Elveția și PNUD oferă echipamente de protecție pentru cadrele medicale din Moldova

Prima tranșă de echipamente medicale de importanță vitală a fost livrată autorităților din Republica Moldova, ca parte a eforturilor Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) și ale Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) de a susține țara în lupta cu pandemia de COVID-19. Uniformele medicale de protecție vor ajuta personalul medical din prima linie să contracareze noul coronavirus.

separator
Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a recepționat o parte din echipamentul de protecție, procurat grație unui prim acord de 200.000 de dolari încheiat între SDC și PNUD. Restul echipamentului va fi livrat în curând. Acesta va fi distribuit instituțiilor medicale care au rămas fără stocuri din cauza cererii fără precedent, determinată de izbucnirea pandemiei. Uniformele medicale de protecție sunt extrem de necesare pentru a reduce riscul infectării personalului medical din prima linie.

„Echipamentele de protecție personală, asigurate de Guvernul Elveției, vor fi distribuite spitalelor care au în sarcină tratarea cazurilor de COVID-19 din Moldova,” a spus Caroline Tissot, Directoarea Biroului de cooperare al Elveției din Republica Moldova. „Ele vor ajuta angajații medicali din prima linie în munca pe care o fac zi de zi pentru a izola și a nimici virusul care provoacă boala COVID-19. Este un efort pentru care le suntem extrem de recunoscători.”
„În aceste vremuri grele, PNUD sprijină Moldova,” a spus Reprezentanta rezidentă PNUD în Republica Moldova, Dima Al-Khatib. „Lucrăm împreună cu autoritățile Republicii Moldova, ca parte a unui răspuns comun al ONU și al partenerilor de dezvoltare, pentru a sprijni procurarea echipamentelor și dispozitivelor medicale, pentru a evalua necesitățile de recuperare pe termen lung și pentru a ajuta țara să elaboreze o strategie multi-sectorială de răspuns la pandemie, pentru a-și proteja cetățenii și economia, fără a lăsa pe nimeni în urmă.”

Primul caz de COVID-19 a fost înregistrat în Republica Moldova pe 7 martie, iar de atunci s-au confirmat 298 de cazuri. Sistemul ONU în Moldova susține răspunsul național la pandemie prin activități coordonate, care au drept scop protejarea oamenilor, creșterea capacităților sistemului de ocrotire a sănătății și reducerea șocurilor economice și sociale.

Google face o reorganizare masivă de structură pentru a accelera dezvoltarea și lansarea produselor de inteligență artificială

Directorul general al Google, Sundar Pichai, a reorganizat structura și funcțiile de conducere ale gigantului tehnologic pentru a accelera dezvoltarea și lansarea produselor de inteligență artificială, după ce s-a confruntat cu critici pentru că a rămas în urma unor rivali precum Microsoft, scrie Financial Times.

Toate echipele care lucrează la modelele sale de inteligență artificială, inclusiv la robotul de chat Gemini, vor fi unificate în cadrul diviziei DeepMind, condusă de Demis Hassabis, potrivit unei note de serviciu publicate joi. Aceasta va include cercetarea, modelele, puterea de calcul și pe cei responsabili de supravegherea acurateței și fiabilității acestora.

O nouă echipă pentru platforme și dispozitive, condusă de Rick Osterloh, vicepreședinte senior pentru dispozitive și servicii, va cuprinde pe cei care lucrează la hardware și software din spatele Android, browserul Chrome, căutarea și fotografiile. Hiroshi Lockheimer, șeful departamentului Android, va fi mutat pentru a lucra la alte produse și va fi înlocuit de Sameer Samat, vicepreședinte al gestionării produselor pentru Android și Google Play.

„Aceste schimbări continuă munca pe care am depus-o în ultimul an pentru a ne simplifica structura și pentru a îmbunătăți viteza și execuția”, a declarat Pichai. „Ne va ajuta să punem un turbo în ecosistemele Android și Chrome, să aducem mai repede cele mai bune inovații partenerilor … … și, pe plan intern, va accelera, de asemenea, procesul decizional.”

Mișcările reprezintă cea mai mare revizuire a structurii Alphabet, compania mamă a Google, de la fuziunea unităților sale de inteligență artificială DeepMind și Google Brain, în urmă cu un an. Aceasta reprezintă o creștere majoră a puterii lui Hassabis, care s-a alăturat Google atunci când aceasta a cumpărat start-up-ul său în 2014 și care controlează în prezent o mare parte din dezvoltarea AI și din producția de produse.

Google încearcă să treacă peste un eșec din februarie, când a fost nevoit să întrerupă generarea de imagini în Gemini din cauza scandalului provocat de reprezentarea istorică inexactă a diferitelor etnii și genuri. Incidentul jenant a contribuit la percepția că modelul său era mai puțin capabil decât cele lansate de rivali precum OpenAI, Meta și Anthropic.

Pichai a fost criticat, de asemenea, pentru că a fost mai lent în comercializarea inteligenței artificiale generative, în ciuda faptului că tehnologia a fost creată intern de către cercetătorii săi. Unii au pus acest lucru pe seama structurii fragmentate a Google, a birocrației ce ține de o mare companie și a lipsei unui plan coerent la nivelul întregii companii pentru implementarea AI generativă în întreaga sa gamă de produse și servicii, a relatat Financial Times.

În special, parteneriatul de 13 miliarde de dolari încheiat de Microsoft cu OpenAI, care i-a oferit acces la mult-hulitul model ChatGPT, a fost o lovitură pentru Google și a făcut ca rivalul său să devină cea mai valoroasă companie listată la bursă din lume. Microsoft valorează acum peste 3 miliarde de dolari, față de Alphabet, a cărei capitalizare bursieră este de puțin mai puțin de 2 miliarde de dolari.

Reorganizarea de structură are loc înainte de publicarea rezultatelor Google pentru primul trimestru, pe 25 aprilie, și de conferința anuală a dezvoltatorilor I/O, care va avea loc pe 14 și 15 mai la sediul său din Mountain View, California.

Pichai a adoptat joi pe blog, de asemenea, un protest al angajaților din această săptămână împotriva unui contract de inteligență artificială și cloud cu guvernul și armata israeliană. Nouă lucrători care au ocupat biroul unui director executiv au fost arestați, iar miercuri a concediat 28 de angajați care ar fi fost implicați în grupul „No Tech for Apartheid”.

„În ultimă instanță, suntem un loc de muncă, iar politicile și așteptările noastre sunt clare: aceasta este o afacere și nu un loc în care să acționați într-un mod care să perturbe colegii sau să-i facă să se simtă nesiguri, să încercați să folosiți compania ca platformă personală sau să vă certați pe teme perturbatoare sau să dezbateți politică”, a scris Pichai.

Ofițerii vamali, pe urmele unui bărbat: A abandonat marfa de circa 600.000 de lei și a fugit

Ofițerii Echipelor Mobile ale Serviciului Vamal, acționând în baza informației operative pe traseul M-5, în apropierea satului Corlăteni, raionul Râșcani, au identificat și urmărit un mijloc de transport de model „Mercedes Sprinter”.

Șoferul se deplasa cu viteză accelerată, cu intenția de a fugi de echipa mobilă a Serviciului Vamal, însă, într-un final, s-a oprit și a abandonat mijlocul de transport, plecând într-o direcție necunoscută.

Mijlocul de transport a fost ridicat și transportat în zona de control vamal, unde a fost invitat și proprietarul mijlocului de transport, o altă persoană decât șoferul, care a permis deschiderea microbuzului și a participat la controlul acestuia.

Proprietarul nu a putut oferi informații veridice referitor la persoana căreia i-a încredințat unitatea de transport.

Urmare a controlului vamal în linia a doua, au fost depistate în compartimentul marfar al microbuzului, mărfuri în cantități comerciale, transportate în lipsa actelor de proveniență legală și/sau acte vamale.

Valoarea lotulului de mărfuri textile de origine străină este de circa 600.000 de lei.

Mărfurile și mijlocul de transport au fost reținute, iar investigațiile pe caz continuă, în scopul elucidării tuturor circumstanțelor, dar și identificarea persoanei care a fost la volanul mijlocului de transport și a fugit de la fața locului.

Tragedie în stânga Nistrului! O tânără mamă și cei 5 copii ai săi au decedat în urma unei intoxicații cu fum

Tragedie în stânga Nistrului. O femeie de 28 de ani din Grigoriopol și cei 5 copii ai săi au fost găsiți fără suflare în locuința lor. Întreaga familie a decedat în urma unei intoxicații cu fum, provocate de un scirtcircuit, care s-a produs din cauza televizorului defect.

Este vorba despre 3 băieței – din 2017, 2019 și 2022 și 2 fetițe – din 2016 și 2021.

Vecinul femeii s-a alertat când tânăra nu a scos vaca la pășune și a mers să vadă ce s-a întâmplat. Când a intrat în casă, ambele camere erau pline cu fum.

O fetiță dădea semne de viață și bărbatul a scos-o afară, însă până la venirea ambulanței copila a decedat.

sursa: www.alerta.md

Un bebeluș de doar o lună suspect de Covid-19, în stânga Nistrului
Articolul anterior
Ajutor pentru bolnavii cu Covid-19! E nevoie stringentă de dispozitive de aspirație ermetice pentru colectarea secrețiilor bronșice
Articolul următor