Elevii nu sunt aşezaţi corect la mese. Specialiştii bat alarma!

Circa 50% din copiii din instituţiile de învăţământ din ţară nu sunt aşezaţi corect la mese.

Pe parcursul mai multor ani, specialiştii au constatat că factorii mediului şcolar au influenţă directă şi indirectă asupra stării de sănătate a copiilor. Astfel, unul din aceşti factori este necorespunderea înălţimii mobilierului cu talia copiilor din instituţiile de învăţământ primar, gimnazial și liceal, realitatea.md.

Astfel, conform datelor statistice, circa 50% din copiii din instituţiile de învăţământ din ţară nu sunt aşezaţi corect la mese. Necorespunderea înălţimii mobilierului cu talia copiilor este unul din factorii care a condiţionat diagnosticarea printre copiii din instituţiile de învăţământ general a bolilor sistemului osteo-articular, ale muşchilor şi ţesutului conjunctiv.

„Datele statistice relevă că pe parcursul anului 2020 (deși elevii au lipsit din instituții din motivul pandemiei prin COVID-19) nivelul morbidităţii prin bolile sistemului osteoarticular, ale muşchilor şi ţesutului conjunctiv printre copiii din instituţiile de învăţământ primar, gimnazial și liceal a constituit 16,8 cazuri la 1000 copii. În clasamentul structurii morbidității generale, bolile sistemului osteoarticular, ale muşchilor şi ţesutului conjunctiv ocupă locul IV”.

Mai mult, un alt factor care influențează starea de sănătate a elevilor este necorespunderea normelor sanitare ale regimului de studiu cum ar fi numărul de ore incluse în orarul lecțiilor și a programelor de studii. Acestea determină apariția în rândurile elevilor a bolilor din partea ochilor și anexelor sale. În rândul elevilor, în perioada anului 2020, au fost diagnosticate 44,1 cazuri la 1000 copii. În structura morbidității generale aceste boli ocupă locul III.

În acest context, ANSP a elaborat norme sanitare privind dotarea sălilor de studii cu mobilier, care să corespundă taliei elevilor și a cerințelor față de orarul lecțiilor. Aceste elemente sunt legiferate în Regulile şi normativele sanitaro-epidemiologice „Igiena instituţiilor de învăţământ primar, gimnazial şi liceal, aprobate prin Hotărârea Medicului şef sanitar de stat nr. 21 din 29.12.2005 (MO, 2006. nr. 146-149, art. 489).

ANSP vine cu un apel către agenții economici producători de mobilier școlar să respecte strict prevederile legale în scopul diminuării nivelului morbidității prin bolile sistemului osteoarticular și ale muşchilor.

Omorât de propriul tată
Articolul anterior
Sudul Spaniei a înregistrat un nou record absolut de căldură
Articolul următor