Elevii de peste 10 ani vor purta masca inclusiv la ore. Noile reguli aprobate la ședința CESP Chișinău

În Chișinău, se atestă o agravare a situației epidemiologice privind Covid-19. Comisia Extraordinară de Sănătate Publică a municipiului Chișinău s-a întrunit astăzi în ședință.

Potrivit edilului Ion Ceban, a fost analizată situația epidemiologică actuală și posibilitatea procurării noilor aparate pentru respirație artificială.

Totodată, s-a discutat despre acțiunile autorităților pe etape în fiecare situație și cum vor acționa în funcție de numărul de îmbolnăvri cu coronavirus.

Ce decizii au fost luate astăzi?

La capitolul instituții educaționale, situația este stabilă și nu se atestă o creștere semnificativă a numărului cazurilor de îmbolnăviri între profesori sau copii.

Sunt cazuri de îmbolnăvire comunitară a acestora în familie și ca urmare sunt autoizolați.

Specialiștii spun că în continuare poate fi desfășurat procesul educațional și cu acționare imediată în caz de necesitate.

În acest context, vor fi redeschise în grădinițe grupele pentru copiii de vârsta 2-4 ani, care au frecventat instituția de învățământ preșcolar până la suspendarea activității pe motiv pandemic, asta în contextul în care medicii au explicat că riscul de îmbolnăvire este mai mic la copii.

Totodată, Comisia a luat decizia de purtare permanentă a măștilor de la vârsta de 10 ani, începând cu clasa a 5-a, în toate instituțiile educaționale din municipiu inclusiv la lecții.

Cu privire la sistarea sau nu a transportului public, la fel, potrivit analizelor, dacă s-ar interveni la programul actual, riscul ar fi mai mare de îmbolnăvire.

Asta deoarece fluxul de persoane în transport ar fi mai mare în intervalul orelor permisive pentru circulație.

Primarul general speră ca în această lună să fie mărită capacitatea numărului transportului public.

În altă ordine de idei, numărul de persoane care se adună la un eveniment în spațiile închise nu trebuie să depășească cifra de 50 de oameni.

Cu privire la spațiile deschise, cei prezenți trebuie să păstreze distanța și toate măsurile recomandate, să poarte măști și să dezinfecteze mâinile.

În localuri, magazine, piețe, rămân aceleași măsuri, termometria și purtarea măștilor. În acest sens, vor fi efectuate controale inopinate de către grupele intersectoriale.

În grădinițele din Chișinău se redeschid grupele de 2-4 ani
Articolul anterior
Accident la Fălești: 3 tineri și 2 minore au ajuns la spital cu diverse traumatisme
Articolul următor
Alte articole interesante