Doi soți români și cei cinci copii ai lor trăiesc la -50 de grade în îndepărtata Siberie: ,,Niciodată în toţi aceşti ani nu a fost oficial atât de frig în Ulan-Ude”

Este de loc din judeţul Alba. A trăit în copilărie acele ierni bogate în zăpadă pe care copiii din zilele noastre le văd din ce în ce mai rar. Nu ştia atunci că va ajunge să trăiască într-unul dintre cele mai friguroase oraşe de pe planetă. Şi-a urmat drumul în viaţă şi, de la -50 de grade, Marius Giura spune că viaţa, deşi grea, este tot frumoasă.

Marius Giura are 48 de ani şi locuieşte cu familia sa în oraşul Ulan-Ude, capitala Republicii Buriatia din Orientul Îndepărtat al Rusiei. Cu siguranţă sunt puţini români care au auzit de existenţa acestui oraş, unde Marius trăieşte de 17 ani alături de familia lui, soţia şi cei cinci copii.

Conform alba24.ro, el e pastor misionar al Bisericii Baptiste în Buriatia, teritoriul unui vechi trib mongol. Merge destul pe jos sau cu maşina la temperaturi demne de Polul Nord. Iar anul 2023 a început cu temperaturi pe care nu le-a mai trăit în cei 17 ani în Buriatia: -43 de grade C.

„E al 17-lea an de când trăim în Buriatia. Dar niciodată în toţi aceşti ani nu a fost «oficial» atât de frig în Ulan-Ude. Neoficial, prin diferite suburbii ale oraşului au mai fost temperaturi de minus 40 şi ceva de grade. De exemplu, la miezul nopţii de Revelion dintre 2017/18, termometrul exterior pus pe casa prietenilor cu care întâmpinam noul an arăta -42 C. Astăzi de dimineaţă (23 ianuarie) acelaşi termometru arăta -50 grade C!”, îşi povesteşte Marius pe Facebook experienţa lui la temperaturi extreme.

Fotografiile cu câini Husky și  Moș Crăciun par firești acolo. FOTOGRAFII: Facebook

E la 5.600 km de Moscova

În aceste condiţii, mersul la cumpărături este cronometrat bine, aerul fiind atât de rece încât abia poţi să respiri. După cum povesteşte Marius Giura şi mersul cu maşina poate fi o aventură.

„La aceste temperaturi amortizoarele maşinilor nu mai funcţionează aproape deloc, ieri, la cea mai mică denivelare, pe faţă auzeam de parcă s-ar lovi undeva fier de fier, sec. Uşile se închid cu greu, din a treia sau a patra încercare. Căldură cât să nu îngheţi, şi aia după o jumătate de oră de tors a motorului. Dacă e afară, în astfel de condiţii motorul trebuie să meargă cam 30 de minute la fiecare oră, altfel rişti să nu-l mai porneşti.”, explică Marius Giura cum funcţionează o maşină la temperaturile extreme din Rusia îndepărtată.

Marius și soția sa au cinci copii

Marius și soția sa  au cinci copii

Din cauza frigului, autorităţile din Buriatia au decis închiderea şcolilor. Aşa că toţi copiii se bucură de căldura caselor într-o vacanţă deloc ieşită din comun pentru condiţiile meteo locale.

Ulan-Ude este capitala Buriatiei, situată la aproximativ 100 de kilometri la sud-est de Lacul Baikal, la 5.600 de kilometri de Moscova. Oraşul se află la câteva sute de kilometri de graniţa cu Mongolia. Conform recensământului din 2021, în Ulan-Ude locuiau 437.565 de persoane.

Frigul și ninsorile vin peste România

Vremea în România se răcește în următoarele zile. Un ciclon care se apropie de România aduce ninsori, ger și viscol puternic, astfel că, foarte probabil, specialiștii vor emite mai multe avertizări. Vineri dimineață, 27 ianuarie, bucureștenii se vor trezi cu un strat de zăpadă. De luni, însă, vremea se încălzește. Stratul de zăpadă poate atinge  10 centimetri în București

Stratul de zăpadă poate atinge 10 centimetri în București

Meteorologii spun că zăpada va dispărea repede. Însă va urma un episod cu ploi și polei. Nu este exclus să avem şi o ploaie îngheţată, care îi va pune în dificultate pe conducătorii auto.

Sâmbătă va ninge, iar vântul va bate cu putere. Ciclonul mediteraneean va aduce zăpadă în zonele de deal şi de munte. Prin urmare, va fi un weekend perfect pentru schiat.

„Sâmbătă, în sudul, estul și centrul țării, vremea se va menţine în general închisă, cu precipitaţii predominant sub formă de ninsoare pe arii relativ extinse. În vest și în nord-vest, cerul va fi temporar noros, iar precipitaţii mixte se vor semnala pe spaţii mai restrânse”, spun meteorologii.

„Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificări în regiunile sud-estice și local în zona montană. Temperaturile maxime se vor încadra între -1 și 6 grade, iar cele minime, în general, între -5 și 0 grade. Izolat se va forma ceață”, anunță ANM.E posibil ca traficul  să fie îngreunat mâine

E posibil ca traficul să fie îngreunat mâine

Temperaturile scăzute nu vor dura prea mult. De săptămâna viitoare, meteorologii anunță că vom avea temperaturi blânde, de primăvară. După această dată, mai exact a treia săptămână din februarie aduce, din nou, frigul și zăpada.

Temperaturile maxime se vor încadra între 0 şi 7 grade, iar cele minime între -6 şi 4 grade, mai ridicate pe litoral. Specialiștii atrag însă atenția că aceste schimbări bruște de temperatură afectează psihicul și fizicul nostru. O schimbare de cel puțin 4 grade, într-un interval de timp scurt, afectează organismul.

Sistemul imunitar scade, se pot declanșa anumite afecțiuni, poți să ai probleme de concentrare sau cu somnul.

Pe lângă cele deja expuse, schimbările bruște de temperatură mai aduc cu ele și depresie, anxietate, alergii și chiar probleme cardiovasculare.

sursa

Primii copii ucraineni au reușit să se întoarcă acasă din captivitatea rusă! Ce pedepse au îndurat pentru că au strigat „Slava Ucrainei”. Imagini emoționante

Ucraina a organizat întoarcerea acasă a 17 copii pe care Federația Rusă i-a deportat de pe teritoriul regiunilor Herson și Harkov în timpul ocupație, anunță agențiile de presă, care citează o declarație de presă făcută de organizația caritabilă Salvați Ucraina.

Copii/Captură video

Potrivit sursei citate, voluntarii au reușit să găsească copiii pe care rușii, după deportarea din Ucraina, i-au transportat pe teritoriul Federației Ruse și pe care au refuzat să-i returneze părinților, relatează Ziare.com.

Copiii au declarat reporterilor că în Rusia au fost amenințați cu trimiterea în internatul din Pskov, li s-a spus că părinții i-au abandonat, au fost bătuți cu tije de metal și au fost izolați pentru că au strigat „Slava Ucraina”.

Invadatorii le-au mai spus copiilor că eliberarea Hersonului „nu este adevărată” și că vor rămâne pentru totdeauna „copii ai Rusiei”.

Operațiunea de întoarcere a copiilor a fost însoțită de o logistică complexă sub pericolul amenințărilor constante din partea Federației Ruse.

Ei au putut să se reîntâlnească cu părinții lor cu o zi înainte, pe 22 martie, mai arată sursa citată. Video:

Noi locuințe sociale în Moldova. Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei oferă 27 de milioane de euro

Pentru construcția locuințelor sociale noi în R. Moldova, Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei va oferi 27 mln. de euro. Dintre aceștia, 20 mln. de euro vor fi sub formă de împrumut pentru faza III a Proiectului de construcție, iar restul vor fi oferiți sub formă de granturi.

Câte locuințe sociale au fost construite în țară anul trecut - Stiri.md

Este vorba despre un grant de 1 mln. de euro din Fondul Verde de Investiții Sociale, precum și un grant de 6 mln. de euro din Fondul E5P pentru măsurile de eficiență energetică.

Costul total al proiectului este de 34 mln. de euro. Diferența de bani, de 7 mln. de euro, va fi acoperită de către autoritățile publice locale care vor aplica la proiect. Contribuția va fi formată din valoarea construcțiilor existente nefinalizate sau abandonate, valoarea terenului și documentația tehnică de proiect.

În baza proiectului vor fi construite 455 locuințe sociale în 12 localități ale Republicii Moldova, care vor asigura cca 1600 beneficiari, renovarea/modernizarea căminelor studențești în 4 localități, care ar asigura cca 750 beneficiari și construcția caselor pentru bătrâni în 16 localități, care ar asigura cca 750 de beneficiari.

Potrivit Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale proiectul prevede asigurarea cu locuințe sociale pentru diverse categorii de populație, construirea și reabilitarea caselor pentru bătrâni și căminele studențești, cu înlocuirea întregii anvelope a clădirilor, astfel, ca să fie reduse din costurile la încălzire, aplicând conceptul de eficiență energetică pentru clădiri. 

De asemenea, vor fi evaluate construcțiile publice existente și nefolosite din toată țara, în vederea renovării lor pentru a fi oferite familiilor cu venituri mici, familiilor tinere, specialiștilor care contribuie la dezvoltarea comunităților locale.

Obiectivele proiectului de construcție a locuințelor sociale sunt:

  • Suportul persoanelor cu venituri mici în asigurarea cu spațiu locativ;
  • Suportul persoanelor în vârstă și a celor cu dizabilități pentru asigurarea cu locuri în aziluri specializate;
  • Asigurarea studenților cu locuri în cămine modernizate;
  • Atragerea funcționarilor din cadrul sistemului bugetar al Republicii Moldova și reducerea fluctuației de cadre în rândurile angajaților publici în zonele rurale, prin oferirea de locuințe la locul angajării;
  • Îmbunătățirea calității vieții persoanelor social vulnerabile;
  • Dezvoltarea regiunilor prin atragerea și reținerea funcționarilor publici în urbele mici și localitățile rurale ale Republicii Moldova;
  • Creșterea eficienței energetice în imobilele publice, ceea ce va duce la reducerea poluării mediului și la scăderea cheltuielilor.

Proiectul vizează atragerea și menținerea specialiștilor din domeniul educației, sănătății, protecției sociale și administrației publice în mediul rural pentru a asigura furnizarea în continuare a unor astfel de servicii și astfel să contribuie la creșterea calității vieții pentru cetățeni, prin oferirea acestora la prețuri accesibile în locațiune.

Președintele Finlandei a semnat legea privind aderarea țării sale la NATO

Preşedintele finlandez Sauli Niinisto a semnat joi legea privind aderarea ţării sale la NATO, transmite Agerpres.

Finlanda intenţionează să construiască un gard la graniţa cu Rusia -  Stiri.md

Legislaţia care încorporează tratatul fondator al NATO a fost adoptată de parlamentul de la Helsinki la 1 martie cu o largă majoritate.

Sauli Niinisto anunţase după acel vot că doreşte să promulge legea înaintea alegerilor parlamentare din ţara sa, prevăzute pentru 2 aprilie.

Finlanda încă aşteaptă ca Turcia şi Ungaria să ratifice cererea sa de aderare la NATO. Toate celelalte 28 de ţări membre ale organizaţiei au aprobat deja intrarea Finlandei în Alianţă.

Ungaria intenţionează să ratifice aderarea Finlandei la 27 martie, în timp ce Turcia a anunţat că o va aproba în curând.

La scurt timp după Summitul de la Madrid din 28-30 iunie 2022, Suedia şi Finlanda au ajuns la un acord cu Ankara. Cele două ţări nordice şi-au exprimat sprijinul pentru Turcia în combaterea ameninţărilor la adresa securităţii sale naţionale şi au promis că vor facilita expulzarea suspecţilor urmăriţi de autorităţile turce.

Ulterior, Turcia le-a prezentat celor două ţări nordice cereri de extrădare pentru 33 de persoane, majoritatea considerate ”terorişti” de către Ankara. Extrădările militanţilor kurzi sau ale personalităţilor ostile regimului turc refugiate în Suedia constituie aspectul cel mai delicat al cererilor formulate de Turcia.

Decizia Suediei de a autoriza în luna ianuarie o manifestaţie în faţa ambasadei Turciei la Stockholm, în cursul căreia a fost ars un exemplar din Coran, a cauzat o reacţie dură din partea Ankarei, care practic a suspendat ratificarea aderării celor două ţări la NATO.

În urma începerii invaziei ruse în Ucraina în februarie anul trecut, Suedia şi Finlanda – ce are o frontieră terestră cu Rusia cu o lungime de 1.340 de kilometri – au prezentat o candidatură comună pentru a deveni membre ale Alianţei Nord-Atlantice, abandonând deceniile de nealiniere militară.

Darius Mabda, câștigătorul „Românii au talent”, a uimit America. Ce i-au spus Simon Cowell și Heidi Klum pe scena de la „America’s Got Talent”
Articolul anterior
Premiile Oscar 2023. Filmele nominalizate au fost anunțate: Care este favoritul anului
Articolul următor