Elena Rățoi: Europa înseamnă respect față de fiecare persoană, incluziune și șanse egale 

Elena Rățoi este femeia puternică, care timp de mai mult de 10 ani îi îndeamnă și pe alții să se dezvolte și să se manifeste, indiferent de particularitățile lor. Ea este un adevărat promotor al incluziunii și este ferm convinsă, că fiecare persoană merită să beneficieze de șanse egale în orice domeniu al vieții.  

„Lucrez în domeniul promovării drepturilor omului, în special a egalității de gen, a drepturilor femeilor și a incluziunii sociale a persoanelor din categoriile defavorizate. Activez pentru organizații internaționale, dar și în calitate de voluntară la instituții și platforme ce încurajează echitatea, incluziunea și respectul”, a declarat Elena

Indiferent de aspectul fizic, gen, religie sau alte caracteristici, oamenii beneficiază de aceleași drepturi, iar acestea merită să fie respectate. Elena și-ar dori ca Republica Moldova să fie locul unde fiecare să se poată simți în siguranță, știind că va fi tratat cu respect și acceptare. 

„Mi-ar plăcea ca persoanele sa nu mai fie discriminate din cauza genului sau a abilităților lor, să poată practica orice profesie ce și-o doresc, să-și dezvolte și să poată accede pentru poziții de top fără limitări și preconcepții greșite”, susține Elena Rățoi

Ea crede cu certitudine că acasă putem avea egalitate și incluziune, la fel ca în țările europene. 

„Europa pentru mine înseamnă respect față de fiecare persoană, indiferent de gen sau de abilitățile pe care le are, înseamnă incluziune și șanse egale” a menționat aceasta. 

Mesajul Elenei Rățoi pot fi vizionate AICI!

Viață grea pentru solicitanții de azil politic în Republica Moldova. Ce nereguli raportează ombudsmanul Panico

 Centrul de cazare al Inspectoratului General pentru Migrație (IGM) nu oferă condiții corespunzătoare solicitanților de azil politic. Concluzia se cuprinde în raportul avocatului poporului, făcut public pe 9 septembrie, scrie evz.ro.

Ombudsmanul Ceslav Panico a finalizat monitorizarea activității Centrului de cazare pentru solicitanții de azil politic. Conform datelor colectate, centrul de cazare al IGM este într-o stare tehnică deplorabilă.

În raportul special

„Aceste centre sunt mai bune decât o parte din penitenciare sau multe alte centre, dar nu sunt la nivelul standardelor europene la care noi tindem. Vorbim despre accesul la baie, apă potabilă, avem în vedere și cazarea propriu-zisă, camerele în care urmează să fie cazate persoanele, accesul chiar și la acel cearșaf, plapume”, constată ombudsmanul.

 au fost trecute o serie de neajunsuri care sunt la limita încălcării drepturilor omului.

Panico a constatat că sediul centrului de cazare are nevoie stringentă de reparație. Totodată, spațiile nu sunt adaptate la necesitățile persoanelor cu dizabilități și mamelor cu copii mici.

Totodată, în raport au fost trecute și observațiile privind procedurile de la frontieră.

„Atunci când o persoană vine în Republica Moldova și spune că vrea să fie azilant sau vrea să depună o solicitare de azil, această cerere trebuie să fie preluată nemijlocit mai departe de IGM. La moment, aparent există un filtru din partea Poliției de Frontieră prin care ei mai întâi preiau și apoi analizează din punct de vedere practic și apoi oferă Inspectoratului General de Migrație, ori interacțiunea directă ar trebui să fie după standarde internaționale”, a declarat Panico.

Conform unui studiu, prezentat de Centrul de Drept al Avocaților, Legea nr. 270/2008 nu conține suficiente garanții pentru solicitanții de protecție internațională.

„În special, legea nu conține reglementări cu privire la înregistrarea cât mai curând posibil a cererii de azil și obligativitatea de a informa și consilia persoanele reținute sau care se află la punctele de trecere a frontierei, cu privire la posibilitatea de a depune o cerere de azil. Urmează să fie reglementată responsabilitatea funcționarilor de prim contact de a identifica nevoile speciale ale persoanelor vulnerabile. Respectiv, de a le îndruma către autoritățile naționale, în vederea obținerii sprijinului necesar și/sau pentru o evaluare suplimentară”, se arată în raport.

Omorul cetățeanului turc (10 iulie), care solicitase azilul, a dus la urgentarea legislației care are în vedere azilul politic.

Caz șocant la Cahul! Un minor l-a ucis pe paznicul şcolii chiar pe terenul de sport

Un bărbat de 65 de ani a fost ucis de un minor de 17 ani. Tragedia s-a produs în seara zilei de 9 septembrie pe teritoriul gimnaziului „Alexandru Ioan Cuza” din satul Roșu, raionul Cahul, scrie stiripesurse.md.

Potrivit reprezentanților IGP, oamenii legii au fost alertați în jurul orei 22:00, precum că pe teritoriul instituției de învățământ a decedat un bărbat. Imediat, la fața locului s-a deplasat un echipaj al Poliției.

Ajunși, oamenii legii au stabilit că victima activa în calitate de paznic al gimnaziului. Acesta a observat un minor care se afla cu motocicleta pe terenul de minifotbal și a decis să-i facă observație.

La un moment dat, bărbatul l-a lovit pe băiat cu pumnul în față, la care ultimul a reacționat și l-a lovit cu dosul palmei. În urma traumei primite, bărbatul a căzut fără cunoștință.

La fața locului a fost solicitată ambulanța, însă, până la sosirea acesteia, bărbatul a decedat.

Pe cazul dat a fost pornită o cauză penală pentru omor.

Zeci de percheziții în cadrul unei scheme de finanțare ilegală, în proporții deosebit de mari, a partidelor politice, a grupurilor de inițiativă și a concurenților electorali

La 09 septembrie 2024, ofițerii Inspectoratului Național de Investigații  în conlucrare cu Procuratura Anticorupție au efectuat mai multe percheziții în cadrul unei cauze penale pornită pentru finanțarea ilegală a partidelor politice, a grupurilor de inițiativă și a concurenților electorali – săvârșită în proporții mari, dar și pentru spălarea de bani săvîrșită de un grup criminal organizat în proporții deosebit de mari (art. 181/ 3, art. 243 Cod penal), informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.

Astfel, în urma efectuării unui spectru larg de măsuri speciale de investigație și acțiuni de urmărire penală s-a stabilit că destinatarii surselor bănești, potrivit materialelor cauzei penale, sunt membrii organizațiilor teritoriale primare ale unor partide politice din țară, remunerați lunar din surse tenebre, nereflectate în evidența contabilă pentru activitățile prestate în contextul viitoarelor alegeri prezidențiale, inclusiv pentru participarea la mitinguri, flashmob-uri și acțiuni de protest.

Astfel, anterior, reprezentanților partidelor afiliate lui Ilan Șor, le erau create conturi bancare în banca comercială ,,Promsvyazbank” din Federația Rusă (aflată sub sancțiuni internaționale pentru oferirea de sprijin armatei ruse în războiul din Ucraina), după care, pentru activitatea în folosul partidelor și pentru coruperea electorală în cadrul alegerilor, prin intermediul aplicației ,,PSB” le erau transferate pe conturile acestora sume de bani în ruble rusești, care ulterior erau convertite în valută.

În prezent, transferurile de ruble se realizează prin diferite platforme financiare naționale și internaționale, suma variind între  10 000 – 155 000 ruble (echivalent a 1 800 – 27 900 MDL), după care activiștilor le este achitată doar jumătate din suma care le-a fost transferată prin intermediu aplicației PSB, iar restul banilor își rețin președinții oficiilor teritoriale pentru ajutorul acordat în vederea extragerii mijloacelor bănești.

În cadrul perchezițiilor au fost ridicate înscrisuri de ciornă, telefoane mobile și alte obiecte relevante pentru urmărirea penală.

Se vor efectua acțiuni suplimentare de urmărire penală pentru stabilirea tuturor împrejurărilor cauzei, în vederea adoptării unei hotărâri în condițiile legii, despre care publicul va fi informat.

Notă: Persoana acuzată de săvârșirea unei infracțiuni este prezumată nevinovată atâta timp cât vinovăția sa nu va fi constatată printr-o hotărâre judecătorească de condamnare definitivă.

Lemnul pentru foc va fi mai scump în acest an
Articolul anterior
O tânără de 28 de ani, reținută după comiterea unui jaf într-un spital
Articolul următor