Efes Moldova în parteneriat cu ANTRIM lansează programul de susținere a turismului local

“Prietenește pentru turism” – un mesaj de încurajare pentru afacerile rurale din turism cu potențial și dorință de a valorifica aportul pe care acestea îl pot aduce dezvoltării turismului local. Gospodăriile din sate, casele rurale, pensiunile din țară, reprezintă locurile unde tradițiile și istoria sunt prezente, iar oamenii care stau în spatele acestor locuri, reinventează noțiunea de turism rural pentru a oferi vizitatorilor săi posibilitatea de a trăi specificul locațiilor tradiționale.

separator

EFES VITANTA MOLDOVA BREWERY SA în parteneriat cu Asociația  Națională pentru Turism Receptor și Domestic din Moldova (ANTRIM) lansează inițiativa comună ce vizează încurajarea procesului de diversificare și dezvoltare a serviciilor turistice oferite de către pensiunile din țară, ce se va reflecta în procesul de poziționare a Republicii Moldova drept o destinație turistică bazată pe durabilitate, autenticitatea tradițiilor și dezvoltare accelerată, dar responsabilă. Programul de dezvoltare susține activitățile direcționate către reabilitarea caselor tradiționale, organizarea activităților pentru odihnă activă sustenabilă și pentru protecția mediului înconjurător. Prin intermediul oportunității date, drept scop este oferirea unei valori adăugate experiențelor deja existente și imbunătățirea acestora pentru a învăța și ghida vizitatorii cum să își creeze o nouă viziune asupra turismului local și cum să-l valorifice întru deplina satisfacere a cererii, ce atestă o creștere continuă pe piața locală.

 

Parteneriatul Efes Vitanta Moldova Brewery și Asociația Națională pentru Turism Receptor și Domestic din Moldova reprezintă un program de granturi, lansat în contextul implementării programului de susținere al turismului rural denumit „PRIETENEȘTE PENTRU TURISM”, adresat caselor rurale și pensiunilor agro-turistice. Acest grant poate fi valorificat pentru îmbunătățirea unor facilități deja existente, sau pentru a diversifica acitivățile propuse turiștilor. Mai multă informație poate fi accesată aici.

Ludmila Andronic, Director Afaceri Corporative Efes Moldova:

„Din câte cunosc, este pentru prima dată când în Republica Moldova o companie privată se angajează să finanțeze, prin intermediul unei asociații obștești, afaceri mici și micro. În acest sens ne-am inspirat și din experiența companiei noastră-mamă, Anadolu Efes, care implementează de ani buni un proiect similar de dezvoltare a turismului rural în Turcia.  Noi am lansat acest program de granturi acasă, pentru că suntem siguri de potențialul turistic al țării noastre și vrem din tot sufletul să încurajăm proiectele inovatoare și inspiraționale de dezvoltare a experiențelor și produselor turistice și diversitatea ofertei de turism domestic și receptor în Moldova.  Vrem ca suportul nostru prietenesc să reunească oamenii buni, să  creeze oportunități de venituri și de dezvoltare personală a beneficiarilor.”

Victoria Bucătaru, Director Executiv ANTRIM relatează că:

“În lumina desemnării anului 2020 drept Anul Turismului și Dezvoltării Rurale de către Organizația Mondială a Turismului, avem oportunitatea irepetabilă de a promova specificul local al vieții în mediul rural și al patrimoniul intangibil cultural, precum tradițiile din sate. Spre fericire, semnarea acestui acord se aliniază titlului acordat de către OMT, iar echipele noastre urmăresc dezvoltarea “spiritului” comunităților zonelor rurale prin îmbunătățirea produseleor turistice din mediul rural și agro-turistic.”

Diana Lazăr, vicedirectorul Proiectului de Competitivitate din Moldova, finanțat de USAID, Guvernul Suediei și Guvernul Marii Britanii, afirmă că:

„Peste 30 de pensiuni agroturistice și 25 mici producători de vinuri și-au ameliorat semnificativ facilitățile de primire a turiștilor dar și portofoliul de experiențe oferite, ceea ce a condus la creșterea cu peste 50% a veniturilor lor, servind drept model de dezvoltare pentru alte zeci de mici afaceri rurale în turism. Aceste practici trebuie continuate și susținute plenar. Prin asemenea parteneriate între mediul corporativ cu mediul asociativ de afaceri din turism se va amplifica creșterea durabilă, eficientă și valorizantă a întreprinderilor mici de turism din regiunile rurale, prin transferul de expertiză, bune practici dar și susținerea financiară, orientată spre obiective strategice comune ale industriei turismului a Republicii Moldova.”

Pentru a participa în cadrul concursului de granturi, urmează a fi prezentate Comisiei de Evaluare documentele necesare împreună cu cererea de finanțare. Solicitanții vor propune strategii de implementare a proiectului descris mai sus, prezentând inovațiile ce constituie punctele forte ale organizației. În contextul pandemiei COVID-19, solicitanții vor prezenta setul de documente prin intermediul unui e-mail la adresa de e-mail: director@antrim.md. Perioada deschisă pentru aplicări – 22 septembrie  – 20 octombrie 2020.

Asociația Națională pentru Turism Receptor și Domestic din Moldova (ANTRIM) este asociația de companii din domeniul turismului receptor și domestic din Moldova, cu o activitate prodigioasă de promovare a Moldovei ca destinație turistică pe plan internațional și local, de dezvoltare de produse turistice, susținere a mediului de afaceri din filiera turismului, fiind membru activ al Consiliului Economic de pe lângă Prim Ministru și membru ITER VITIS – Les chemins de la vigne, rută culturală certificată de Consiliul Europei, membru al Federației Mondiale a Asociațiilor Ghizilor de Turism Profesioniști (WFTGA). Inițiativele și activitățile sunt implementate cu suportul partenerului strategic – Proiectul de Competitivitate din Moldova, finanțat de USAID, Guvernul Suediei și Guvernul Marii Britanii.

Orașul în care localnicii au acces gratuit la piscine în zilele caniculare

Vecinii bulgari pătimesc din cauza valului de caniculă. În sudul Bulgariei, pompierii se luptă cu incendii de vegetație, iar în nord-vest sunt prognozate temperaturi de 43 de grade Celsius. Atmosfera este sufocantă și la croați.

Termometrele de la intrarea într-o piscină publică din Zagreb indică 35 de grade Celsius. Este neobișnuit de cald pentru capitala Croației, motiv pentru care autoritățile locale au decis ca, timp de trei zile, accesul la cele cinci bazine din oraș să fie gratuit, conform stirileprotv.ro.

Apa are 27 de grade Celsius și este perfectă pentru cei dornici să se bălăcească în voie.

Cinci mii de persoane au ajuns la piscinele publice din Zagreb weekendul trecut. Potrivit estimărilor, în acest final de săptămână, numărul se va dubla.

Și bulgarii dau piept cu temperaturi greu de suportat. La Sofia sunt așteptate astăzi 36 de grade Celsius. Primăria a trimis cisterne ca să ude din plin bulevardele circulate și a creat puncte unde sunt împărțite sticle cu apă. În alte regiuni ale țării este și mai cald. Vor fi maxime de 43 de grade în următoarele zile.

Bulgaria se află sub un val de caniculă încă din iunie – considerată cea mai călduroasă lună din 1930, de când se fac măsurători oficiale. 

Două femei s-au înecat în râul Nistru

În ciuda avertismentelor repetate, o nouă tradegie s-a produs la scăldat în Nistru. Două femei, de 29 de ani și de 19 ani, ambele din regiunea transnistreană, au murit înecate.

Primul caz s-a produs ieri, în localitatea Chițcani. Femeia de 29 de ani era pe malul apei împreună cu copilul ei de 3 ani, cu sora sa și mai mulți prieteni și se știe că au consumat alcool. Femeia a intrat în apă împreună cu un prieten și doi minori dar imediat a dat semne că se îneacă. Bărbatul care o însoțea a ajutat copii să ajungă la mal, iar când a revenit, victima dispăruse deja sub apă, potrivit TVR Moldova.

Al doilea caz s-a produs după lăsarea întunericului. Femeia de 19 ani se afla la o aniversare împreună cu mai mulți prieteni și, desi au consumat alcool, au intrat în apă adâncă. Bărbații au fost luati de curenti și au fost salvați de un pescar. Doar tânăra s-a dus sub apă și nu a mai putut fi salvată.

Amenajarea amfiteatrului din sectorul Ciocana este aproape gata. Cum pot locuitorii orașului să-și petreacă timpul aici

Primăria Chișinău anunță că lucrările de construcție ale unicului Amfiteatru din sectorul Ciocana au fost finalizate, urmând a fi instalat sistemul de irigare și amenajat spaţiul verde.

Chișinău: Construcția Amfiteatrului din sectorul Ciocana, finalizatăFoto: chisinau.md

Amfiteatrului din bd. Mircea cel Bătrân 4/3 a fost creat de la zero, iar zona adiacentă a fost amenajată cu două terenuri de joacă și unul de fitness, spațiu unde doritorii pot juca șah, zone de odihnă pentru copii și maturi și a fost instalat mobilier urban. Totodată au fost instalate camere de supraveghere video și sistemul de iluminat public.

Reparate au fost și scările care duc către I.P. L.T. „Gaudeamus” şi amenajate rampe de acces pentru persoanele cu necesităţi speciale. Au fost create noi căi de acces spre scuarul cu amfiteatru.

Amfiteatrul deja găzduieşte diferite evenimente culturale în aer liber.

gallery images

Video. Incendiu de groază la Soroca. Un bărbat și-ar fi dat foc la casă
Articolul anterior
USMF „Nicolae Testemițanu” se află pe locul 5 în topul celor mai bune universități eurasiatice
Articolul următor