Elevi din mai multe școli din Moldova vor merge într-o excursie la stația de sortare ABS Recycling

Zeci de elevi din școlile participante în campania Hai Moldova de colectare a deșeurilor electronice vor participa, vineri, 7 februarie, la o vizită de lucru la stația de sortare ABS Recycling din Chișinău. Ulterior, aceștia vor participa la un training care va include mai multe aspecte ale problemelor de mediu în Republica Moldova.

separator
La eveniment participă elevi din 22 școli participante la concursul Hai Moldova din toată țara. Tema evenimentului este Gestionarea Deșeurilor în Republica Moldova.

Iată programul evenimentelor:

10.00 – 10.15 – Întâlnirea participanților în fața hotelului Chișinău;
10.15 – 11.00 – Transport către stația de sortare Abs Recycling;
11.00 – 11.45 – Vizită de lucru stația de sortare ABS Recycling;
11.45 – 12.30 – Transport către Digital Park;
12.30 – 13.30 – Prânz și rambursarea banilor pentru călătorie;
13.30 – 14.30 – Tipuri de deșeuri și metode de tratare ale acestora (TM);
14.30 – 15.00 – Situația actuală a mediului în Republica Moldova (TM);
15.00 – 15.15 – Feedback campanie Hai Moldova 2019 (NC);
15.15 – 15.30 – Întrebări/răspunsuri;
15.30 – 15.45 – Gustări și închiderea evenimentului.

În urma unei luni de colectări în cadrul campaniei Hai Moldova, cei 38 299 elevi din 76 școli din Moldova au reușit să strângă 45 406 kg de deșeuri electronice. Liceele care s-au situat pe primele trei locuri au reușit să colecteze peste 2 000 de kilograme de obiecte electronice uzate.

Proiectul este susținut de Facilitatea de Asistență Tehnica a Fondului Green for Growth (GGF TAF) și finanțat de Uniunea Europeană în cadrul inițiativei EU4Energy, Guvernul Suediei, GEF programul de Granturi Mici și organizat de către Hai Moldova, EcoVisio.

Rusia susține că a ”eliberat complet” uzina Azvostal din Mariupol. Șeful luptătorilor ar fi fost evacuat într-un ”blindat special”

Armata rusă a declarat vineri că a „eliberat complet” combinatul siderurgic Azovstal din oraşul strategic Mariupol, în sud-estul Ucrainei, după capitularea ultimilor soldaţi ucraineni prezenţi acolo, notează AFP, conform ziare.com.

„De la 16 mai, 2.439 de nazişti din (regimentul) Azov şi soldaţi ucraineni blocaţi în uzină s-au predat. Astăzi, 20 mai, ultimul grup de 531 de luptători s-a predat”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konaşenkov, într-un comunicat postat pe Telegram.

Potrivit acestei surse, preşedintele rus, Vladimir Putin, a fost informat de ministrul apărării, Serghei Şoigu, despre „încheierea operaţiunii şi eliberarea completă a combinatului (Azovstal) şi a oraşului Mariupol”.

Igor Konaşenkov a subliniat că şeful luptătorilor din regimentul Azov la faţa locului s-a predat şi a fost evacuat din uzină într-un „vehicul blindat special” pentru a nu fi atacat de locuitorii ostili.

Momentul în care Palatul Culturii din Harkov este distrus de o rachetă rusească. Mai mulți oameni au fost răniți

Palatul Culturii din orașul Lozova, regiunea Harkov, a fost lovit de o rachetă vineri, 20 mai.

Din primele informații, în urma atacului lansat de Rusia, șapte persoane au fost rănite. Printre acestea se află și un copil de 11 ani, a anunțat directorul Centrului de Asistență Medicală de Urgență, Victor Zabașta.

„Ocupanții au identificat cultura, educația și umanitatea drept dușmanii lor. Și acum nu fac economie de rachete sau bombe”, a scris președintele Volodimir Zelenski pe Facebook.

Harkov este al doilea oraș ca mărime din Ucraina.

Tot vineri, armata rusă a bombardat o școală din Severodoneţk, în regiunea Lugansk din estul Ucrainei, unde se adăposteau peste 200 de oameni, mulţi dintre ei copii. Atacul s-a soldat cu trei morți. Video teribil:

”Soldații ruși au furat linguri, furculițe, cârlige de rufe”. Declarațiile puținilor supraviețuitori dintr-un sat ucrainean aproape distrus

Satul Kutuzovka din regiunea Harkov a fost ținut captiv de ocupanți din martie până la sfârșitul lunii aprilie. Localnicii au povestit presei că ocupanții s-au comportat ca niște barbari.

Soldații ruși au tras din acest sat asupra Harkovului, care se află la doar 10 kilometri distanță.

Acum, satul este sub controlul apărătorilor ucraineni, dar este adesea supus unor noi bombardamente.

Potrivit jurnaliștilor, majoritatea caselor au fost distruse sau, în cel mai bun caz, au rămas doar fără geamuri.

Locuitorii nu mai au lumină sau apă, astfel că cei care au rămas în sat trebuie să adune apa de ploaie și să gătească mâncare pe grătarul din vecinătate.

Acum a fost adus ajutor umanitar în sat, dar în timpul ocupației au fost nevoiți să se hrănească cu propriile provizii.

Alexandru, un localnic, a povestit că soldații ruși au ocupat clădiri administrative și chiar apartamente.

Un alt localnic, Konstantin, i-a acuzat pe ruși că furau tot ce puteau.

”Nu erau soldați, ci hoți. Bandiți, dependenți de droguri. 90% din sat a fost distrus. Au furat lucruri, furculițe, linguri, covoare, tricouri, cârlige de rufe”, a spus bărbatul.

Potrivit Obozrevatel, când apărătorii ucraineni au început să elibereze satul, rușii au abandonat totul și au fugit ”precum caii, pierzând chiar și mitralierele. Video:

sursa

Picturile profesorului Boris Isac din Florești sunt expuse la Soroca
Articolul anterior
Câini otrăviți și lăsați să moară în chinuri la Bălți
Articolul următor