Elevii moldoveni au câștigat medalia de aur și bronz la prestigiosul concurs „Mathematical Danube Competition” din România

Doi elevi din Republica Moldova au obținut medaliile de aur și bronz la prestigiosul concurs „Mathematical Danube Competition”, care a avut loc în perioada 25-27 octombrie curent în Călărași, România.

separator
Astfel, Cătălin Botezat a obținut medalie de aur, iar Arsenie Vlas, medalie de bronz, la categoria Juniori. La secțiunea Seniori, Moldova a fost reprezentată de Valentin Suruceanu. Toți trei tineri sunt elevi ai liceului Orizont (filiala Durlești) din Republica Moldova.

,,Concursul a fost unul de talie înaltă, la care au participat olimpici români cu medalii la internaționale, balcaniade și au locuri la naționale. A fost prezent și lotul olimpic din Bulgaria. Organizarea a fost bună, iar cazarea la fel. Am admirat de la geam frumoasa priveliște a Dunării, care ne-a reîmprospătat mințile și ne-a făcut mai puțin stresați înainte de concurs”, a povestit Cătălin Botezat.

„Am avut emoții, pentru că este un concurs important în România, iar elevii români sunt foarte bine pregătiți. Încerc să particip la cât mai multe concursuri de matematică, pentru a mă pregăti de cele de talie internațională. Mă bucur că pot aduce rezultate pentru Moldova și mai ales într-un domeniu atât de interesant cum este matematică”, a spus și Arsenie Vlas.

Marcel Teleucă este profesorul de matematică de la liceul Orizont, responsabil de pregătirea elevilor olimpici. Profesorul spune că elevii se pregătesc de-a lungul întregului an, deoarece participă la mai multe concursuri, de talie națională și internațională.

„Este probabil cel mai important concurs, după cel național, din România, unde participă cei mai buni elevi din țară. Cătălin și Arsenie sunt elevi foarte buni, care au obținut rezultate și mai importante anul acesta. Cătălin a luat argint la Olimpiada Balcanică de Matematică 2019, iar Arsenie, bronz”, a spus Marcel Teleucă, doctor în științe matematice, care recent a obținut și ordinul „Gloria Muncii”.

„Mathematical Danube Competition” este un concurs de pregătire pentru Olimpiada Internaţională de Matematică şi Balcaniadă. Au participat 69 elevi din lotul lărgit al României, Bulgariei şi Republicii Moldova: 30 la secţiunea Juniori şi 39 la secţiunea Seniori. În total, s-au acordat 4 medalii de aur, 4 medalii de argint și 7 medalii de bronz, scrie unimedia.info.

,,Necazul” unei artiste din Moldova: ,,Mai multe doamne m-au rugat să le dau bloc soților lor că sunt înnebuniți după mine”
Articolul anterior
8 lucruri pe care nu le ştiai despre Mihai Constantinescu
Articolul următor
Alte articole interesante