Electrocardiografe, aparate portabile de ultrasonografie și alte echipamente, donate de OMS și SUA pentru 18 instituții medicale din țara noastră

Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească și optsprezece instituții medicale din R. Moldova vor primi echipamente medicale de ultimă generație și consumabile, procurate de Organizația Mondială a Sănătății, cu suportul financiar al Departamentului de Stat al SUA.

Zeci de electrocardiografe, ventilatoare pulmonare, aparate portabile de ultrasonografie, ultimele o premieră pentru R. Moldova, donate de OMS și SUA: Truse de prim ajutor și consumabile pentru 18 instituții medicale autohtone

Lotul în valoare de 392 812 dolari a fost donat ieri, 27 aprilie, în prezența Ambasadorului SUA la Chișinău, Kent D. Logsdon.

OMS și SUA au donat de această dată 50 de electrocardiografe, zece ventilatoare pulmonare și cinci aparate portabile de ultrasonografie, de care echipele de asistență medicală urgentă vor dispune în premieră.

De asemenea, au fost oferite 280 de truse de prim ajutor în care sunt consumabile pentru intervenirea promptă în cazul situațiilor de urgență, 300 de senzori pentru pulsoximetre și 550 de consumabile pentru infuzie intraosoasă.

Echipamentele și consumabilele vor fi utilizate de echipele de asistență medicală urgentă pentru acordarea îngrijirilor pacienților în stare critică, cu afecțiuni cardiace, insuficiență respiratorie, traumatisme și alte urgențe medicale.

Acestea permit depistarea dereglărilor funcțiilor vitale și monitorizarea continuă, cu aplicarea măsurile de salvare a vieților omenești, atât la locul solicitării, cât și pe parcursul transportării pacienților la spitale.

ATENȚIE! Poliția solicită ajutorul cetățenilor pentru a găsi un bărbat dispărut la Ștefan Vodă

Poliția solicită sprijinul cetățenilor pentru a găsi un bărbat de 66 ani, din localitatea Feștelița, raionul Ștefan Vodă, care în dimineața zilei de 23 aprilie a plecat de la domiciliu într-o direcție necunoscută și până la moment locul aflării acestuia nu se cunoaște.

Semnalmente: înălțimea 1,70 m și păr cărunt.
În momentul plecării, aceasta purta cămașă gri cu linii albastre, pantaloni albaștri, chipiu negru, încălțăminte neagră din cauciuc.

Persoanele care dețin informații despre bărbatul din imagine sunt rugate să ne contacteze imediat la 112 sau la numărul 067406759.

Jale mare și lacrimi de durere la Anenii Noi. Mama și cei 5 copii ai săi, morți într-un incendiu provocat de televizorul defect, conduși pe ultimul drum

Jale mare și lacrimi de durere la Anenii Noi. Mama și cei cinci copii ai săi, decedați în urma unui incendiu, la Grigoriopol, au fost petrecuți ieri, 24 aprilie, pe ultimul său drum, scrie unimedia.info.

colaj foto: unimedia.info

Potrivit informațiilor, înmormânatarea a avut loc în localitatea Speia, din raionul Anenii Noi, satul de baștină al femeii.

Tragedia s-a produs în stânga Nistrului, în data de 20 aprilie. Femeia de 28 de ani din Grigoriopol și cei 5 copii ai săi au fost găsiți fără suflare în locuința lor. Întreaga familie a decedat în urma unei intoxicații cu fum, provocate de un scirtcircuit, care s-a produs din cauza televizorului defect.

Este vorba despre 3 băieței – din 2017, 2019 și 2022 și 2 fetițe – din 2016 și 2021.

Vecinul femeii s-a alertat când tânăra nu a scos vaca la pășune și a mers să vadă ce s-a întâmplat. Când a intrat în casă, ambele camere erau pline cu fum.

O fetiță dădea semne de viață și bărbatul a scos-o afară, însă până la venirea ambulanței copila a decedat.

Parcul central al orașului Bălți va purta numele lui Mihai Volontir

Parcul central din municpiul Bălți va purta numele regretatului actor și artist Mihai Volontir. Decizia fost votată ieri la ședința consiliului local, anunță presa din nordul țării.

Au votat consilierii Partidului Acțiune și Solidaritate, Partidul Comuniștilor, Partidul Socialiștilor și Partidul Schimbării.

Legendarul actor Mihai Volontir ar fi împlinit în luna martie 90 de ani.

Mihai Volontir, actor de teatru și film, s-a născut în 1934, în satul Glinjeni, raionul Șoldănești. A făcut studii la Școala Pedagogică din Orhei și concomitent a lucrat în calitate de pedagog la școala din Păpăuți, Rezina.

Din 1957 și până la sfârșitul vieții, a fost actor la Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Bălți. Debutează cu rolul Surugiului din spectacolul „Chirița în Iași” de Vasile Alecsandri. A jucat în peste 120 de spectacole, a realizat zeci de roluri memorabile în diverse comedii, tragedii și drame.

A debutat ca actor de film la Studioul cinematografic „Moldova-film” în 1967, în rolul lui Ivan Turbincă din filmul „Se caută un paznic” în regia lui Gheorghe Vodă. În 1979, a jucat rolul lui Budulai în filmul artistic „Țiganul”, care i-a adus celebritate în lumea întreagă, apoi în 1984, a urmat filmul ”Întoarcerea lui Budulai”. În 2000 a fost desemnat cel mai bun actor al secolului XX al cinematografiei moldovenești.

Mihai Volontir este cavaler al „Ordinului Republicii”, cetățean de onoare al municipiului Bălți și cetățean de onoare al municipiului Chișinău.

Mihai Volonti s-a stins la vârsta de 81 de ani, pe 15 septembrie 2015, la Spitalului Clinic Republican din Chișinău, în urma complicațiilor cauzate de diabetul zaharat.

Un drum național riscă să fie ”înghițit” de alunecările de teren
Articolul anterior
O femeie s-a trezit din comă după ce a auzit vocea răposatului ei soț. Ce i-ar fi spus bărbatul
Articolul următor