiei COVID-19, solicitanții vor prezenta setul de documente prin intermediul unui e-mail la adresa de e-mail: director@antrim.md. Perioada deschisă pentru aplicări – 22 septembrie  – 20 octombrie 2020.

Asociația Națională pentru Turism Receptor și Domestic din Moldova (ANTRIM) este asociația de companii din domeniul turismului receptor și domestic din Moldova, cu o activitate prodigioasă de promovare a Moldovei ca destinație turistică pe plan internațional și local, de dezvoltare de produse turistice, susținere a mediului de afaceri din filiera turismului, fiind membru activ al Consiliului Economic de pe lângă Prim Ministru și membru ITER VITIS – Les chemins de la vigne, rută culturală certificată de Consiliul Europei, membru al Federației Mondiale a Asociațiilor Ghizilor de Turism Profesioniști (WFTGA). Inițiativele și activitățile sunt implementate cu suportul partenerului strategic – Proiectul de Competitivitate din Moldova, finanțat de USAID, Guvernul Suediei și Guvernul Marii Britanii.

Paradă de eleganță și rafinament la Castel Mimi! Două zâne ale frumuseții au prezentat noile tendințe pentru sezonul următor

Paradă de eleganță și rafinament la Castel Mimi! Doi renumiți artiști în înfrumusețare de la noi, adevărate zâne ale frumuseții, au prezentat noile tendințe în materie de coafuri și make-up pentru următorul sezon, într-o atmosferă de vis.

Hairstylist-ul Ecaterina Atasii și make-up artistul Olga Crețu au o colaborare frumoasă de mai mulți ani și împrreună au reușit să bulverseze rețelele sociale de la noi cu lucrările lor de o frumusețe rară.

Cafurile Ecaterinei reprezintă o adevărată artă și cu greu îți vine să crezi că sunt realizate de mâna omului. Și Olga Crețu merită toate aprecierile. Make-up artistul își mânuiește cu atâta dibăcie pensulele încât toate femeile devin adevărate dive în mâinile ei.

Recent, cele două artiste și-au prezentat Colecția “ Fame Fatale” într-o atmosferă de vis, la Castel Mimi. O adevărată paradă de eleganță și rafinament! Astfel, artistele au prezentat noilor tendințe pentru următorul sezon.

Vedeți mai jos imagini video.

”Dragile mele Femei fatale, așa vreau să va văd, fatal de fericite! Vreau să vă prezint cea mai noua Tendința în materie de coafuri a anului 2023, cea care a devenit favorita voastră, asta o zic cu certitudine datorită multitudinii de mesaje pe care le primesc de la voi! Sper că aceste Lookuri să vă fie sursă de inspirație in a deveni cele mai bune și frumoase versiuni ale voastre.!”, scrie Ecaterina Atasii pe pagina ei de Facebook.

Puteți admira mai jos lucrările celor două zâne ale frumuseții.

Vladimir Putin, prima apariție în zonele ocupate din Ucraina! Președintele rus, în vizită în Mariupol

Președintele rus a vizitat, sâmbătă, Mariupol, orașul-port din regiunea ucraienanță Donețk și locul unde s-au desfășurat cele mai sângeroare bătălii de când Rusia a invadat Ucraina. Presa rusă de stat scrie că acesta a ajuns cu un elicopter în orașul bombardat masiv de ruși la începutul războiului, relatează The New York Times citat de libertatea.ro.

Kremlinul, citat de presa rusă, a descris vizita lui Putin la Mariupol ca fiind „o călătorie de lucru” pentru ca președintele rus să analizeze lucrările de construcție și restaurare din oraș.

„În special, a fost vorba despre construcția de noi cartiere rezidențiale, facilități sociale și educaționale, infrastructură de locuințe și servicii comunale, instituții medicale. (…) Șeful statului a examinat, de asemenea, linia de coastă din Mariupol, în zona clubului de iahturi, clădirea teatrului, locuri memorabile ale orașului”, a mai precizat serviciul de presă al Kremlinului, adăugând că Putin a discutat și cu locuitori din Mariupol.

În timpul vizitei, Putin a călătorit prin mai multe zone ale orașului în timp ce conducea o mașină, făcând diverse opriri, iar vicepremierul Marat Khusnullin i-a prezentat un raport privind progresul lucrărilor, relatează agenția rusă Interfax.

Liderul de la Kremlin a ajuns în orașul ocupat după vizita pe care a făcut-o în Crimeea, în contextul în care sâmbătă, 18 martie, s-au împlini nouă ani de când regiunea ucraineană de la Marea Neagră a fost anexată de Rusia, într-o mișcare nerecunoscută la nivel internațional. Aceasta a fost a doua călătorie neanunțată a lui Vladimir Putin în zonele ocupate de Rusia în Ucraina în acest wekend și a fost cea mai apropiată deplasare a liderului rus de liniile de front din ultimul an.

Cele două vizite au avut loc la mai puțin de 48 de ore după ce Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare pe numele lui Vladimir Putin pentru crime de război. Liderul de la Kremlin este vizat de suspiciunea de deportare ilegală a unor copii din Ucraina și transfer ilegal de persoane de pe teritoriul Ucrainei în Federația Rusă. Un mandat similar a fost emis și pentru Maria Alekseievna Lvova-Belova, comisarul rus pentru drepturile copilului, pentru aceleași acuzații.

Mariupol, oraș distrus de bombardamente și oraș-simbol al rezistenței

Mariupol, care avea înainte de război o populație de jumătate de milion de locuitori, a fost timp de mai multe luni sub asediul forțelor ruse. Orașul în care se afla una dintre cele mai mari uzine siderurgice din Europa, Azovstal, a fost bombardat masiv de trupele Moscovei în primele luni ale invaziei. În inferioritate numerică și cu arme mai puține și mai puțin sofisticate, armata ucraineană a rezistat, refugiindu-se în fabrica de oțel a orașului. În cele din urmă, în luna mai a anului trecut, forțele ucrainene s-au retras, lăsând orașul devastat sub control rusesc.

Trauma seismelor din Turcia! O femeie s-a trezit dintr-un coșmar și s-a aruncat de la etaj

Ayşe Gülhan Çeler, 38 de ani, s-a trezit din somn țipând că „este cutremur”, a intrat în panică și a sărit de la etajul al doilea al unui bloc din orașul Erzin, provincia Hatay. Femeia a fost dusă la spital, dar nu a mai putut fi salvată, relatează realitatea.ro care citează presa turcă.

Provincia Hatay a fost cea mai afectată de cutremurul devastator, de luna trecută, care a ucis aproximativ 50.000 de persoane. Seismul a fost urmat de sute de replici. Pe 14 martie, Ayşe Gülhan Çeler.ea s-a trezit dintr-un coșmar. „Se temea! A crezut că este o nouă replică și a intrat în panică, Ayşe a mea a fugit spre balcon și a sărit de la etajul doi“, a declarat, traumatizată, mama Lütfiye Çeler. Transportată la spital, Ayșe nu a putut fi salvată.

”Fiica mea s-a trezit brusc, țipând: „Mamă, este un cutremur, trebuie să ieșim”. Am încercat să o opresc, dar nu am reușit, a sărit. Nici eu nu puteam înțelege ce se întâmplă. Când am văzut-o jos, am leșinat!”

„Orice s-a întâmplat cu fiica mea s-a întâmplat după cutremurul din 6 februarie. A suferit o traumă. Fiica mea nu s-a sinucis, cred că a avut coșmar că e cutremur și a sărit din cauza panicii”, a mai declarat mama îndurerată.

Video. Incendiu de groază la Soroca. Un bărbat și-ar fi dat foc la casă
Articolul anterior
USMF „Nicolae Testemițanu” se află pe locul 5 în topul celor mai bune universități eurasiatice
Articolul următor