Elevii vor putea elabora și implementa proiecte pentru instituțiile în care învață

Elevii vor putea elabora și implementa proiecte pentru instituțiile de învățământ în care studiază.

Repartizarea computerizată la liceu, care sunt cele mai căutate licee din  Cluj – Gherla INFO – CLUJ

Inițiativele vor fi selectate în baza unui concurs public, parte a Programului „Bugetarea Participativă în Școli”.

Solicitată de IPN, Olga Manole, coordonatoare de program la Asociația Promo-LEX, a menționat că activitatea practică se desfășoară în afara orelor de program.

Elevii vor identifica problemele instituției, vor formula ideile de proiecte.

Pe urmă aceste proiecte sunt promovate în cadrul instituției ca toți elevii să cunoască ce fel de inițiative sunt. La final urmează procedura de votare.

„Se votează unu sau mai multe proiecte în dependență ce buget va avea instituția pentru acest exercițiu și după aceasta administrația instituției realizează proiectul care a fost selectat câștigător”, a precizat Olga Manole.

„Vom lucra cu ciclu gimnazial și liceal, inclusiv colegii și școli profesionale, dar la dorință bugetarea participativă poate fi implementată cu implicarea inclusiv a elevilor din clasele primare”, a adăugat coordonatoarea de program la Asociația Promo-LEX.

Activitatea practică va dura pe parcursul a 2-5 luni, în funcție de decizia instituției.

Fiecare instituție de învățământ își va elabora propriul plan, concept de program pentru școală în conlucrarea cu specialiștii Asociației Promo-LEX.

Administrația școlii va decide câți bani este disponibilă să aloce din bugetul instituției, iar elevii vor hotărî cum va fi cheltuită suma respectivă.

Promo-LEX va oferi instruire și mentorat instituțiilor participante la program, va asigura documentarea și logistica implementării programului.

„Noi vom ghida instituțiile să-și elaboreze propriile concepte și planuri de acțiuni și deja fiecare instituție va decide acest lucru în mod individual”, a spus Olga Manole.

Instituțiile de învățământ vor colabora cu Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral (CICDE) pentru parte de votare a proiectelor elevilor.

CICDE-ul va fi responsabil de organizare a procedurii de vot, oferindu-le tot echipamentul necesar pentru simularea unui proces de vot.

Potrivit Asociației Promo-LEX, bugetarea participativă este o metodă care dezvoltă înțelegerea bugetelor școlare, contribuie la dezvoltarea liderismului la elevi, direcționează fondurile către nevoile stringente și ideile inovatoare și îi ajută pe elevi să învețe democrația și implicarea civică.

În anul 2022, Programul de bugetare participativă va fi pilotat în cinci instituții de învățământ preuniversitar din țară.

Pentru realizarea acestuia, Asociația Promo-LEX a semnat un Memorandum de înțelegere cu Ministerul Educației și Cercetării și un Acord de parteneriat cu Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral.

Patriarhul Kirill a cerut clericilor din toată țara două zile de rugăciuni pentru sănătatea lui Putin

Patriarhul Kiril al Moscovei și al Rusiei i-a binecuvântat pe episcopi, clerici și credincioși să se roage pentru sănătatea președintelui rus Vladimir Putin.

Putin's Altar Boy'—Russian Orthodox Church Leader—Dropped From EU Sanctions

Într-un mesaj publicat pe site-ul Patriarhiei Moscovei, se spune că pe 7 octombrie, ziua în care Putin împlinește 70 de ani, Kirill face apel „să facă acasă rugăciune fierbinte pentru sănătatea șefului statului al Rusiei”.

Pe 8 octombrie, ziua sărbătorii Sfântului Serghie de Radonezh, cu binecuvântarea Patriarhului Moscovei și al Întregii Rusii, bisericile vor asculta și o „petiție specială pentru sănătatea Președintelui Rusiei” și „proclamă mulți ani ” lui Vladimir Putin.

sursa

Oamenii își vor putea autentifica procurile pentru stabilirea pensiei, indemnizației și alocației la primării

Legislativul a adoptat, în lectura a doua, proiectul de lege care prevede extinderea atribuției de autentificare a procurilor de către secretarii consiliilor locale. Astfel, autentificarea procurilor în scopul reprezentării persoanelor pentru stabilirea și recalcularea pensiei pentru limita de vârstă, indemnizației, alocației pentru dizabilitate și pensia de urmaș se va putea face la primărie, nu și la notar.

Pensii 2022: Noua formulă de calcul și modificările din PNRR - ACTUALITATE  / SOCIAL

Potrivit autorilor proiectului, un grup de deputați ai Fracțiunii „Partidul Acțiune și Solidaritate”, documentul a fost elaborat în vederea facilitării accesului persoanelor în etate și a celor cu nevoi speciale la serviciile oferite de CTAS, prin reprezentantul împuternicit prin procură, în condițiile în care în multe localități rurale nu activează notari, iar cetățenii întâmpină dificultăți și suportă cheltuieli suplimentare pentru a avea acces la serviciile oferite de aceștia.

Poliţia a dat Primăria Chişinău în judecată și cere să opreacă manifestaţiile organizate de partidul Şor, în faţa Preşedinţiei şi Parlamentului. Ce motive invocă oamenii legii

Poliţia a dat Primăria Chişinău în judecată și cere să opreacă manifestaţiile organizate de partidul Şor, în faţa Preşedinţiei şi Parlamentului. Se motivează că participanţii încalcă ordinea publică și au fost ănregistrate deja 40 de contravenții. Primăria nu a reacționat la avertizările trimise anterior ți susține că de asigurarea ordinii publice este responsabilă poliţia.

Natalia Gavrilița: Cei care stau în spatele protestelor Partidului Șor și au comis ilegalități trebuie să fie pedepsiți
foto: www.radiochisinau.md

Poliția a anunțat că pe numele manifestanţilor din centrul Chişinăului sunt contravenții pentru nesubordonare, huliganism, ultragierea angajaților forțelor de ordine, încălcarea legislației cu privire la protecția copiilor aflați în situație de risc, blocarea intenționată a carosabilului, limitarea accesului presei și agresarea jurnaliștilor, transmite TVR Moldova.

ANA REVENCO, ministrul Afacerilor Interne: „Toate persoanele care-şi asumă decizia de a protesta, de a-şi arăta în public susţinerea sau nu a unor decizii, este dreptul fiecărui cetăţean. În cazul în care astfel de evenimente sunt autorizate de către alte autorităţi, aceste autorităţi trebuie să intervină pentru a-şi exercita toate atribuţiile necesare pentru ca să trăim în pace, linişte.”

Şi preşedintele Parlamentului, Igor Grosu, a dat replica unui deputat al Blocului Comuniştilor şi Socialiştilor, care la invitat să discute cu manifestanţiil.

IGOR GROSU, preşedintele Parlamentului Republicii Moldova: „Eu discut cu protestatarii veritabili, nu cu cei plătiţi de bandiţi. Ăştia care sunt plătiţi, hrăniţi, legănaţi, adăpaţi, numiţi cum vreţi. După asta vine salvarea. În fiecare dimineaţă vine salvarea, îl ia câte unul trudit. Îl duce, probabil, îl dezalcoolizează, îl aduce înapoi. Asta e profanarea noţiunii de protest.” Primăria Chişinău pasează Politiei responsabilitatea privind dezordinea făcută de protestatari.

„Municipiului Chișinău amintește că sistarea sau interzicerea protestului din fața Legislativului și a Președinției nu ține de competența autorităților administrației publice locale. (…) Municipalitatea a organizat mai multe ședințe, cu participarea părților implicate / responsabile, în cadrul cărora a fost adus la cunoștința organizatorilor obligațiIe și responsabilitățile lor, care trebuie să fie în conformitate cu norma legală.”

Poliția Republicii Moldova a anunţat că participanții la protestul din centrul Chisinaului au atacat forțele de ordine cu diferite obiecte, iar atunci când au fost somați, ar fi refuzat să se conformeze.

În 14 instituții de învățământ din Chișinău copiii primesc hrana la pachet. Care este cauza?
Articolul anterior
Prințul Harry, mesaj după moartea bunicii sale
Articolul următor